Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Цялата Активност

This stream auto-updates     

 1. Past hour
 2. Осъзнаваш - това е добре.Четеш, опитваш. Прекрасно. Чудиш се накъде и какво... Истината е, че няма магическо и лесно решение. Това, от което имаш нужда, е постоянство, последователност, упоритост, редовност в усилията. В кои усилия? Четенето, добре. Спортът - кросфитът сам по себе си твърде прилича на хиперактивността ти - постоянно сменящи се упражнения. По-скоро продължително и монотонно натоварване, като бягането или плуването. Стани тичащ или плуващ маратонец - малко по малко, разбира се. Фокусирането и съзерцанието прекрасно се съчетават с тичането. Това, което наистина стига в дълбочина в мозъка ти и има силата да промени действието му, е медитацията. Ползвам термина общо за фокусирането (майндфулнес) и съзерцанието (други негови имена изброих по-горе). В София има добри школи. Постепенно продължителността на практиката ще се увеличи, качеството също. Въздействието е не само психично, а и неврално. Обаче - иска се редовно постоянство. За да се получи, е нужна мотивацията, която дадена школа би ти давала. Защото сам не след дълго ще се откажеш, знаеш го. Школа, която е простичка, но ефективна - примерно Випасана, популирана от Гоенка. Прочети за нея. Същото е като майндфулнес на Кабат Зин (от поведенческата майндфул терапия), но стига по-далеч, без да навлиза в традиционните източни практики прекалено. Тоест, това преценявам, че е подходящо за състоянието ти. Когато бавно и плавно навлезеш в редовна практика, самият мозък "пренавива намотките" си. Действа нормализиращо и на съня.
 3. Today
 4. От всичко, което си написал @donthatem3, изглежда, че искаш да си някъде другаде - къде искаш да си? Какво искаш да правиш наистина? Има ли дейност, в която си съсредоточен, последователен? Или това разсейване няма конкретна тема, а е просто вратичка за бягство от тук и сега, просто прокрастинация? Обичаш ли работата си или е в графа "нещо, което ТРЯБВА да върша"? Бягството от "тук и сега" понякога е израз на усещането ни, че няма да се справим, че не можем, че нямаме желание да се справим. Че кой би искал да няма свободно време и да работи и на работа, и вкъщи? Онези, които искат, са призвани - за тях работата е призвание, неразривно свързани са с него (което има своето очарование, но и проблемност). При теб и тази твоя работа, ситуацията не ми изглежда такава. Супер, продължавай! Провалът е красив момент на излизане извън себе си. През него се познаваме и обичаме така, както през успеха не бихме могли... _________ Орлин ти е дал много добри насоки, съветвам те да ги последваш, ако искаш да работиш по умението си да задържаш внимание, да си консистентен. Успех!
 5. Това което съм прочел е свързано с медикаментозна + поведенческа терапия. Нямам желание да поемам медикаменти , поради което остава само поведенческата терапия. Това което правя.. Както писах по-горе записах се на импро театър с цел трениране на слушането. Всяка вечер чета около 20тина страници от някоя книга (може и да са малко) . Тук искам да добавя че понякога ми се налага да препрочета страницата, или да се върна няколко страници назад тъй като забравям детаили.. Около половин година медитирах всяка сутрин по 30 мин. с концентрация върху дишането , но спрях поради това че трябваше да ставам по рано за работа и просто загубих навика след няколко пропуска.. Трудно ми е да определя дали е имало някакъв ефект върху хиперактивността... Ще върна практиката но този път с мантра за разнообразие ... Маиндфулнес.. Опитвам се постоянно да наблюдавам всичко външно и вътрешно.. От миенето на ръце, храненето.. до чувството което изпитваме когато усетим че сме си забравили ключа за офиса на 11 километра (за 3ти път този месец)... Интересното е че съм разглеждал емоциите околко блокажа с работата , и също многократно се засичам в момента когато ще ставам от бюрото за да се загубя в безсмислена дейност. За жалост дори и след като засека чувството и го усетя в пълната му сила, не мога да се изконтролирам.. дори и да остана на бюрото съм в накаква мозъчна мъгла която като че ли ми пречи да обработя каквато и да информация. Относно спорта.. Ходих на кросфит след работа но спрях защото после не мога да спя , което прави нещата още по зле... Ако не съм се наспал (недай си боже 2-3 дни) , положението става още по зле.. Затова смених крос фита с книга.. и то с хартиена тъй като и таблета не помага на съня ... (Тук искам да добавя че и един месец пих Мелатонин докато се науча да ми се доспива в 11) Нещо по-нетрадиционно което съм пробвал е кетогенна диета... С нея имаше резултат.. Определено бях с по високо КПД , в същото време малко по кисел и затворен (което може би звучи странно) .. искарах някъде месец и прекъснах поради естеството на диетата (липсата на въглехидрати , което включва и плодове) ... Мисля да направя още един такъв месец за да валидирам заключенията си от първия... Не знам нищо за нлп сесии и съзерцание ... така че тепърва ще се чете за това.
 6. Орлин Баев

