Jump to content
Порталът към съзнателен живот
  • пост
    1
  • коментара
    0
  • прегледа
    3706

ДИШАНЕТО


kexlibar

872 прегледа

Дишането

:feel happy:<br style="font-weight: bold;">Духовни измерения и практически упражнения

Омраам Микаел Айванов

Когато наблюдавате изгрева на слънцето, с убеждението, че във вас нещо се създава и расте, ако сте си поставили за задача да попиете съзнателно светлината и топлината му, много скоро ще почувствате, че у вас затрептяват нови сили.

Дишайте бавно, равномерно, като насочвате вниманието си върху въздуха, който прониква у вас. Мислете, че той носи благотворни елементи, които подпомагат вашето здраве.

По време на дихателните упражнения трябва да се оставят настрана всички ежедневни грижи. Да не се допусне никакво разсейване. Цялата мисъл и всичката вяра трябва да са ангажирани в тази работа. Вярата е божествено чувство, което събужда у човека неподозирани те сили на мисълта и действието и затова тя е в основата на всички лечения. Макар самата да не лекува, вярата е основното условие за лечението.

Дишайки дълбоко, с цялата си убеденост мислете, че получавате от въздуха божествена благословия.

Единственото създание на земята, което е способно да диша съзнателно, макар и за момент само, е човекът и затова за него се казва, че той е жива душа. Живейте със съзнанието, че като дишате, вие попивате божествения живот.Дишането оказва влияние и върху работата на мозъка. Добре е да се чете, да се учи, да се медитира, но трябва да се знае, че дейността на мозъка зависи от целия организъм и специално от дробовете. Те не оказват, разбира се, пряко влияние на мозъка, но са много важен фактор за пречистването на кръвта. А когато кръвта е чиста, при оросяването на мозъка тя го снабдява с елементи, които улесняват работата му ад проумява и се съсредоточава.

Свикнете по няколко пъти на ден да правите дълбоки дихателни упраж нения, като поставяте дланта на лявата си ръка върху слънчевия сплит, а на дясната под нея. По време на тези упражнения трябва да усетите разширяването и свиването на диафрагмата. Дишането влияе на кръвообращението, от което зависи създаването на по-добри условия за работа на всички органи на тялото.

При дихателните упражнения вие трябва да внимавате за положението на гръбначния стълб. Той трябва да бъде колкото е възможно по-изправен. Гръбначният стълб има решаващо значение за здравето. От него зависи всичко. Ако той не е изправен, това може да предизвика множество нарушения в организма и в психическото състояние на човека. Ако сте неспокоен, защо не прибегнете до помощта на дробовете? Те са там, за да ви помогнат. Вдишвайте и издишвайте дълбоко няколко минути и ще намерите успокоението. Нормално е да потърсите помощ, но защо я търсите навън, когато тя е във вас?

Дишането може да ни разкрие големи тайни, при условие, че умеем да го съчетаем с нашето мислене. Ко гато издишвате, си мислете, че ви се удава да се разпрострете до самия край на Вселената. Вдишвайки, се приберете към себе си, към вашето его, като към незабележима точка – център на безкраен кръг. И отново се разпрострете, и отново се свийте... така ви ще откриете в тези приливи и отливи ключа към всички ритми на Вселената. Постарайте се да възприемете съзнателно този ключ и ще влезете в резонанс с космоса. Между вас и Вселената ще започне обмен. Вдишвайки, вие ще получавате елементи от безкрая, а издишвайки, ще отправяте в замяна частици от вашето сърце и от вашата душа.Този, който може да влезе в хармония с космическото дишане, прониква в божественото съзнание. Колко много от вас обаче далеч не могат да разберат духовната същност на дишането! Ако почувствате неговата същност, ви е през целия си живот ще вдишвате от силата и светлината на Бога, за да дадете след това от тази светлина на целия свят. Защото именно това е издишването: да разпръснеш светлината, която си успял да попиеш от Бога.

Капацитетът на мисълта е свързан с дишането. Мозъкът на човек, който диша лошо, е помрачен. Дихателните упражнения трябва да се правят винаги на гладно или най-малко пет часа след храна.

Когато вдишвате дълбоко с двете ноздри, не трябва да поемате въздуха изведнъж.

