Jump to content
Порталът към съзнателен живот
  • постове
    30
  • коментара
    32
  • прегледа
    39399

Игри за развитие на вниманието


Донка

2996 прегледа

1. Какво се чува

Цел на играта: Да развива умение за бързо съсредоточаване.

1 вариант (за деца 5 6 г.)

Водещият предлага на децата да послушат и запомнят онова, което става зад вратата. След това изисква да разкажат какво са чули.

2 вариант (за деца 7 8 г.)

По сигнал на водещия вниманието на децата се насочва от вратата към прозореца, от прозореца към вратата. След това всяко дете разказва какво къде е станало.

2. Бъди внимателен (за деца 4 5 г.)

Цел на играта: Да се стимулира вниманието, да се научат бързо и точно да реагират на звукови сигнали.

Дещата маршируват под музиката "Марш" от С. Прокофьев.След това при произнасяне на думичката "Зайчета", от страна на водещия, децата започват да подскачат, при думичката "Кончета", да удрят като че с копита по пода, “Раци” да пълзят назад, "Птици"да тичат, разтворили встрани ръце, ”Щъркели” да стоят на един крак.

З. Слушай звуците (за деца 7 8 г.)

Цел на играта: Да развива активно внимание.

Водещият се договаря с децата, че когато той натисне на пианото клавиш от долен регистър, те трябва да станат и да заемат позата "Плачеща върба", а когато натисне клавиш от горен регистър позата на топола.

След това започват играта. Децата се движат в кръг. Звучи нисък звук - децата застават като "плачеща върба" (разтварят краката, ръцете са леко разтворени от лактите и висят, главата е наклонена към лявото рамо). При високия звук те заемат позата "Топола” (събрани пети, пръстите встрани, краката прави, ръцете вдигнати нагоре, главата отметната назад, гледат към краищата на пръстите на ръцете).

4. Слушай пляскането (за деца 5 6 г.)

Цел на играта — същата.

Играещите се движат в кръг. Когато водещият плесне с дланите веднъж, децата трябва да спрат и да заемат позата на щъркел (стоят на един крак, ръцете встрани). Ако водещият плесне два пъти, играещите застават в позата "жаба" (приклякат, петите събрани, пръстите и коленете разтворени, ръцете между краката на пода). При трикратно пляскане децата тръгват отново.

3. Канон (за деца 7 8 г.)

Цел на играта: Да се развива волево внимание.Играта се провежда на музика от Ф. Бургомюлер “Баркарола" (откъс). Децата се нареждат един зад друг. Ръцете са опрени на раменете на стоящия отпред. Когато чуят първия музикален такт, първото дете вдига дясната ръка нагоре, при втория такт – второто и т.н. Когато всички деца вдигнат дясната ръка, при следващия такт започват да вдигат подред лявата ръка.След това отново в такт с музиката започват да свалят ръцете си долу в същия ред.

6. Канон за малчугани (4 5 г.)

Цел на играта — същата.

Играещите застават в кръг. При хороводната песен "Патенца" децата последователно правят следните движения: едното прикляква, другото пляска с ръце, третото прикляква и става и т.н.

7. Зяпльовци (за деца 6 7 г.)

Цел на играта същата.

Играещите се движат в кръг, държейки се за ръце. По сигнал на водещия спират четири пъти, пляскат с ръце, обръщат се кръгом и продължават движенията. Посоката се сменя след всеки сигнал. Който не изпълни правилно задачатаотпада от играта.

Музикален съпровод Е. Жак-Далкроз "Марш”.

8. Пишеща машина (за деца 8 9 г.)

На всеки играещ се дава определена буква от азбуката. След това се измисля дума или фраза от три думи. По сигнал децата започват да печатат първата буква от думата пляска с ръце, след това втората и т.н. Когато напечатат думата, всички деца пляскат с ръце.

9. Четири стихии (за деца 6 7 г.)

Цел на играта: Да развива вниманието,свързано с координацията на слуховия и двигателния анализатори.

Играещите са насядали в кръг. Водещият се договаря с тях, че ако той каже думата "земя", всички деца трябва да отпуснат ръце надолу, при думата "въздух" да вдигнат ръцете нагоре, при думата "огън" да започнат въртене на ръцете в китките и лактите. Който сбърка, отпада от играта.

източник

5 Коментара


Recommended Comments

Здравей,ДОНКА! Бллагодаря за интересната тема.Отскоро съм тук.Вчера,с моите деца играхме и така им хареса,че не желаеха да спират.Книгата е изключително полезна за мен.Ще се радвам на още подобни теми.БЛАГОДАРЯ!!!!!!!!!!!

Линк към коментар
Гост
Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...