Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Учителя Дънов за българските патриоти


Guest Христо

Recommended Posts

Какво според вас означава това, че Ботев, Раковски и др. българи са "преживели"? Какво означава, че богатите българи от онова време "не живеят вече" ? Ако желаете, и знаете и други цитати по темата, бихте могли да ги постнете в темата.

"И само онзи, който се самопожертвува, живее, защото усеща една радост, която го съживява. Много някогашни богати българи не живеят вече, а Ботев, Раковски и др., които са се самопожертвували, са преживели, защото те са научили закона на обичта. Но ще ми възразят някои : Да, но Ботев не е бил вярващ. Не е важно, че той не е вярвал като нас; важното е, разбирал и прилагал ли е закона за самопожертвуването за своите ближни. То е важното и необходимото за нашето досъграждане."

Книга "Новото човечество", глава "Космичната любов",стр. 138, издание на в-к "Надежда", София 1990г.

Същата книга, същата глава,стр. 141. Става дума за царството божие и за новата култура на земята : "В това Царство няма да има умрели, опявания, гробове, паметници,а всички хора ще са радостни. Всички Паисиевци, Ботевци и други велики хора ще се явят в тази култура, ще донесат нови възгледи - ще бъдат носители на ново учение."

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

  • 9 months later...
Guest Дриада

В съзнанието ми се върти един случай, от лекциите на Учителя, идва при него някакъв хайдутин.Учителят говори,че няма на ръцете линии, които да показват престъпление, лява, дясна ръка, но внимателно се вгледал в лицето му и така се издал че е убивал хора.Разказвал патриота, че го е направил да спаси България, да помогне на българския народ.Учителят мъдро му казал, че друг е начина да се помогне на съзнанието на хората, не с физическа саморазправа, убийство и т.н.Не го съди, но му говори и съветва,че други са начините.Жертвите са неразумни.

Разбира се, не отричам саможертвата на българските патриоти.Те са пример за жертвеготовност,себеотричане в името на свободата на България.Но малко са като тях, българинът е с пасивна психика, 500 години под турско робство са дълъг перид на себеосъзнаване. Масовото съзнание трудно се променя.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Аз съм вярващ, но смятам че ако съм гладен колкото и да се моля на Бога да ми счупи яйцата и направи омлет това няма да стане. Бог щеми помогне да направя хубав омлет, НО само ако аз запретна ръкави, изцапам си ръцете и си свърша работата.

"Господ дава но в кошара не вкарва" - ако българите не са проляли своя и чужда кръв, пот и сълзи свободата НЯМАШЕ да дойде! Ако щурите глави през април 1876 не си бяха сложили главите на дръвника нямаша да има под за войната от 1877 и още щяхме да си седим в Турция.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

Христо :

Какво според вас означава това, че Ботев, Раковски и др. българи са "преживели"?

Учителя Дънов :

Много някогашни богати българи не живеят вече, а Ботев, Раковски и др., които са се самопожертвували, са преживели, защото те са научили закона на обичта.

Никола Вапцаров :

– Какво ще го търсиш

в усоите, дето

и хищника днеска не броди.

Не виждаш ли? – Ботев

в очите свети,

та Ботев е тук, при народа.

Из стихотворението му "Ботев". Цялото тук :

http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=17&WorkID=172&Level=1

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...