Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Донка
Донка

Щедрост и пестеливост

    Автор: Беинса Дуно

a347_1.jpgВ Англия, една депутация от жени, членки на благотворително дружество, посетила един богат английски лорд, с молба да пожертва някаква сума за дружеството. Те отишли в дома на лорда вечер. Той ги поканил учтиво, предложил им да седнат и позвънил на слугата, да дойде да запали лампата. В бързината си, слугата драснал три клечки кибрит, една след друга, и едва на четвъртото драсване запалил лампата. Лордът му направил бележка, че не е внимателен, не трябва да изразходва четири клечки кибрит за едно запалване.

Дамите, като чули как лордът прави бележка на слугата си за четирите клечки кибрит, си казали: "Не попаднахме на добро място. Този човек прави въпрос за няколко клечки кибрит, а ние очакваме помощ от него."

Като излязъл слугата, лордът се обърнал към депутацията с думите:

- С какво мога да бъда полезен на благородните дами?

Те разказали с каква цел идат при него, и той веднага им дал една сума от сто хиляди лева. Те останали учудени от щедростта на лорда. Защо? Защото имали предразсъдъка, че пестеливият човек не може да бъде щедър.

Щедростта е едно качество, а пестеливост и икономия – друго. Защо трябва да се изразходват две, три и повече клечки кибрит за запалването на една лампа, когато това може да стане само с една клечка? Има хора, които са щедри на кибритените клечки, а като дойдат до парите, там са скъпи, нямат никаква щедрост. Безразборното драсване на клечките е подобно на многобройните теории и разисквания върху християнството. Като слушате как се тълкува християнството, ще кажете, че тези хора са тръгнали вече в правия път. Опитайте да се докоснете до кесията им за благотворителна цел, веднага ще се поколебаят. За предпочитане е при разискване на въпросите човек да икономисва клечките, а да дава щедро стоте хиляди лева, отколкото обратното – да изразходва клечките, а да икономисва парите.

Да се роди (Неделни Беседи, 06.10.1918 Неделя, София)


Сила и Живот, том III, Неделни Беседи

Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно)

ISBN 954- 739- 734-6 (т. III)

© Издателство „Захарий Стоянов“, 2006

© Издателство „Бяло Братство“, 2006<br ><br >Дата на първоначално въвеждане: 22.05.2009 г., 12:57 ч.

User Feedback

Recommended Comments

Няма коментари за показване


×
×
  • Добави...