Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Ново в Портала

Showing topics, blog entries, статии, молитви, песни, мисли, images и files posted by Донка, Рассвет, Надеждна, Розалина, Слънчева, Лъчезарна or Ани и posted in for the last 365 days.

Content Types


This stream auto-updates     

 1. Last week
 2. Донка

  Духовната гордост

  Гордост и тщеславие Гордост и ревност Това е само една малка част от написаното от Учителя за гордостта. Мнооого полезно ми е било, когато я преодолявах. Хаха, то не е тайна - гордеех се, че съм чувствителна към отношението на другите към мен, че съм скромна (тогава така наричах стеснителността си). Гордеех се, че се жертвам, като пренебрегвам своите нужди заради тези на другите хора, че не съм нагрубила или обидила никого, гордеех се дори, че страдам, без да го показвам на хората... То всичко било агресивно, оказа се - и това, с което се гордеех, и самата гордост. Сега си мисля колко клишета са ни набити в главиците....
 3. Донка

  Духовната гордост

  Позволих си да прехвърля последните мнения в тази тема, като по-адекватна на идеите в тях. Ще се радвам на дискусия с интересни позиции и особено аргументи. Моята лична позиция - няма положителна гордост. Стигала съм до извода, че хората, които поддържат това становище, смесват гордостта с достойнството и честта. Те наистина са положителни (нямат отрицателен аспект).
 4. О, какви предположения. Не, не съм горда с нищо. Преодоляла съм една разновидност на гордостта преди доста години - тогава именно Учителя и Лазарев ми помогнаха да осъзная какво нося в себе си, и как да го изчистя. Не че няма още за чистене - излиза от време на време по нещо, но отдавна не може да ме ръководи и да ми влияе. Да, има разлика между гордост и горделивост, но тя не променя смисъла на корена, а само проявленията. Дори горделивостта ми се струва по-малко агресивна от гордостта. Колкото до беседите и Учението - благодарна съм, че са в живота ми. За себе си - не, не усещам никакви оценки към себе си - само разбиране, когато проявя някоя слабост, но веднага идва старанието да го преодолявам. От време на време усещам, че Небето ме "потупва по рамото" - например с прегръдката на моята внучка, или с доверието в очичките на някой от моите малки ученици... Е, има и моменти, когато си усещам как ми казва "Опитай отново"
 5. Страхът е демон Така че страх от демони означава страх от страха. Грешката, загубата, болката - не са демони, а част от пътя ни и уроците ни. Демоните не болят - аз ги свързвам с гордостта. Имаше една книга на Авесалом Подводни - за Егрегорите, много полезна. На демоните ми приличат. И да - човек се учи в живота, но книгите много помагат, казвам го от личен опит.
 6. Донка

