Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Диляна Колева
Диляна Колева

Миризмата на омразата

    Автор: Джериес Авад. Из “Скритият дар”

Учителка в детската градина измислила за децата в групата следната игра: всеки трябвало да донесе торба с няколко картофа, като всеки картоф носел името на човек, когото детето мразело. Следователно колкото хора мразело детето, толкова картофи щяло да донесе. Някои деца дошли с два картофа, други с три, а някои и с пет.

Учителката им казала да носят със себе си торбата където и да отиват, дори и в тоалетната, в продължение на една седмица. Дните минавали и децата започнали да се оплакват от неприятната миризма на развалените картофи. Тези с по пет картофа носели на всичкото отгоре и по-тежки торби.

След една седмица децата си отдъхнали, защото играта най-накрая свършила. Тогава учителката ги попитала как се чувствали през тази една седмица.

Децата започнали да се оплакват колко трудно им било да мъкнат навсякъде със себе си тежките и миризливи картофи. Накрая учителката им обяснила смисъла на тази игра:

- Същото се случва, когато таите в сърцето си омраза към някого. Смрадта на омразата ще отрови сърцето ви и вие ще я носите навсякъде със себе си. Ако ви е трудно да понесете миризмата на развалените картофи за една седмица, представете си какво е да носите отровата на омразата в сърцата си до края на живота си?

Изхвърлете омразата от сърцето си, за да не носите грехове за цял живот. Да прощавате е най-доброто отношение към другите. Научете се да забравяте и да прощавате!


User Feedback

Recommended Comments

С много неща манипулативно се спекулира, вместо да се прави разлика. Защото центърът на емоциите ни - амигдалата, е неделима част от нашата физиология. И Уинстън Чърчил правилно е отбелязал, че колкото-по назад можеш да гледаш, толкова по-напред ще виждаш. Затова основното, което прави една тъмна половина от човечеството, е да ни дрогира с химия и "позитивни" внушения, удобно прикрити зад нечия авторитетна фасада. А така генерират забрава, която им позволява лесно и некоректно да ни експлоатират отново и отново.

Линк към коментар
Share on other sites

Експлоатиран и манипулиран, може да бъде или да се чувства само човек, който не умее да "разбира" амигдалата.

"Авторитетите" са хора, които добре работят с емоцията и знаят кое и как достига до човечеството в негова полза. Останалите са манипулатори. 

Линк към коментар
Share on other sites

Да простя и да забравя негативните си преживявания съвсем не означава да ги допускам отново и отново докато свикна с тях. Не. Прошката е прекрасно обясненя от Христос - "обърнете другата буза" - т.е. обърнете се на другата страна, променете се, променете ситуацията и зависимостите, които са причинили негативното преживяване. Ако се опарите на гореща печка и ви заболи нали няма да простите на печката, да забравите опарването и пак да си слагате ръката върху нея, надявайки се че този път няма да ви опари? Нито пък ще намразите печката? Елементарно, нали?

Линк към коментар
Share on other sites


×
×
  • Добави...