Jump to content
Порталът към съзнателен живот
  • постове
    62
  • коментара
    103
  • прегледа
    58811

За учението на Учителя, богомилите и Петър Димков


Иво

892 прегледа

Снощи до късно четох от книгата на Кафтанджиев "Петър Димков - добре познатият... непознат".

Интересувах се главно от главите за проучването, което е направил, за връзката между учението на Учителя, богомилството и Лечителя Петър Димков. Лечителя много се е интересувал от история, бил е запознат с богомилството и е имал собствени прозрения за него. Интересно ми беше например да разбера, че според Димков, Боян Мага, освен посветен в тайните и изкусен лечител на тялото и душата, е бил и магически певец. Напомня ми за Орфей.

В петото издание на големия труд на Димков по медицина е записано: "Посвещавам труда си на Боян Мага, великия учен и мъдрец, един от родоначалниците на нашата народна медицина и на богомилството." (описано на стр 433, от книгата на Кафтанджиев)

Преди време, докато подготвях темата за лекуване с музика, ме интересуваше въпроса дали богомилите са използвали активно музиката в духовното си движение. Бях сигурен, че са, тъй като е известен факта, че няма истинско духовно учение, което да не използва музиката като метод за духовно израстване. За жалост обаче след кратко търсене, не успях да намеря потвърждение на това предположение. Ето, че сега намерих в тази книга. Хубаво е обаче да се потърсят и други източници.

Интересна е също връзката Петър Димков - Николай Райнов. Николай Райнов издава "Богомилски легенди". Повече информация за богомилите - ТУК. Изглежда, че двама са били добри приятели. "Слабо известен е и фактът, че през 1939 г. именно Николай Райнов води Петър Димков – Лечителя при Учителя Беинса Дуно и ги запознава. Оттогава Лечителя е верен ученик на Учителя." (източник)

Легнах си късно - около 1 през нощта. Въпреки изследването, което правих преди време за сънищата и с някои техники, които съм опитвал, напоследък съм под много голямо напрежение и стрес и рядко помня сънищата си. Сутринта обаче си спомних някои фрагменти. Бях в чужда страна - Холандия (май в столицата), на гости на някаква българка там, около 50 годишна. Отнесе се добре с мен, покани ме у тях на чай. После говорих с някакво момче, също българин, за работата, която вършеше там. Не се чувстваше добре, защото работеше като келнер в заведение. Стана въпрос за разликата между икономическите стандартите. Препоръча ми ако ще работя в Холандия, да не се захващам с подобно.После се появи отнякъде жена ми и щях да я водя да разглежда забележителностите на града на другия ден... Друго почти не помня. Малко преди да се събудя или в полусъбудено състояние (не помня точно), започнах да се опитвам да си припомням съня....

Записването и споделянето на сънищата е древен метод за работа върху себе си. "Племето сенои, обитаващо планините на Малайзия в началото на 20в., всяка сутрин са споделяли сънищата си. Смята се, че благодарение на специалното им отношение към съня, цялото племе е имало изключително здравословен и високо морален живот - без болести, без престъпления и насилие, без кошмари." Интересно....

0 Коментара


Recommended Comments

Няма коментари за показване

Гост
Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...