Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Сурогатно (заместващо) майчинство


Recommended Posts

Какво мислите за сурогатното майчинство?

Бива два вида:

1) Традиционно: сурогатната майка забременява със сперма от биологичния баща. В съвремието се практикува чрез инвитро процедура, а в миналото чрез директно оплождане от бащата и устна спогодба със сурогатната майка. Сурогатната майка в случая е и биологична, тоест детето носи и нейния геном.

2) Гестационно сурогатно майчинство: в заместващата майка се присажда оподена чрез инвитро яйцеклетка на биологичната, генетична майка. По-честият вариант в съвремието.

.........

Как мислите, да се легализира ли със закон? Какви биха били плюсовете и минусите от сурогатното майчинство според вас? Какви са етичните положения? Как да се практикува? Какви са опасностите и как да се избегнат?

Линк към коментар
Share on other sites

При наличието на толкова деца за осиновяване... Е, вярно, че така няма да има печалба за „медицината“, но...

Линк към коментар
Share on other sites

Споделям мнението на Станимир.

След последният нашумял случай на 62 годишната дама, която не е била одобрена от нито една комисия психолози за осиновител, успява да доведе на бял свят в много тежко физическо състояние две деца, без вариянт някой да вземе отношение по този въпрос.

За съжаление, както и всичко друго в нашето съвремие, това вероятно ще се превърне в мутираща система, за производство на деца, които ще се ползват незнайно къде и незнайно как.

Не зная колко струва, но само преди 10 години ( първият вариант описан от Орлин) струваше около 10 000лв плюс пълно осигуряване на временната майка. След такава стабилна инвестиция е ясно, че поръчковото семейство искат и милеят за детето.

Във вторият вариант до колкото ми е известно детето не е генетично свързано с нито един от родителите.

Ако този вариант просъществува е добре да е ограден с железни закони, защита на тези деца и без вратички.

Само дето не ми се вярва.

Редактирано от didi_ts
Линк към коментар
Share on other sites

И моето мнение е сходно с това на Станимир и на Диди.

Не съм против двата вида зачеване,но трябва да има стабилен закон,който да се спазва.Мисля,че задължително трябва да има възрастова граница,всека една кандидатура трябва да се разглежда обстойно,за да се гарантира раждането на здраво и доносено дете от здрави физически и психически майка и баща.Така ще бъдат спестени много средства,които сега се хвърлт на вятъра.Средствата които отиват за грижите на едно недоносено бебе също никак не са малки.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Да започна от въпроса Как мислите, да се легализира ли със закон?

Нямам представа, ама никаква!

С горните мнения по-скоро не съм съгласна :) Всеки човек има правото да желае да има собствено дете, по тази логика не зачевайте собствено дете има достатъчно за осиновяване! Осиновяванията са друга тема, има родители, които си имат осиновени деца, обичат си ги и искат да имат и свое. Има родители, които след като осиновят дете, успяват да заченат свое, има родители, които имат свои деца и желаят да си осиновят дете, има различни хора и различни родители.

Колко ще струва? Ако вие не можете да имате дете и разберете, че все пак има някаква опция, която в едни страни е законна, а в други не е, вероятно една част от вас, бихте дали всичко от себе си, за да направите това, което можете. Хората дават пари за съвсем маловажни неща, а за да се сдобият с дете, цената едва ли би имала значение. При сурогатното майчинство обикновено майката износваща бебето е жена, която може да роди едно здраво, доносено бебе, дали това наистина ще се случи зависи от много неща.

Друго ме притеснява мен... Това бебе живее 9 месеца в утробата на сурогатната (отвратителна дума, защо и как се е стигнало до нея, нямам представа, но ми е супер неприятна и не на място) майка. Процесите в природата следват бременност, раждане, след раждането - кърменето. Когато това дете се роди, то познава ритъма на сърцето на сурогатната си майка, то познава миризмата и, тя може да му осигури така безценната кърма, с която то да расте, да се развива и да създаде оптимален старт в живота. Кой има право, след раждането на детето, да му отнеме всичко познато и бебето да бъде дадено на биологичната му майка? Има жени, които никога не са били бременни и успяват да лактират, осигурявайки кърма за осиновеното си дете например. Може сурогатната майка да остане за известно време с биологичната, но близостта изграждана през бременността и по време на раждането между сурогатната майка и бебето без друго е силна, кърменето вероятно е възможно да я засили още. Може би, ако са си близки хора, ако се разбират, ако са наясно с всичко, което им предстои, с това, че реално бебето би си имало две майки, може и понякога да е добър вариант. Може в друга ситуация да възникнат проблеми.

Това е супер деликатно и наистина важно да не се злоупотребява, подобно на продажбите на новородени, за които така се говореше.

Линк към коментар
Share on other sites

В страните, в които има легално сурогатно майчинство има вече много дела, спечелени от сурогатните/биологични майки, които са дали детето и после си го искат.

По този повод много отдавна по ВВС даваха репортаж с най-търсената сурогатна майка в Англия - износила е 3 нейни деца и 5 за други семейства.

Била е много млада, когато бащите на децата й са я напуснали и лекарите са й предложили да си помогне финансово.

Цената преди време е била около 15 000 лири + реално много повече като подаръци.

Жената е търсена, защото не иска да види бебето и не държи да познава бащата осеменител.

Няма емоции и майчини чувства и подписва декларация, че няма да има претенции за опекунство над бебето никога.

Самата тя е здрава, силна, необразована и си каза, че по друг начин не може да осигури такъв добър стандарт на живот на децата си. А имаше вече сметка за колеж на последното си дете. И след още 2-3 деца каза, че ще се откаже.