  Божията прошка

  Любовта и нейните състояния с различно количество топлина не могат да бъдат форми - те се проявяват в поведението на човека като различни форми, при това никак не еднозначни. Форма на любовта може да бъде както даряването на нещо някому (който има нужда от него), но също така отказът от това (когато то е вредно за него). Омразата не е форма на любовта, а състояние с малко (недостатъчно, липсващо) количество любов. Тя също се изразява, материализира в различни форми на поведение - може да бъде лишаване от внимание, но може да бъде и засилено внимание по посока осъдителност. Една и съща постъпка може да бъде мотивирана от различни състояния на любовта. Мога да откажа помощ на някого, например, за да му попреча да се справи с нещо, но също така мога да му откажа помощ, за да се научи да се справя сам. Когато ползвам думата липса, имам предвид липса на известно количество, а не изобщо. Самата дума липса, която толкова дразни ухото и окото, за мен лично си е точна, защото носи пресупозицията (предположението) , че това, което липсва е било в наличност, или се очаква и желае да се добави. Когато осъзнаем какво ни липсва, ние вече сме направили най-важната крачка към неговото придобиване, добавяне и т.н. Така че това не е лоша дума. Тези теории с "няма липса - има друга форма" аз лично не смятам за полезни. Поне в моята практика не са били и не са. Детето не е трудолюбиво или мързеливо - то е в различна степен трудолюбиво. Понякога влага повече, понякога по-малко. Понякога е достатъчно, понякога липсва нещо, което се добавя. Стаята не е чиста или мръсна. Тя е достатъчно или недостатъчно чиста. Този начин на мислене преодолява етикетите и осъдителността, отразява естествената динамика и свободата на избор и поведение.
 7. Сянка и реалност - 28.08.1944 г. Мисля, че си е точно в тон с времето ни и събитията. И един отличен съвет как да постъпваме, за да не сме безразлични към събитията, но да не участваме в политиката. За мен политическите формации са си точно "черните братя". И не да воюваме с тях, но да скъсаме с тях... Как си го представяте?
 8. И продължението... Накрая реших да му прочета нещо от беседите (които той беше чел по два пъти всички), защото вече зрението му е отслабнало.. Взех наслуки една книга от библиотеката му и... - Заветът на Любовта (последното слово). Отварям наслуки отново - стр. 105: Сянка и реалност Спогледахме се, братът се усмихна спокойно... и ми каза да не забравям да чета Словото...
 9. Вчера разговарях с много възрастен брат за случващото се през тази година и за връзката на събитията със Словото, с Астрологията, с Евангелието и изобщо с нашето място, роля и задача сега. Честно казано, не очаквах точно тези отговори от него, което още веднъж доказва правилото, че всеки проектира в мислите и чувствата на другия това, което самият той мисли и чувства. Та братът първо ми каза, че каквото трябва да се случи, случва се и ще се случи, независимо ние какво мислим и вършим, дали го смятаме за добро или не. Също ми напомни, че написаното в Евангелието (Откровението на Йоан), е било валидно до идването на Учителя, и със самото си идване и със Словото си, той е дал светлина и Път на човечеството, с които да промени тези предсказания. И това става, и ще стане. Попитах го какво мисли за войната, за напрежението, диктатурата. Той ми отговори, че няма да има нищо страшно и унищожително. Душите, които искат да си заминат, ще си заминат сами свободно, когато си приключат с кармата си. Диктатурите ще си свършат работата, за да подготвят идването на новия свят и той ще бъде свят на Любовта. "Каквото и да си кроят някои хора, няма да го бъде. Белите братя са вече на кормилото на този свят. Учителя управлява управниците." Ами ние? "Какво ние - ние да си запазим вярата в Учителя и да изучаваме и споделяме Словото, да играем Паневритмия, да пеем песните на Учителя, и най-вече да прилагаме Словото всеки ден в живота си. Каквото сме правили и досега..." Какво е вашето усещане, размисли, позиция?
 10. Добрата молитва Неделна беседа: Роденото от плътта - 10.11.1935 Неделя, София Благословен Господ Бог наш.Тайна молитва. Роденото от плътта
 11. Именно. Тогава чуваме гласовете на ангелите... Когато настроим честотата на "радиото" си от тази на демоните, към тази на ангелите. Иначе те са си все тук и с нас...
 12. Донка

  Божията прошка

  "Но това е нормално, щото вече се влюбваш в мен ........ или поне в "образа на лошия, непослушния ученик"... не се притеснявай, няма да си първата учителка, "вдигнала ръце" от "неуважителното ми отношение ". За това ме изключваха от училище, а и прекъсвах два пъти в университета...." ха, ако имаш нужда от присъствието на такава учителка, за да ти запълва реалността, моля. Само че аз лично никога не съм се изживявала като такава. Друг е въпросът какво е моето отражение в твоите представи, но е знайно, че то зависи изключително от това, какво искаш да видиш (или да не видиш ти). Както и да е, това не ме засяга особено, прощавай, но не мога да ти доставя това удоволствие. В действителност, винаги съм отговаряла на тезите, а не на хората, които ги изразяват. Добре, омразата е любов, но с по-ниска температура. В този смисъл липсва топлината, а не любовта изобщо. Затова казах липса на "достатъчно" любов, а не изобщо. Както ледът е агрегатно състояние на водата, така и омразата е агрегатно състояние на любовта. Това е моята лична теза. А в нея ме е убедил животът - моят личен. Не убеждавам никого, че е така, само споделям своя опит. И по темата - Божията прошка, според мен отново, е повишаването на температурата на леда, и преминаването на любовта във вода и дори в пара. Тук въпрос има - откъде ще вземем топлината, за да повишим температурата на състоянието си.
 13. Как бихте коментирали тази мисъл на Учителя в контекста на темата за позитивното мислене?
 14. Донка

  Справедлив ли е животът

  За Размисъл Днес Докато човек не е в съгласие с Бога, с Неговия Дух, той нищо не може да направи. Да бъдеш в съгласие с Божия Дух, това значи за всичко да си благодарен, за нищо да не роптаеш. Малко или много ти се даде, всякога да благодариш. Че не си получил очакваното — никога да не роптаеш. (Беинса Дуно)
 15. Господнята молитва Беседа: Когато дойде Духът - ИБ 14.09.1920 Добрата молитва
 16. Донка

  Божията прошка

  Всъщност не е точно така... Има случаи, в които различните форми са състояния на едно и също явление, но изразено в различна степен. Например - ледът, водата, парата - това са три състояния (форми) на едно и също нещо. Разликата е в степента на наличие на топлина. Мисля, че именно физик бе определил студа като липса на достатъчно топлина... Та и омразата и отрицателните форми на любовта всъщност са липса на достатъчно любов, или понижени вибрации... Поивишим ли вибрациите, топлината и светлината - увеличаваме любовта и Бог прощава...
 17. Earlier
 18. Донка

