Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Диляна Колева
Диляна Колева

Подходящата дума

    Автор: персийска приказка

Един древен владетел често размишлявал за смисъла на живота. Той дълго се занимавал със същността на доброто и злото. Един ден му хрумнало следното: Поръчал на своя слуга да донесе най-добрите и най-ценните органи на тялото.

Слугата са върнал със сърцето и езика на едно животно. Господарят погледнал органите, замислил се какво представляват и решил да изпита слугата си, като го накара да донесе, този път, на -лошите и неприятни органи. Слугата отново донесъл сърце и език.

Учуден господарят го запитал:

- Ти смяташ, че сърцето и езикът са най - важните и в същото време най - неприятните? Как е възможно това?

Слугата отвърнал:

- Ако мислите и чувствата са чисти и идват направо от сърцето, изразени чрез езика и истината се казва открито, то те са най-ценните органи. Човекът, който ги притежава, е здрав и щастлив. Ако сърцето се е превърнало в убийствен гроб, където се погребват желания, а езикът говори измамни и неверни неща, то тези органи са най-голямото наказание за човека, на когото принадлежат. Двуличието изпълва душата му и щастието бяга от него.


User Feedback

Recommended Comments

А аз мислех, че правото черво е най-неприятното и най-важното.

Мислех, че егото живее там и се мисли за най-важното и в същото време е най-неприятно.

Една духовна учителка ми каза да медитирам и където почувствам телесно неудобство - там ми е егото. Неудобството беше в лек спазъм в това черво. От тогава знам. Гледам поне веднъж на ден да го изпразват.

Линк към коментар
Share on other sites


×
×
  • Добави...