Jump to content
Порталът към съзнателен живот
  • постове
    283
  • коментара
    124
  • прегледа
    98916

От:04. Акцидентални достойнства


Розалина

450 прегледа

Есенциалните достойнства, грубо казано, определят морала на планетата, дали тя е "добра" или "лоша". Всичко което влиза в обхвата на домицила ( трон ), екзалтация и триплицитети, определя качествата на планетата, степента, в която тя ще изяви същността си, дали ще прояви истинската си същност, което е добрия вариант, или ще видим неин изкривен образ и лошото й лице.

Акциденталните достойнства дават възможност на планетата да се изяви. Те представляват действеността на планетата. Може да имаме силна есенциална планета, но със слаби акцидентални достойнства - имаме най-човеколюбивата личност на планетата, но той няма как да изрази любовта си към хората, защото се намира на самотен остров.

С една дума акциденталните качества на планетата е нейната изява - действие.

Има много нюанси и степени на акциденталните достойнства, но най-основните са базирани на домовете.

Позицията в ъгловите домове дава най-голяма степен на изява на планетите, като 1-ви и 10-ти дом дават най-голяма сила, следващите домове са вторите по сила, а падащите са най-слаби. Разбира се, цифрите посочени срещу домовете са условни, но дават представа за силата на отделните домове.

1-ви дом - 12 точки сила

10-ти дом - 11

7-ми дом - 10

4-ти дом - 9

11-ти дом - 8

5-ти дом - 7

2-ри дом - 6

8-ми дом - 5

9-ти дом - 4

12-ти дом - 3

3-ти дом - 2

6-ти дом - 1

Има още едно акцидентално достойнство базирано на системата на домовете. Всяка планета има дом, в който се "радва".

Меркурий се радва в 1-ви дом

Луната се радва в 3-ти дом

Венера се радва в 5-ти дом

Марс се радва в 6-ти дом

Слънцето се радва в 9-ти дом

Юпитер се радва в 11-ти дом

Сатурн се радва в 12-ти дом

В дома, в който се радва една планета, тя се изразява най-правилно и съобразно природата си. Меркурий ще изразява природата си най-добре в първи дом, там той е в най-голяма степен себе си. Дори малко подвеждащо, но позицията на Меркурий в първи дом е равносилно на Меркурий в Близнаци.

Друг тип акцидентално достойнство е положението на планетите спрямо Слънцето. Мъжките планети - Юпитер, Сатурн и Марс предпочитат източната позиция, а женските планети - Луна, Венера имат акцидентална сила на запад от Слънцето. Източна и западна позиция означава, че ако Слънцето е в Близнаци а планета Х е в Овен, то въпросната планета изгрява преди Слънцето, съответно тя е източна спрямо него. Ако Слънцето е в Телец, а планета У е в Лъв, то тази планета залязва след Слънцето, съответно тя е западна спрямо него.

Тук е и момента да се засегнат Лунните възли. Без да навлизам в астрологическа терминология, най-общо когато една планета е в съвпад със Северен лунен възел тя изявява своята природа, получава акцидентална мощ, а когато е в съвпад с Южен лунен възел, нейната сила е повредена и изявата й е намалена. Това е ролята на Възлите, тяхната функция няма нищо общо с карма и всичко което може да се свърже с нея.

Минахме през няколко показателя, които могат да опишат акциденталната сила на планетите:

1. Позиция по дом

2. Домове на радости

3. Източна и западна позиция спрямо Слънцето

4. Фазата на Луната

5. Съвпад с Лунните възли.

Това е един достатъчен, за начало, набор от инструменти, за да може да се определи изявата на всяка планета в наталната астрология.

Източник: Акцидентални достойнства

0 Коментара


Recommended Comments

Няма коментари за показване

Гост
Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...