Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Ани
Ани

Вегетарианство и програми за вегетарианско хранене

Позиция на Американската Диетоложка Асоциация - част 5

Специална Суплементална Хранителна Програма за Жени, Бебета, и Деца

В Съединените Щати, Специалната Суплементална Хранителна Програма за Жени, Бебета, и Деца (WIC) е федерално приета програма, служеща на бременни жени, жени след раждане и кърмещи жени и бебета и деца до 5-годишна възраст, които са документирани като намиращи се в нутриционален риск и със семеен доход под държавни стандарти. Тази програма осигурява чекове или купони за купуване на храни подходящи за вегетарианци, включващи бебешки храни, обогатени с желязо зърнени закуски, богат на витамин С плодов или зеленчуков сок, моркови, краве мляко, сирене, яйца, обогатени и готови-за-храна зърнени закуски, зрял боб или грах, и фъстъчено масло. Индивидуални държавни агенции имат разрешение да представят план на Службата за Храна и Хранене на USDA за замяна на храни, позволяващи на различни културни модели на хранене, да осигурят предлаганата храна за заместване, която е хранително еквивалентна или превъзхождаща храната която замества, е широко достъпна, и не струва повече от храната, която трябва да замести (243). Това осигуряване би могло вероятно да позволи да бъдат предложени повече храни подходящи за вегани.

Програми за Детско Хранене

В Съединените Щати, Националната Училищна Обедна Програма (NSLP) позволява на безмесни протеинови продукти, включващи известни соеви продукти, сирене, яйца, готвени зрял боб или грах, кисело мляко, фъстъчено масло, други ядкови или семенни масла, фъстъци, ядки, и семена да бъдат използвани (245,246). Информация на USDA за училищно хранително обслужване включва изобилие от различни вегетариански и вегански рецепти (247). Няколко обществени училища редовно предлагат вегетариански артикули в менюта. Училищните обяди не са достатъчни за вегани дори когато някои вегански избори са част от училищен обяд в случай на документирана лактозна непоносимост.

В Канада, училищен обяд, закуска, и леки закуски; стандарти за избор на храна; и доставки за вегетариански ястия варират от един регион до друг. Национално, програмата на The Canadian Living Foundation's Breakfast for Learning развива Най-добри Прoграмни Стандарти за програми за закуска, лека закуска, и обяд. Вегетариански ястия, базирани на Канадско Хранително Ръководство за Здравословно Хранене са в съответствие с тези рамки (248).

Програми за Хранене на Възрастните хора

Федералната Програма за Хранене на Възрастни (ENP) разпределя разполагаеми средства към щати, територии, и роднински организации за национална мрежа от програми, която осигурява общи и доставени по домове храни (често известни като "Meals on Wheels") за по-възрастни американци. Ястия, поднесени по този начин, трябва да осигуряват поне 1/3 от Препоръките за хранителен прием (RDA`s) (249). Храни са често доставяни чрез местни агенции "Meals on Wheels". 4-седмична серия от вегетариански менюта е била развита от Националната Фондация "Meals on Wheels" (250,251).

Подобрени възможности

Съдебни постановления в Съединените Щати и Канада разрешават на затворници правото да имат вегетариански храни по религиозни и медицински причини (и в Канада, по избор, също) (252,253). Федерални институции и тези за много щатове и провинции се грижат за осигуряване на вегетариански избори. Канадският федерален съд е постановил че затворници, които не се съгласяват да ядат месо, имат конституционно право да им бъдат сервирани вегетариански храни. Постановленията за Свобода на Съвестта в Хартата на Правата позволяват на затворници да искат вегетарианска храна поради морални причини, точно както други затворници могат да молят за специални храни по религиозни или медицински причини (252).

Военни/Въоръжени Сили

Американската Военна програма за изхранване на армията, която разглежда целия устав за хранене, осигурява избор на вегетариански менюта (254), Канадска "Forces Food Services" предлага един или повече вегетариански избора на всяко хранене (255). Около 10 до 15% от членове на Canadian Forces избират вегетариански храни за техни порциони ("individual meal packs") (256).

Други институции и масови организации за хранително обслужване

Други институции, включително колежи, университети, болници, ресторанти, и обществено финансирани музеи и паркове предлагат разнообразни количества и типове вегетариански избори. Ресурси са достъпни за приготвяне на масови вегетариански храни (Фигура 1).

Полезни Уебсайтове.

Основни вегетариански храни:

Food and Nutrition Information Center, USDA

http://www.nal.usda.gov/fnic/etext/000058.html

http://www.nal.usda.gov/fnic/pubs/bibs/gen/vegetarian.htm

Loma Linda University Vegetarian Nutrition & Health Letter

http://www.llu.edu/llu/vegetarian/vegnews.htm

Seventh-day Adventist Dietetic Association

http://www.sdada.org/facts&fiction.htm

Vegan Outreach

http://www.veganoutreach.org/whyvegan/health.html

http://www.veganoutreach.org/health/stayinghealthy.html

The Vegan Society (vitamin B-12)

www.vegansociety.com/html/info/b12sheet.htm

Vegetarian Nutrition Dietetic Practice Group

www.vegetariannutrition.net

Vegetarian Resource Group

www.vrg.org

The Vegetarian Society of the United Kingdom

www.vegsoc.org/health

VegRD

http://vegrd.vegan.com

Пътуване:

Happy Cow's Global Guide to Vegetarian Restaurants

www.happycow.net

VegDining.com

www.vegdining.com/Home.cfm

Vegetarian Resource Group

www.vrg.org/travel

Качествено приготвяне на храна:

Vegetarian Resource Group

www.vrg.org/fsupdate


<i>оригинално заглавие: Програми и участнци сбито

Из Position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada: Vegetarian diets

Journal of the American Dietetic Association, Volume 103, Issue 6, Pages 748-765

<a href="http://www.beinsadouno.com/downloads/biblio_vegatarianstvo.doc" target="_blank" class="art_link">Библиография</a>

Преводачи: Любомир & Маги - aboutvege@googlemail.com<br ><br >Дата на първоначално въвеждане: 22.02.2009 г., 20:25 ч.</i>

User Feedback

Recommended Comments

Няма коментари за показване


×
×
  • Добави...