Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Всичко. Включително Психотерапия

Showing all content posted in for the last 365 days.

Content Types


This stream auto-updates     

 1. Past hour
 2. Благодаря за беседата! Зародиш, дърво и плод
 3. Дорогие друзья! Вчера, 15 декабря 2017 г., я узнала о завершении земного пути Ивана Маринова – удивительного Человека, Учителя, прекрасного поэта и переводчика. На этом кадре из видео Иван Маринов читает стихотворение из книги «Молитва» ( «Иван Маринов - Поетичен рецитал "За тези, които ми вярват" ) На одной из полок моего книжного шкафа больше 7 лет стоят три книги Ивана Маринова, в том числе «Молитва». На титульных листах этих книг – дарственные надписи: ««Благородство – прежде всего!», «Больше доброты между людьми!», «Радость, свет и доброта!» Эти надписи для меня не просто автографы автора на экземплярах сборников замечательных стихотворений и размышлений, это напутствие для моей души: Слушать свою совесть, проявлять благородство, стараться стать Человеком, стараться стать Источником Добра. Мир на душата и Светлина по Пътя му! Иван Маринов - творчество Публикации со стихотворениями Ивана Маринова можно прочитать и на нашем Портал (см. тему "Поэзия -- дар открытия врат сердца" и её продолжение )
 4. Today
 5. Мисъл за деня 16.12.2017 Единственият стремеж на всички същества е да преминат от живота на ограниченията към живота на свободата, или както аз се изразявам, да минат от временния живот към вечния. Това са неща безсмъртни, в които кракът на смъртта не влиза. А щом смъртта не влиза, там човек е освободен, няма никакви страдания, никакви лишения, никаква сиромашия, никакви ограничения. Там е животът на вечната радост, на вечното щастие, дето човек знае как да живее. Благоприятната Господня година
 6. Добрата молитва В начало бе Словото Ще прочета една глава, в която има спор между Христа и евреите. Аз ще прочета половината, вие прочетете сами другата половина. От 31 стих, до края на 8 глава от Евангелието на Йоана. Духът Божий Утринно Слово: Зародиш, дърво и плод, 22 юни 1941 г. Беседата може да се каже в три думи. Любовта, това е зародишът, зърното. Мъдростта, това е дървото, което расте и се разклонява. Истината, това е плодът, който е узрял. Отче наш.
 7. 16.12.17 Единственное стремление всех существ – проникнуть от жизни в ограничениях к жизни в свободе, или, как я называю, перейти от временной жизни к жизни вечной. Это – смертельные вещи, или, как я их называю, вещи или жизнь, в которую нога смерти не вступает. А если смерть не вступает – там человек свободен, нет никаких страданий, никаких лишений, никакой бедности, никаких ограничений. Там – жизнь в вечной радости, в вечном счастье, где человек знает как жить. Лето Господне благоприятное Единственият стремеж на всички същества е да проникнат от живота на ограниченията към живота на свободата, или както аз наричам, да минат от временния живот към вечния. Това са неща смъртни, или както аз ги наричам, неща или живот, в който кракът на смъртта не влиза. А щом смъртта не влиза, там човек е освободен, няма никакви страдания, никакви лишения, никаква сиромашия, никакви ограничения. Там е животът на вечната радост, на вечното щастие, дето човек знае как да живее. Благоприятната Господня година
 8. Yesterday
 9. Не ги анализирай какво значение има какви са?Това са просто мисли за каквото искаме можем да си мислим...
 10. При всички нас, включително и мен, проблемите имат дълбок корен. Както и всички ние носим страховете си и ги проявяваме по различен начин, но реално страхът и любовта движат този свят, всъщност по-точно са Танатос и Ерос импулсите, но страховете са в основата. Така че всъщност страхът е в основата на всичко. Опитвам се да ви кажа, че няма нищо страшно в това да имаме страхове, въпросът е когато те започнат да определят битието ни, постъпките ни. Тогава вече търсим помощ.
 11. Ако разбирате английски, прочетете това: Мисля, че съм го описал по-подробно:
 12. Е разбира се. Ти не знаеш ли, че в мазето си държиш купища деца и животни, които брутално изтезаваш? Не, това не са едни готини натрапливи мисли, целящи защита и идващи от любов и страх по естествен еволюционен механизъм. Е как ще са? Ами че как може, те нормални ли са, как може да са? В никакъв случай не ги тълкувай качествено. Вместо това задължително ги вземай много насериозно и се стягай, повече се стягай и се бори - е как иначе?
 13. Досаждаш, но си уплашена и те разбираме. ,, Тъкмо, когато си мисля, че донякъде го контролирам и изведнъж отново в капана. ,, Ще може да го контролираш след няколко месеца, сега е много, много рано за това. " Ами ако е истина? Ако наистина мисля, че е така?" Има ли в изречение думата АКО, то е натарплива мисъл.Тоест, лъжа. ,, А те са против на всичките ми убеждения, ценности и вярвяния. ,, Това е основното при натрапливостите, те винаги са против ценностната система на човека.ВИНАГИ>ако не бе така, как тогава ще те плашат? ,,Дори се чувствам виновна.,, Вината е основно средство чрез, което работи ОКР-то.Нямаш никаква вина.Мислите не са твои, на ОКР-то са , а то не е част от теб. ,,Моля ви, д-р Първанов, г-н Баев, четох тук на доста места а и на мен също сте писали , че хората с ОКР не полудяват, че не преминава в шизофрения, но все пак ме е страх . Може ли да е това? ,, Това, наистина е досадно и обидно, ти не ни вярваш.Ако, още един път зададеш този въпрос, спирам да ти отговарям, все пак, аз не съм папагал да повтарян едно и също. ,,да не съм опасна да него, защото наистина го обожавам и то е най-важно за мен.,, Не, за детето не си опасна, но не мога да кажа същото за мен.Имам чувството, че ако още един път ме попиташ, ще полудееш ли, аз самият ще превъртя и стана опасен за теб.Моля те, пощади и мен и себе си, спри да вярваш на натрапливите мисли..
 14. Благодаря д-р Първанов. Ще го пробвам това и дано ми помогне.
 15. Горе ръцете, Сингам!

