Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Цялата Активност

This stream auto-updates     

 1. Past hour
 2. Today
 3. д-р Тодор Първанов

  Перманентна замаяност

  ,,Имам чувство, че мозъкът автоматично е запомнил тези места и ситуации и си пуска адреналин, без значение за какво мисля.,, Taka e, с течение на времето, като види, че ти вече не се страхуваш от тях, ще спре да пуска напрежението.Процеса се нарича ,,системна десенсибилизация,,.Повтарям - СИСТЕМНА.Не еднократна или петкратна.
 4. Човек_88

  Перманентна замаяност

  Понеже това е нова информация, след редактирането на поста ти, добавям коментар и за нея и питам нещо друго: Днес сутринта излязох по площада с нагласата да се разходя и да мисля за работата си. Симптомите се появиха, обаче аз продължих да мисля за работата си, за кучето си, за плащането на сметките и т.н. Положителният ефект се изразяваше в това, че не допуснах появяването на катастрофалните мисли и не раздух ситуацията, защото мислех за съвсем други неща. Но самите неприятни физически усещания си бяха там и макар че мислех за съвсем други неща, залитах и ги усещах. Въпреки това не съм се старал да ги намалявам или гоня, просто не мислех абсолютно нищо за тях, а за други теми. Радвам се, че успях да не мисля изобщо за страх и световъртежи, но защо това не повлия симптомите? Имам чувство, че мозъкът автоматично е запомнил тези места и ситуации и си пуска адреналин, без значение за какво мисля.
 5. Svetlioo

  Светлю

  Да, Да, искам. Не само без паник атаки а и без тревожността. Не ме е страх от тях, разбрах че нищо лошо не ми се случва, единствено развалят настроението. Също така разбрах и че изборите взети в тревожно състояние са грешни и когато съм в такова да не взимам никакви решения.
 6. Yesterday
 7. Човек_88

  Перманентна замаяност

  Мерси за отговора. Бих продължил фантазията така: Една сутрин ще стана и ще си кажа, че от днес не искам да изпитвам емоцията, наречена страх и физическият симптом, наречен световъртеж. Ще си представя, че те вече са изчезнали от света и никой не знае какво представляват. Съответно аз няма с какво да се боря и на какво да се противопоставям. Просто приемам, че от този ден страхът и световъртежът са изчезнали. В случай, че все пак, по някаква причина изпитам страх /поради реална опасност - например при земетресение/ или световъртеж - при умишлено въртене на стол, избирам да не ги окачествявам като страшни, лоши и неприятни а като приятен емоционален и физически стимул и прилив на енергия - същите каквито изпитвам като разбера, че съм взел изпита си с 6. Ще си представя, че в случай на неочквано връхлетяла паник атака, когато всичко ескалира, вместо да се плаша и да мисля, че съм безпомощен, нещо ще ми стане, никой няма да ми помогне и т.н., да избера да разглеждам този адреналин като кулминационна фаза на оргазъм, преди свършване, т.е супер приятно, зареждащо, мотивиращо и тласкащо. Това ми допада и е описано в първата глава на книгата на Уейн Дайър - "Вашите слаби места".
 8. Диляна Колева

