Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Ради
Ради

Богомилите и силата на мисълта

    Автор: Радислав Кондаков

Днес е модерно да се говори и пише за силата на мисълта, за това, че творческата мощ и потенциалът да сме свободни и щастливи се таят вътре в самите нас, но не би било честно да твърдим същото за мрачните времена на Средновековието.

И който е дръзвал да оспори църковно – религиозните догми е заплащал твърде скъпо – с живота си. Щастливци сред подобни смелчаци са Богомилите, защото пламъците от кладите им разпалват огъня на Реформацията, осветил и изгорил безумието и жестокостта на тъмната епоха.

Но идеята ми не е да правя обзор на Богомилското учение, и за да бъда коректен към заглавието, минавам незабавно към темата.

Степените са им били три – оглашени, верующи и съвършени. Първите, понеже са били главно слушатели, ще оставим настрана и ще се насочим към вярващите и тяхната основна задача – нравствена чистота. Пречистването и себевладеенето са били

основен критерий, за да могат да бъдат избрани и посветени в степените на съвършенството. Защото там се е усвоявала силата на мисълта, често наричана и магия, а боравенето с нея било голяма отговорност и изкушение. Ако не вярвате, спомнете си джедаите. Шегувам се.

Всъщност не се шегувам – тези, които използват енергията за користни и манипулативни цели ги наричат ситски лордове, но всеки има свободата да избере от коя страна на Силата да застане.

Богомилите са насочвали съзнателно умствената си и духовна мощ за въздействие и помагане, както в личен, така и в социално – обществен план.

Но за тази цел мисълта, освен пречистена, трябва да бъде и силна, иначе всичко се свършва с мечтите, а не се явява в материалния свят, както те са искали.

Сред методите, които Богомилите са използвали за пречистване и усилване на мисълта, са:

- Посрещане на изгрева на Слънцето

- Възприемане на природните сили като живи; единство на духовното и материалното

- Музика и свещени песни

- Вегетарианска храна и водене на природосъобразен живот, използване на билки

- Изучаване на различни „тайни” науки

- Молитва и медитация

- Символично и творческо тълкуване на Писанията

- Активно участие на обществената и социална сцена, живот в комуни, братски обяди и вечери и т.н.

- Практикуване на сакрални ритуали и използване на различни магически символи – Пентаграм, Свастика, елипси и концентрични окръжности

- Често ходене в планините, считали са ги за резервоари на жизнена енергия

Радислав Кондаков


User Feedback

Recommended Comments

Един коментатор тук говори за летене към безкрая. За да се постигне това означава да се напусне с еднопосочен билет обратното на безкрая. -:)) Има право до някъде. Но преди това трябва броят на излитанията да се изравнят с броя на презимяванията, за да се усвоят до съвършенство редица умения. Иначе, в противен случай ... и ако долу я няма и линейката, егати и организацията. Пък в добавък и ако попът се е запил някъде с помощниците му носещи инвентара под формата на лопати ... -:))) ха ха ...

А ве, то и аз съм си "лепнал" снимката на един джедай за аватар, но едва ли съм станал такъв тутакси и немедьленое ... -:)))ха, ха ... -:))

Да ви презимя лекичко - планините не са резервоар за енергия. Това е голяма заблуда. Иначе всеки екскурзиант да е станал безсмъртен или поне светец, като прескочи до съседното баирче. -:) В планината човек просто си почива от зомбификацията обществения егрегор, нищо повече.

Човек в зряла възраст трябва да е много внимателен, че да не обърка желаното с мечтаното. Иначе на някои психотерапевти ще им трябват психотерапевти, за да излезнат от автозаблудите си. Иначе сблъсъкът с Земята на неумещият д се приземи, може да е доста неприятен.

Линк към коментар
Share on other sites


×
×
  • Добави...