  Забавно - 2

  Леле, това са мноооого тренировки, при това с мноооого търпение. Котките не търпят обучение насила, така че - мноооого търпение. Браво на момичетата и котаците!
 7. Еми, 16 години си е добро време... За закриване, или за продължаване... В сегашното пасивно мъждукане, практически е закрит форумът. Пишем пет души... A именно форумът прави този портал истински, на фона на темите за Учителя и лекциите му, естествено. Но, без форума остава само една визитка, насочваща към добри думи, безспорно, но само визитка...
 8. Допускам някакъв умисъл в тази пасивност, колкото и парадоксално да звучи (може и да бъркам, което ако е така се извинявам). Все пак един спам акаунт може бързо да бъде изтрит или поставен под модераторско наблюдение. Едва ли е особено времеемко и трудоемко справянето с него.
 9. Има, без значение дали количествената наука си има представа от това. Но не е само до знака - до цялата карта е. Луна, домове, секстили, тригони, квадрати, опозиции. Динамиката на транзитите при прогресията на картата - не е само до слънцето.
 10. Съзнаваш тази хиперактивност и дефицит на вниманието - някакъв старт е. Какво до сега си прочел като насоки за справяне, какво си правил за справяне? Има добри, не толкова и още по-добри вести... Успявал си да се справяш ведно с дефицита си. В съото време настоящите ти ангажименти те товарят в повече, започнал си да отлагаш, поради сблъсъка между естеството на ангажиментите ти, пораждащи прекомерен дисонанс в теб, а оттам и свързването на работния процес с неудоволствие. Сам виждаш, че ако не се промени ситуацията, е въпрос на време случващото се да 'изгърми" - неизпълнявани задължеия и т.н. Външно решение е да изпълняваш работа, която ти позволява известен по-голям "луфт", толериращ състоянието ти. В хиперактивността и дефицита на внимание има и предимства, когато решенията е нужно да са много бързи, в постоянно променяща се среда, което е трудно за повечето хора, но при ХАДВ, резонира с вътрешния процес. Обаче, избрал си програмиране - работа, изоскваща интензивна концентрация. От една страна, това те товари, от друга, е развиващо и предизвикващо те. Сигурен съм, че с много упоритост, сега бягащото ти във вътрешно "отнасяне" внимание, може да бъде силно овладяно, а "газта" на хиперактивостта, прихваната в посока подхранване на това новоусвоявано внимание. Как? - Изискващ фокусирани усилия, уморяващ и сравнително монотонен спорт - продължително тичане, плуване. Шахматът като добавка не е за изхвърляне. Спортът освен това изморява и регулира хиперактивността. - Практика на йога дишания - развива се фокус, еднонасоченост, повторяемост на усилието и пак и пак, моноидеизъм, смирено търпение. - Четене - книгите изискват интензивна концентрация, в която мозъкът преработва графемите в образна, звукова, обонятелна, сензорна, вкусова и идейна информация. Четене на интересни за теб книги, при силно минимизиране на тв, комп, нет, телефон, социални мрежи и т.н. стимули. Последните сами по себе си са главна причина за съвременната масовост на ХАДВ, освен че правят мозъка мега ленив... - Редовна работа с водени нлп сесии. - Фокус в мантра - християнска, будистка, хинду и т.н. - каквато ти резонира. - Майндфулнес, фокус в процеса - в дишането, ходенето, в момента правеното, при пропускане на мисловния разсейващ, грабващ работната памет настрани процес и отново връщане в съсредоточаването. - Съзерцание (випашяна, дхияна, дзогчен, махамудра, исихия, безмълвие...) - най-добре в школа, водеща те постепенно. Когато си отдаден, ще намериш баланса между така усвояваните и променящи невропластичността на мозъка ти умения и професионалната реализация. Бидейки упорит, продвижението е неминуемо!
 11. Ако искаш пусни запитването и в някой по-общ раздел, например Здраве или нещо друго подобно, за да събереш повече отговори.
 12. Мъж на 30г. Програмист. От 8 месеца ми се налага да съм отговорен за екип от няколко души с което едвам успявам да се справя. Основните проблеми които ми пречат са невъзможността да следя комплексен разговор, трудност за седене на едно място и концентрация върху проблем. Не мога да кажа ,че и в миналото е било по добре... В училище а и в последствие в университет и работа редовно ми се случваше да водя "диалог" с някой а реално той да води монолог а аз да "хвърча из облаците" клатейки глава одобрително. Относно трудността да седя на едно място... Колегите ми постоянно ми правят забележка поради това ,че неспирно си клатя крака или ставам по 10 пъти от стола за малък трип около офиса. Ако случайно заради забележка спра с клатенето на крак , почвам да си раздирам епидермиса около ноктите. (КПД-то ми е мн ниско , тъй като след 20-30 мин кодене и вече трябва да се махна от стола, и в доста случаи ми трябват 10 мин после да разбера какво съм правил в предните 30 мин .. за референция - хората около мен си седят по 2 часа без да шават) До преди 8 месеца тези проблеми не ми пречеха толкова силно тъй като имах 50% по малко работно натоварване и не ми се налагаше да изслушвам по няколко човека на ден - които очакват някакви насоки или решения от един единствен диалог - тук и сега. Неспособността за концетрация започна сериозно да ми тежи тъй като почнах да си нося работа у дома. Отначало се оправях някак.. но напоследък има едно нежелание за започвне на задачи през свободното време (а и не само).. Пример: Вземам си служебния компютър и знам ,че съм назад и че съм подал грешна информация към менаджмънта (за да може да приключи седмицата) .. Седя и гледам лаптопа .. знам че за 2 дни(уикенд) мога да реша тези проблеми които вече са репортанати като решени , но не го докосвам и си намирам всякакви други неща които мога да правя. п.с. Относно невъзможността за следене на диалог , се записах на импровизационнен театър където е много важно да се следеят диалозите на хората от театралната група за да може човек правилно да се позиционира в сцената (с цел тренировка на мускула които отговаря за слушането)... Пълен провал.. Постоянно съм извън синхрон и развалям сцените , тъй като не мога в реално време да обработя цялата информация които ми се предава и да се позиционирам в диалога.. (Продължавам да ходя въпреки постоянния фейл) п.с.2 Мисля че имам и "мизофония" , тъй като реагирам остро и негативно на звуци от дъвкане и също и към хора които си почесват сливиците с език (ако сте забелязали физиономиите коиото правят) Та.. Всякакви препоръки и мнения са добре дошли , тъй като съм на ръба да се преместя да живя самотно в гората.
 13. Тя много мантри пее и изобщо е духовен човек. Tina Turner - Lotus Sutra
 14. Уау - Тина Търнър пее мантрата на мира. Красиво!
 15. Alexeo