  Перманентна замаяност

  Ще ти споделя преживяване от последните си дни. Водих уъркшоп с хора, които поставям в изолирана среда за три денонощия. В това време те имат интензивни игри и случвания, противопоставяния и общуване само по между си. За три денонощия те обменят много, много личен опит и информация, с което помагат много на себе си и на групата. Аз самата се уча много от тях. Сега случването беше уникално за мен, от една страна успях да видя уникалното завъртане, което може да направи психиката с възприятията на човек и той да не вижда всичко онова, което другите виждат и да страда, от друга страна простотата, с която може да се реши един иначе труден за решение проблем. Едно от споделянията много ми се иска да го споделя с теб, защото то ще ти даде нова насока. Една жена сподели, че след първата нощ, е решила след излизането да спре цигарите. Но беше скептична към това, че ще успее да се пребори с мислите си за пушенето и с навика да търси цигари. Тогава, друга жена от групата сподели нейният начин, който е уникален в простотата си, но супер ефективен. Тя каза така. "Една сутрин станах и си казах, че от днес не искам да пуша. Представих си, че цигарите са изчезнали от света. Просто ги няма вече. Така аз нямаше, с какво да се боря и на какво да се противопоставям. Просто приех, че от този ден цигарите са изчезнали. Влизах в магазините и когато видех цигари си представях, че това са някакви картинки и нямат нищо общо с цигарите. Видех, ли някой да пуши си представях, че това е фалшив образ и не го мислех. Просто приех за вярно, че цигарите не съществуват вече. И така успях да ги откажа." Без да знае, тя е използвала една от уникалните техники на Франкъл, да вкараме в ход изборът какво да си представим и как да се чувстваме. Ако в историята на жената на мястото на пушенето и мисленето за цигарите, сложиш страхът и мисленето за него, как би продължил фантазията? Искам да обърнеш внимание, че тук няма борба с желанието за пушенето и СПРАВЯНЕ с проблема. Тук просто е отрязан Проблемът.
 9. Полина Юлиева

  Светлю

  А не искаш ли да се научиш и как да живееш, без паник атаки, на работа, с приятелката ти, сред хора и къде ли не...
 10. Здравейте Мисля, че вие вече сте открила причината. Значи половината от пътя е измината. Не виждам нужда от външен стимул или помощник. Скептицизмът е време да порасне във вяра и любов. Но не от тип психеделичен евангелист. Когато започнах да чета Учителя, бях нещо средно между краен скептик и безнадежден мечтател-фантазьор. И двете водят до еднакви резултати в живота - разочарование. Вече бях осъзнала, че причината за това е нещо сбъркано вътре в моята система от ценности. Търсех помощ, т.е. егото се беше трансформирало от доказващо правотата си в търсещо нови хоризонти и форми. Учителя ме научи да бъда щастлив реалист. Въпросът, зададен в темата е за психеделиците, но аз мисля, че постигнатото с цената на съзнателно търсене и работа над себе си, е истинският резултат. От личен опит препоръчвам, вместо наркоподобни вещества да се опита въздействието на: - Паневритмия - музика от Учителя - формули и молитви - но само ако са осъзнати и приложени - беседи от Учителя - Неделните от самото начало са най-подходящи.
 11. Аз пък предлагам авторът на този клип да смени госпожа Борисова и да покаже на всички нас как ще образова Мишо и неговите съученици...
 12. От хора, които имат склонност да наказват, вече стоя максимално далече.
 13. д-р Тодор Първанов

  Светлю

  ,,Не е ли по-добре, когато говорим за психиката и се опитваме да я разберем, да оставим адреналина на биохимиците, и да се фокусираме върху това, което можем лично да изследваме - себе си и отношенията ни с другите. (Това изследване рано или късно ще ни отведе до източника на страха.) ,, Последното противоречи с всички мои убеждения, не всеки страх е социално обусловен. Съгласен съм, че повечето страхове са социални, че те в сравнение на обектните страхове, се терапевтират по- дълго време и работата с тях по-трудна, но прочетох постовете на момчето...няма нещо, което да говори, че страхът му е социално обусловен. ПП.Във форума съм повече от 10 години и само един път съм опонирал на колега,/ някакво момче от Варна/ , не бих искал и повече да го правя.Нека обмисляме повече, това което пишем.
 14. Интересно е да се запитаме защо сега се възражда интересът към психеделичните изследвания, след подозрително рязкото им прекратяване в края на 60-те години? Та нали още тогава изследователите са съзирали терапевтичния им потенциал. Сигурно има много конспиративни теории по този въпрос, които би било любопитно да разберем. Но да приемем, че възобновеният интерес към психеделиците е продиктуван от главоломното нарастване на психологичните страдания, с които медицината не може да се справи, а психотерапията не може да смогне. Ако за един пациент са необходими няколко години, за да преодолее тревожно разстройство или личностни дефицити, една голяма част от това време е посветена на своеобразна "подготовка" на този пациент да стане способен на трансформиращи преживявания (инсайти). Това е време, което често протича тягосно както за пациента, така и за терапевта, и през което понякога и двамата имат чувството, че никакъв особен напредък не се случва. Мисля, че точно тук психоактивните вещества биха имали огромна роля - чрез способността си да предизвикват разширяване на съзнанието и намаляване на его-защитите биха могли да фасилитират/ ускорят/ катализират терапевтичния процес. Но ще могат ли да заместят психотерапевтите? Страхувам се, че без опитен водач в психичната реалност резултатът би бил толкова плачевен, колкото не един психеделичен евангелист вече е изпитал върху себе си. Можем само да се надяваме, че уроците отпреди 50 години са научени и "магичните" субстанции, използвани от хилядолетия да свързват човека с трудно достъпни области от психиката ни, ще останат само това - полезен инструмент в ръцете на здравомислещи и обучени медиатори (психотерапевти).
 15. Кон Круз

