Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Донка
Донка

Стобските пирамиди

    Автор: Николай Д. Петков

Еко маршрут Стобски пирамиди

В западните поли на Рила планина, точно на самия вход към долината на река Рилска и Рилския манастир, се намира село Стоб - наследник на древния тракийски град Стоби, унищожен според преданията при наводнение.

Някогашният град-крепост е включен за пръв път в българската държава от хан Крум в начало то на IX век. През 1190 г. българските войски отно во надделяват над византийците, но през 1254 г. е присъединен към Никейската империя от Йоан III Дука Батаци. Градът е присъединен за пореден път към България по времето на Иван-Александър (1331-1371 г.), а в местността Църквището е открит кръст с надпис от 1373 г. Самото селище днес, въпреки древната си история, не е толкова популярно, колкото намиращия се в непосредствена близост до него при роден феномен - Стобските пирамиди. Може би те отстъпват на Мелнишките по размери, но според мнозина ги превъзхождат по живописност и богатство на форми.

Stobskite_piramidi1.jpg До с. Стоб се достига лесно - намира се на 96 км южно от София, като се пътува по международен път Е-79 (София-Атина) и само последните 7 км са след отклонението за Рилския манастир. Селището е разположено на два километра от единствения път към Рилската обител.

Ако разполагате с повече време, е добре първо да посетите туристическия информационен център в селото. Той е съвсем близо до площада, като за улеснение на туристите са поставени указателни табелки. Там ще имате възможност да получите и подробна информация за туристическите маршрути, забележителностите в околността и местата за отдих и настаняване.

Началната точка за еко маршрут Стобски пирамиди е църквата "Св. Прокопий" в западния край на селото. Оттам продължава почвен път, който се изкачва нагоре по склоновете на планината и след по-малко от километър отвежда до същинското начало на маршрута - местността Църквище. Тук е крайната точка, до която може да достигнете с автомобил (въпреки че поради лошия път е най-добре да го оставите още на паркинга до информационния център). На това място е поставено информационно табло, на което са обозначени: туристическа карта на целия регион, туристическа карта на тази част от Рила планина и информация за други природни забележителности и исторически обекти в околността.

 stobskite_piramidi3.jpgОт местността Църквище се тръгва по горска пътека, маркирана с червен цвят, която плавно се изкачва към билото. И тук създателите на маршрута не са спестили средства и са поставили дървени пейки за отдих за най-уморените туристи. Въпреки това не се бавете с много почивки, защото предстоящите гледки ще ви накарат да забравите за умората от физическото усилие. След 15-20 минути пътеката излиза от гората и достига до малко заслонче-беседка, поставено до първата група пясъчни пирамиди.

Екопътека Стобски пирамиди

Застанете ли до изградения дървен парапет, пред вас се открива смайваща картина от остри земни пирамиди, изградени от невероятната фантазия на природата. На върховете на много от пирамидите могат да се забележат огромни камъни, които в течение на дълги години са предпазвали като калпаци крехката основа под себе си от поройните дъждове и ерозионните процеси и по този начин са формирали високите стъбла на пирамидите. В днешно време те са останали да стърчат самотни във въздуха на височина от 6 до 10 метра над новата земна повърхност. Каменните калпаци стоят от векове върху пирамидите. Пясъчните Кули, изваяни от природните стихии през вековете, носят неповторимо очарование, особено ако се посе тят при залез слънце. По това време червено-оранжевите нюанси на скалите, отразяващи последните лъчи на небосклона, изпъкват най-силно. Контрастът с яркосиньото небе и заснежените върхове на планината правят картината непов торима. Посетете Стобските пирамиди преди залез слънце.

stobskite_piramidi2.jpg Живописните композиции носят различни имена, дадени им от народните предания- Куклите, Чуките, Самодивски комини, Зъберите, Братята и др.

 

 

 

 

 


Списание "Оренда" - бр.1, май 2010
Списание за свещените места в България, забележителности, легенди, маршрути, карти

Екипът на Портала към съзнателен живот благодари на екипа на списание "Оренда" за предоставените материали и им желае успехи и много доволни читатели, които благодарение на списанието ще опознаят и обикнат Родината.

User Feedback

Recommended Comments

Няма коментари за показване


×
×
  • Добави...