Jump to content
Порталът към съзнателен живот
  • постове
    14
  • коментар
    1
  • прегледа
    20076

panicersclub

1197 прегледа

self_acceptance-_amp_-personal-growth-800X800%281%29.jpgМного често, улисани в проблемите на ежедневието, повечето от нас забравят, отлагат или не отдават нужното значение на почивката. Тя е важна не само за нашето физическо здраве, но и за емоционалното такова също. Дори повече.

Почивката от ежедневието повечето от нас асоциират със съня. И това е до голяма степен вярно.

„… Правилното дишане и здравословното хранене е нужно да вървят ръка за ръка със задоволително количество и качество на съня. Сънят не е само начин да си починем от ежедневието. Той играе важна роля за правилното функциониране на всички системи в тялото ни и за поддържането на добра имунна система. Има научни доказателства, че продължителното лишаване от сън води до редица смущения в организма. Ние сами можем да забележим разликата в отношението си към деня и хората в него, когато сме добре отпочинали, и когато не сме. Незадоволителното количество и качество на съня влияе зле върху хормоните в тялото ни. Старайте се да не спите в прекалено топли помещения и намерете баланса. Недостатъчния сън ще ви причини неудобства, но и прекаленото спане ще доведе до дискомфорт. Така че:

Спете толкова, колкото е нужно, за да се чувствате тонизирани и отпочинали!...” – от „Другото лице на паниката” на Петя Петрова

Има многобройни проучвания, доказващи вредата от недостатъчно сън. Като се започне от депресия и се мине през повишаване на теглото, та дори до по-кратък Живот, вследствие на предишните две.

Dr Matthew Edlund – Американски специалист по съня, дълги години изнася лекции за това колко е важен сънят за възстановяване на тялото и за по-добрия Живот като цяло на човека. Но след като прекарва години в изграждането на стратегии за по-добър сън, той стига до ново заключение. В работата си с хората, забелязва, че дори, когато сънят става повече и по-добър – здравето на човек не се повлиява в голяма степен. Осъзнава, че ключът към доброто здраве не е само в сънят, но и в начина, по който човек почива. Способността да си даваме почивка от натоварения си Живот е много важна, но често бива недооценена.

„Много от нас са толкова заети, че до голяма степен виждаме почивката като слабост, загуба на ценно време, но тя всъщност е биологична нужда. Всички проучвания доказват, че ние се нуждаем от почивка точно толкова, колкото и от храна.” - Dr Matthew Edlund

Разбира се под почивка нямам предвид просто да полегнем на дивана пред телевизора. Dr Matthew Edlund нарича тази почивка „пасивна”, тъй като въпреки че тялото почива, умът не спира да работи, обработвайки информацията, която получава от програмата на телевизията. Той твърди, че ние се нуждаем от „активна” почивка, такава която ще ни помогне да се чувстваме по-готови и енергизирани, редуцираща нивата на стрес в Живота ни. Той описва „активната” почивка като я разграничава на 4 типа: социална, психическа, физическа и духовна / при която се използват молитви и медитация за релакс/

СОЦИАЛНА ПОЧИВКА

„ Това означава да прекарваме повече време с приятели, роднини и дори разговори с колеги. Без значение колко сте заети е от изключителна важност да правите това всеки ден. Известно Американско проучване в късните 70 години доказва, че социализацията не е просто нещо приятно, което да вършим. Тя е важна за нашето оцеляване, тъй като за по-социализираните хора рискът от болести е значително по-нисък. Социалната подкрепа помага на човек да оцелее в най-тежките за него моменти в Живота му – като тежки физически и психически състояния. Доказано е, че разговор с приятел намалява нивата на хормоните на стреса и носи хормонални и психологически ползи. Дори повечето проучвания казват, че социалната ни ангажираност е еднакво важна за качеството ни на Живот и оцеляването ни като личности, колкото затлъстяването и пушенето. Добрата новина е, че сексът също се счита за социална почивка!”

ПСИХИЧЕСКА ПОЧИВКА

„ Днес всички ние се стремим да вършим по няколко неща едновременно. Говорим по телефона, докато шофираме, ядем, докато гледаме телевизия. Ние просто забравихме за нуждата на мозъка да се фокусира само върху едно нещо. Правейки всичко това – дори да е за кратък период от време – показва, че рефлектира върху нервната ни система, кръвното налягане, сърдечната честота и температурата на тялото ни. Идеята на „психичната почивка” е да успеем да занимаем ума и съзнанието си с нещо просто до такава степен, че „големите” неща в Живота ни да не ни безпокоят повече. Единият начин е да се научим как да контролираме концентрацията си.

Упражнение за концентрация:

Погледнете право пред себе си и завъртете очите си нагоре, все едно искате да погледнете тавана. След това, така, както гледате към тавана бавно затворете клепачите на очите си. Като затворите клепачите ще видите много бели петънца пред очите си. Концентрирайте се и опитвайте да държите очите да гледат нагоре, докато са затворени клепачите. Поемете дълбоко въздух, докато броите до четири и издишайте, като през това време броите до 8. Т.е. издишването е нужно да бъде два пъти по-дълго от вдишването. Докато издишвате, почувствайте усещането за релаксация и отпускане, което се разпростира от задната част на врата ви надолу по цялото тяло, та чак до краката. Сега опитайте да визуализирате нещо красиво. Например пясъчен плаж в топъл, слънчев ден или шарената сянка в гората. Представете си, че сте в тази среда. Докато вървите бавно в нея обръщайте внимание на това, което виждате. Когато приключите с разходката, дръжте очите си все още нагоре, вдишайте дълбоко и отворете очите си. Тогава вече може да погледнете напред.”