  Образованието в България - част 2

  Когато владееш на достатъчно високо ниво езика на родната ти страна, за да можеш нормално да усвояваш учебния материал, трябва по един или друг начин да наваксаш... Било то с учене само на съответния език, било то със засилено обучение по езика плюс разнообразяване с други неща (например рисуване, физическо, пеене). Положението е много сериозно...
 16. Кон Круз

  Забавно - 2

  Пиша си със собствената ми съпруга от фалшив профил. Тя ми пише: - Мъжът ми почина преди три години. Отговарям и: - Не тъгувай! Скоро ще отидеш при него!
 17. АлександърТ.А.

  Образованието в България - част 2

  ТОВА Е е политиката на ,, демокрация ". Ако беше анархия , щеше да епо добре
 18. Кон Круз

  Образованието в България - част 2

  Продукт на лошо владеене на български език и може би и на нискокачествено образование... И други елементарни неща не знае освен това коя ни е столицата (като например колко пръста има на ръцете си). Чудно как е стигнал до 7-ми клас. "Браво Мишо!" "Браво на г-жа Борисова!"
 19. Stefan Grekov

  Вътрешен страх

  Здравей! Явно влизането под земята е силен отключващ фактор при теб. Да всички ние може да тълкуваме , отключването на това състояние по много начини. Но, това надали ще ти е от полза. Ако човек тръгне да се рови в психиката си ще забележи, че незабележимо нещата са започнали много преди това. И това разбира се не трябва да ни плаши, а да ни дава сила, че можем да преудолеем случващото се. Насъбрало ти се е доста. В момента изпитваш страх, тревожен си, но замисли се как това е един невероятен шанс след време да извоюваш още повече познание и свобода за себе си. Ти си на 22 и две, представи си след година, две или колкото ти е нужно, как благодарение на тази случка си сменил посоката на този живот и си отприщил вродената си смелост. Да, трудно е, изисква се усилия, но това остава за цял живот. Работа с терапевт и в последствие дори можеш да се записеш на пещерен туризъм и да преживееш слизането под земята отново, но вече с доза любопитство, кураж и обич. Поздрави!
 20. Здравей! Разбирам те, че ти е трудно, че е плашещо, на моменти дори погубващо. И целият този страх всичко да не се повтори, те въвежда в една невероятна безизходица, в която и най-голямата надежда се губи и гасне, и остава само и единствено мрак и отново онзи смразяващ страх. Трудно е, непосилно е, но в същото време има милиони хора, които са го превъзмогнали. Хора от този форум, хора, които дори виждаш по улиците. По всичко личи, че имаш доста силен характер и гледаш да се справиш сама. Да, и това е част от пътя ти, да опиташ всички алтернативи, преди да се предадеш. Защото в полето на нашата психика, на онова нещо, което наричаме душа, дух, свръх Аз, ние не се борим само, но и се учим да се предаваме. Да, пропускаме случващото се и да се доверяваме на мъдростта на живота. Ти разглеждаш тревожността единствено от медицинска гледна точка, като разстройство и това е напълно вярно. Но всяка истина е половин истина и тази е половин също. Има и други гледни точки, някои хора разглеждат това състояние, като събуждане от дълбокият сън на материализма. Да, ние сме тела, но в нас има и нещо много по-дълбоко. Разбирам те, че ти е трудно да предадеш доверието си някому, но и тази съпротива е част от твоето лечение. Може би на този етап, нямаш нужда да се доверяваш на някого, може да се довериш на нещо по-голямо, нещо твое, наше, общо, което наричаме Бог. И това е един различен поглед към тревожните състояния, които от езотерична гледна точка са събуждане на заспалата енергия вътре в нас. Някои я наричат кундалини, други прана, чи, няма значение думата, но това, което описваш ти е раздвижване на по-дълбоките пластове на твоята психика. И пред теб седи един много важен избор, изборът какво отношение да проявиш към случващото се, а именно в това е ключа. Хората се лекуваме, не като изтриваме неща от живота си, а като ги надмогваме и разбираме смисъла, който те ни носят. Именно в това се състои алхимията и превръщането на оловото в злато. Ти си започнала да се предаваш,а това го показват именно твоите мисли дали да пиеш хапчета или не, но ти за момента не си изпробвала никакви алтернативи. Да, един терапевт, не се е получило и какво от това. Има такива моменти, време е да зададеш въпроси към себе си. Дали това недоверие е точно към терапевта ти или то се отнася масово в живота ти? Какво те спира да поискаш помощ? И какво за Бога означава думата помощ? С какво я свързвам, както значи за мен? И дали не искам помощ по точно определен начин, такъв какъвто аз знам, че ми трябва? Прочети тълкуванието на