Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Ради
Ради

Княгиня Олга Киевска и богомилската й мисия

    Автор: Радислав Кондаков

Може би сте чували за княз Святослав – палил, клал и грабил в България, добре мотивиран с византийско злато? Може би пък не сте, но по-интересното е, че няколко сериозни исторически версии приписват на киевския владетел български корени. Майка му – княгиня Олга Киевска – канонизирана от руската църквата за светица, е – според мнозина изследователи и историци, Садоке – Елена, дъщеря на Владимир Расате и чиста българка. Според други е от българите, живеещи в Азия.

В някои исторически документи намираме следните пасажи:

- В “Летописец руских царей”:

“Приведоша ему (на Игоря) жену из Плискова, именем Олгу, остроумицу и корен и основание вере християнской и наш вожд.”

- В “Родословец на руските князе” :

“Игоря же (Олег) жени в Болгариях, поят за него княжя именем Олгу. И бе мудра велми.”

Няма да ги превеждам, продължаваме нататък.

След като Святослав е принуден от печенегите (които нападат Киев) да напусне родината ни и да спасява столицата си, Олга горещо моли сина си да отложи втория си поход и да не напада България. Поне докато е жива. Скоро след това, точно след смъртта й, славянският княз отново повежда войските си към Дунава. Няма кой да спре повторното му нахлуване в българските земи, но аз спирам с бойните му подвизи дотук, за да се върна там, където Олга Киевска е още жива.

Една интересна подробност от живота й е, че бъдещата княгиня е свързана с братовчед си княз Бенеамин (известен и като Боян Мага) не само по кръв, но и по дух – тя е ревностен последовател на богомилството. Не само това, но на Олга е възложена и изключително важна мисия във връзка с разпространението на богомилското учение в Русия.

По инициатива на Симеон Антипа и Петър Осоговец, през 956 г. Олга е покръстена във Византия лично от императорът – богомил Константин VІІ Порфирогенет. Този ход не е бил случаен, а целта е била една – да могат богомилите да работят в Русия, преди официалната църква да я стисне в костеливата си длан и да скове духовния живот в сухите си форми.

След завръщането си в Киев, тя изцяло се посвещава на тази задача, но въпреки усилията на новопокръстената Олга – Елена, християнството е прието официално чак при внука й – Владимир I Велики, а синът й, княз Святослав остава езичник.

Радислав Кондаков

Изображение: Св. Олга Киевска, ескиз за мозайка, Николай Рьорих

Използвана литература

1.Княгиня Олга и Реймският псалтир, Гина Джиджева

2.Български хроники, том 1, Стефан Цанев

3.Богомилство и богомили, Николай Райнов

4.Уикипедия


User Feedback

Recommended Comments

Благодаря Ради

Една интересна връзка по темата

След години на „Изгрева”-като минава край мене и ме посочва с пръст,Учителят произнася отривисто:

-Тя не е Олга,а Волга,която ще се влива вече не в Каспийско,а в Средиземно море!

Впоследствие ми се разкрива,че съм била света Олга-равноапостолна руска княгиня в Киев,покръстена от Патриарх Полиевкт в Цариград, в 955 година и разпространила християнството далеч зад пределите на Киев.

Света Олга не е апостол,но е равноапостолна и е свършила повече работа,като такава.Не е ли чудно,че непосредствено след моето рождение,баща ми е искал да се преселим в Русия,но баба ми –гъркинята не е позволила.

Линк към коментар
Share on other sites

В нета се намира българско филмче, ще се опитам да открия линка, където украински историк казва удивителни неща непокриващи се с официалната "история". Той твърди, че елинистичния характер на Византия, и историята на Елада са скроена световна манипулация. Че Византия в същност е Славяно- Български етнос подчинен на определени сили. В това отношение показателен е надписа издълбан по нареждане на български цар и намерен на брега на Бяло море. "Построих този храм да противостои на силите на Сатаната, чийто център е в Константинопол." Лично аз попаднах на горе долу такъв текст: След големите холерно-чумни епидемии, които покосили населението в големите византийски градове, било наредено, те да се попълнят с гръцко население от островите, за да не получи Византия изцяло български облик. А от друг източник, че в Киев е  управлявал последния световен български цар...

Линк към коментар
Share on other sites


×
×
  • Добави...