Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Всичко. Включително Психотерапия

Showing all content posted in for the last 365 days.

Content Types


This stream auto-updates     

 1. Yesterday
 2. Svetlioo

  Перманентна замаяност

  Оставям го, с мислите че не е толкова страшно колкото изглежда, не му се противя. На думи е лесно, но докато прескоча бариерата да не му се противя и да го гледам в очите доста смелост изкарах.Искрено се надявям поне при теб като прескочиш тази бариера всичко да си дойде на мястото, защото при мен излезе още много работа.
 3. Добре е, че не е. Живот е - хубаво и трудничко, заедно - учим се, докато сме живи...
 4. Благодаря! "Сънят прилича на гълъб, който каца на ръката, когато я държиш спокойно, но отлита веднага, щом посегнеш да го хванеш." Точно така е. Изглежда лесно, но на практика не е.
 5. Здравей Инес, Пиша след толкова време... Докато отговарях на последното съобщение, и по-точно, че не си мълча, докато приятелят ми пие, осъзнах, че за пръв път в живота ми, изпитвам истинска загриженост към някого, наречи го любов, или както желаеш и че въобще ми пука за някого другиго освен за себе си. На 30+ съм и живота ми така се стече, че 15 години съм се грижила сама за себе си и само за себе си, и повярвай ми, това не ме направило по-щастлива, а напротив - бях самотна и жалка, объркана, като куче, което гони опашката си. Осъзнавам, че давам повече в тази връзка, от колкото получавам, и определено емоционално и психически не ми е лесно в момента, но благодарение на тази връзка, минах в следващото ниво на играта, наречена Живот. И да се включа към темата, която пуснах преди година почти, за тази година, че развитието ми НЕ спря, затова че съм във връзка, а напротив, смятам, че преодолях егоизма си. Мога да нарека това явление - порастване, и съм благодарна, че ми се случи. Май научих урока си, най-накрая! Благодаря и на вас.
 6. Човек_88

  Перманентна замаяност

  Благодаря ти за подкрепата. Ще се радвам да споделиш как точно го оставяш да се случи - не мислиш за това докато е в разгара си, приемаш го, бориш се, надвиваш го, или....? Какво е отношението ти и реакцията към случващото се и симптомите?
 7. Last week
 8. Полина Юлиева

  Как да изберем психотерапевт

  На 11.11. 11 неща, които не прави добрият терапевт 1. Добрият терапевт не омаловажава страданието ви, не ви казва, че сте класически случай и не ви слага диагноза. Ако го прави, вероятно е зает повече със себе си, отколкото с вас. 2. Добрият терапевт не ви казва, че проблемът ви се дължи на стрес или че е само в главата ви. Ако го прави, вероятно е установил, че маркетингът е по-важен от експертизата. 3. Добрият терапевт не ви обяснява какъв ви е проблема (още по-малко с термини, които не присъстват във вашия речник). Ако го прави, вероятно крие неразбирането си зад думи, така че вие да изглеждате неразбиращи, вместо него. 4. Добрият терапевт не ви говори за его, свръхаз и защити. Ако го прави, вероятно още преговаря учебника по психология за 11-ти клас (или пише следващата статия в блога си по популярна психология). 5. Добрият терапевт не споменава Бог или майка ви, преди вие сами да го направите. Ако го прави, вероятно бърка психотерапията с проповед или с лекция по психоанализа for dummies. 6. Добрият терапевт не ви казва, че няма смисъл да търсите причините за проблема си. Ако го прави, вероятно никога не е преминал през собствена терапия - иначе щеше да знае, че това, което лекува, е търсенето, а не намирането. 7. Добрият терапевт не ви обещава бързи резултати. Ако го прави, вероятно е повярвал на магическата сила, която му приписвате, докато го гледате като последна надежда. 8. Добрият терапевт не изисква от вас да сте силно мотивирани. Ако го прави, вероятно самият той се съмнява в ефективността на метода си и неизбежно ще ви припише вината при неуспех на терапията. 9. Добрият терапевт не ви изброява 16 вида терапия, които смята да миксира според нуждите ви. Ако го прави, вероятно не е специалист в нито една от тях и използва всяка следваща да прикрие пропуските си от предишната. 10. Добрият терапевт не говори повече от вас. Ако го прави, вероятно не се интересува какво вие имате да му кажете (освен ако не чете мисли, но дори и тогава ще трябва да млъкне, докато ги чете). 11. Добрият терапевт не ви убеждава да замените високотехнологичната си работа с такава, която е "по-близо до природата и човека". Ако го прави, вероятно ви завижда, че печелите повече от него.
 9. Svetlioo

