Jump to content
Порталът към съзнателен живот
  • постове
    283
  • коментара
    124
  • прегледа
    98909

От: 05.Диспозитор и Алмутен


Розалина

1272 прегледа

Всеки дом и планета в знак има управител. Това е управителя на знака, на който се намира върха на дома или знака, в който се намира планетата. Това се нарича диспозитор.

Диспозитора е изключително важен за всяка планета, когато говорим за тази ситуация. Той служи като фенер, който води планетата по нейния път, той е опората на която стъпва тълкуването на всяка планета. Ето един пример, за карта, в която диспозитора е изключително важен. Albert Speer има Меркурий в 10-ти дом в Овен - акцидентално силен, но без есенциални достойнства. Какво можем да очакваме от един Меркурий, който действа, но няма какво да покаже? Обаче диспозитора на Меркурий е Марс, който се намира в своя дом - Скорпион. Тук не планетата е есенциално силна, а нейния доспозитор. Получава се, така че силата на Марс дава тласък на меркуриевата изява. Ако се поинтересуваме от биографията на този мъж, ще разберем, доста подробности свързани с природата на Меркурий.

Но за да получим адекватна представа за "основата" и "подкрепата" на една планета или дом, диспозитора не винаги дава адекватна информация. Тук на помощ идва Алмутен. Това е, на пръв поглед, сложно понятие, но нещата стоят доста просто. Алмутен на даден градус, в който се намира планета или куспида на дом, означава сумиране на качества - есенциални, за да се разбере, коя планета има най-много достойнства в дадения знак. Това усукано определение има просто приложение. Например имаме Слънце във Везни. Диспозиторът на това Слънце е Венера, като управител на знака, но какво се получава на практика? Във Везни Сатурн има екзалтация, а ако картата е дневна, то той ще има достойнство и по триплицитет. Имаме Венера с претенции по трон и Сатурн, който предявява претенции по екзалтация и триплицитет, естествено Сатурн има повече права върху Слънцето. Но за да изберем дали да ползваме диспозитор или алмутен отново се опираме на достойнствата. Ако Венера е във Овен, а Сатурн е във Водолей то Сатурн печели. Но ако имаме Венера в Риби в първи дом, а Сатурн в Козирог в шести дом, Венера печели кастинга, защото е по действена.

Източник: 05.Диспозитор и Алмутен

0 Коментара


Recommended Comments

Няма коментари за показване

Гост
Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...