Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Спасяването на българските евреи


B__

Recommended Posts

От "И очите ми видяха Изгрева", Николай Дойнов.

"СЪДБАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ Беше 1939 година. Демонът на войната вече тържествуваше и всички с тревога се заозъртахме. Помня по това време, нещо работех на Изгрева и Учителя се спря при мен. Това Той често правеше, идваше, когато се бях заел с нещо там и нерядко ми помагаше, щом имаше нужда. Като видя тревожното ми лице, Той каза със загриженост в гласа: „Тази война ще продължи години, години наред.“

И така със задълбочаването на това човешко безумие тревогите и неприятностите растяха от ден на ден. Дойде и вестта за гоненията на евреите от хитлеристите в Германия и в държавите, които вече бяха тяхна територия, а също и за техните съюзници, каквато беше и България, подписала Тристранния пакт. През март 1943 година министърът на вътрешните работи Габровски издава заповед за депортиране на евреите в Полша, подписана от царя. Учителя разбира това и нарежда да повикат Лулчев. Лулчев пристига веднага. Като военен той беше дисциплиниран човек. Учителя застава пред него и твърдо му казва: „Веднага намерете паря и му кажете, че ако допусне да изпратят българските евреи в Полша, то от престола, царството и династията му и помен няма да остане!“ Лулчев тръгва да търси цар Борис. В софийския дворец не го намира и никой не знае къде е. Заминал е инкогнито, без да се обади някому. Лулчев отива в двореца Враня, в Костенец, в Чам Кория, но и там го няма. Лулчев се връща в София при Учителя и му разказва за неуспешната обиколка. Учителя се отдръпва за миг в стаята си, след малко отваря вратата и произнася само една дума „Кричим“ и затваря вратата. Лулчев веднага тръгва с кола за Кричим и намира царя да се разхожда из двора на земеделското училище. „Кой ти каза, че съм тук?“ - строго го посреща царят. Лулчев му отговоря: „Прати ме г-н Дънов, да ви предупредя, че ако допуснете да бъдат интернирани българските евреи в Полша, то от династията, от трона и държавата Ви и помен няма да остане.“ Царят веднага се връща с Лулчев в София, изисква заповедта от Габровски и я скъсва. Така в последния момент българските евреи бяха спасени. "

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Кой обира лаврите за спасяването на евреите - банкерът-принц

"Hermann Leiningen е наистина принц.

На визитката му пише: His Serene Highness, Prince Hermann Friedrich Fernando Roland zu Leiningen.

46-год, банкер, които живее в Торонто със съпругата си Deborah и деца Tatiana, 20, Nadia, 18 и Alexa, 12.

Той e пра-пра внук на крал Victor Emmanuel III of Italy и по бащина линия е пряк потомък на Queen Victoria. Той сега е 126-то по ред за короната.

По-директна кралска кръв той има по линия на дядо си - Борис 3 от България, на който е отдадена почит през април от Chabad of Markham, еврейска синагога, за това, че той е спасил 50 000 евреой благодарение на далновидната си политика на отлагане и неявно протовопоставяне на Хитлер........................"

Spored вас трябва ли официално от ОББ да се разпространят детайлите за спасяването???

Като част от опазване на истината?

Редактирано от Дъгата
Линк към коментар
Share on other sites

Официалният отговор на ръководството на Братството е ,че в нашите среди се знае истината за спасяването на българските евреи , но до този момент фактите няма как да се докажат документално.А обществото и най-вече политиците-вярват на документи.

Моят скромен принос за представяне на истината е включването на тази тема в краткото представяне на Учителя в нета във връзка с кампанията ''Великите българи''.Но то не е достатъчно.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

По - известен е фактът, че България е спасила своите евреи и повече се набляга на този факт. Но по - малко известен е фактът, че българският народ и българските политици не спасяват всички евреи живеещи сред българи. Нарочно не казвам "всички български евреи". Понеже евреите от Вардарска и Егейска Македония не са имали българско гражданство, тъй като тези територии са били до преди началото на войната под югославска и гръцка власт. След като немците ги превземат, те не стават официално част от територията на Царство България, а са попадат под българско администриране. Окончателната им участ е щяла да се реши след края на войната - я ни ги дадат, я не ...Та поради това, възможността за спасяване на тези евреи е била по - малка.

Депортиране на евреите от новите територии

Решението за унищожаване на всички евреи на територията на Германия, на окупираните от нея територии и на териториите на съюзниците ѝ е взето от Хитлеристкото правителство в берлинското предградие Ванзее през 1942 г. Тогава започва масовото депортиране към Аушвиц (Освиенцим). Благодарение на местоположението си — близо до големи градове и на жп-връзките той става най-големият концентрационен лагер за евреи, цигани, пленници и партизани.

На 22 февруари 1943 г. комисарят по еврейските въпроси Александър Белев сключва договор с представителя на Гестапо у нас Теодор Данекер за поетапна депортация на българските евреи.

Първата партида включва 20 000 души, които в края на февруари и началото на март трябва да бъде изпратена в концлагера Треблинка. Взето е решение този първи контингент да бъде формиран от 11 363 евреи от Македония и Беломорието и 8 560 евреи от „стара България“.

На 4 март 1943 г. започва депортиране на евреите от Беломорието. 4058 души са транспортирани до Лом и оттам на 4 корабчета са изпратени до Виена. Оцеляват само 100 от тях.

Български полицейски части в Битоля и Скопие избират евреите от Вардарска Македония и от 10 март започва депортирането на 7144 души с вагони до дунавските пристанища Лом и Видин. Оттам те са отведени в Треблинка. Оцеляват само около 200 от тях.

На 12 март са депортирани 161 евреи от Пиротско през Лом за Виена.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

И все пак, похвално е, че България е едната от двете европейски страни, която спасява евреите си - 50 хил. на брой ( наред с Дания, която спасява около 4хил. евреи). Позитивно е и това, че в спасяването са взели участие хора от различни групи на обществото ни. Един от моментите, в които народът ни е бил обединен.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...