  Сънувах, че се шматкам из двора на фирмата. Началник ми е не..., който е, а друг - който реално работи за друга фирма. Новият ми началник стоеше на едно място и четеше някаква папка. По едно време ми се поиска да излетя нанякъде. Но как да излетя след като над мен беше опасано с телени огради, между връзките на които виждах синьото небе. Ако бях тръгнал да летя, щях да се закача за телта. В следващия миг, незнайно как се оказах над заграждението. Бях на покрив на една от сградите на територията на фирмата. Погледнах околните сгради. По тях бяха се накачили полицаи. С черни каски, черни маски, черни автомати. Насочиха ги към мен. Бях невинен и това беше една от причините да смятам, че няма да ме застрелят. За по - сигурно обаче си вдигнах ръцете (бяха присвити в лактите, не изпънати напълно) и взех да се въртя наляво надясно, за да видят всички, че нямам оръжие и се предавам. Свалих си якето и го оставих на покрива. Положих си главата на него (мислех да го ползвам като възглавница и да поспя малко). Обаче секунди по - късно бързо се изправих, сещайки се, че има камери наоколо и може да си имам проблеми, ако спя в работно време.
 16. Убиваше ме вампир, НО...

  Тълкувания? Сънувах вчера, че колегата ми е вампир и ме гони в тъмна нощ из улиците на някакъв град. Застига ме на някакво високо място, сграбчва ме и ме захапва за шията. Почти съм парализиран. Ще кажеш, че със зъбите си е пуснал някаква парализаторска отрова. В това време минава моето спасение! Беше в неочаквана форма. Минава хулиганска фашизирана агитка на пловдивския Ботев. Спират се и поглеждат нагоре към нас (бяхме на паралелна, по - висока улица). Бяха оживени - типично за хулигани. Не можех да викам (дори да говоря), бях на предела на силите си, нямах сили да се боря. Имах толкова сила, колкото да протегна и задържа десница напред и нагоре! И го сторих. Вдигнах ръка в хитлеристки поздрав и вперих тъжен поглед изпълнен с надежда в малката буйна група! И о, чудо! Там съзирам един мой познат (доскоро фейсбук приятел, а преди 11 г. и реален приятел - от тогава не сме се виждали). Мой познат, който е твърдокорен националист и левскар, но в случая беше част от жълто-черната прохитлеристка пловдивска агитка. Вгледахме се един в друг. В погледа му сякаш прочетох съжаление. Не видях как се развиват действията по - нататък, но знам, че the bad boys са ме спасили от колегата-упир и може би са му дръпнали един бой. П.П.: Днес ми хрумна, че сигурно съм бил в Майнатаун.
 17. ОКР или съм обратен

