Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Ради
Ради

Николай Райнов – кратък астрологичен анализ

    Автор: Радислав Кондаков

“Случаят Николай Райнов” е уникален в историята на новата българска култура – необикновено разностранен талант: поет, белетрист, драматург, есеист, литературен и художествен критик, учен-теоретик, историк и популяризатор на изкуството, философ и стилист, преводач, публицист, неизтощим сказчик, вдъхновен разказвач на нашия и световния приказен фолклор; художник-декоратор, изучаващ и опитващ разнообразни живописни и графични техники : акварел, гваш, темпера, туш, лак върху станиол, дърворезба, линорезба; изискан майстор на илюстрацията, винетката, книжното оформление.

Роден на 1 януари 1889 г. в с. Кесарево, Великотърновско, Николай Райнов учи в Духовната семинария в Самоков. Преминавайки през обучение по философия, завършва декоративно изкуство в Държавното художествено индустриално училище. През 1912 г. публикува книгата “Богомилски легенди”, която подписва като Аноним. Към 1939 г. Николай Райнов е публикувал вече над 60 оригинални художествени и научни книги, и над 30 сборника с преразказани приказки на различни народи, изнесъл е близо 600 сказки в различни градове на страната, превел е редица произведения и е обнародвал десетки статии в периодичния печат. Всичко това е без да се споменават множеството неиздадени произведения и трудове на професора по история на изкуството в художествената академия в София.

Нека да надникнем в наталната карта на тази бележита за българската култура и народ личност, и да видим какво ще ни разкрият звездите.

rainov%20karta.gif

Слънцето и Луната се намират в знака Козирог. Това дава една дълбока мисъл, вглъбеност в себе си в търсене на истината. Положението дава човек с много висока отговорност за всяка своя крачка и със силна целеустременост. Наистина с едно велико постоянство и неуморна работа, почти винаги сериозен и самовглъбен, Николай Райнов извършва своето колосално творческо дело, преследвайки неуморно една цел – да служи на хората. Редът и порядъкът, разумността в неговата работа се илюстрира от позицията на планетата Сатурн в Лъв. Слънцето е в съвпад с Меркурий, Южният Възел също е в Козирог. Целият този стелиум е в опозиция с Хирон в Рак. Големият акцент в знака Козирог говори за ясно изразена и важна Мисия, както и за необходимите сили и способности за осъществяването й. Работейки неуморно, често по цели денонощия, Николай Райнов ни дарява с безценната Мъдрост на една Божествена Школа, облечена в красивите и ефирни дрехи на Изкуството.

Силният Козирог си личи освен във външният вид на Николай Райнов (слабо телосложение; дълъг прав нос; тънки устни; високо и голямо чело, изпъкнало в горната част), а и в многото цигари и кафе, които е употребявал. Според някои окултисти, когато много развити и духовни хора употребяват цигари, възможна причина е „приземяването” на прекалено извисено и разширено съзнание. Такова съзнание е нормално за Учителите и Висшите Същества, но един човек не винаги издържа дълго време на подобни силни вибрации.

Видният български езотерик е бил много мълчалив и въпреки аскетичния си външен вид, често е бил забелязван в столичните кръчми със свои колеги и приятели – писатели, поети, художници – Венера в 11 дом, във Водолей. Но както е казал Владимир Димитров – Майстора на сина му Богомил –„ баща ти дори и в кръчмата, не спира да води сказки”¹. Темата, разбира се, най-често е любимото изкуство – Юпитер в Стрелец в секстил с Венера във Водолей, в секстил с Уран във Везни. Венера и Уран са в тригон, като всеки се намира в знака на другия. Везните и Венера управляват изкуството, а Уран и Водолей гениалността. А всеки, който поне малко е запознат с творчеството, трудовете, дейността и знанията на Николай Райнов, ще се съгласи, че това не е по силите на обикновен човек. Водолей управлява също и новото, оригиналното и то ни е поднесено по един уникален начин от твореца, и прозира дори и през дрехата на историята и миналото (стелиума в Козирог в биквинтил с Нептун в Телец).

Юпитер в Стрелец разкрива и изявява в най-пълна степен енергиите на Стрелеца, дава пълноценен израз на най-добрите му влияния. Тази позиция дава на писателя много идеи, енергия, знания и концепции с духовен оттенък. В творбите му освен дълбоките и разностранни знания личи и нещо далеч по-ценно – истинският духовен смисъл и съдържание. Тази позиция, при необходимото ниво, дава и условия за контакт с Духовен Учител. Знае се, че Райнов усилено е подпомагал делото на хималайския Учител Мория, както и че е бил в духовен контакт със своя Ръководител – Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов).