думата помощ, потърси синоними, сродни думи. Виж какво се крие зад символиката и, която тя носи. Това са първите стъпки отвъд чувството за вина, нищожност и вечно самосъжаление. Да, ти си жертва, но не на екзистениалното, а на невротичното страдание и колкото повече бягаш от него, то толкова повече се засилва. Никой не може да избяга от страданието, независимо дали се пият хапчета или не, то е част от живота ни и то именно е горивото за търсенето, осъзнаването, промяната. И рано или късно всеки спира да бяга, защото е безкрайно изморително, тогава може да се породи депресия и една дълбока тъга. Тогава е именно сливането с цялото човечество, с Бога и с течение на времето тъгата се превръща в тиха мъдрост. Ние не сме светци, ние сме хора с определени лимити и когато влезем и осъзнаем собственити си лимити, от къде до къде се простира нашата сила, тогава се ражда и онова нещо, което се нарича смирение. Но това е един дълъг път, който продължава до нашата смърт. А смъртта е дошла вече при теб, и старото разбиране започва да умира. Да, болезнено, бавно, но така се ражда новото. Просто продължи...
 21. Здравейте, Откривам тази тема с надеждата ако има мъже с такива проблеми да се запознаем и споделяме опитност при лечението, което всеки предприеме.Интерисувам се също така и ако има по темата нещо описано от Учителя. До сега не ми се открило. Благодаря!!!
 22. Здравейте, Реших да се включа в тази тема, въпреки че информацията скоро не е подновявана.Споделеният опит е едно добро начало към Лечението.Като малък доста страдах от болки в ушите. Как са ме лекували незнам, но това с възрастта отшумя.В последствие може би в тиинейджърските години имах чести гнойни ангини, лечението традиционно медикаментозно.Стигнах до момент в който бях на прага да отстраня сливиците си.За мое щастие тогава се срещнах с добър специалист УНГ .След проведеното лечение сливиците са запазени.Какво установи лекарят специалист УНГ : Изкривена носна преграда ( не съветва да се оперира , само ако има сериозни отклонения в дишането. ) , Хроничен тонзилит ( който от доста време не се е проявявал ) и Алергичен ринит ( неопределен ) .Именно алергичния ринит ми създава доста проблеми.Проблемите са сходни с описаните тук от другите в темата във форума.Моят личен опит е : Установих , че всеки дискомфорт в носната лигавица може да отключи серия от последващи симптоми , които може да бъдат объркани като грипоподобни.Джала Нети идва на помощ и задължително почистване на носоглътката.Сутришната хрема си я имам за кратко време след изпиването на сутрешното кафе.Търся ефективен метод за пълното излекуване на проблема.Вече има и последствия с бъбречни проблеми , които са хванати още от самото начало.Вече съм променил начина си на хранене.В менюто е изключено месото ( без риба и морски дарове ).Гледам да балансирам растителна , животинска храна ( мляко, кашкавал и д-р. ) и плодове. Ако други се включат в темата ще се радвам да споделим опитността си. Хубав ден!!!
 23. Не съм започнала отношения с друг, излязох на няколко срещи,дори не с цел започване на връзка. Просто разходка и разговор с някого. Грешката в моето поведение съм я отчела,старая се да бъда осъзната по отношение на всяка моя дума и постъпка,ходя на психотерапия и не се държа като зверче,освен ако много много не ме провокира Продължила да търся ще рече съвсем нормално човешки съм попитала 2 пъти как си,зарадвах се,че те видях тази вечер.Не съм изпаднала в драми и каквито и да било разговори за отношения.От другата страна съответно получавам груб отговор,заядлив...щеше да е ок,ако се беше сетила на време. Ще пусна ситуацията,да.Той не желае да обърнем страницата и да направим крачка към компромиса и уважението.Наистина не смятам,че проблемът е в моята нагласа.Не търся конфликт,просто неговият маниер вмомента е нападателен.Какво мога да направя аз? Не ми е казал,че е безразличен,каза-държанието ми не е безразличие...старае се да го прави да изглежда такова. Ще пусна не защото не ме е грижа вече,а защото е страшно упорит и си блъскам главата в стена. Ако продължа да го търся вмомента, освен тотално да се доскапят нещата...друго едва ли.Ако му мине и усети липса и желание,ще се радвам да ме потърси
 24. Не, според мен не е добра идея, тъй като ми е трудно да си представя как едно дете, било то от семейство на бежанци или не, ще бъде затворено преди първи клас в една астая, в която по 4 часа на ден, ще изучава определен език по цял ден... В тази възраст, са необходими далеч по-различни занимания, които да развиват тялото и ума, това не е възраст, в която се учи, а в която се гради...
 25. User123