  ,, но как да разбера дали не съм станал наистина гей. ,, Приемаш, че си гей и точка.Това е ,единственият начин, да се спасиш от натрапивата мисъл.
 18. Ще го пробвам това, но как да разбера дали не съм станал наистина гей. Исках да се виждам с едно момиче, с което от скоро имах контакт(чат), но покрай тези мисли изгубих желание да се виждам с жени ( не че искам да излизам по срещи с мъже де...), но е факт, че съм доста объркан.
 19. ОКР или съм обратен

  Ако си хомосексуален, ще имаш желани за интимност с мъже и това няма никак да те притеснява.Това което описваш са натрапливи мисли и колкото повече им се връзваш и се проверяваш толкова в по-голям стрес ще си-респективно те ще се увеличават. Съвета ми е просто да се съгласиш с тях, без никакви проверки и уговорки си кажи,,, Да, гей съм и какво от това,,. не прави нищо повече от това и колкото повече ги имаш, толкова повече си повтаряй тази фраза.Тя с времето ще ги стопира.
 20. Не знам дали са повтарящи, не мога дс определя, странно и объркващо е.
 21. Здравейте отново, Пиша отново тук, тъй като единствено от вашите мнения и препоръки успявам да добия представа за това, какво се случва с мен и макар и малко да се успокоя. Виждам, че от досегашната ми психотерапия полза няма никаква, а за съжаление с новата терапия при психиатърката ще мога да започна чак след Нова година. Съжалявам , че продължавам да ви занимавам и да досаждам, но наистина няма към кого иначе да се обърна, а и наистина вашите съвети ми помагат. Наясно съм, че така, през форума няма как да се провежда терапия, но все пак и съветите ви и препоръките ви до момента ми помагат, а и аз знам, че трябва да се боря и, че и от мен зависи справянето със ситуацията. Та така, тези дни наистина смея да кажа, че имах много спокойни моменти. Е, имах и натрапчиви мисли и представи, но някак успявах да ги преодолея по-леко. Повтарях си " че това не е истина, че е лъжа на ОКР-то" , стараех се да не анализирам ( това ми е най-трудно). Но снощи пак паднах в капана. Отново през главата ми мина някакъв ужас, абсурд, небивалица . Аз си казах отново " ти пак си моето ОКР, не си истина" . И в следващия момент в съзнанието ми изникна контра въпроса " Ами ако е истина? Ако наистина мисля, че е така?" И ужасът се върна. И пак страх, топли вълни, повдигане. В главата ми отново мисли " ето, това е, луда съм, щом изобщо мога да се усъмня, че мисля така, значи вече съм прекрачила границата на нормалното". И така стоях в ужас няколко минути, след това малко се успокоих, казах си " тези мисли пак са на ОКР-то". Но все пак отново ме е страх. Обяснете ми моля ви д-р Първанов, г-н Баев, как и защо това нещо действа така. Просто все едно "изнасилва" мозъка ми. Тъкмо, когато си мисля, че донякъде го контролирам и изведнъж отново в капана. Как е възможно всички тези ужасни мисли, представи , които осъзнавам, че са просто плод на въображението ми, че не са реални, до такава степен да обсебят мозъка ми и да ме плашат, че чак да ме карат да се съмнявам в себе се, да се страхувам от себе си. Ако, например човек го е страх от високо, той не ходи на високи места и готово, няма страх, не го мисли. А мен ме е страх от тези мисли, а въпреки това не мога да ги избегна. А те са против на всичките ми убеждения, ценности и вярвяния. Разбирам и , че не трябва да се опитвам да ги отблъсна, но те са толкова абсурдни, че просто фактът, че мозъкът ми може да ги произведе ме плаши. Дори се чувствам виновна.Просто ме е страх изведнъж да не "прещракам" и да не знам какво правя. И знам, че този страх, че съм луда още повече подхранва тези мисли но........ трудно ми е да го преодолея. Моля ви, д-р Първанов, г-н Баев, четох тук на доста места а и на мен също сте писали , че хората с ОКР не полудяват, че не преминава в шизофрения, но все пак ме е страх . Може ли да е това? А може ли да е следродилна психоза?(от раждането минаха вече почти 3 месеца, дали поне от това вече няма опастност) . Съжалявам и ме е срам, че пак ви питам и ви занимавам, но наистина ме е страх. И най-вече ме е страх за детето ми, да не съм опасна да него, защото наистина го обожавам и то е най-важно за мен. Моля ви, ще се радвам да ми отговорите. Съжалявам, че ви досаждам Благодаря!
