Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Иво
Иво

Есенциите на д-р Бах. Често Задавани Въпроси - част 3

Защо Баховият център не препоръчва радиестезията и киниезологията като начини за подбор на есенциите?

Д-р Бах е създал системата си възможно най-лесна и проста. Това е така, защото той е искал тя да бъде използвана от всякакви хора за самолечение. Когато лечителят използва класическия начин за подбор на есенциите – да слуша онова, което му говори пациентът – това е нещо, което всеки може да разбере. Когато пациентът знае, че есенциите се подбират въз основа на онова, което той чувства и какъв човек е по характер, той може да започне да се лекува сам в бъдеще. Когато се използват радиестезията или други механични или чисто интуитивни начини за подбор, положението става съвсем различно. Повечето хора не знаят нищо за махалото или за енергийно-мускулния тест и трябва да идват при лечителя всеки път, когато искат да си направят лекарство. Те никога няма да могат да си помогнат сами. А ако радиестезията или какъвто и да било друг начин, различен от разговора, свърши работа, то по този начин ще стигнете право в сърценивата на проблема преди пациентът да е готов да стигне толкова далеч. Това означава, че самопознанието, което е една от целите на лечението по системата на д-р Бах, няма да бъде постигнато както трябва. Лечението трябва да се развива според индивидуалната скорост на пациента, а не на лечителя, и по тази причина всички лечители, които се регистрират в Баховия център, подписват Кодекс на лечителя, който ги задължава да подбират есенциите единствено чрез класическото интервю, което д-р Бах е препоръчал.

Защо Баховият център не позволява да се използват други цветни есенции?

Интересно е, че някои от есенциите, които се произвеждат напоследък, са извлечени от растения и цветя, които д-р Бах специално е изключил или растения, които е опитал и след това изоставил по една или друга причина. Други пък изглежда са стари билкови лекове, които са “възродени”, като са използвани методите на д-р Бах. Д-р Бах е искал систевата му да бъде проста и ясна, така че всеки да може да я повтори и 38-те есенции, които той е открил, са достатъчно, ако се използват в комбинации, за да се лекуват всякакви човешки емоции. Преди да почине, той предупредил, че ще има опити да се промени системата му и да се усложни. Тогава асистентите му са обещали винаги да пазят чистотата и простотата на методите му. Същото обещание дават и съвременните лечители в Центъра, които се гордеят да продължат пътя му.

Как могат 38-те есенции да обхванат всички умствени състояния?

Хората понякога си мислят, че това означава, че има само 38 умствени състояния, но ще бъде по-вярно да кажем, че има 38 основни състояния, които в комбинация едно с друго могат да дадат хиляди и милиони варианти. Една подходяща аналогия би могла да се направи с цветовете. Има само 3 основни цвята – червено, жълто, синьо – а колко много варианти могат да се получат, ако ги комбинираме.

Проверен ли е научно ефектът от лечението с есенциите?

Няма определено достоверно клинично научно изследване върху действието на есенциите. Имаше едно изследване в Калифорния като част от докторска дисертация, но методологията беше под въпрос както по отношение на научната част, така и по отношение на закрлюченията, направени във връзка с есенциите, така че няма да прилагаме това изследване като “доказателство”, независимо от факта, че според него есенциите действат. Има още няколко малки изследвания в различни части на света, но няма нищо, което би убедило твърдите скептици.

Що се отнася до нас, ние никога не сме провеждали ексеприменти и не документираме с какво сме помогнали на хората. Когато д-р Бах повери системата си на Нора и Виктор, и по този начин се основа Баховият център, той ги инструктира да живеят просто и да работят с есенциите просто. Ние не смятаме, че трябва да “доказваме”, че есенциите действат – вместо това ние просто показваме на хората как да ги използват и оставяме на тях да доказват действието им върху себе си.

От какво е починал д-р Бах изащо е умрял толкова млад?

Д-р Бах е бил болен от рак, но всъщност е починал по-скоро от изтощение, отколкото от самата болест. Той е бил само на 50 г., когато е починал и затова хората понякога питат защо не е успял да излекува себе си. Но този въпрос не отчита факта, че през 1917 г. на него са му давали само 3 месеца живот. Истината е, че той се е лекувал всеки ден в продължение на 19 години – времето, което му е било нуждо, за да завърши системата си.

Защо Баховият център не говори за личния живот на д-р Бах?

Има две причини: а) не знаем много за това, защото той не е имал някакви лични книжа, а Нора Уийкс никога не е говорила за личния му живот, защото си е бил негов личен; б) личният му живот няма нищо общо с есенциите.

Само за протокола, обаче, трябва да кажем, че той е бил женен два пъти. Първата му жена е починала. Имал е дъщеря от втория си брак; бракът се е разтрогнал малко преди той да напусне Лондон през 1930 г.

Четох, че д-р Бах се е срещал с Рудолф Щайнер, който му предсказал, че цветята ще станат велико лечебно средство.

Същестуват паралели между възгледите на Щайнер и Бах. Но доколкото знаем, те никога не са се срещали и няма свидетелства, които да докажат това. (Ние сме доста скептични понякога по отношение на историитеу, които битуват за д-р Бах. Чували сме дори, че всъщност то е бил жена…)

Не превръща ли Баховият център понякога д-р Бах в нещо като бог, не го ли превръща в култ?

Абсолютно не! Д-р Бах не е бил по-божествен от всеки от нас. Той е бил човек, с човешки слабости (работохолик, провален брак, понякога избухлив) и с човешки качества (смелост, настойчивост, безкористност). Бил е велик учител и открил скъпоценен дар, който споделил с другите, но това не го прави повече от човек. Смятаме, че “просто човек” е повече от достатъчно!

Д-р Бах практикувал ли е хомеопатия?

Ние не притежаваме архива от 1920 г. (той го е унищожил, когато е напуснал Лондон), затова не можем да кажем със сигурност какъв вид медицина е практикувал. Това, което знаем, е, че докато е работел в Лондонската хомеопатична болница, е продължавал да приема пациенти в кабинета си на ул.Харли и Нотингам плейс и със сигурност е използвал 7 чревни нозода при някои от пациентите си, а това са хомеопатични лекарства. Според нас отговорът е, че той е използвал комбинация от хомеопатични и алопатични лекарства до момента, в който е започнал да използва единствено цветните есенции.

Защо баховите есенции имат срок на годност? След тази дата трябва ли да се бракуват?

По закон продукти като шишета с течности или лекарства трябва да имат на етикета срок на годност. Стандартът, който сме приели, е 5 г., което всъщност е срокът на годност на брендито. Самите есенции запазват качествата си, макар че брендито може да си промени вкуса – баховият център все още притежава някои от Баховите първични тинктури, които все още са действащи.

Какви са двата метода за приготвяне на есенциите?

Слънчевият метод включва потапяне на цветчетата в чиста стъклена купа, пълна с натупална изворна вода. Купата се оставя на ярко слънце за 3 часа, после цветята се изваждат и водата се разрежда 1 : 1 с бренди.

Методът чрез кипене включва поставяне на цветята в съд с изворна вода и варенето им в продължение на ½ час. След това съдът се оставя да изстине, растението се изважда и водата се разрежда 1 : 1 с бренди.

В двата случая получената течност и първичната тинктура, която след това се разрежда, за да се получат концентратите, от които се правят разтворите за лечение.


източник: сборен материал

превод: Светлана Николова

Материлът е специално предоставен за читателите на портала от д-р Тодор Господинов - Бах терапевт

User Feedback

Recommended Comments

Няма коментари за показване


×
×
  • Добави...