  Перманентна замаяност

  Здравей, по същия начин като теб и аз правя всичко въпреки тези реакции от адреналина. От доста време насам се убедих че нито ще умра нито ще ми се случи нещо кофти. Получавал съм паник атаки къде ли не, с гадже, сам,сред много хора, на другия край на света и вкъщи. Мен лично не ме плаши това да ми е замаяно, да ми се гади и изобщо и няма смисъл да изброявам всички тези неща, защото също се убедих че може да са всякакви и дори съм се учудвал адреналина какви филми може да режисира в главата ми. Дори съм се смял понякога, било ми е забавно когато ми завърти някакъв невероятен абсурд.Единственото което не ме кефи в цялата работа е, че ми скапва настроението. Но пък в последно време някак съзнанието ми все едно се разтвори, започнах да приемам че всичко това е временно, че ще намеря начин да приема всичко това, да видя на какво иска да ме научи. Защото например атаките ме научиха да не ме мързи, мозъка ми вече мисли за стойностни неща в правилната посока, взимам решения без много офлянкване и аз наистина съм благодарен че всичко това дойде. Усещам просто как градя себе си и това ми харесва. Знам твоята история, чел съм я. Според мен трябва да си вдъхнеш вяра, добре си се упътил да не спираш въпреки всичките реакции на тялото, в ключовите моменти поне за мен трябва да го оставиш просто да се случи, тогава за мен идва истинското разтоварване и самия урок от който наистина мога да науча нещо.
 10. Орлин Баев

  Страхове

  Това е фашива дилема. Аз не бих се доверил на специалист, който не е дбър и в двете, че и в още доста по две.
 11. krasidim1

