Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Guest Христо

Учителя Дънов за българските патриоти

Recommended Posts

Guest Христо6

Какво според вас означава това, че Ботев, Раковски и др. българи са "преживели"? Какво означава, че богатите българи от онова време "не живеят вече" ? Ако желаете, и знаете и други цитати по темата, бихте могли да ги постнете в темата.

"И само онзи, който се самопожертвува, живее, защото усеща една радост, която го съживява. Много някогашни богати българи не живеят вече, а Ботев, Раковски и др., които са се самопожертвували, са преживели, защото те са научили закона на обичта. Но ще ми възразят някои : Да, но Ботев не е бил вярващ. Не е важно, че той не е вярвал като нас; важното е, разбирал и прилагал ли е закона за самопожертвуването за своите ближни. То е важното и необходимото за нашето досъграждане."

Книга "Новото човечество", глава "Космичната любов",стр. 138, издание на в-к "Надежда", София 1990г.

Същата книга, същата глава,стр. 141. Става дума за царството божие и за новата култура на земята : "В това Царство няма да има умрели, опявания, гробове, паметници,а всички хора ще са радостни. Всички Паисиевци, Ботевци и други велики хора ще се явят в тази култура, ще донесат нови възгледи - ще бъдат носители на ново учение."

Редактирано от Станимир

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Дриада

В съзнанието ми се върти един случай, от лекциите на Учителя, идва при него някакъв хайдутин.Учителят говори,че няма на ръцете линии, които да показват престъпление, лява, дясна ръка, но внимателно се вгледал в лицето му и така се издал че е убивал хора.Разказвал патриота, че го е направил да спаси България, да помогне на българския народ.Учителят мъдро му казал, че друг е начина да се помогне на съзнанието на хората, не с физическа саморазправа, убийство и т.н.Не го съди, но му говори и съветва,че други са начините.Жертвите са неразумни.

Разбира се, не отричам саможертвата на българските патриоти.Те са пример за жертвеготовност,себеотричане в името на свободата на България.Но малко са като тях, българинът е с пасивна психика, 500 години под турско робство са дълъг перид на себеосъзнаване. Масовото съзнание трудно се променя.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Аз съм вярващ, но смятам че ако съм гладен колкото и да се моля на Бога да ми счупи яйцата и направи омлет това няма да стане. Бог щеми помогне да направя хубав омлет, НО само ако аз запретна ръкави, изцапам си ръцете и си свърша работата.

"Господ дава но в кошара не вкарва" - ако българите не са проляли своя и чужда кръв, пот и сълзи свободата НЯМАШЕ да дойде! Ако щурите глави през април 1876 не си бяха сложили главите на дръвника нямаша да има под за войната от 1877 и още щяхме да си седим в Турция.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Христо

Христо :

Какво според вас означава това, че Ботев, Раковски и др. българи са "преживели"?

Учителя Дънов :

Много някогашни богати българи не живеят вече, а Ботев, Раковски и др., които са се самопожертвували, са преживели, защото те са научили закона на обичта.

Никола Вапцаров :

– Какво ще го търсиш

в усоите, дето

и хищника днеска не броди.

Не виждаш ли? – Ботев

в очите свети,

та Ботев е тук, при народа.

Из стихотворението му "Ботев". Цялото тук :

http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=17&WorkID=172&Level=1

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×