Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Иво
Иво

Живот след живота - от д-р Реймънд Мууди

    Автор: Ивайло Станев

Невероятна книга, описваща проучването на известен американски учен за живот след живота или “преживявания на прага на смъртта”, както сам ги нарича той. Д-р Реймънд Мууди е учен и лектор, чийто книги досега са продадени в над двадесет милионен тираж. Защитава докторат по философия през 1969 г. в щата Вирджиня и магистарска степен по медицина през 1976г. в щата Джорджия. През 1988г. получава Световна Хуманитарна Награда в Дания, както и бронзов медал в категирията “Човешки отношения” за филмовото пресъздаване на книгата на филмовия фестивал в Ню Йорк. Експерт по въпросите на преживяванията на прага на смъртта, той е и първият американски учен, който масово оповестява своите разработки в тази област. Най-известаната му книга е “Живот след Живота”, която става бестселър. Тя е издадена през 1975г. в САЩ и предизвиква бум от критики и скиптични мнения в кръга на учените по това време. Двадесет и пет години по-късно, научните схващания са коренно променени и учените го поддържат. В резултат на неговия фундаментален за времето си труд, нова генерация от учени даде талсък на изследванията в тази обаласт. Страхът от смъртта, митовете и заблудите на човечеството относно този сложен процес, отстъпват пред светлината на новите научни открития.

Кариерата на д-р Мууди не завършва с тази книга. Той продължава своите проучвания в тази област и издава повече от 5 книги с подобна тематика. През 1995г. той стига още по-далеч създавайки техника за съзнателно и контролирано преживяване на прага на смъртта, без човек да е действително на прага на смъртта. Изследвайки техниките, които са използвали древните гърци, д-р Мууди преоткрива камерата за медитация, наречена “психомантеум”. Усъвършенствайки този древен метод той създава модерното му копие, което нарича “Театър на Ума” – техника (устройство), която позволява на хората да преживеят променено състояние на съзнанието с учебна и духовна цел. Курсове по психомантеум тренинг се провеждат от д-р Мууди и до днес. Ако искате да се свържите с него или да участвате в някои от неговите курсове, моля посетете официалнят му уеб сайт www.lifeafterlife.com, където има ел. адрес за връзка с него.

В книгата “Живот след Живота”, авторът изследва над 100 случая на хора, които са имали преживявания на прага на смъртта. След като анализира и после синтезира получените резултати, той създава теоретичен модел на преживяването. Моделът се състои от 15 компонента. Повечето хора съобщават за около 8 компонента, които са преживели, а някои до 12. Тези компоненти са подробно изследвани в книгата и подкрепени с цитати от интервюта с преживелите ги. Тук само ще изброя тези компоненти:

- Неописуемост на преживяването

- Чуване и осъзнаване на случилото се

- Усещане за мир и покой

- Шумът

- Тъмният тунел

- Извън тялото

- Срещи с други

- Съществото от светлина

- Преглед на живота

- Границата или пределът

- Завръщането

- Споделяне с другите

- Въздействие върху живота

- Нови виждания за смъртта

- Потвърждение

След като авторът разглежда отделните компоненти, той дава примери в потвърждения на своето изследване от Библията, Тибеткстата книга на мъртвите и от разработките на Платон и Емануил Сведенборг.

Зашеметяваща книга, които би отворили очите на читателя за нови измерения на собствения му живот.


Използвани източници:

1. “Живот след Живота”

изд. къща “Хермес”- Пловдив 2003г.

ISBN 954-26-0041-0

2. www.lifeafterlife.com – официален уеб-сайт на др. Мууди

Препоръчвани лнкове:

www.lifeafterlife.com – официален уеб сайт на др. Мууди

www.som.org/3library/interviews/moody.html – интервю с др. Мууди

www.mikepettigrew.com/afterlife/html/near_death.html - трудовете на д-р Муди, като част от Института за изследване на живот след смъртта

www.iands.org – Международна асоциация за изследване на преживявания на прага на смъртта

www.parapsych.org – Асоциация по парапсихология

 

25.05.2003г.,

Варна, България

 

Дата на първоначално въвеждане: 03.09.2005 г., 06:18 ч.

User Feedback

Recommended Comments

Няма коментари за показване


×
×
  • Добави...