  Божията прошка

  Аз лично разбирам грешката като несъвпадение между предвижданите и реалните последствия от наши решения и действия (или бездействия). Поемаме си реалните последствия, дори и болезнени, и си правим изводите, учим се. Затова грешките са важна част от израстването ни и трябва да сме им благодарни. Ако не усетим опарването, няма как да знаем за опасността от високите температури за нашата кожа. И не става дума за някакви системи на правилност - това е, когато някой друг ми вменява грешка спрямо негова ценност или правило - това вече не е грешка, а осъждане. Много е възможно той да греши, а аз не. Грях за мен е отсъствието на безусловна любов и/или заместването и с условна. Колкото до изпълнението на Божията воля - ако е несъзнателно - грешка е, ако е съзнателно - грях е, липса на любов.
 19. А мен на времето много ме впечатли Legend of the Seeker - с един извод към края на филма - да не се изживяваме като заместители на Твореца.
 20. Благодаря за събудената тема. Замислих се над категоричното си утвърждение отпреди 4 години. Ако под демон = божество (т.е. не човек), се разбира изначално сила, същество, явление, което надхвърля човешките сетива, представи, сила, съпротива, способности и т.н. , но не е самият добронамерен Бог/творец - Теос, то значи той може да бъде опасен за човека, най-малкото непредсказуем - колкото полезен, толкова и опасен. ангел = вестител, пратеник, посланик, изразяващ волята на Бога също не е точно човек, но е връзка между Теос и човека, следователно е добронамерен и благодетел, т.е. не е опасен. Вселяването им в човека Демон - човекът придобива допълнителни над-човешки сили, способности и т.н., но няма гаранция как ще ги използва и дали няма да стане опасен за останалите с тях, ако те нямат възможност за самозащита срещу него. Примери в историята колкото щеш, включително и в съвременността. Развитието на науката и технологиите, на изкуствения интелект съдействат активно за вселяването на демони в човешката психика и живот. Ангел - ако се всели в човека, той има за цел да му предаде волята на Бога и/или да му помогне да я изпълни - не повече. Също може да се всели, за да предаде волята на Бога на друг човек, който е в контакт с първия, или да съдейства при изпълнението и от двамата... Дали могат едновременно да съжителстват демон и ангел в съзнанието на човека? Има го в поезията Мисля, че разделителната линия е Божията воля. Демонът изпълнява своята воля, ангелът - божията.
 21. Донка

  Справедлив ли е животът

  Интересни разсъждения! Благодаря! Докато ви четях, си спомних преди доста време д-р Първанов, психиатърът (огромното ми уважение!) беше писал някъде, че според статистиките им огромното болшинство от самоубийствата и самоубийците всъщност съзнателно или подсъзнателно "наказват" някого - когото смятат за виновен за своето страдание; или "налагат волята си" в смисъл - след като светът не става такъв, както АЗ искам, напускам го. Сигурно има изключения, но като се замисля, има нещо много вярно... Лазарев, и не само той, често напомнят, че психичните отклонения обикновено са "блокаж на агресия срещу света такъв, какъвто е създаден от Бог", т.е. на амбиции за безгранична власт над ситуациите и хората в тях. Аз лично познавам няколко такива примера...
 22. Донка

  Образованието в България - част 3

  Благодаря на Александър! В условията на драстичните промени в образователната ситуация, смятам за разумно да се отдели нова, трета част на темата. Старите 2 части можете да намерите тук. Как бихте коментирали това: Какви са вашите лични впечатления и размисли? В мрежите се водят бурни дебати за отварянето на училища и детски градини. С тъга и дори болка забелязвам, че основните аргументи са удобствата и неудобствата на .... възрастните! Отново забравихме, че училищата и детските градини не са направени за нашето - на родители и учители удобство! А ЗА ДЕЦАТА! Само с педагогическото си образование и опит да напомня, че след 6тата година в живота на детето настъпват кардинални промени, като семейството постепенно отстъпва място на контакта с връстниците. Всеки родител на дете над 6 години отлично знае това...
 23. Донка

  Божията прошка

  Бог говори на всеки от нас на неговия език - горните 2 поста са ярко доказателство на този закон.
 24. Точно този подход отсъства в беседите. Съветвам поне няколко да се прочетат без предварителна нагласа за критика... Това е казано в почти всяка беседа... А колкото до това какво казват последователи на Учението, това си е тяхна отговорност и съвсем не представя Учението. Ако един човек наистина е нормален и поне средно интелигентен, няма да чете преразкази, а ще си иде до извора. Има го. Колкото до изкуствения интелект. Мисля, че има граница, която човек не следва да прекрачва. Като почитател на фантастиката, мога да посоча двуцифрено число предупреждения - защо... Тъжно е, че ги наричаха фантастика, и както справедливо споменаха по-горе, използваха предупрежденията като мислоформи...
 1. Load more activity
×