Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Иво
Иво

Ползата от хомеопатията в спортната медицина

Редовните упражнения са основен ключ към добро здраве. Същевременно травмите и нараняванията, освен че предизвикват болка и дискомфорт, могат да ви попречат да продължите със своята нормална спортна дейност и да запазите активността си.

Професионалните атлети, както и аматьорите, могат да се възползват от възможностите на хомеопатичната терапия. Хомеопатията е безопасна, към хомеопатичните лекарства не може да се пристрастиш и е извънредно полезна като несъдържаща допинг терапия за лекуване на травми и за подобряване на представянето при състезаващите се атлети.

Хомеопатията може да окаже неоценима помощ при следните състояния:

• Изкълчвания и навяхвания

• Натъртвания

• Фрактури (като добавка към хирургичната интервенция)

• Крампи

• Порязвания и охлузвания

• Скъсани или разтегнати връзки

• Болки в гърба, ишиас

• Наранявания на костите, мускулите и нервите

• Тенисен лакът

• Мехури

• Предстартова треска

Хомеопатията намалява времето, необходимо за възстановяване. Тя също може да бъде от полза при терапия на хронични състояния, които могат да се отразят неблагоприятно върху доброто спортно представяне, като напр. астма, артрит и др. При такива продължаващи дълго време оплаквания е препоръчително да се обърнете към професионален хомеопат за цялостна преценка на случая.

Как можем да научим повече?

По време на тазгодишната Световна седмица на хомеопатията (10-16.04.2008 г) хомеопатите по целия свят изнасят безплатни семинари върху ползата от хомеопатията в спортната медицина. За да получите допълнителна информация за тези семинари, както и за други събития, които се случват във вашия регион, може да посетите сайта на Българското Хомеопатично общество и сайта на Световната Организация за хомеопатично съзнание

Какво е хомеопатията?

Хомеопатията е ефективна научна система за алтернативна терапия, която подпомага естествената способност на тялото да лекува само себе си. Според нея всички симптоми на лошо здраве са прояви на дисхармонията в човека като цяло и нужда от лечение има пациентът, а не неговата болест.

През 1796 г. немският лекар Самуел Ханеман е открил различен подход за лечение на болните, който той нарекъл хомеопатия (от гръцките думи, означаваши “лечение с подобното”). Той установил, подобно на Хипократ 2000 години по-рано, че има два подхода към здравословните проблеми – чрез противоположно или чрез подобно лечение.

Нека например да вземем безсъние. Противоположният метод на лечение би третирал това състояние чрез лекарства, които изкуствено предизвикват сън. Това лечение често представлява редовната употреба на големи дози лекарства, които могат понякога да доведат до странични ефекти или пристрастяване.

При метода на подобието, т.е. хомеопатичната терапия, на пациента ще бъде дадена малка доза от субстанция, напр. като кафе (Coffea), която в големи дози може да предизвика безсъние при здрав човек. Макар и да звучи изненадващо, това ще помогне на пациента да започне да спи по-добре по естествен начин.

Хомеопатичните лeкaрства не могат да причинят странични ефекти и не водят до пристрастяване към тях. Това е поради извънредно малката доза на активна субстанция, която се приготвя по специален начин чрез последователни разреждания и сукусии.

Смята се, че хомеопатичната терапия сти-мулира способността на тялото да се бори с инфекциите и предразположеността към заболявания.

Хомеопатът ще ви препоръча лекарство, съответстващо на симптомите, които имате в момента, както и на вашите индивидуални емоционални и физически характеристики.

Какво трябва да кажете на хомеопата?

Хомеопатът трябва да бъде информиран за вашите индивидуални особености, за да бъде в състояние да намери подходящото лекарство за вас като уникален индивид. Задълбоченото разбиране на вашите оплаквания и усещания е необходимо за правилната преценка на вашия случай. Така че споделянето на всяко нещо, което е типично за вас, ще помогне на този процес. Също така са важни преценката за нивото на вашата енергия, предходната ви медицинска история и начинът ви на живот. Това, което споделите, е съвършено поверително. За първоначална консултация е необходимо доста време, понякога дори няколко часа.

След приемане на хомеопатично лекарство в организма се извършва нещо като “пролетно почистване” – реакция, която показва, че вашият организъм преминава през фаза на очистване в посока възстановяване на здравето. Така напр. стари симптоми (лек обрив, секрети и др.) могат да се появят отново за кратък период от време. Тези симптоми са преходни и не трябва да бъдат третирани, доколкото те са важна част от лечебния процес.


<i>Материалът е предоставен от Българско Хомеопатично Общество - www.bghomeopathy.org<br ><br >Дата на първоначално въвеждане: 14.04.2008 г., 23:14 ч.</i>

User Feedback

Recommended Comments

Няма коментари за показване


×
×
  • Добави...