Vespertine 806 уведоми модератор Добавено Август 31, 2010 Филмът разказва за терапевтичната сила на шаманите и техните растения. Тази сила е психоанализа или психотерапия - предшественик на възраст 4,000 години. Във филма шаманите сами разказват, а изтъкнати психолози, психиатри, етнолози, фармацевти и художници споделят своите съвременни представи. Има го в www.zamunda.net, под името "Other worlds" с български субтитри. Малък откъс от преживяванията на режисьора на филма, по време на пътуването му из другата реалност в него. "По време на самото преживяване бях убеден, че тези светове са свързани в мислите. Не бяха вече бегли малки импулси, с които подсъзнателно се идентифицирах. Те бяха колосални движещи се вселени. Искаше ми се да се смея с него, да му кажа за радост си от откритията ми. Но когато се появиха тези мисли, той внимателно ме поведе към ужасни светове, за да ми разкрие че всички тези страхове и желания са скрити в мен, заедно със способността за възторг. За да се придвижа напред към свелината,трябваше да приема гледането в тъмното, да стана бдителен, да разпозная на време тъмнината, появяваща се винаги, когато светлината е твърде силна, идваща под формата на мисли, опитващи да господстват над опита. Но какви други мисли съществуват? Незнаейки какво да прави, умът ми избягаше всяка мисъл, потапяйки се в телесни усещания. Тялото ми бе убежище." Самото пътуване в себе си се описва като нещо страшно, да се сблъскаш с архетипите и символите в подсъзнанието съзнанието си, където отсъстват мисли, да надникнеш в най-тъмните дълбини , за да ги осветиш и така да се преродиш с повече опит и разбиране. Ето и последната част от филмчето..едно пътешествие. ..и текста на шаманска песен. "Ще разтворя мислите ти и ще те изпълня с радост. Ще подкрепя мислите ти и ще подсиля тялото ти. Сега ще те изцеря до дълбините на твоето сърце и така ще те изпълня с безмерна радост. Ще върна живота в тялото и мислите ти. Ще изцеля цялото ти същество с могъщата духовна същност на дърветата и на Вселената. И тъй бъди щастлив, запомни ми думите, запомни ги тъй, както аз ги пея. И макар и незначителен направих мислите ти сияйни Космосът е в хармония, думите са и завинаги ще бъдат" 2 neoscanner и val68z reacted to this Сподели това мнение Link to post Share on other sites