  Страхове

  Имам въпрос към специалистите - за справянето с ПР,кой метод на работа е по-ефективен, НЛП или КПТ? Предполагам всичко е индивидуално,но след разговор с психиатър,той ми даде мнение,че КПТ е много по-бърз и единственият вариант да бъде разрешен проблемът ми
 12. "Този страх може да се засили до така наречения страх от леглото: през целия ден човекът с нарушен сън е уморен, но когато дойде време за лягане, го обхваща страхът от поредната безсънна нощ, той става неспокоен, напрегнат и тази възбуда вече не го оставя да заспи. И сега той прави възможно най-голямата грешка: дебне заспиването. С напрегнати сетива той следи какво става с него; но колкото повече напряга вниманието си, толкова по-малко е способен да се отпусне дотолкова, че да може да заспи. Защото сънят не означава нищо друго освен пълно отпускане. Той се стреми съзнателно към съня. Но сънят не означава нищо друго освен потъване в несъзнаваното. И всяка мисъл за него, всяко желание, насочено към него, не позволява на човек да заспи. Сънят прилича на гълъб, който каца на ръката, когато я държиш спокойно, но отлита веднага, щом посегнеш да го хванеш. Стремейки се към съня, човек само го пропъжда, и то толкова повече, колкото по-напрегнато прави това. Който нетърпеливо чака заспиването и при това се наблюдава със страх, прогонва съня. Ние можем да отнемем вятъра от платната на страха-очакване на една безсънна нощ, когато убедим клиента, че организмът винаги си набавя минимума сън, от който задължително се нуждае. От това знание той трябва да черпи доверие в собствения си организъм. Този минимум сън е определен и различен при всеки човек. Не става дума за продължителността на съня, а за количеството сън и това количество сън се определя от продължителността и дълбочината на съня, т. е. има хора, които изобщо не трябва да спят дълго и които нямат нужда от това, защото спят малко, но дълбоко. При един и същ човек дълбочината на съня се променя в продължение на нощта; съществуват различни типове в зависимост от графиката на съня: някои спят най-дълбоко преди полунощ, а други достигат максимума дълбочина на съня едва призори. Ако на такъв човек се отнемат няколко часа от сутрешния му сън, така естествено му се отнема по-голямо количество сън, отколкото на типа с полунощния сън, при когото сутрин графиката на съня вече е спаднала. Ако е вярно това, което споменах в началото: че напрегнатото устремяване и съзнателното желание за заспиване, че всяко съзнателно желаене вече пропъжда съня -какво би станало, ако човек си легне и не се опитва да заспи, а може би дори опитва точно обратното, или поне нещо друго, а не да заспи? В резултат на това той ще заспи. С една дума: на мястото на страха от безсънието трябва да дойде намерението да се прекара една безсънна нощ, т. е. съзнателният отказ от сън. Трябва само да си кажеш: тази нощ изобщо не искам да заспивам, тази нощ искам само да се отпусна и да си мисля за това-онова: за последната отпуска, за предстоящата и т. н. Щом, както видяхме, желанието за сън прави невъзможно заспиването, то желанието за безсъние парадоксално предизвиква съня. Защото тогава човек поне не се страхува от безсънието и така вече е поел най-сигурния път към съня" Викор Франкъл - " ТЕОРИЯ И ТЕРАПИЯ НА НЕВРОЗИТЕ"
 13. В стил филма "Ефектът на пеперудата" Героите на филмите от поредицата "Ефектът на пеперудата" променяха разни събития, връщайки се назад във времето, но после пак получаваха незадоволяващи ги резултати. Резултати, наглед не по - добри от онези случили се преди намесите им. Сънувах, че се намирам в някакъв мрачен студен склад с циментов под и осветяван от изкуствено осветление (не усещах студ, но така възприемам мястото). Беше нощ. Там бяха още (но не ме виждаха) телевизионния сатана Луцифер Морнингстар и неговата несъществуваща сестра. Сестра му искаше да постигне безсмъртие (явно плътско, защото тя като дух си е безсмъртна). Там беше и полицейския инспектор Дан Еспиноза (когото Луцифер нарича "инспектор кретен"). Незнайно защо, сестрата на Л.М. смяташе, че ще постигне безсмъртие убивайки полицейския инспектор. Тя насочи към него убийствен лъч енергия, който ако го беше достигнал щеше да го прониже поради високата си температура. Луцифер (работещ като консултант за лосанджелистката полиция), за да спаси своя колега, забави времето и отклони сестриния лъч вдясно. Мисля, че лъчът попадна в един бял пътнически самолет, който до преди това не бях забелязал и който беше паркиран/приземен в помещението. Пътниците започнаха трескаво да напускат превозното средство. Мярнах една руса жена (може би стюардеса). Не знам доколко действието на сатаната опитващ се да стори добро беше свързано с трагедията, но със сигурност имаше връзка (мисълта ми е, че самолетът може да е паднал и част от хората да са пострадали заради падането му). По някакъв начин получих информация, че петима души от самолета са загинали и не знам си още колко са ранени. Беше избегнато по - малкото зло (смъртта на полицая), но се стигна до по - голямо. Макар че няма как да сме напълно сигурни, кое от ставащото в живота е в действителност по - малкото зло. Нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Бог знае най - добре.
 14. Кон Круз

  Забавно - 2

  "Ще си получите заслуженото, задето критикувате ВСЕЛЕНСКИЯ патриарх". "Ида отдалеко. Дошъл съм за среща с ВСЕЛЕНСКИЯ патриарх. Искреното ми желание е лично той да ме покръсти, а после заедно с мен към кралството ми: планетата Цириус Б в галактиката Андрюгакха, да отпътуват негови свещенослужители, които да покръстят народа ми."
 15. Кон Круз

  Разговорки - 2

  Защо когато бензин и дизел поскъпват, вдигат се цените и на други стоки? А когато поевтинеят - никой не сваля?
 16. bubolechka

  Перманентна замаяност

  Имам чувството, че прекалено много мислиш.
 17. „Отче наш“ „Ще се развеселя“ Има една книга в Библията, за която има спор между учените богословци дали е канонизирана или не. Тя [е] книгата „Песен на песните“. И колкото религиозни хора [са] я чели, казват: „Не мяза това нещо религиозно да е, както е писано.“ Някой чел до половината и оставил. Казва: „Не е за четене тази книга, тя е за много напреднали. Те имат право да я четат.“ Аз ще чета последната глава. Ако се интересувате, четете я цялата. „Духът Божи“ (Учителят прочете 8-а глава). Неделна Беседа: О, да ми беше като брат - 24 декември 1933 г. „Благословен Господ Бог наш“ „Добрата молитва“
 18. Кратък път? Школа хипнотерапия плюс нлп мастър практик - общо 22-24 уикенда, нищо работа. Но, кратките пътища са обикновено най-дълги, а няколкото хиляди часа нито са пречка, нито приумица. Не заменят житейския нелек и най-нужен опит, но дават много.
 19. Човек_88

