Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Иво
Иво

Три форми на знание

    Автор: Ибн Ел-Араби

Има три форми на знание. Първата форма е тази на интелектуалното знание. Тя представлява всъщност информация и събиране на факти, както и използването им в бъдещи интелектуални концепции. Това е интелектуализъм.

На второ място идва знанието на състоянията. То включва чувствата и всякакви особени състояния, в които човек си мисли, че е възприел нещо висше, но всъщност това не е така. Това е емоционализъм.

На трето място идва истинското знание, което се нарича Знание за Абсолютната Реалност. При тази форма на знание, човек може да възприема директно какво е правилно и какво е истинно извън границите на мисълта и чувствата.

Схоластиците и учените се концентрират върху първата форма на знание. Хората на чувствата или тези, които просто обичат да ескпериментират използват втората форма на знание. Други използват комбинация от двете.

Само постигналите истината са тези, които имат връзка с реалността лежaща отвъд тези две форми на знание. Това са истинските Суфи, Дервишите достигнали просветление.


www.khamush.com/sufism/ibnarabi.htm

Дата на първоначално въвеждане: 01.09.2005 г., 01:54 ч.

User Feedback

Recommended Comments

Няма коментари за показване


×
×
  • Добави...