Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Иво
Иво

Как да отстраняваме умората

    Автор: Михаил Иванов

Трескавата дейност и напрежението, характерни за съвременния човек, са много вредни. Те водят до физически и психически увреждания на организма. Все по-често чуваме хората да се оплакват от преумора, но въпреки това те продължават да търчат наляво и надясно, без да спират нито за минутка. Това, че искат да бъдат активни, е добре, но за да останат такива, без да изпитват умора, трябва да умеят да си почиват. И не само веднъж или два пъти - това не е достатъчно, - а десет, петнадесет, двадесет пъти на ден, щом намерите по-свободен миг, независимо къде: на червено пред светофара, на опашка, вместо да се нервирате за изгубеното време и да оставяте мисълта си да се лута, възползвайте се от случая, за да се концентрирате, да се успокоите, да възвърнете равновесието си. След това ще продължите дейността си с нови сили.

Главното е да успеете да прекъснете ускоряващия се ритъм, който ви превръща в машина, движена от неуправляем мотор. И така спирайте се многократно през деня поне за минутка и мислете за някой или за нещо, което обичате, което ви успокоява, вдъхновява и ви дарява с решителност. А ако е възможно, оттеглете се в тиха стая, легнете по корем на леглото или на пода, отпуснете ръце и крака и се потопете в океан от светлина... Не мислете за нищо друго, освен за светлината... Една минута само и вие ще се изправите заредени.

Има и друго лесно и ефикасно упражнение. Научете се правилно да се храните. Понеже в този случай ви се налага да спрете и да седнете, вместо да се храните шумно, изнервено и в надпревара, използвайте храненето като възможност да направите едно упражнение за отпускане, концентрация и хармонизация на всички ваши клетки.

Със самото сядане на масата постарайте се да изгоните от мислите си всичко, което би могло да ви попречи да се храните в спокойствие и хармония. Ако това не ви се удаде веднага, продължете, докато се успокоите. Когато се храните развълнувани, разгневени, недоволни, вие вкарвате в себе си раздразнение, объркани вибрации, които се прехвърлят върху всичко онова, с което се залавяте след това. Дори и да се опитвате да създавате впечатление, че сте спокойни, че сте човек, който се владее, от вас ще се излъчва безпокойство и напрегнатост. Вие започвате да допускате грешки, да влизате в конфликт с хора и предмети, да изричате неуместни думи, които разбиват приятелства и затварят врати...

Но ако се храните в състояние на хармония, вие по-добре ще разрешавате проблемите, с които ще се сблъсквате впоследствие. Даже да сте принудени да тичате насам-натам, ще чувствате у себе си спокойствие, което вашата работа не ще може да наруши . Щом като от самото начало тръгнете от малките неща, ще можете да стигнете далеч.


брошура "Отговори на някои актуаклни въпроси”,

Изд. Просвета – Франция,

Изд. ЕТ Светоглед - Варна, България,

ISBN 954-8810-11-6

Дата на първоначално въвеждане: 01.09.2005 г., 09:02 ч.

User Feedback

Recommended Comments

Няма коментари за показване


×
×
  • Добави...