ФИЗИЧЕСКА ПОЧИВКА

„Тук става въпрос как активно да използваме процесите в своето тяло като дишането например, за да успокоим тялото и ума си. Най-добрият начин за това е да си дадем малко почивка и да направим няколко наистина дълбоки вдишвания. Дълбокото вдишване изпълва белите дробове с кислород и изпраща наситена с кислород кръв по вените. Опитайте със следната техника: Изправете се! Краката са на широчината на раменете, пръстите на краката гледат напред. Гледайте право направо и опитайте да подравните своите глезени, колене, бедра и рамене в една въображаема права линия. Опънете раменете си назад, приберете брадичката и вдишайте дълбоко, броейки до 4. Докато вдишвате почувствайте как въздухът влиза в белите ви дробове и гърдите ви се изпълват и разширяват с него. Издишайте бавно, докато броите до 8, докато слушате и визуализирате как въздухът се движи, докато вие дишате. Фокусирайте се само върху две неща: запазване на подравнената линия на тялото и дълбокото дишане. Друг отличен начин за физическа почивка е кратка дрямка /между 15 и 30 минути/, в случай, че се чувствате уморени. Гръцко проучване доказва, че 30 минутна дрямка, поне три пъти седмично намалява риска от сърдечен удар с 37 процента, а проучване на НАСА достигнало до заключението, че дрямка от 26 минути може да подобри качеството при изпълнение при някои служебни задължения с 38 процента.”

ДУХОВНА ПОЧИВКА

„Научни проучвания са доказали, че хора, които медитират разширяват част от своя мозък. Частта, която контролира концентрацията, вниманието, фокуса и способността ни да анализираме проблемите си става по-голяма. С молитви се постига до голяма степен същия ефект. „

Какъвто и тип почивка да изберете – запомнете едно:

„…За да сте пълноценни и в състояние да се справяте с предизвикателствата, пред които Животът и паническото разстройство ви изправя - е важно да не се изтощавате до такава степен, че да ви е трудно да реагирате адекватно на каквото и да било, а още повече на паник атака. Когато ви сполети пр:

Редовно отделяйте време за пълноценна почивка и размисъл!

Вярвам, че всеки човек, преживял пристъп на паника, има нужда да си даде шанс и възможност да мисли, да се самонаблюдава и анализира. Да си задава въпроси. Да търси отговори. Да опита да погледне отвъд привидно ясните неща. Да се върне към себе си. За никого не е възможно, в така натовареното ни ежедневие, да успее да направи всичко това. В края на деня се чувстваме така изтощени, че едва ли някой има сили, време, енергия, та дори и желание да се самоанализира. За целта са нужни време, уединение и спокойствие. Убедена съм, че по-спокойният човек, който си е дал почивка на тялото и ума - далече от стреса и суетата на ежедневието - реагира по-добре на всичко, дори и на паник атака…” – от „Другото лице на паниката” на Петя Петрова

Има направени проучвания, че дори в професионално отношение, умението на човек да почива също е много важно. Доказано е, че ако се правят често кратки почивки е по-ефективен след това в изпълняването на задълженията си. И в това няма нищо чудно, тъй като в тези кратки минути почивка – човек би могъл да се освежи, да подиша дълбоко със затворени очи, да излезе навън – на открито или просто да проведе приятен разговор. Това ще го зареди с енергия и той би изпълнявал задълженията си с по-голяма лекота. Този маниер на работен процес би спомогнал на служителите да не възприемат работата като „задължения” и дори е възможно да им достави удоволствие.

За да успеете да развиете умението да почивате е нужно преди това да развиете други способности: Като например:

  1. Нужно е да можете да кажете „НЕ”, когато се налага. Пазете и щадете себе си. Трябва да знаете, че нервите ви не са неизчерпаем източник.
  1. Развийте умението да искате помощ. В това няма нищо лошо. Не мислете, че да го направите ще ви направи да изглеждате слаби, ненадеждни и неспособни. Напротив… може би ще ви направи да изглеждате просто… човек.
  1. Научете докъде стигат вашите граници, така че придържайте се към тях! Понякога нещата не се случват, но ние упорстваме, сякаш имаме да доказваме нещо. Научете се да се отказвате! Докато се мъчим да направим нещо, по начина, по който предварително сме планирали – пропускаме възможности за по-добър изход от ситуацията… Дори не ги забелязваме…
  1. Не правете нищо, което другите считат за „добро и полезно” за вас. Нищо, което правим „насила” не ни носи полза или добро. Дори напротив. За да е полезно нещо за нас е нужно ние самите да вярваме в него. Да ни носи добро чувство.
  1. Приемете, че вие не сте отговорни за Живота и щастието на другите. Всичко започва от нас. От нашето отношение и нагласа. Ако аз се обичам и другите ще ме обичат. Ако се ценя и уважавам и другите ще го правят.
  1. Накрая, но не на последно място: ЖИВЕЙТЕ ДНЕС И СЕГА. Не забравяйте, че не разполагате с нищо друго, освен със себе си и с настоящия момент! Фокусирайте вниманието си към своето сега. Не чакайте да се случи „това”, да направите „онова”, та чак тогава да си „позволите” време и за себе си. Всяка минута, всяка секунда от днешния ден са важни и имат значение. И нито една от тях не би могла да се повтори или да върнем, колкото и да желаем това.
Източник: Клуб на паникьорите в България "Бялата лястовица"

0 Коментара


Recommended Comments

Няма коментари за показване

Гост
Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...