Jump to content
Порталът към съзнателен живот
  • постове
    283
  • коментара
    124
  • прегледа
    98946

Противоречие и благо (10 юни 1934 г)


Розалина

728 прегледа

Беседа 93.Противоречие и благо (10 юни 1934 г)

Искате да знаете какъв е смисълът на живота. Какъв беше смисълът тогава? Тези 12 души и Христос един – 13, и едно голямо разочарование, една трагедия! Сега вие някой път питате защо някои работи се случват във вашия живот. Преди всичко вие си обяснете защо се случи с Христос, с този Учител защо се случи така. Ще си кажете, че така е писано. Че е писано, това още не е наука. – Ама така е определено. – И това не е наука. Тъй трябвало да бъде. То е от наше гледище така. И трябва известни работи да се извършат, въпреки голямото противоречие. И в туй голямото противоречие седи силата. Да превърнеш едно голямо противоречие в живота си в едно бъдеще благо! Това е много нещо. Христос имаше да превърне едно голямо противоречие, такова, каквото светът не е виждал, да го превърне в едно бъдеще благо. И вие имате една малка задача, да превърнете противоречието, което имате в благо. Защото и вие във вашия живот имате едно малко противоречие, макар че за вас е доста голямо. И вие мислите, както дванадесетте апостоли за много работи наведнъж. Но и аз ви казвам: Един от вас ще се отрече, друг ще избяга, трети ще го хванат и ще го разпънат и в края на краищата какво ще бъде, какво ще стане?

Ако може да превърнете противоречието в едно благо, тогава ще започне новия живот! Има някои неща, от които вие трябва да се освободите. Това е една необходимост. На всинца ви трябва едно дълбоко познаване на ония закони, които действат в живота.

В 22 глава Христос казва нещо, което и вие трябва да имате предвид: "Защо спите? Станете и се молете да не паднете в изкушение." Когато дойдат мъчнотиите в живота, не спете, но се молете. Не философствайте! Във време на мъчнотии няма какво да философстваш. Ще се молиш тогава. И някой като не може да се моли, той заспива. Слабите хора спят и се изкушават. Слаби хора са тези, които не бодърстват.

Казвам ви, че и вас ви очаква задачата, да превърнете едно голямо противоречие в едно бъдещо благо. В прочетената глава събитията са станали преди две хиляди години. Сега ние като четем тази глава можем да кажем: Туй, което Христос направи, трябва и аз да го направя. Христос превърна най-голямото противоречие в едно бъдещо благо. И аз в живота си, моите противоречия, които имам, ще превърна в едно бъдещо благо.

38. Утринно Неделно Слово, държано на 10 юни 1934 г., 5 ч. с, София – Изгрев.

0 Коментара


Recommended Comments

Няма коментари за показване

Гост
Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...