  Перманентна замаяност

  Понеже темата се следи от доста хора, искам да споделя още една моя победа снощи. Може да окуражи други колеги-паникьори. Реших да се предизвикам и да отида на дискотека. Това е голям скок, понеже е свързано с пътуване около 80 км. по магистралата с други хора в колата, невъзможност за моментално напускане и прибиране вкъщи, наличие на симптоми и т.н. По време на пътуване дотам имах симптоми на повишена тревожност, с преобладаващо /както винаги/ замайване. В момента, в който слязохме от колата и се насочихме към клуба, усетих как езикът ми набъбна, челюстите ми се схванаха, страхът се усили, появи се леко сърцебиене, гадене и изтръпване на краката, световъртеж и лек позив за уриниране. Както вече е ясно, всичко това са симптоми на адреналина. Регистрирах започването на ПА. Това, което беше различно този път и ме направи победител беше, че пуснах контрола и не избрах и не допуснах да се появят мислите "какво ще правя сега", "ако стане по-зле", "ще се окажа безпомощен", "ще ме карат в Бърза помощ, но и там няма да могат да ми помогнат", "губя контрол, ще припадна, ще падна на земята". След започване на ПА си казах следното: "Това е просто адреналин и реално с нищо не е опасен и страшен, даже давай по-бързо да се изхабява, за да ми е спокойно после. Направих искрено и целенасочено усилие да влоша преживяването. Пожелах още страх и симптоми, допуснах, че мога да припадна и падна, позволих си го, дори го пожелах. Останах изцяло в преживяването, без никакво желание да го прекратявам. Успоредно с това, мислех и за други неща като например как ще си прекарам като вляза вътре, дали ще бъде хубава музиката и т.н. След около 4-5 минути всичко отмина и почувствах огромно облекчение и гордост. Самочувствието ми че съм се справил се вдигна до небето и бях много щастлив. След това, в самата дискотека имах тревожни симптоми, но те не бяха силни и самата мисъл, че допускам и позволявам да стане каквото и да било ги намаляваше чувствително. Нямаше никакъв страх, просто имаше неприятни физически адреналинови леки усещания - отново с водещо замайване. Освен това, забелязах и още нещо, по отношение на агорафобичния страх. В тази ситуация той също не се прояви, защото се оставих на случващото и нямах намерение да се прибирам веднага вкъщи на сигурно, където няма симптоми, понеже приемам и позволявам да се случи това, което е писано където и да е по света, включително и в дискотеката. Каква ирония - чрез отказ от контрол, спечелих контрол.
 20. Ще прочета за тези школи. Благодаря Ви, Орлин.
 21. Кон Круз

  Разговорки - 2

  "Ако осъзнавахте величието на своята душа, щяхте да коленичите сами пред себе си!" П.Дънов.
 22. Не бях чувал Жорж Ганчев отдавна
 23. Кон Круз

  Черната ложа, черен учител

  Не изглежда невъзможно да го правят. И така да е, ложата им пак е на печалба.
 24. БОЙ С ЦИГАНЕ. БЪРЗА ОРГИЯ В АСАНСЬОРА. АЗБУКИТО - ЗРИТЕЛ.

