Jump to content
Порталът към съзнателен живот
  • постове
    11
  • коментара
    34
  • прегледа
    15395

10 урока за живота от Айнщайн


Ради

922 прегледа

1. Следвайте любопитството си!

„Нямам специален талант. Просто съм страшно любопитен.”

Какво възбужда любопитството ти? Аз съм любопитен, какво кара един човек да успее, докато друг човек се проваля; затова отделих години изучавайки успеха. Към какво си най-много любопитен? Преследването и задоволяването на любопитството ти е тайната към твоя успех.

2. Упоритостта е безценна!

„Не че съм толкова умен, просто отделям повече време на проблемите.”

Чрез постоянство костенурката достига финала. Готов ли си да упорстваш докато стигнеш мястото, на което искаш да бъдеш? Казват, че цялата стойност на пощенската марка се заключва в способността й да остава залепена за нещо докато то стигне там, където трябва. Бъди като пощенска марка, довърши надбягването, което си започнал!

3. Концентрирай се върху настоящето!

„Всеки мъж, които може да шофира безопасно докато целува красиво момиче прост не отдава на целувката вниманието, което тя заслужава.”

Баща ми винаги казваше – не можеш да яздиш два коня едновременно. Бих искал да кажа, можеш да направиш всяко нещо, но не всичко. Научи се да бъдеш в настоящето – тук, където си; давай всичко от себе си в нещото, което правиш в момента.

Насоченото действие е сила, това прави разликата между успех и провал.

4. Въображението е могъщо!

„Въображението е всичко. То е предварително представление на нещата, които ще ти се случат в живота. Въображението е по-важно от знанието.”

Използваш ли въображението си всеки ден? Айнщайн е казал, „въображението е по-важно от знанието!” Твоето въображение предварително изгражда бъдещето ти. Айнщайн дори продължава, „Истинският знак на интелигентността не е знанието, а въображението.” Упражняваш ли „мускулите на въображението си” ежедневно, не позволявай нещо толкова мощно, колкото въображението да лежи безучастно.

5. Прави грешки!

„Човек, който никога не е допускал грешки, никога не е опитвал нищо ново.”

Не се страхувай да сгрешиш. Грешката не е провал. Грешките могат да те направят по-добър, по-умен и по-бърз, ако ги използваш по най-добрия начин. Открий силата да допускаш грешки. Казвал съм го и преди, и ще го кажа отново, ако искаш да успееш, утрои количеството на грешките, които допускаш.

6. Живей на момента!

„Никога не мисля за бъдещето – то идва достатъчно бързо.”

Единственият начин правилно да нагласиш бъдещето си е да присъстваш колкото се може повече в „настоящето”.

„Днес” не можеш да промениш вчера или утре, затова от крайна важност е да посветиш всичките си усилия на „точно този момент”. Това е единственото време, което има значение, това е единственото време, което съществува.

7. Създавай ценност!

„Стреми се не да бъдеш успешен, а по-скоро да бъдеш ценен.”

Не губи времето си, опитвайки се да бъдеш преуспял, използвай времето си да създаваш ценност. Ако си ценен, тогава ще привлечеш успеха.

Открий талантите и дарбите, които притежаваш, научи се как да ги използваш по начин, който в най-голяма степен помага на другите.

Работи да бъдеш ценен и успеха ще те настигне.

8. Не очаквай различни резултати!

„Лудост: да правиш едно и също нещо отново и отново и да очакваш различни резултати.”

Не може да продължаваш да правиш едно и също нещо всеки ден и да очакваш да се случи нещо различно. С други думи, не можеш да репетираш едно и също движение по един и същи начин и да очакваш да изглежда различно. За да промениш живота си, ти трябва да се промениш, до такава степен, че да промениш действията си и начина си на мислене, до толкова, че живота ти да се промени.

9. Знанието идва с опита!

„Информацията не е знание. Единственият източник на знание е опита.”

Знанието идва от опита. Може да обсъждаш една задача, но това ще ти даде само философско разбиране за нея; трябва лично да извършиш задачата за да я „познаваш”. Какъв е урока? Трупай опит! Не губи времето си да се криеш зад теоретична информация, излез и го направи, по този начин ще се сдобиеш с безценно познание.

10. Научи правилата и тогава играй по-добре!

„Трябва да научиш правилата на играта. И чак тогава да играеш по-добре от всеки друг.”

Казано по-простичко, има две неща, които трябва да направиш. Първото нещо, което трябва да направиш е да изучиш правилата на играта, която играеш. Не звучи вълнуващо, но е жизнено важно. Второ, трябва да се посветиш на това да играеш играта по-добре от всеки друг. Ако можеш да направиш тези две неща, успехът ще е твой!

Източник: http://www.facebook.com/profile.php?id=1538444691#!/notes/bogomil-stoev/10-uroka-za-zivota-ot-ajnsajn/410841550698

4 Коментара


Recommended Comments

2. Упоритостта е безценна!

даже и не си помислям да споря

само да кажа, че упоритостта е форма на тесногръдие ...според мен (аз съм мече с много малко ум)

не знам .. не знам ... може би защото това качество ми липсва, и аз в своята безгранична аристрократичност решавам, че тесногръдието не е за мен ... щот трябва усилие, а аз не съм по това ... <_<

Линк към коментар

Мисля, че трябват много и много обяснения, за да се разбере какво е имал предвид Айнщайн в тези препоръки.

Ето да вземем следното: "2. Упоритостта е безценна!".

Коя упоритост? Гъвкавата упоритост. Човек вътрешно не трябва да се привързва към резултата. Така ще може упорито да направи 1000 опита. Привързването води до липса на гъвкавост, разочарование, загуба на енергия.... само 10 опита по пътя да се постигне нещото.

Това се подкрепя от следващата препоръка: "3. Концентрирай се върху настоящето!" и от следващата: "5. Прави грешки!". Без грешки няма опити, няма и напредък :). „Човек, който никога не е допускал грешки, никога не е опитвал нищо ново". Точно в приемането на новото идва развитието.

Няма какво да му мислим за бъдещето. "6. Живей на момента!"

"8. Не очаквай различни резултати!" е просто велико. Верно е лудост обратното.

"9. Знанието идва с опита!". Захвърлете книгите и трупайте опит :) :) „Информацията не е знание. Единственият източник на знание е опита.”

Супер. Наистина много важна публикация.

Линк към коментар
Гост
Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...