Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Green Nature

  • постове
    24
  • коментара
    5
  • прегледа
    14235

Бургас казва НЕ на тръбопровода


Теодор

403 прегледа

Бургазлии не искат нефтопровода

16 февруари 2008 / News.dir.bg

Близо 60% от избирателите в Бургас заявяват намерение да гласуват в неделя на референдума за нефтопровода Бургас-Александруполис. 75% от тях ще гласуват отрицателно.

Това показва представително за общината проучване на агенцията "Алфа рисърч" по поръчка на в. "Дневник". Въпросът, на който ще отговарят жителите на Бургас е: "Одобрявате ли изграждането на петролопровода Бургас - Александруполис с трасе на тръбопровода и с инсталации, разположени на територията на община Бургас?". Гласуващите трябва да изберат една от двете бюлетини - "да" или "не".

Социолозите са констатирали силно консолидирано обществено мнение против строежа на петролопровода - около три четвърти от жителите на общината, и висока мотивация да се изрази гражданска позиция при ясното разбиране, че резултатите от допитването нямат задължителен характер. От "Алфа рисърч" прогнозират, че заради високата мобилизация е възможно дори реалният резултат от допитването да достигне съотношение 4:1 против "Бургас - Александруполис".

Най-силните аргументи против нефтопровода са свързани с опасенията за околната среда, които се подсилват от липсата на информация. Избирателите казват и че нямат яснота какви са и кой поема гаранциите за сигурността на хората и природата.

Към тези притеснения се добавя и мнението, че тръбата ще се отрази отрицателно на туризма, а същевременно ползите от съоръжението за Бургас са неясни.

Един от най-значимите аргументи на привържениците на проекта, че той ще подпомогне местното икономическо развитие, се приема от малка част от хората, отбелязват социолозите. Другата базова теза на защитниците на нефтопровода, че в Бургас и сега има много по-опасни предприятия, се споделя от всеки втори избирател, но това е още една причина за противопоставяне на проекта.

Сологическо проучване на Нациналния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) пък сочи, че в Бургас съотношението между противници и поддръжници на проекта е 3:1. Най-много противници проектът има сред младите хора, сред заетите в частния сектор, сред заможните и сред симпатизантите на „Атака”. Изследването показва още, че бургазлии са недостатъчно информирани за същността на проекта „Бургас- Александропулис” . От хората, които са чували за петролопровода (92%), не всички са наясно какво ще представлява той. 60% знаят, че чрез тръбите ще се пренася нефт, а 30% се заблуждават, че това ще е газ. 62% от участвалите в изследването не знаят къде в Бургас ще бъде построен входящият терминал. Сред онези, които твърдят, че знаят къде ще бъде терминалът, най-голям е делът на тези посочващите пристанище Бургас – 17%. Най-информирани са младите, високообразованите, заможните респонденти и жителите на община Бургас, сочи изследването на НЦИОМ, цитирано от "Фокус".

Референдумът няма никаква юридическа стойност, но той е една инициатива, която трябва да даде мнението на хората, които са заинтересовани осъществяването на този проект да стане по най-добрия начин, да бъде гарантирано, че няма да се допускат екологични проблеми, изтъкна от парламентарната трибуна в петък министърът на регионалното развитие и благоустройство Асен Гагаузов

Всички от Бургас, моля гласувайте масово! Ето една кауза, която наистина си заслужава труда да се гласува.

Нека всички от Бургас да кажат, не желаят строежа на петролопровод Бургас-Александруполис.

Какви рискове крие подобен мащабен проект:

http://www.bgbui.com/

0 Коментара


Recommended Comments

Няма коментари за показване

Гост
Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...