Jump to content
Порталът към съзнателен живот
  • постове
    283
  • коментара
    124
  • прегледа
    98874

ЧАША КАФЕ


Розалина

933 прегледа

Чаша кафе

"Най-щастливият човек на света не е този, който няма проблеми, а този, който се научава да живее с неща - далеч не идеални".

Група дипломирани отдавна, сега утвърдени в своите професии студенти се събрали, за да посетят бившия си професор от университета.

Разговорът скоро се превърнал в низ от оплаквания за стреса на работа и в живота.

След като предложил на гостите си кафе, професорът влязъл в кухнята и се върнал с голяма кана кафе и множество различни чаши. Те били порцеланови, пластмасови, стъклени, кристални, някои изглеждали обикновени, други скъпи, трети изтънчени. Казал им да си налеят кафе. Щом всички студенти държали по чаша с кафе, професорът казал: "Ако забелязахте, всички красиви и скъпо изглеждащи чаши бяха взети веднага, а обикновените и евтините останаха непокътнати. Докато продължавате да искате само най-доброто за себе си, това ще бъде източник на стрес и проблеми. Бъдете сигурни, че самата чаша не променя качеството на кафето. В повечето случаи тя просто го прави по-скъпо, а и понякога скрива какво всъщност пием. Това, което всички искахте беше кафе, не чаша, но всеки от вас съзнателно пожела най-хубавата чаша. А после започнахте да оглеждате чашите на останалите..."

Сега помислете върху това, казал професорът: "Животът е кафето, а работата, парите, социалното ви положение са чашите. Те са просто инструменти, които удържат и съдържат живота и видът чаша, която имаме, не определя, нито променя качеството на живота ни. Понякога, концентрирайки се върху чашата, забравяме да се насладим на кафето, което ни е дал Бог... Насладете се на кафето си!"

Най-щастливите хора не притежават най-доброто от всичко. Те просто създават най-доброто от това, което ни заобикаля. Четири са нещата, на които следва да обръщаме внимание в живота:

1. Живей просто.

2. Обичай щедро.

3. Желай от сърце.

4. Говори мило и приятелски.

Запали свещ и се наслади на кафето си този следобед

5 Коментара


Recommended Comments

Материала,който съм записала в блога си под името "Чаша кафе" ми попадна случайно един ден.Не знам кой е автора.

Намирам го за съдържателен и доста верен.Аз дописвам списъка с нещата ,на които следва да обръщаме внимание така:

1. Живей просто.

2. Обичай щедро.

3. Желай от сърце.

4. Говори мило и приятелски.

5.Бъди благодарен за всичко,което имаш.

6.Върши малки неща,но с много любов.

7.Винаги давай най-доброто от себе си.

Пак ги докарах до 7.Ами какво да се прави това число ми е любимо и все до него стигам.

Например любимата ми еврейска поговорка е :"От всяка ситуация има минимум 7 изхода"

Поздрави

Линк към коментар

Понякога, концентрирайки се върху чашата, забравяме да се насладим на кафето, което ни е дал Бог... Насладете се на кафето си

:)

И все пак без чаша не можем да се насладим на кафето... :D

Линк към коментар

Здравей Ани.Естествено,че не можем без чашка да се насладим на кафето .Ако трябва да съм честна и когато става дума за кафето имам доста изисквания.59.gif Няма да ги изброявам.С едно изречение ще кажа,че или си го пия по правилата (моите) или се отказвам,но и в двата случая това е шеговит ритуал със себе си.

Въпросът според мен е друг.Да не се вкопчваме в детайла.Да сме извън и над външните условия.Не отказ от тях,а необвързаност с резултата, е разковничето според мене.Необвързаността с външните условия и обстоятелства, дава на човек усещане за сводбода и полет.Не знам как да класифицирам горния текст(не съм литератор),но напоследък се появиха доста подобни текстове,които се ползват в разни обучения.Те се запомнят лесно,носят внушение за нещо извън буквалното си тълкуване и карат човек да се замисли.За мен винаги съдържат есенция на нещо пробвано.Същевременно са повод да си напомня,че винаги,когато слагам напред в житейските си дела вече придобито знание и опит,нещата стават по-добре,отколкото ,ако си вървя по правилата на физическия ни свят и ненужното "трябва" и "искам".

Поздрави

Линк към коментар
Гост
Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...