  "Мистични истории"

  Моята история няма такива сатанински окраски. Слава Богу. По-скоро странно явление. В спалнята се появи светлина, по-близка до луминесцентната, не хомогенна, малко като облаче от светлина, но имаше по-ярки и по-тъмни ивици (така както тъканта има жили и не е хомогенна - по подобен начин и тази светлина -като светеща тъкан). Нямаше видим източник на тази светлина. Като размери някъде 15 см височина и 35 см дължина. Мъжът ми тогава беше сам в спалнята. Наблюдавал я е около 30 мин и дойде да ме извика. Видях я и аз. Запалих лампата, загасих я, но светлината си беше там. Взех една свещ, която преди е горяла с благодатния огън. Минах мястото и светлината изчезна. Странно е. Ние се бяхме скарали с мъжът ми и странното е, че тази светлина ни 'сдобри'. От тогава не сме се карали така жестоко. Просто обсъждаме противоречията по между ни.
 26. Константина

  Късно ли е да поискам прошка

  Миличка, няколко пъти прочетох написаното от теб-и май аз не мога да разбера.Първо пускаш ситуацията, и уж беше открила грешка в твоето поведение,върху, което да поработиш, а казваш той да изчисти ситуацията и той да дойде при теб.Искаше да си уточните отношенията, а си почнала с друг, и на всичкото отгоре си продължила да го търсиш.Ти не искаше ли само прошка-какво още опитваш(казваш спираш беше да опитваш)Казваш, че и той отказва да пусне миналото-теб ли отказва да пусне?После се самообвиняваш, че ти си съсипала всичко.И доколкото разбрах той ти е казал, че е безразличен към теб?От цялата история едно разбирам и съм напълно съгласна-и двамата имате да работите за себе и не сте готови. Ти на колко си?
 27. cash check advances 3 month payday loans credit cards for bad credit 3 month payday loans
 1. Load more activity
×