Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Ани
Ани

10 разумни причини да използваме хомеопатия

Хомеопатията

"Ум и тяло в хармония"

Огромният брой нови технологии направиха живота през 21 век много по-лесен. Но от друга страна той стана и много по-сложен, претоварен и объркан. Поради всички тези фактори нараства броя на хората, които имат умствени и емоционални проблеми и търсят помощ, за да възстановят хармонията в своя живот. Стресът и емоционалният дисбаланс са сериозни предпоставки за възникване и на физическо заболяване.

Световната здравна организация (1948) дава следното определение на понятието „здраве”:

„Здравето е състояние на пълно физическо, умствено и социално благоденствие, а не просто отсъствие на болест или недъг.”

Хомеопатията е холистичен подход, който взема под внимание всичко, което притеснява човека и спомага за цялостното хармонизиране на духа и тялото.

Хомеопатията може да помогне при:

- Смущения в ученето и възприемането;

- Нарушения на съня;

- Нарушения в храненето;

- Психологически нарушения;

- Депресия, умствена и психическа преумора;

- Тревоги / Страхове;

- Пристрастявания;

- Проблеми със съсредоточаването;

- Поведенчески проблеми

Как можем да научим повече?

По време на тазгодишната Световна седмица на хомеопатията, която ще се проведе от 10-ти до 16-ти април 2010 г., хомеопатите информират обществеността за възможностите на хомеопатията да възстанови хармонията в живота по ефикасен и безопасен начин. За да получите допълнителна информация за мероприятията, които се провеждат във вашия регион, посетете сайта на Българското хомеопатично общество www.bghomeopathy.org и сайта на WHAW www.worldhomeopathy.org

Какво представлява хомеопатията?

Хомеопатията е ефективна научна система за алтернативна терапия, която подпомага естествената способност на тялото и ума да се самолекува. Счита се, че всички симптоми на лошо здраве са проява на дисхармонията в човека като цяло и самият той има нужда от лечение, а не неговата болест. Целта е да се разреши корена на проблема, а не само да се потиснат симптомите.

През 1796 г. немският учен и лекар Самуел Ханеман открил различен подход за лечение на болните, който той нарекъл хомеопатия (от гръцките думи, означаващи „подобно страдание”). Той установил, както и Хипократ 2000 години по-рано, че има два подхода към здравословните проблеми – въздействие с противоположното или въздействие с подобното.

Да вземем един случай на алергия. Противоположният подход (методът на конвенционалната медицина) би третирал това състояние чрез лекарства, които временно пресушават секрета в носа и сълзенето в очите, както и потискат кихането. Това лечение често подтиква към редовна употреба на големи дози лекарства, които понякога могат да доведат до странични ефекти или привикване.

При метода на подобието, т.е. при хомеопатичната терапия, на пациента се дава малка доза от субстанция, например Allium cepa (кромид лук), който при рязане предизвика същите симптоми в здрав индивид. Макар и да звучи изненадващо, това ще разреши проблема с неговата алергия.

Винаги е препоръчително да сте под грижата на квалифициран хомеопат. Той/тя ще ви определи хомеопатичен препарат, който съответства на вас като цялостен индивид, както и на начина, по който усещате своите симптоми.

Хомеопатичните препарати нямат странични ефекти и не водят до пристрастяване. Това е поради извънредно малката доза на активната субстанция, която се приготвя по специален начин, чрез последователни разреждания и сукусии. Хомеопатичните препарати не пречат на действието на конвенционалните лекарства.

Какво трябва да кажете на хомеопата?

Хомеопатът трябва да бъде информиран за вашите индивидуални особености, за да бъде в състояние да определи подходящия хомеопатичен препарат за вас като уникален индивид. Задълбоченото разбиране на оплакванията и усещанията ви е необходимо за правилната преценка на случая. Споделянето на всяко нещо, което е типично за вас, ще помогне на този процес. Също така е важно да се установи нивото на вашата енергия, предходната ви медицинска история и начинът ви на живот. Това, което споделите, е съвършено поверително. Първоначалната консултация отнема повече време (около 2 часа).