  Забавно - 2

  Савицкие кошки
 16. Не знам за това, но слънчевият знак има влияние.
 17. Зарко, чудна супичка, мисля да си я направя. Обаче аз ще сложа и малко магданоз, ситно накълцан, съвсем ситничко.
 18. Alexeo, че си нахален идиот - такъв си си, но защо си просиш реакцията ми? Харесвам ли ти кво? Загрижен си за здравето ми? Като гледам не само за моето здраве се ,,грижиш''. ,,Раздаваш'' абсолютната си позиция, сипеш оценки, воюваш за принципи. Вече ,,даваш мнение'' и от позиция ,,Форумът''. Ако имаш нужда да си ,,мериш'' нещо с нечие друго - ми мери си го, но не занимавай мен, пораснал пубертете!
 19. Да, ситуацията можеше да се избегне. Поздрав за разведряване
 20. Рекламите - в сайта остана активна най-вече психотерапевтични насоки онлайн. Съответно, няколкото пишещи, плюс админите, пращаме колкото можем за хостинга и т.н. Тук няма грам комерсиалност, печалби и т.н. А рекламите - дълго време ги нямаше, после се появи дебат дали с тях да се подсигуряват средства за плащането на сайта. Сега ги има - не са най-доброто решение, съгласен. Захвърлянето - да. Едва ли обаче сегашният спам е свързан с бивш потребител - по-скоро има технически пропуски, има възползване, това е. А какви отвъд техническите пропуски - по-горе пиша мои предположения.
 21. Аз го чух така, но мисля че е валидно за доста случаи и не пречи думата да се замени с по-подходяща. За личните отношения също важи - както знаем, Hell has no fury like a woman scorned. Принципът остава същият - когато хората имат усещането, че са били използвани и изхвърлени, че с тях са постъпили несправедливо, може да се очаква, че те ще поискат да рушат. За тях е важно да възстановят баланса. Впрочем, рекламите в сайта са доста, понякога дори по средата на темите. Това показва, че броят посещения има значение.
 22. Е, тук потребителите не са клиенти - липсва финансова печалба, а принципите не са изцяло пазарни. Сърдечно приятелски са. Но, има резон, когато клиент се замени със съратник, съфорумник, събеседник и т.н.
 23. Един умен шеф веднъж беше казал така: "Не допускайте разгневен клиент да си тръгне от фирмата - един доволен клиент ще привлече още двама, но един разгневен ще отблъсне двеста!" Като чета по стари теми виждам, че това правило е било многократно и грубо нарушавано. Не го казвам с укор или злорадство - просто следствията си имат причини. За какво може да служи едно духовно учение, ако не ни учи да живеем по-добре. Но има малък брой стари потребители, които и досега са лоялни на форума. Кон Круз например е такъв. Такива хора трябва да се ценят. Не е трудно да се направи един потребител доволен. Все пак трябва да се признае, че рецептите са добре подбрани. Аз лично мисля да пробвам картофената крем супа.
 24. Лекувай се, момчето ми. Форумът не може да ти помогне.
 25. За жалост имаш право. От вчера опитвам да пиша на модераторите, но не мога-блок. Тъжно ми е, че се случва. Порталът е едно мое си, чисто местенце и ми е тъжно, че се случва това със спама.
 1. Load more activity
×