Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Guest pavletA

Емоционална интелигентност

Recommended Posts

Guest pavletA

Новините всеки ден ни засипват с репортажи за разпадане на нормите на цивилизованост и гражданска сигурност, яростни пристъпи на злотворни импулси.За жалост това е реалността.Излезли от контрол емоции в живота на хората и и нашия.Никой не е защитен от от тези непредсказуеми гневни изблици и разкаяние, но след това, те просто по някакъв начин засягат всички ни.Картинката отразява нарастване на дефицитите в емоционалното общуване, отчаяние, необмислени постъпки в семейството, обществото и съвместния живот.Хронични прояви на гняв и отчаяние, дали ще се изявят в тихата самота на на заключени у дома дечица, в болката на изоставени, пренебрегнати, подлагани на насилие деца.Растящо емоционално безсилие има в депресиите, вълни от безчинства- тийнейджъри с оръжия в училища, престрелки.Това са малко примери за безмислието, за растящото безпокойство на емоционалния живот.Но има и една светла страна на нещата.Емоциите могат да бъдат възпитавани.Емоционалната интелигентност е съвкупност от качества, които могат да бъдат да бъдат развивани.Тези качества са самоконтрол, настойчивост, последователност и способност за лична мотивация.Тези качества ние като родители предаваме и на своите деца.Какъвто и да е техният интелектуален потенциал ние сме длъжни да им осигурим по- голям шанс да се разгърнат, независимо от генетичната лотария.Нещата се случват благодарение на емоционалната интелигентност-това е връзката между чувства, характер и морални инстинкти.Способността да контролираме импулсите си лежи в основата на волята и характера.Така или иначе характера и темперамента не са съдба, всичко е въпрос на задълбочена работа.:dancing yes:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Хубаво начало, само с едно не съм съгласна:

че медиите отразяват действителността. Те дават това, което се "харчи". А защо хората гледат зрелища - това е също нюанс на темата "Емоционална интелигентност".

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Животът е твърде прост- Каквото даваме, това се връща. Ако днешният ни избор е да дарим Любов, ще имаме Любов. Нищо не е загубено, но е истина, че всичко се печели и е нужно добро намерение и труд. Важно е осъзнаването- какво ни върши работа и какво е полезно за нас, за децата ни. Промените започват вътре във нас. Там е големият скок. Промените стават вътре в нас. Индивидуално, всеки работи върху себе си и въобще не се тревожи за другия до него. Без грачене по съседа колко е несъвършен, защото критиката означава, че не сме готови и незаслужаваме. Без чувство на вина, защото това стопява силите ни и ставаме мрънкачи. Като станеме обичащи, се променя и нашата реалност. Това променя реалноста на нашите деца и роднини, а това променя реалноста на всички хора, които са около тях. Така процеса се самоакумулира. Ако до всяко едно същество застане поне още едно, ще настане такъв живот...

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×