Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
  • постове
    29
  • коментара
    3
  • прегледа
    20261

"Между тези две крайности Щайнер поставя Христос..."

Sign in to follow this  
Кон Круз

225 прегледа

Из "Космическият баланс": глава от книгата "Как сами да проектираме бъдещето": автори Марк Търстън и Кристофър Фейзъл. Книга написана въз основа на големия американски пророк Едгар Кейси.

"В подобен дух християнският философ Рудолф Щайнер описва Христос като точка на равновесие между два полюса. Освен това той идентифицира двете крайности, които пораждат зло, две посоки на отклонение от духовния ни път. Едната крайност нарича влияние на Луцифер, духовно залитане на илюзии. Това е изкушение от някакъв вид егоизъм, който иска твърде много за себе си. Луцифер ни насърчава да се ласкаем и да вярваме, че сме по - мъдри и просветени, отколкото сме в действителност. Ако се отклоним от средния път и последваме Луцифер, навлизаме в духовно небитие, изоставяйки земните отговорности. Противоположното отклонение Щайнер нарича влияние на Ариман (заимствано е от името на древноперсийския бог на злото) - чисто материалистично съзнание, което призовава гласа на отрицанието. Подтиквайки ни да вярваме само в онова, което можем да видим и докоснем, Ариман се опитва да опровергае всяко признаване на духовната реалност. Между тези две крайности Щайнер поставя Христос, който ги овладява и е способен да ги трансформира и да хармонизира енергиите им в творчески баланс.

Кейси предложил поразително сходна картина. Той определял като единствен и безспорен грях егоизма, който се проявява по два различни начина - илюзии и самовъзвеличаване (което означава да имаме твърде високо мнение за себе си) и отричане на по - висшата ни природа (което означава да се подценяваме); и двата са неразделна част от егоистичното търсене на лесен път. Освен това Кейси е внушавал подобна идея за ролята на Христос с твърдението, че само Христос може да бъде пресечна точка на двете крайности."

Интересни неща за Луцифер, Ариман, Христос, арх. Михаил, човешката еволюция и т.н. са разправени в аудио лекциите на Иван Стаменов - Стопанина: "Пришествието на Ариман" е заглавието им. Налични са в различни сайтове.

Sign in to follow this  


0 Коментара


Recommended Comments

Няма коментари за показване

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
×