Както всеки, и Николай Райнов има трудни позиции в хороскопа – Сатурн в Лъв, в опозиция с Марс, който е в съвпад с Венера във Водолей; Хирон в опозиция със стелиума в Козирог; Уран в квадрат със Северния Лунен възел.

Това, което е важно в Астрологията е, че трудните и отрицателните позиции и аспекти не са повод за отчаяние или оправдание, а недостатъци, които човек трябва да отработи. Те са източник на енергия, условия за нашето развитие; външни трудности, които ни провокират, а понякога и принуждават да преодолеем слабостите си...

„Баща ми обаче не беше адепт. Не владееше онази неуязвимост, която те въздига над страданията. Уповаваше се единствено на духовната сила да ги понася. Крехък и нараним, брулен от пристъпите на насрещния вятър, той продължаваше въпреки всичко и напук на всичко да пристъпя напред, макар да знаеше, че не му е орисан победен финал.

Никога – дори в детството си, не съм го идеализирал, а още по-малко – обожествявал. Жестовете на преклонение към него биха били лицемерие, а той не търпеше лицемерие. Уважал съм го не като идеален образец за подражание, но като жив човек, нелишен от слабости и незастрахован от неуспехи. Ценил съм го затова, че се стремеше да надмогва слабостите си и да не капитулира пред неуспехите, че даже при колебанията си не търсеше лекия път, а винаги мислеше за вярната посока; че макар да възлизаше мъчително и с препъване по стръмнините, никога не предпочете лекото нанадолнище на падението. Грешките той ги заплащаше с цената на личните си духовни и физически сили, които съдбата му бе отпуснала. Успехите си постигаше, за да ги дарява на другите. Горя докрай с енергията на изстрадалото си сърце и угасна в здрача на самотата и хорското безразличие.”¹ - пише неговият син, писателят Богомил Райнов.

Венера и Марс попадат в знака Водолей. Водолей управлява новото, оригиналното, гениалното. Венера е свързана с проявите на изкуство и любов. Белегът на оригиналното, полъха на новото и дълбочината на гения характеризират творчеството на Райнов. Той пръв въвежда декоративния стил в разказа, пръв и почти единствен ни разкрива с огненото си слово героичната история на богомилите, подкрепян от мощната енергия на Марс и черпещ от красотата на Венера.

Нептун и Плутон се намират в Близнаци – знакът на словото. Те го даряват с едно ясно и интелектуално долавяне на отговора на всеки въпрос, с едно силно и мощно слово, което като огън докосва душите и сърцата на хората и изпълнява върховната мисия на всяко едно изкуство – да разпали пламъка на Любовта.

От астрологично гледище, Николай Райнов е ярък пример за човек, развил и проявил в своята най-висша степен качествата на знака Козирог – ясно осъзнаващ своята мисия и призвание; със силно чувство за дълг и отговорност; притежаващ дълбочина и мъдрост; ограничил личния си живот за да се посвети изцяло на хората и Делото...

Но, от общочовешка гледна точка, Николай Райнов и неговото творчество са един безценен дар на Висшето за нас, простосмъртните, – да се докоснем до вечната красота на Изкуството, до величието и красотата на един човек, който следва своя Път.

Това е Път, който ни разкрива поемата на една душа :

„Всеки от нас минава тоя дълъг път, всеки дращи с ръце жестоките скали, всеки се стреми към върха – волю-неволю. Грехът разяжда мнозина, негли всинца ни, мами нашите души, омагьосва ги, държи ги в плен. Ала царството на Нощта е недълготрайно: за всекиго изгрява слънце. В тия борби на човека със себе си се развива – стих по стих – вечната поема на душата;”²


Използвана литература :

1.Богомил Райнов, „В ИМЕТО НА ОТЦА”, Издател : Продуцентска къща „2 ½” , ISBN 954-90442-5-4

2. Николай Райнов, „Вечни поеми”, Изд. Стоян Атанасов, София, 1928г.

Дата на първоначално въвеждане: 25.11.2006 г., 12:08 ч.

User Feedback

Recommended Comments

Няма коментари за показване


×
×
  • Добави...