След приемане на хомеопатичния препарат в организма се извършва нещо като „пролетно почистване” – реакция, която показва, че вашият организъм преминава през фаза на очистване в посока възстановяване на здравето. Могат да се появят за кратко време стари симптоми (лек обрив, секрети и др.). Тези симптоми са преходни и не трябва да бъдат третирани, тъй като те са много важна част от лечебния процес.

В остри случаи, действието на хомеопатията е изключително бързо. При хронични заболявания, терапията може да изисква повече време, като подобрението настъпва постепенно, по един мек и нежен начин.

10 разумни причини да използваме хомеопатия:

1. НЯМА ВРЕДНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ

Специалният процес на приготвяне, наречен потенциране, позволява да бъдат отстранени всички токсични странични ефекти от препарата. Хомеопатията е безвредна за бебета, по време на бременност и менопауза. За препоръчване е, обаче, да се възползвате от грижите на квалифициран хомеопат.

2. НЕЖНА

Хомеопатията работи за стимулиране на собствения защитен механизъм на тялото. Тази терапия е един нежен процес, който води до забележителни и трайни резултати.

3. ХОЛИСТИЧНА

При хомеопатията се взема под внимание човекът като цяло, с всички негови особености. Много често само един-единствен препарат може да обхваща всичките ви оплаквания и да помогне за отстраняването им.

4. ЕВТИНА

Хомеопатичните препарати са доста по-евтини в сравнение с предписваните алопатични медикаменти. Хомеопатичните препарати имат за цел да подсилят имунната система, правейки ви по-силни и по-здрави.

5. ПРЕДПАЗВАЩА ТЕРАПИЯ

Подсилвайки имунитета на тялото и общото здраве, хомеопатията подобрява съпротивителните сили и прави човека по-устойчив към заболявания и инфекции.

6. ЛЕКАРСТВАТА НЕ СЕ ТЕСТВАТ ВЪРХУ ЖИВОТНИ

Хората реагират по различен начин на лекарствата, в сравнение с животните. Всички хомеопатични препарати са тествани от здрави хора. Установено е, че симптомите, които приетата субстанция предизвиква за кратко време в организма на здрав човек, са точно тези, които може да излекува в болен, имащ същите оплаквания.

7. ЛЕСНИ ЗА ПРИЕМ

Хомеопатичните препарати са в течна форма или във вид на малки таблетки, с приятен вкус, които лесно се разтварят в устата. За деца и бебета има на разположение малки гранулки, прахове и капки.

8. ПАЦИЕНТЪТ УЧАСТВА В ТЕРАПИЯТА

Хомеопатът задава много въпроси, не само за симптомите, които безпокоят човека, но и за това как той реагира в различни условия. Важна е информацията за общото здравословно състояние и начинът на живот.

9. НЕОЦЕНИМА Е КАТО ПЪРВА ПОМОЩ

Хомеопатичните препарати могат да бъдат използвани у дома или по време на път, за случаи като натъртвания, наранявания, леки изгаряния, изкълчвания, навяхвания, ухапване от насекоми, стомашни неразположения и др. За по-сериозни или хронични състояния, би трябвало да се обърнете към квалифициран хомеопат.

10. МЕДИЦИНАТА НА БЪДЕЩЕТО

Хомеопатията е непрекъснато развиващо се лечебно изкуство, което разполага с над 3000 хомеопатични лекарства и техният брой непрекъснато се увеличава. За разлика от алопатичната медицина, която всяка година изтегля от пазара медикаменти, поради новодоказани странични ефекти, хомеопатите все още използват същите препарати, които са били ефективни още преди 200 години, заедно с нови, разширяващи още повече възможностите на хомеопатичната терапия. Едва сега учените, с големите си открития в областта на квантовата физика, могат да ни помогнат за по-дълбокото разбиране на хомеопатията.


Материалът е предоставен от Българско хомеопатично общество (www.bghomeopathy.org)
Световна седмица на хомеопатията, 10-16 април 2010

User Feedback

Recommended Comments

Няма коментари за показване


×
×
  • Добави...