Парираха я защо не насочва родителите да осиновяват дете от дом,

а тя попита защо няма по-добра национална политика и програми с цел превенция на забременяване и семейно планиране на рискови групи, които правят деца безотговорно (често в пияно или др. състояние), след което се раждат болни деца??

п.п.:

За сурогатните майки има железни правила за здравно състояние ! Т.е.има доста сериозна гаранция, че детето ще е здраво.

Семейството, за което е бебето може, ако иска да следи постоянно състоянието му, дори плаща за био храни и спортуване на бременната.

Имало е семейства,които са били съпричастни към цялата бреенност, заедно са на видеозон, могат да присъстват на ражднането, да поемат бебето и бащата да отреже пъпната връв, ако иска. Имат силна емоционална връзка с бебето.

А да не говорим, че много мъже твърдо си искат бебето да е с техните гени, а не чужди (като осиновените).

Редактирано от Дъгата
Линк към коментар
Share on other sites

Жената е търсена, защото не иска да види бебето и не държи да познава бащата осеменител.

Няма емоции и майчини чувства и подписва декларация, че няма да има претенции за опекунство над бебето никога.

Чудесно е, че са защитили правата на биологичните родители, но къде тук са защитени правата на новороденото бебе се чудя...В такава ситуация вероятно все някой ще е ощетен, въпроса е, че тук ощетено би било точно бебето.

Линк към коментар
Share on other sites

Много е деликатно положението при сурогатното майчинство - от една страна се избират предимно млади, здрави, психически стабилни жени. С прекрасен хормонален баланс - и поради това те се привързват към бебето и е имало много случай да не искат да го дадат. Или после да се върнат и да водя дела.

Поради това лекарите и адвокатите са завишили заплащането на майката и съветват да не вижда бебето, за да не се задейства още по-силно инстинкта й, а то да се поеме от другата майка.

Има практика на млади жени да се дават пари и да се уреди учене в добър университет. Така жената е мотивирана за замине далече. А и донякъде е спокойна да замине - оставила е бебето в семейство, което добре ще го обезпечи.

Разказваха и за случай, в които бебето си има 2 майка - жена се е съгласила да износи бебе на сестра си и дълго го е кърмила. Но те са рядко изключение на сестри, които подържат близки и топли отношения.

Линк към коментар
Share on other sites

И аз нямам идея как е най-добре да се постъпи. Защото освен закон има МОРАЛ. И не е важно дали някоя жена /и мъж/ искат да имат дете. Защото желанията може и често са егоизтични. НО е важно да се мисли за ДЕТЕТО!

Да се закрилят неговите интереси. Дали след време парите, които са изкусили някоя от страните няма да разрушат психиката на детето?...

Изобщо живота има невероятни прояви и не се знае, кое и как ще е добро?...:feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Не мога да си представя, че има решение, при което и трите страни да бъдат напълно щастливи...

Но нищо случайно не се случва, няма случайни неща... Ако една майка се е сдобила с детенце по един или друг начин, нейно или не... то просто си е нейно. И тя е негова... кармично. Така че каквито и решения да бъдат взети - приети, душите си се намират...

Линк към коментар
Share on other sites

  • 7 years later...

Необходимо е да се приеме закон и да се извършва законно, сурогатното майчинство е измислено, за да помогне на семействата.Поради законите в България, безплодните семейства трябва да отиват в други страни,казвам това, защото самият аз трябваше да отида в Украйна за програма за сурогатна майчинство.

Линк към коментар
Share on other sites

Добър ден Ромарио,ако не е тайна,колко тва струва в Украйна ,и де сте били ,кога.Питам,защото искаме да прибягнем към сурогатна майка ,в тази година ми премахнаха матката и тва моя единствения шанс.

Линк към коментар
Share on other sites

В 03.11.2017 at 13:04, romario каза:

Необходимо е да се приеме закон и да се извършва законно, сурогатното майчинство е измислено, за да помогне на семействата.Поради законите в България, безплодните семейства трябва да отиват в други страни,казвам това, защото самият аз трябваше да отида в Украйна за програма за сурогатна майчинство.

 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

 

Да , закон ще има , рано или късно ... Надявам се в схемата да бъдат включени и психотерапевти . Тъй , както всяка човешка схема и в тази се крият много предизвикателства . И то сериозни .Защото неподготвения може не само да преживее неудобства , а да преобърне в негативен аспект своя и живота на друг участник .

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Цитат

Как мислите, да се легализира ли със закон? Какви биха били плюсовете и минусите от сурогатното майчинство според вас? Какви са етичните положения? Как да се практикува? Какви са опасностите и как да се избегнат?

:)  баба ми работеше в една опитна станция до София . Разработваха нови сортове , подобряваха вече съществуващите .  Тогава чух една мисъл , която в последствие ми се разкри в други мащаби .   Не , :) нямам идея как точно ще се отрази на духовния живот , на , по такъв начин  създаденото поколение . Просто тогавашното ,,не сме сигурни в работата си , до като не оберем плодовете" е много библейско. :) 

Но защо да мислим за бъдещия духовен живот , то нали Той е промислил  . Само искам да напомня , че Той ни учи чрез изпитания . Ще рече :)  само глупавия може да поумнее :) . Остава надеждата да си наблюдаващ , по лесно е .

Има само едно положение при което може да се говори за етика . И то е съобразяването с Божествения морален закон . Защото кой друг човешки закон може да разграничи степента на егоизма в дадено отношение ....Няма защо да се залъгваме , става въпрос за преразпределяне

 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Само на бързо искам да вметна, че вече медицината доста напредна и има успешни операции за трансплантация на матка с последващо износване на бебе. Дано да започнат да се прилагат масово.

Жените, които са принудени да ползват сурогатни майки, в повечето случаи са с отстранени матки заради онкологично заболяване.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...