Jump to content
Порталът към съзнателен живот
  • постове
    235
  • коментара
    44
  • прегледа
    77021

Послесмъртна съдба на Личност


Рассвет

564 прегледа

Цитат

 

Този живот, който сега не го харесвате, е такъв, какъвто сте го приготвили в миналото. А пък сега каквото мислите, чувствате и постъпвате, това в бъдеще ще го живеете. Никой не може да живее сегашния си живот, ако той не е ликвидирал със своята минала карма. Кармата – това са онези лоши условия, които създаваме.

….

Аз бих желал, като минете през най-големите страдания и изпитания, да се обърнете към Бога и да кажете: Господи, благодаря ти! Не само на думи, но искрено да кажете в себе си: Благодаря ти, Господи!

Та казвам: Ще имате предвид, че невидимият свят се интересува от живота ви. Интересува се от вашия живот тъй, както вие се интересувате от вашите плодни дървета в градината ви, които са родили. Невидимият свят се интересува какъв плод ще принесе едно дърво, както градинарят. И съвършените същества се интересуват от хората на земята – като плодни дървета – от плода, който ще дадат. И като погледнат някое дърво с хубави плодове, радват се.

 

Благо и блаженство 

 

 

Цитат

 

...в човешкия живот всички обстоятелства (и добри, и лоши) се дават по неговите сили, и му се дават, за да може да разбере нещо, да преодолее себе си, по един или друг начин да се срещне с духовните Знания. А вече с помощта на коя доминация в своето съзнание той ще възприеме тези обстоятелства – това е вече негов избор, от който в крайна сметка зависи по-нататъшната (послесмъртна) съдба на неговата Личност.

В живота се случват всякакви ситуации. Случва се така, че човек в разцвета на жизнените си сили и енергия може неочаквано да го застигне смъртна болест. Като по правило, узнавайки за това, той започва от една страна да преоценя своя живот, а от друга – да изпада в отчаяние, да се поддава на провокативни мисли от Животинското начало. Та нали Животинското начало винаги рисува на човека една или друга илюзия, че ще живее дълго-дълго. Затова хората много често не осъзнават колко бързо отлита времето, необходимостта и важността на духовната работа над себе си. Но истината в живота е, че човек е не само е смъртен, той е и внезапно смъртен. Всъщност той изобщо няма време за „после“, той има само „тук и сега“ в този променлив материален свят.

Ако изходът е очевиден и няма никакви шансове, то дори и в такива случаи не си струва да се отчайваме. Трябва да не се отказваме и да продължим да се борим за живота си. Но най-важното е – да положим двойно повече усилия и грижа за своята Душа, за духовната работа над себе си, за помощта за други хора в разбирането на истинските житейски ценности и преходността на жизненото време. Ако успееш да осъзнаеш това сам, то – помогни и на ближния.

Помагайки на други хора, в духовен смисъл ти помагаш и на себе си. По този начин можеш да помогнеш на себе си много повече, отколкото може да ти помогне един лекар временно спасявайки твоето материално тяло. А смъртта си е смърт, така или иначе, рано или късно, тя застига всеки човек. Важни са не количеството изживени години, а качеството на изживяния живот в духовен план. Някой може да живее и 120 години безполезен живот на егоист, а друг двадесет и една и да изживее качествен и духовен живот, живот на Истински Човек.

 

«АллатРа»

 

0 Коментара


Recommended Comments

Няма коментари за показване

Гост
Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...