Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Ани
Ани

Търсачи на здраве

    Автор: Владимир Банов

Който е готов да се излекува 10 %,

намира лечител, способен да лекува на 10 %.

Който е готов да се излекува 110 %,

намира лечител, който е способен да лекува на 110 %.

Всеки от нас иска да бъде здрав. Поне така казваме. Превърнали сме се в търсачи на здраве. И претендираме, че правим всичко, което е необходимо, за да го намерим. А дали наистина е така? Следващите няколко реда ще Ви помогнат да придобиете, ако не пълна, то поне първоначална, представа за някои особености на този щекотлив въпрос. Това са особености, на които всеки, търсещ изгубеното си здраве, според мен, следва да обърне внимание.

Първа част

Преди да тръгнете да си търсите лечител (терапевт или лекар), започнете от това, на колко точно процента желаете да се излекувате.

След това си отговорете доколко реално постижимо (от здравна гледна точка) е за Вас желанието Ви.

Когато си отговорите на този въпрос, преминете на следващия, който е свързан с готовността Ви да се поддържате по-здрави след като излекуването стане факт.

Ако имате такава готовност, проверете и доколко тя Ви отговаря на възможностите Ви.

Ако прецените, че желанието, готовността и реалните Ви възможности съвпадат, значи сте свършили първата част от задачата.

Ако има някакви разминавания, отстранете ги преди да преминете напред. Само така ще си осигурите качество на лечението и устойчивост на резултата от него.

Втора част

Втората част започва с определянето на критерия за успех на лечението и срока за постигането му. Липсата на ясен критерий често обещава липсата на ясен и/или траен резултат! Едва след като това бъде уточнено може да продължите напред!

Следващата стъпка е да пристъпите към намирането на лечител (терапевт или лекар), на когото да се доверите. Това е голям препъни камък и тук отпадат повечето от кандидатите за здраве.

След откриването на такъв човек, започнете да работите с него по нещо малко (малък проблем), но лично. Не го занимавайте с проблемите на партньора си или на роднините си. Тук отпадат още от кандидатите за здраве, които могат да имат доверие само тогава, когато нещата не се отнасят за тях.

Справите ли се заедно с него с малкия проблем значи имате шанс да се справите и с по-голям. Ако не успеете, не се отчайвайте! Може би той не притежава необходимите способности за лечение, от които се нуждаете вие. Потърсете друг, който е на друго ниво (от гледна точка на терапевтичните или лекарски способности)! И тук отново важи правилото за даването на доверие. Докато не давате Вашето доверие, трудно ще намирате добрите за Вас терапевти или лекари!

Концентрирайте се върху резултатите, които сами сте си определили да постигнете. Ако ги постигате, значи всичко върви нормално! Резултатите са Вашият най-добър критерий за способностите на избрания от Вас лечител! Това важи единствено тогава, когато имате доверие и, съответно, се съобразявате с мнението на лечителя и изпълнявате евентуално поставените от него задачи (предписания). Но, ако един лекар Ви изпише лекарство, което не пиете или което пиете както Ви дойде, всичко се обезмисля.

Запомнете, че Вашето здравословно състояние е преди всичко Ваша отговорност! Ако много често или постоянно попадате на лечители, които с нищо не Ви помагат, седнете спокойно и признайте пред себе си, че Вие отивате при тях! Признайте пред себе си, че Вие ги избирате! Онези, които имат смелостта да направят това, допускат по-малко грешки в по-нататъшните си избори.

Трета част

Тази част е за онези, които се решили някакъв свой проблем и искат да запазят здравето си за по-дълго време с опцията болестта повече да не се завръща в живота им.

Поставяйте си цели и ги преследвайте без да променяте критерийте си за постигането им или за срока за постигането им! Това е признак за обективност към себе си. Ако променяте критерийте или сроковете за възстановяване на собственото си здраве, значи болестта Ви Ви води за носа.

Постоянно обновявайте ресурсите си за постигането на целите по отношение на Вашето здраве и за справянето с проблемите, свързани с него!

При най-малкото съмнение за едно или друго решение се консултирайте! Докато се срамувате да признаете, че не знаете нещо, Вие се блокирате и не си позволявате да потърсите помощ или съвет. Когато нещата се задълбочат, съветите не вършат работа. Съветите са полезни в началните фази на справяне. Тогава те могат да се получат и в резултат на най-обикновена обмяна на мнения по отношение на срещнатата трудност.

Създайте си навик да опреснявате преценката за собственото си психично състояние, тъй като леките смущения в него могат да доведат до телесни проявления, ако не им обърнете внимание!

Бъдете искрени пред себе си и поемайте професионални или лични ангажименти, които не натоварват психиката Ви и не поставят на неоправдан риск физическото Ви здраве. Това означава да опознавате и приемате лимитите си и да не жертвате психичното си равновесие и физическото си здраве, за да се представите в определена светлина пред еди-кой си.

Регулярно отделяйте време да останете насаме със себе си и да усетите доколко животът Ви се развива в съответствие с най-значимите Ви потребности!

Възнаграждавайте се за положените усилия, когато резултатите Ви са удовлетворителни! Когато е заслужено, възнаграждението благоприятства стремежа за постигане на още по-високи резултати.

Ще завърша с един доста свободен превод на припева на песента Bad Love на Ерик Клаптън:

Преситих се от некачествена любов

Имам нужда нужда от нещо, с което наистина да се гордея

Преситих се от фалшива любов

Без повече фалшива любов.

Бъдете здрави!


<i>За контакти:

Електронна поща: vl.banov@dir.bg

Мобилен номер: 0894455457<br ><br >Дата на първоначално въвеждане: 30.03.2009 г., 21:55 ч.</i>

User Feedback

Recommended Comments

Няма коментари за показване


×
×
  • Добави...