Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Диляна Колева
Диляна Колева

Житейска философия

    Автор: превод: Диляна Колева http://www.psychologos.ru/

Философията на живота - способността да виждаш по различни начини себе си, света и хората около теб.

Според възприемането на живота, изградените житейски ценности и стратегии, в съответствие с избрания или приетия начин на живот, у всеки има изградена житейска позиция ; система от убеждения, кое е правилно и кое не, към какво трябва да се стреми.

"Никой на никого нищо не дължи" ; "Най-силният печели", "Всичко зависи от мен" или "не можеш да вярваш на никого" - най - често срещаните житейски вярвания. В зависимост от стабилността на жизнената философия, тя е ефективна или не, благоприятства развитието на личността или го стопира.

Философията на живота може да бъде както положителна, така и отрицателна, оптимиста или песимистична, с акцент върхусебе си или върху други хора, с различена житейска позиция (творец, потребител, паразит, романтик), насочена към развитие или създадена, като психологическа защита.

Житейската философия, добре прозира при изработване на лична метафора за живота.

Елементи на житейската философия

1. Общия поглед за живота

- животът е само един или твоят Аз пребивава от живот в живот, като преминава в различни тела

- животът е радост или тъга или преминаващ от едното състояние в другото

2. Вярванията за себе си и другите

- когато аз съм добре и ти си добре, заедно сме силни или Всички са врагове, не трябва да се доверяваш на никого

- аз съм малък човек, умея малко неща, не претендирам за нищо ..... или жизнената философия на Победителя " Светът ми принадлежи"

3. Преимуществена жизнена стратегия, житейски способи и принципи.

- позицията на Жертвата или позицията на Автора

Ако мислите, че вашите проблеми е длъжен да разреши някой друг, а не вие самия, то вие работите с неуспешната житейска философия, с нея много трудно ще вървите по пътя на живота. Учете и насочвайте себе си към позицията на Автора - "Аз го мисля - аз ще го направя", след това, между другото, ще ви бъде много по - лесно да общувате и да си сътрудничите с другите. Хората могат да ви помогнат , това е прекрасно, но могат и да ви използват, в това няма нищо страшно.

Промяна на философията на живота

Как мога да променя своята житейска философия? Да общувате с хора, чиято житейска философия ви харесва и да опитате да прерисувате своята Лична житейска метафора. Може да изглежда невероятно, но възприятието за живота може да бъде променено, картината нарисувана от всеки от нас може да бъде заменена с друга. Чрез работата с Житейската метафора, може да промените не само своята жизнена философия, но и тази на другия човек, ако той няма нищо против.


User Feedback

Recommended Comments

Няма коментари за показване


×
×
  • Добави...