Jump to content
Порталът към съзнателен живот
  • постове
    62
  • коментара
    103
  • прегледа
    58806

Позволи си да получаваш


Иво

2040 прегледа

Да дава човек е лесно, но лесно ли е да се научиш да получаваш?

Лесно ли е да оставиш другите да ти дават?

Лесно ли е да позволиш да бъдеш обичан, да позволиш да ти помагат?

Лесно ли е да оставиш Любовта не само да изтича от теб, но и да се втича в теб формирайки по този начин цикъла на Единството на Живота.

Ето цитат от филма "Кодът на Моисей", направен от създателите на "Тайната":

Някои нямат капацитет да приемат хубавото, идващо в живота им, и завършват като напълно изтощени мъченици, защото дават, но никога не попълват запасите си, не позволявайки на присъствието, проявяващо се чрез тях, да приема.

Във филма се споменава и за хора, които са си изградили "защита срещу получаване". Те нямат рецептори за допускане на нещо - не само за допускане на любов, но и на комплименти, на положителни твърдения, на одобрение....

и още също по филма:

Пълното и цялостно състояние на единство се постига от индивид, който дава с лекота и охота. Такива хора са тук, за да дават, да споделят дарбите, времето, талантите, способностите си. Същевременно са в синхрон с фундаменталния ред на съществуването. Те са настроени да приемат този поток през себе си. Те могат да приемат любов, интуитивни прозрения, могат да приемат мъдрост и напътствие и красотата, която е навсякъде. Така се получава завършен цикъл, в който даването и получаването са едно.

Това, което даваме на другите и света, го даваме на себе си. Каквото и да сътворим за някой друг, то се преживява първо от телата ни. Така че, когато предлагаме молитви или пък мисли и чувства за мир за любимите ни същества, дори на другия край на света, ние също преживяваме този мир и това излекуване. По този начин отново виждаме как даването всъщност е получаване. Когато критикувате, мозъкът ви не знае, че критикувате някой друг и го приема за насочено към себе си. Ако проявявате грижа и щедрост към друг, тази част от мозъка ви не отчита посоката и винаги получава. Мозъкът винаги приема като дар онова, което дарявате на друг.

12 Коментара


Recommended Comments

infinity1305, мисля, че повечето хора имат проблем с даването. Не искат да дават :) и трябва да си научат урока...

Но има и една особена категория хора, които имат проблем и то не малък с получаването. Съзнателно или подсъзнателно затварят възможностите да получават от живота, от хората, от Вселаната - обич, здраве, блага... Да се научи човек да възприема, да получава, според мен е истинско изкуство.

Еси, радвам се, че анонса за филмае дошъл в правилното време при теб. Май си се научила да получаваш :)))))))

Линк към коментар

Но има и една особена категория хора, които имат проблем и то не малък с получаването. Съзнателно или подсъзнателно затварят възможностите да получават от живота, от хората, от Вселаната - обич, здраве, блага... Да се научи човек да възприема, да получава, според мен е истинско изкуство.

Иво! Благодаря !

Съгласна съм напълно: да се научи човек да възприема, да получава ...това е истинско изкуство. Благодаря за анонса на филма.

Линк към коментар

Преди време си говорих с един човек, обсъждахме някакви битови проблеми. В един момент той възкликна: "Но какво да направя, на мен не ми се случват такива чудеса, като на теб!" Тези думи ме поразиха - за първи път си дадох сметка, че нещата, които приемах за нормални, са наистина чудеса. Видях целия си живот в друга светлина и това беше моментът, в който от мрънкащ човек се превърнах в благодарен човек. Видях, че Вселената е отговаряла на всичките ми желания - някои съм приемала, други не. Но единствената бариера между нас и чудесата в живота ни е приемането.

Благодаря за филма, Иво.

Линк към коментар

Видях, че Вселената е отговаряла на всичките ми желания - някои съм приемала, други не. Но единствената бариера между нас и чудесата в живота ни е приемането.

:thumbsup:

Маги, надявам се, че филма ти е бил полезен.

Линк към коментар

Еси, радвам се, че анонса за филмае дошъл в правилното време при теб. Май си се научила да получаваш :)))))))

:)

.. по важното е - научих се да се приобщавам.

Линк към коментар

Още по темата от форума:

Чел съм лекция на Учителя, в която той казва, че любов има там където обмяната между съществата е правилна - тоест единия дава на другия, и после обратното. Той дали е говорил буквално ? Нали според Библията любовта към която трябва да се стремят хората е безкористната ( тоест да обичаш дори без да ти дават) :hmmmmm:

Ами то е същото, което казва и Учителя. Човек трябва да обича без да очаква, да дава без в замяна непременно да иска. Ако и двамата се обичат така, те всъщност и дават, и получават, но даването е от любов към другия, а не заради получаването.

Линк към коментар

Още по темата от форума:

http://www.beinsadouno.com/board/index.php...ost&p=95712

Скъпи приятели! Благодаря за хубавата тема.

Има щедрост на даването и щедрость на приятие.

Щедростта на приятието предполага висша форма на доверие към хората и към Света, към Божествената природа на хората; предполага неосъждане и непротивопоставяне.

Щедростта на приятието предполага да престанем да разделяме хората на свои и чужди, на добри и лоши.