 22. През последните месеци бях подложен на много стрес покрай родителите и близките ми хора както и доста проблеми с работата, а сега вече съм и безработен. Преди около два месеца започнах да си мисля, че съм обърнал резбата. Никога не съм имал интимни контакти с мъже! В началото мислите бяха много натрапчиви като аз самият бях доста изплашен и не ми давава мира, след което нещата се успокоиха за някакво време и после пак всичко започна с нова сила. Прави ми впечатление, че в началото се погнусявах и ме беше страх да не съм стaнал хомосексуален, а сега страха и притеснението още ги има, но някак започвам да го приемам, въпреки, че все още не искам да съм такъв. Много се притеснявам! Започнал съм да гледам и мъже(особено добре сложените) и да си казвам - "Да, ето този е симпатичен и ми харесва". Преди да пусна темата си направих експеримент и гледах първо гей порно, от което не получих ерекция и веднага след това си пуснах нормално порно (мъж + жена), от което получих ерекция веднага, но остава съмнението дали не го вдигнах вследствие на гей порното. Много съм объркан вече какъв съм( нядявам се да не съм гей). Винаги съм харесвал момичета. Ходил съм и по стриптийз барове, където са ми танцували жени. Винаги, когато съм виждал някой, който от далеч "лъха" на обратен съм го отбягвал, дори когато в някой филм, който дават по телевизията е имало обратни, съм отвръщал поглед, за да не ги гледам. Смятам, че винаги съм бил мъжкар и сега за два месеца, целия ми свят се преобърна и нямам идея какъв съм. Надявам се да не съм обърнал резбата. Всеки път, когато си помисля, че някой мъж ми харесва, се проверявам да не съм го вдигнал и за щастие никога не е бил в ерекция. За капак на цялата, от цялото това чудене и притеснение, забелязвам, че по трурдно го вдигам вече, а съм на едва 28 години. Дано някой от хората,четящи форума да е имал подобен случай, за да ми каже какво ми е. Знам,че педерастията не се лекува и дано не съм обратен, защото това значи да живея вечно сам поради нежелението ми и срама, който ще изпитвам ако имам интимни отношения с мъж.
 23. И отново се появиха съмнения и все едно 'не искам да си призная' ?!?
 24. Точно каквото ти казва г-н Баев!Освен това са лъжливи!Послушай ме страхуваш се и това ти покачва нивото на стрес всичко идва от страхът!Мислите ти са повтарящи т.е натрапчиви само защото те е страх.Накратко страхът ти поддържа натрапчивостта,а неврозата (високите нива на стрес) поражда съмнението от там и натрапчива невроза.Довери ни се и не влизай в анализи аз не открих топлата вода,няма да я откриеш и ти.
 25. Дори не знам дали са натрапливо, НИКОГА не съм го помислял СЪЗНАТЕЛНО. Но, все пак изглежда много реално. И примерно когато се ровя в интернет и попадна без да искам на някой който е така, чувствата се увеличават и започва да изглежда още по-реално. Но, след време се успокоявам, после пак започват съмненията и пак започва да изглежда реално и цикъла се повтаря.
 26. Натрапливи са. Жажда за живот са.
 27. Най-много ме притесняват 'натрапчивите мисли за самоу.....ство' дали се дължат на някакво желание или са просто натрапливи мисли?
 1. Load more activity
×