Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Светлата
Светлата

Още едно мнение за духовния живот на Рила

    Автор: Йоана Стратева

По повод приготволенията за Лятната духовна школа на Рила имахме разговори с приятелите. Желанието ни беше да намерим такива решения за организация на живота ни на планината, които да подпомагат духовната ни работа и да отговарят на традициите на братството. Това, което споделих го предлагам и на читателите на в. „Братски живот”.

Знам от възрастните братя и сестри, които са били около Учителя, че обикновено преди беседата не е имало дълги наряди: една – две песни, една молитва, понякога и размишление. Това виждаме и в някои издания на Словото, които са отбелязали наряда преди и след беседата. Казвали са ми, че вниманието трябва да е насочено към лекцията. При изпълнението на песните не сд ставали прави.

Така беше и на Изгрева при и след Учителя. Когато има празничен наряд, където се редуват песни и молитви, естествено е да стоим прави. Но когато пеем преди и след беседа, не е задължително да пеем прави. Особено на Рила, където условията са такива, че не винаги можеш да бъдеш сигурен, че си стъпил стабилно и ще можеш да пазиш рарвновесие. Ако искаме да си попеем повече след беседата нека да сме спокойно седнали и накрая да станем за молитвата. Разбира се, ако има някоя песен между две молитви ще я пеем прави, но нека не се престараваме в това пеене прави, както правим напоследък. Има други неща, в които можем да се стараем повече, но не е думата за тях сега.

Когато е само молитвен наряд, както е вечерния на Рила или при друг специален случай, тогава сме прави и там е мястото на различните молитви, псалми, формули. Относно реда при молитвените наряди някои възрастни сестри са ми казвали, че е по-добре най- напред да се четат псалми от Библията, ако има такива, след това молитви и накрая формули. Разбира се, всичко това е казано като един съвет. Хубаво е да познаваме традицията, но хубаво е и да слушаме вътрешното си духовно ръководство, ако сме почувствали неговото вдъхновяващо присъствие. Разбира се не трябва да се считаме задължени да изредим всички наши любими молитви, когато ни е ред да водим духовния наряд. В тази област силата не е в многото, а в интензивността на нашето участие. Хубаво е този, който ще води наряда да се е подготвил вътрешно, ако прави това за пръв път, нека се посъветва с някой, който има опит. Не без значение е и умението му да говори ясно, меко, бавно, естествено. И всички останали да го следват. Много дисхармонизиращо действа, когато молитвата почне да се носи на вълни в различно темпо или някой друг издига гласа си по-силно от водещия. Както трябва да пеем заедно в едно темпо, така трябва и молитвата ни да е единна.

Много трябва да сме разумни в подбора на четците на беседи на Рила. Аудиторията там е голяма, а и разнообразна. Едно е да четеш лекцията пред своята си духовна групичка, а съвсем друго е да я четеш за 200, 300, 600 души на Молитвения връх. Трябва подходящ глас, дикция, духовно присъствие, физическа държеливост и познаване на официалния книжовен език! Не всеки го умее това и нека проявим отговорност при избора на четците, особено около празничните дни, защото идват от целия свят да ни гледат и слушат. Тази отговорност важи разбира се, и за всичко останало в наситения ни и колоритен планински живот. Рила е мястото на нашата проповед пред света. Престоят ни на Рила е нашата „изпитна сесия” и пред възвишените ù обитатели.

Да благодарим за изключителната възможност да бъдем заедно на тази свещена планина, да вдишваме упойващият ù въздух, да пием кристалната ù вода и да вкусваме от радостта на братския живот – един живот, завещан ни от Учителя. Нека всеки от нас се старае да трепти в унисон с другите и със заобикалящата го природа, за да не разваляме вълшебната хармония на това свято място.

Йоана Стратева


в. "Братски живот" бр. 7/2011

User Feedback

Recommended Comments

Благодаря за тази статия. Ще споделя нещо, за първото ми качване на Рила. Беше само за три дни. Но при сутрешния наряд, когато се четеше беседата чрез някои пасажи от нея сякаш Учителя ми казваше неща, които отговаряха на вътрешното ми преживяване и случки от живота ми. Беше вълшебно и благодаря за всеки изживян миг там.

Линк към коментар
Share on other sites

Сестра Йоана,написаното ме развълнува.Не толкова с тематиката( и тя важна ), колкото с отношението. Чисто,непринудено,искренно и изчистено от фанфарност.Думи на градивна загриженост и деликатност. Трябва да се поучим от неповторимия ти начин на споделяне. Още в стила на израза е заложена половината свършена работа.

Та и на мен ми дойдоха някои стари идеи за общите молитви.

Общата молитва е общо мероприятие,а щом има повече от двама българи на едно място, то подсъзнателния българин винаги бута братятата си от по горните етажи и иска

да е първи.Затова трябва да като в оркестъра и хора -диригент и партитури.То и там въпреки,че ги има понякога се получава разминавания,а камо ли в едно молитвена говорилня. Общата молитва е едно речитативно музикално произведение. Трябва да има отделно написани текстове за общи молитви.В тях да се разделят молитвите на фрази,които се изгоеарят на един дъх,да се поставят паузи за вдишвания.Да се тренира височината на тона с който се изговаря молитвата,вината на говора,взаимното слушане.Мисля,че като чуваме собствения си глас над гласа на останалите,това е знак за нарушен баланс. Росен е само по техническата част,но тя е условие,база на която стъпва мисълта и чувството.Там всеки сам твори,но общите условия за добър изказ трябва да са на физическо ниво добре тренирани и синхронизирани.

Да не забравяме ,че има шепнеща молитва,за душата, и мисловна молитва,обърната към духа.Говорещата молитва работи повече в телесния,физическия свят.Затоеа и трябва според мен,като във двама такава работа и ред и тренировка.

Това мисля,благодаря за споделеното и възможността да споделя.

Линк към коментар
Share on other sites

Печатни грешки: 1. "Росен е само по техническата част" да се чете -"Това е само по техническата част"

2."Като двама такава работа". да се чете "Като всяка такава работа".

Съжалявам,че това пречи на гладкостта на коментара,но пиша на телефон и нямам възможност за корекция. Благодаря.

Линк към коментар
Share on other sites

Хубаво е да се открие тема или рубрика- Традициите в бялото братство, и в сайта и на събори, по старите братя и сестри да разказват за тези традиции и ръководството и ръководителите по групи да настояват за запазването на тези традиции, защото се наблюдават нови съмнителни схеми на поведение и отношения.

Поздрави.

Линк към коментар
Share on other sites


×
×
  • Добави...