Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
  • постове
    160
  • коментара
    16
  • прегледа
    18259

"Небето е мъж, Земята — жена"

Кон Круз

141 прегледа

image

Наистина, никога обичаният не търси, без да е търсен от любимата. Щом светкавицата на любовта блесне в едно сърце, знай, че друго замира от обич.
Когато в твоето сърце сияе обичта към Бога, не се съмнявай в Божията обич.
За да ръкопляскаш, винаги са ти необходими две длани.
Божествената мъдрост е съдба и по нейния закон обичта ни съединява един с друг.
Нейната повеля свързва всяка частица от света с другата половина. В очите на мъдреца Небето е мъж, Земята — жена, тя вдъхва живот на всичко, идващо от небесата. Търси ли Земята топлина, Небето щедро й я дава. Жадува ли за свежест и влага — небето я дарява. Небето обикаля като съпруг грижовен зимнина да трупа за своята любима.
Земята пък, стопанка прилежна, ражда и кърми своите деца. Земята и Небето са две разумни същества, защото на логиката отговарят делата им. Ако те не се радват един на друг, защо тогава ще се сливат в прегръдките на обичта?
Как без Земята могат да цъфтят, цветя и дървета? Без нея какво ще се роди от небесните лъчи и дъждове? Когато Бог вдъхна у мъжа и жената воля да запазят света със своето единство, Той накара всяка частица от битието да се стреми към своята половина.
Само привидна е войната между деня и нощта — целта им е една и съща. Споява ги една обич в името на съвършенството на общото им дело. Без нощта човешкият род не ще спечели, а денят няма да има кого да храни.

 

Джеляледин Руми (1207 - 1273) - персийски поет и мистик. 

Източник: Nicholson, R. A. Rumi. London, 1950, pp. 122–123.

Преводач: Владимир Ганев.0 Коментара


Recommended Comments

Няма коментари за показване

Моля регистрирайте се, за да коментирате

Вие можете да публикувате коментар след като влезете в акаунта сиВлизане Сега
×