Jump to content
Порталът към съзнателен живот
  • постове
    14
  • коментар
    1
  • прегледа
    20096

panicersclub

832 прегледа

Съществуват шест основни типа тревожни разстройства, всеки от който има свой собствен профил от симптоми: генерализирано тревожно разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство, паническо разстройство, фобия, пост-травматичен стрес и социално тревожно разстройство.

Генерализирано тревожно разстройство

В случай, че постоянни притеснения и страхове нарушават ежедневните ви задължения, вие вероятно страдате от генерализирано тревожно разстройство. Хората, които страдат от ГТР са хронично тревожни, без дори да знаят понякога защо. Физическите симптоми при тревожно разстройство обикновено са безсъние, разстроен стомах, умора и безпокойство.

Обсесивно-компулсивно разстройство

Обсесивно-компулсивното разстройство се характеризира с нежелани мисли и поведение, които сякаш е невъзможно да се спрат и контролират. Ако страдате от ОКР – вие вероятно сте обсебени от непрекъснати тревоги, които винаги се повтарят – като например дали не сте забравили да изключите печката, да заключите дома си и че може да нараните някого. Възможно е също да страдате и от натрапчиви мисли, импулси – като например да си миете ръцете отново и отново…

Паническо разстройство

То се характеризира с повтарящи се, неочаквани панически атаки, както и със страха от получаването на нова такава. Често паническото разстройство е придружено от агорафобия, което се характеризира със страх да си на открито пространство, където помощ или изхода е трудно да се открие, в случай че човек получи паник атака. Ако страдате от агорафобия – вие вероятно избягвате обществени места като молове или затворени пространства като самолети.

Фобия

Фобията е нереалистичен или преувеличен страх от специфични обекти, дейности или ситуации, в които по принцип не съществува особена опасност. Обикновено те са страх от животни като например змии и паяци, страх от летене и височини. В случай, че страдате от няколко фобии може да достигате до крайности само и само, за да ги избегнете. За съжаление – избягването при фобиите само ги засилва, но не и облекчава.

Пост-травматичен стрес

Това е тревожно разстройство, което се появява след преживяването на някакво травмиращо, заплашващо живота събитие. Симптомите му са най-вече непрестанни спомени за случилото се и кошмари, оттегляне от социалния живот и общуване и избягване на ситуации, които напомнят за това събитие.

Социално тревожно разстройство

В случай, че се тревожите и страхувате как ви приемат другите или да не бъдете унижени публично – вие вероятно страдате от социално тревожно разстройство, известно още като социална фобия. То може да причинено от прекомерна срамежливост. При тежките случаи се избягват всички социални ситуации. Страха от представяне, по-известен като сценична треска е най-често срещания тип на социална фобия.

Самопомощ при тревожност и тревожни разстройства

Не всеки, който се притеснява в повече страда от тревожно разстройство. Вие можете да сте тревожни поради тежкия си график на работа, недостатъчно упражнения и сън, напрежение на работа или у дома или дори от консумацията на прекалено много кафе. В крайна сметка, ако начина ти на живот е стресиращ и нездравословен – ти твърде вероятно чувстваш тревожност, без значение дали действително имаш такова. Така че ако усещаш, че се тревожиш прекалено много, отдели време, за да прецениш доколко се грижиш за себе си.

  • Позволявате ли си почивка и някакво забавление всеки ден?
  • Получавате ли емоционалната подкрепа, от която имате нужда?
  • Грижите ли се за своето тяло?
  • Затрупани ли сте с отговорности?
  • Искате ли помощ, когато имате нужда от такава?

Ако нивата на стрес в живота ви отдавна са преминали границата – помислете как да върнете отново баланса. Вероятно има отговорности, които да спрете да поемате, да прехвърлите на други или пък да откажете. Ако се чувствате изолиран или без подкрепа, намерете някой, на когото можете да се доверите. Дори само да поговорите за грижите си ги прави по-малко тежки и плашещи. В допълнение към извършване на положителни промени в начина ви на живот, вие можете да редуцирате нивата на своята тревожност като помислите как бихте могли да промените или елиминирате своите ирационални мисли, песимистични нагласи и навици, които ви държат в постоянна тревожност.

Кога да потърсим професионална помощ при тревожност

В случай, че притесненията и тревогите ви са достигнали такива размери, че водят до огромен стрес и нарушават ежедневните ви, рутинни занимания и задължения е важно да потърсите професионална помощ. Ако изпитвате множество физически симптоми, свързани с тревожността е нужно да отидете на медицински преглед. Вашият доктор трябва да се увери, че тревожността не е причинена от медицинско състояние като например проблем със щитовидната жлеза, хипогликемия или астма. Той ще ви попита дали и какви медицински препарати сте приемали в последно време, тъй като някои от тях е възможно да предизвикат тревожност и да ви направят предразположени към пристъпи на тревожност.

В случай, че тревожността не е провокирана от медицинска причина, то следващата стъпка е да се консултирате с терапевт, който има опит с тревожните разстройства /желателно личенJ/. Терапевтът ще работи с вас, за да уточни причината и типа тревожно разстройство и ще разработи курс за лечение.

Мой личен съвет е да се свържете с хора, които са успели да се справят с паническо разстройство. Убедена съм, че ще ви е от огромна полза. Свързвайте се с позитивни хора, които ще ви вдъхнат вяра и надежда, че ИЗХОД ИМА!!!

Източник: Клуб на паникьорите в България "Бялата лястовица", helpguide.org

0 Коментара


Recommended Comments

Няма коментари за показване

Гост
Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...