Този, който пребивава в Божествената щедрост винаги получава това, което му е необходимо – защото се намира в контакт с енергията на щедростта. Той винаги има достъп до невидимата съкровищница (от която взема точно толкова, колкото е необходимо: нито повече, нито по-малко).

Има наша щедрост и щедрост на Космоса към нас. Щедростта на Космоса и на Света към нас е в отговор на постоянството на нашата щедрост.

Молитвата на Свети Франциск в най-висша степен предава качествата на щедростта, алтруизма:

Докато съществува светът

и съществата живеят,

нека съм и аз,

за да разпръсна страданията.

Господи, направи ме инструмент

на своя мир –

където има омраза,

нека сея любов, където има рана – милост,

където има съмнение – вяра, където има отчаяние – надежда,

където има тъма – светлина

и където има тъга – радост.

О, Боже Всемогъщи, дари ме:

да не търся утеха, а да утешавам, да не търся разбиране, а да разбирам,

да не търся обич, а да обичам, защото когато даваме, получаваме,

и в прошката ни прощават, и в смъртта се раждаме за вечен живот.

Много точно казано AL414.Особено за щедростта на приемането.Сякаш по-лесно ни се удава да бъдем щедри в даването , отколкото наистина със щедрост да приемаме.А второто е същото толкова важно. Когато четох "Седемте духовни закона на успеха" на Дийпак Чопра,дефиницията и целия коментар на т.нар.закон за даването ми беше ясна,но осъзнавах,че ми липсва едно малко пъзелче ,за да стане съвсем ясна цялата картина.Нещо не ми достигаше ,макар да не разбирах точно какво.Сигурно защото съм имала нужда нещо да разбера,скоро след този прочит ми се случи една случка.

Веднъж много спонтанно и от цялото си сърце,предложих нещо мое ,на една приятелка.Тя имаше голяма нужда тогава,а аз имах това,което и беше нужно.Отивайки към нея ,аз бях радостна, само от мисълта,че ще и помогна да реши проблема си.Когато и направих предложението си ,бях много изненадана от нейната реакция.Тя панически ми отказа .Спомням си,как се почувствувах в оня момент.От объркана до виновна и обезпокоена да не съм я обидила и т.н.И двете се почувствувахме зле. Поговорихме си малко за други неща.Разговора ни не тръгна и се разделихме.Вечерта в къщи дълго мислих и анализирах ситуацията.Отхвърлях една по една евентуалните причини за тоя отказ,но не намирах отговора.Тази приятелка ми беше помагала многократно.Достатъчно близки сме.Самата тя е известна със своята щедрост.Дава от себе си винаги с отворено сърце и умее да зарадва човека.Не спах цяла вечер ,а на сутринта реших,че просто ще поговоря открито с нея.Тя ме изпревари.Тази случка ни помогна и на двете.

Днес тя продължава да е един от най-близките ми хора ,с когото с удоволствие говоря на всякакви теми.Случката,за мен попълни липсващото звено в закона за даването.И двете разбрахме важността на това да приемаме също толкова щедро ,както можем да даваме.

Тук в твоя пост ти си го формулирала много точно .

Поздрави.

"Ти си такъв, каквото е твоето силно вътрешно желание.

Каквото е то, такава е и волята ти.

Каквато е тя, такива са делата ти.

Каквито са те, такава е съдбата ти." - Брихадараняка Упанишад

ЗАКОН ЗА ДАВАНЕТО

Вселената функциунира посредством

динамичен обмен...отдаването и получаването

са различните аспекти на енергийния поток

във вселената.

"И в своята готовност да пдадем онова,

към което се стремим, ние поддържаме

непрекъснатата циркулация на вселенското

изобилие в живота си."

ПРИЛОЖЕНИЕ НА ЗАКОНА НА ДАВАНЕТО

1. Където и да отида, когото и да срещна, ще нося подарък.

Подаръкът може да е комплимент, цвете или молитва. Днес

ще давам по нещо на всекиго, с когото вляза в контакт, и така ще стартирам циркулационния процес на радостта, богатството и изобилието в своя живот и живота на другите.

2. Днес ще приема с благодарност всички дарове, които животът има да ми предложи. Ще приема даровете на природата:слънчевите лъчи и песента на птиците, пролетния дъжд или първия зимен сняг. Ще приема с открито сърце и даровете от другите хора, независимо дали ще бъдат под формата на нещо материално, пари, комплимент или молитва.

3. Ще поема задължението да поддържам циркулацията на благосъстоянието в своя живот, като давам и получавам най-ценните

дарове на живота: даровете на загрижеността, привързаността и любовта. Всеки път, когато срещна някого, мълчаливо ще му пожелавам щастие, радост и веселие.

Източник - "Седемте духовни закона на успеха" - Дийпак Чопра

Линк към коментар

"Три неща се изискват, за да може човек да има един отличен живот: Да знае как да взема, да знае как да дава и да знае как да прилага. Казват някои:„В какво седи философията на живота?“ – Да знаеш как да даваш, кога и как; да знаеш как да говориш, кога и как да говориш."

Даване, вземане и прилагане

Мисъл за деня - 25.август 2010 година

Линк към коментар
Гост
Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...