Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Иво

Екологична катастрофа в Странджа

Recommended Posts

Екологична катастрофа в Странджа !!!

Засипаха с човешки фекалии вододайната зона на Малко Търново, граничната река Делийска и едно от Светилищата в Странджа

2010_strandja_eko2_21.08.jpg

От три месеца в Природен парк Странджа, само на три километра от Малко Търново, неизвестен извършител (неизвестен за обществеността в града) изхвърля стотици тонове човешки фекалии. Фекалиите идват с камиони с открити каросерии от пречиствателната станция в Бургас ? и под формата на тор се изхвърлят в района на бившия рудник „Бърдце”. Наоколо се носи ужасна миризма. Тъй нареченият тор е примесен с накъсани отпадъци от пластмасови торбички и бутилки, а от него са пораснали домати. Всичко уж е законно, а защо се изхвърля зад телените ограждения, не знам.

В подножието на склона, на около 300 м е Делиевска река, вливаща се в Резовска река - границата с Република Турция. При предстоящите есенни дъждове всички фекалии ще се излеят в реката. Рудник „Бърдце” е затворен от 20 години, галериите, прокопани на 300 м под земята са наводнени. На около 2-3 км от рудника са изворите на Църногорово и Езерото, които са каптирани и водоснабдяват града. Отровите от фекалиите с години ще се просмукват и ще тровят водата на града. Обикновено депонирането на такива отпадаци се извършва след обществено допитване, каквото в М. Търново не е извършено.

На около 400-500 м от рудника, край Делиевска река е свещената за малкотърновци местност Света Троица, с мегалитно тракийско светилище, която допреди 80 години се е почитала от българи и турци. Това свещенно място не заслужава да се залива с фекалии.

2010_strandja_eko1_21.08.jpg

Част от насипаните отпадъци

20.08.2010 г.

Георги Бъклев

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ужасно! Освен всички други мръсотии сигурно има и перилни и миещи препарати. <_<

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×