  Сънувах, че съм в хотел в друг град. Сбих се с едно цигане. След малко дойдоха други две момчета (не помня дали циганета, но бяха по - белички). Нахвърлиха се и те върху цигането. Тогава си спомних, че съм се бил не само с цигането, но и с двете бели момченца. Тримата взеха, че се обединиха срещу мен. В даден момент обаче, цигането незнайно защо изостави своите врагове-съюзници и се юрна към асансьора (нямах превес в боя). Опитах се да се кача при него в опит да избягам от двете други момчета, но не стана. Вратата се затръшна и асансьорът потегли нагоре. След малко обаче се отвори и аз се вмъкнах вътре. Затвори се без враговете ми да са съумели да дойдат при мен. Не ги видях да ме гонят, но бързах, защото ме беше страх, което е направо невероятно, защото съм много по - силен: справял съм се и с по - силни врагове. Можех и тримата да ги пребия като стой та гледай. :D

  Изведнъж асан-сьорът се нафрашка в официално облечени журналисти. Баш пред мен една руса журналистка. Теснотия ви казва. Взех да се притискам в нея неприлично и със силата на мисълта си (същински Луцифер) подтикнах моите спътници асансьорни към оргия. :D Аз за себе си знам, че се притисках в жена. За другите мъже не мога да кажа същото, защото тя май беше единствената жена в теснотията.

  Излязохме навън. Не само извън асансьора, но и извън сградата. Другите репортери бяха се изпарили. Бяхме само с русата. Бяхме започнали нещо... :D След след леко подканяне от моя страна започна да ме удовлетворява по един много любим на мъжете начин... Встрани от нас стоеше azbuki (AZ-buki) и ни наблюдаваше. За незапознатите ще кажа, че азбукито е бивша потребителка на сайта, която се чудеше преди десетина години дали има оправдана изневяра. Аххх, тази палавница. Знам, че е много на ти с немския език. Трябваше да я поканя да се присъедини към нас и да и пробвам френския. :D:P

  След това сънувах, че ще напускам хотела. Почивката - свършила. Има ли почване - има и свършване. Така е в живота.

  Бях вече пред хотела, не в задния двор. Русият ми първи братовчед беше застанал до мен. Изпращане. Мислех с летене да се прибера. Попита ме дали ще се оправя по пътя. Казах му, че ще се оправя, че ще гледам табелите (а и хора можеше да питам).

  Край.

  "Тъкмо в това се състои, Викторе, великата, всемогъща творческа сила на живота. Тъкмо в това е тайнствената, непонятна божествена сила, която превръща злото в добро, омразата в любов, несъвършенството в съвършенство. Тъкмо в това е Божият пръст, Божието ръководство на човечеството, което подхваща човешките души от най - ниското стъпало на еволюцията, от тъмната бездна на невежеството, греха и престъплението и ги издига до светлите висини на все по - голямото и по - голямото съвършенство... Викторе, да превърнеш омразата в любов, да превърнеш тази страшна, дива, адска, смъртна омраза в любов, това не е по - силите на човека. Това велико чудо на живота може да направи само Бог. Този, който може всичко."

  Из "Безсмъртната любов" (стр. 142), Дук де Помар.

 25. Кон Круз

  Забавно - 2

  "Днес станах свидетел на разгорещен спор.Човека си говореше сам.Ще кажете: е какво толкова-има ги навсякъде.Различното е, че спора беше политически между две полярни мнения на лявото и дясното.Човека ме забеляза и ме привлече за арбитър: -Не съм ли прав?! Не знаех с кой от двамата говоря и дипломатично се измъкнах: -Съединението прави силата! Продължих си по пътя промърморвайки: -Бог да пази България! После се сетих, че съм атеист."
 26. Съкровище голямо Сънувах, че наблюдавам мястото на някаква древна битка. Мястото: морски бряг. Битката може да се каже, че е приключила, почти... Била е между римски отряд и някакво (варварско по римски казано) племе. Един облечен в тъмни дрехи воин от племето се оттегляше притеснен с лице към приближаващите се към него римски войници Плътно зад воина, също изтегляща се с лице към врага се придвижваше облечена в бяло принцеса. На брега на морето имаше поне две лодки нафрашкани със златни монети (може би плячката на римляните). Гледах ги как се приближават хищно към победените, в опит да вземат още по - голям трофей... Воинът-защитник обаче беше готов да се бие до смърт, за да защити своята господарка.
 27. Кон Круз

  За прераждането

  Днес ми хрумна, че еволюцията на някой от вас може така да протече, че след някакво невъобразимо количество време, той/тя да се превърне в Сатана на някоя далечна планета. Какво нещо е. Бил си да речем грешен човек, станал си постепенно светия, после че и ангел и хоп..., вземеш че паднеш и станеш символ на злото (и си по - зъл, отколкото като хуманоид). От високо се пада най - лошо.
 1. Load more activity
×