Вдишвайте винаги бавно и продължително, а издишването може да бъде мощно и отведнъж.Чрез дишането може да се улови от въздуха много скъпоценна квинтесенция, която йогите наричат „прана”. Прана е основата на всички космически енергии. Тя е най-обилна сутрин, при изгрев слънце. Когато въздухът се поема съзнателно през ноздрите, в тялото се задвижват централи, които работят за извличането на тази квинтесенция. Веднъж уловена, квинтесенцията потича през нервите. Изучавайки нервната система, йогите и индийските мъдреци установили, че субтилната прана пронизва като огън нервните разклонения, разположени от двете страни на гръбначния стълб. Както кръвта циркулира през вените, артериите и капилярите, така субтилният поток на прана циркулира през нервната система. Това е храна, която повишава жизнеността, равновесието и опреснява съзнанието.

Дишането крие големи възможности. То даже позволява на онзи, който се занимава с дихателни упражнения, да излиза свободно от своето тяло и да пътешества в пространството, където да познае реалността на невидимия свят, за който ни говорят посветените. От начина на дишане зависи също и пробуждането на чакрите и усвояването на духовни познания.

За да можем да достигнем до силите, скрити в подсъзнанието, трябва да се научим да дишаме съзнателно, т.е. да свържем мисълта с дишането. Дълбокото и съзнателно дишане носи неизмерима благословия за интелектуалния, емоционалния и физически живот. Вие трябва да следите за благотворното му въздействие върху вашия мозък, вашата душа и върху всичките ви умения. Това е много важен фактор във всички области на живота. Не се отнасяйте с пренебрежение към този въпрос. Всред дребните н еща на вашето ежедневие, при общуването ви с другите мислете и за дишането. Това ще ви помогне да се владеете. Преди разговор например, за да не се изроди дискусията в препирня или преди да смъмрите едно дете, или да го накажете, вие трябва с помощта на дълбоко дишане да изгоните всичко, което би могло да ви изведе от равновесие. Мислите ви ще олекнат и ще се прояснят. Самонаблюдавайте се, самоизучавайте се, когато страдате, когато сте на прага да се разгневите или попаднете във властта на страсти. Тогава вашето дишане загубва равномерността и дълбочината си. Вие започвате да дишате на пресекулки, дори се задушавате. Неравномерното дишане пробужда негативните сили. Дишайте само пет минути така и негативните сили у вас ще се отприщят... и обратно.

Преди да протегнете ръка на някого, дишайте дълбоко...(дискретно, разбира се). Същото сторете преди посещение при някого. Така вашата среща ще премине по-хармонично.

Вие разполагате с упражненията, упражнявайте се. Това ще ви даде сили и ще ви помогне по-добре да се справяте с трудностите. Най-важното е доколко внимание и концентрация ще вложите в упражненията. Убеждавал съм се безброй пъти в това. „Когато се молиш, - казваше Учителят Петър Дънов – концентрирай мисълта си изключително върху онова, за което молиш и дишай продължително и дълбоко.”

Една молитва, придружена от успокояващо и равномерно дишане, има по-голям ефект. Съзнателното дишане ни позволява да се свържем с Бога, който ни казва: „Дишай, слушай и ще чуеш думите ми.”

Трябва да се научите да дишате съзнателно, т.е. да накарате мисълта си да участва в дишането. Вместо всяка сутрин да правите дихателните си упражнения автоматично, ангажирайки мисълта си да брои тактовете, оставете на ръцете да броят, а изпълнете мислите си с идеи и най-светли образи. Така вашите упражнения ще бъдат чудотворни.

А сега едно от най-добрите упражнения, което ви съветвам да правите, е да дишате светлина. Изберете си едно място, където нико й няма да ви безпокои.

Заемете удобна поза и започнете: вдишвайте и си представяйте, че поемате космическата светлина, светлината, която е по-безгранична и субтилна от слънчевата. Тази неуловима и невидима квинтесенция, която прониква във всичко. Накарайте тази светлина да проникне и във вас, да премине през всичките ви органи, през всичките ви клетки... След това, издишвайки, накарайте тази светлина да бликне от вас, за да озарите, осветите целия свят и да му помогнете. Това е необикновено упражнение, защото според Кабалата, вие се превръщате в буквата Алеф – א. Това е първата буква от еврейската азбука. Знакът на тази буква символизира човек, който поема с едната ръка божествена светлина, а с другата я раздава на хората.

0 Коментара


Recommended Comments

Няма коментари за показване

Гост
Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...