Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Синдром на хроничната умора


Recommended Posts

Всеки изпитва отвреме наврме умора и това е съвсем нормално.Когато обаче тази умора се задържи по-дълъг период от време и не преминава от взетите мерки,може да се мисли за синдром на хроничната умора.

Заболяването става известно за пръв път през 1980 година в Съединените щати.През 1988 година центровете за борба със заболванита най-накрая признават за съществуването на това заболяване,формулирайки го като "синдром на хроничната умора".

Изследвания проведени от Харвардския университет сочат,че всеки трети от всеки 1000 души в страната страда от този синдром.

Въпреки че синдромът не е фатална болест той може да бъде опустошителен за тези,които страдат от него.Повечето заболели са млади,изглеждащи здрави хора.По-често страдат жените.

Изследванията свързват началото на синдрома с нарушаване функцията на имунната система,което позволява развитието на бактериални и вирусни инфекции от рода на Ипщайн-Бар,херпеси,цитомегаловируси,микоплазма или кандида.

В болшинството от случаите СХУ е резултат от дългогодишни нездравословни навици - стрес,нездравословна храна,алкохол,цигари и т.н.

Някои учени свързват началото на синдрома с поставянето на първите ваксини.Вирусът на Ипщайн-Бар,който стимулира бързото клетъчно делене,в някои случаи е в тясна връзка с други вируси,участващи в процеса на производството на ваксини.Впоследствие,когато се приложат ваксините,се улеснява и настъпването на синдрома.

Друга теория гласи,че задължителните детски ваксинациимогат да доведат до развитие на синдрома чрез изкуствено намалване на необвързаните имунни клетки.

Симптомите на СХУ са:

- трудно ставане от легнало положение или липса на такова желание;

- чести грипоподобни проблеми;

- депресия,раздразнителност,главоболие,ниска температура;

- остра болка в мускулите;

- намаляване на познавателните способности,характеризиращи се със загуба на паметта,объркване и трудно концентриране;

- неспособност да се преодолее физическия и емоционалния стрес;

- нарушения на съня и усещане,че през нощта е изтекла цялата жизнена енергия;

Допълнителните симптоми на СХУ са лошо настроение,сърбежи,импотентност и др.

Още информация

още за СХУ

Какви методи за справяне с това страдание са ви известни?

Редактирано от granat1
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Вирус причинява хроничната умора?

Юнас Блумберг, професор по клинична вирусология, уверява, че през идните пет години ще бъде създадена ваксина срещу хроничната умора, съобщи ИТАР-ТАСС.

Според последните изследвания симптомите на болестта се предизвикват от вируса XMRV, който въздейства отрицателно на имунната система.

Вирусът е бил идентифициран преди година при болни, страдащи от хронична умора.

Установено е още, че той се среща в организма и при 4% от здравите хора.

Учените възнамеряват да съберат още доказателства, свързани с вируса и синдрома на хроничната умора. Тогава вече ще имат пълна готовност да започнат и разработването на ваксината.

Това означава, че всъщност хроничната умора е заразна болест и може да се предава от човек на човек. Според проф. Блумберг вирусът се предава чрез слюнка, кръв и по полов път.

Изт.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

Световен ден на хроничната умора

Мнозина днес може би имат повод за "празнуване", защото на 12 май се отбелязва Световният ден на хроничната умора, припомня италианският сайт Блог нотицие.

Хроничната умора е болестно състояние, за което се говори малко и за което познанията са още по-малки.

Датата, на която се отбелязва Световният ден на хроничната умора, не е избрана случайно. Тя е била определена в

памет на прочутата английска медицинска сестра Флоранс Найтингейл, родена на 12 май през 1820 г. и страдала от хронична умора.

Световният ден на хроничната умора е установен през 1930 г. от Международния комитет на Червения кръст.

Учени описват хроничната умора като тиха болест. Според Умберто Тирели от италианския Националния институт за изследване на туморите в Авиано има връзка между синдрома на хроничната умора и някои промени на имунната система и на мозъка.

Учените от института работят по създаването на лекарства за този синдром, но все още са в изследователската фаза, разказва Тирели и припомня, че засега няма никакво лекарство, което може да излекува напълно заболяването.

Синдромът на хроничната умора поразява младите и често пъти пречи на хората да работят или да учат. Синдромът отключва и процеса на депресия и така състоянието на страдащите става още по-сложно, казват специалистите.

изт.

Голяма част от зачестилите напоследък депресии се дължат на синдрома на хроничната умора и се лекуват безрезултатно с помощта на медикаменти, които още повече влошават състоянието на засегнатите.

Има сведения за излекувани от това страдание с помощта на алтернативната медицина.

Линк към коментар
Share on other sites

Пламъче,темата е актуална,

ще се опитам да дам няколко идеи,които не са свързани с медицинските понятия.

Мисля,че Душата се уморява от материалното битие,като в същото време не и се дава достатъчна възможност да се зарежда от Духовния свят.

Това се случва,когато прекалено се прилепим към материята,потънем в нея и изгубим от поглед Душата,а тя има свой живот и стремежи,

които са свързани с духовния свят.Става запушване на чакрите,жизнената енергия престава да се движи свободно в човека,а и изтичането и

навън,както и приемане на нова са препятствани.

Положението може да се подобри бързо с Лечение с прана.

Другите възможности се прилагат в комплект:

Повече време сред природата,придружено с медитации,молитви,обливане с цветните лъчи,носене на вода от извор и пиене на такава вода ,

много слънчева светлина,ходене бос,физическа работа на открито,особено за хората от офисите,водолечение във възможните му разновидности ...

Енергията на Слънцето и на Земята не могат да се заменят от хапчетата,които провокират изблик на намалялата жизнена сила,което пък води до по-голям срив...

Линк към коментар
Share on other sites

Да, Мария, темата е много актуална и се учудвам, че не и се обръща внимание.

Много хора със симптоми на хронична умора търсят помощ от лекари, психотерапевти и психиатри, но лечението не дава ефект, а и не би могло. Поне засега.

Към това, което си написала, бих искала да добавя, че приемането на подходящи витамини, минерали, аминокиселини и билки дава добър ефект. Правилната диета е от съществено значение.

Линк към коментар
Share on other sites

аз си мисля, че повечето хора дори си нямат идея, че точно такова нещо може да им се случва и не го приемат на серизоно.....

пък и дори да ги приемат, другите около тях няма да приемат...ососбено някой работодател, за който хората са само средство да увеличи собствените си пари, или пък толкова се е вкопчилв амбицията си, че за него по-важно от самия него и целите му няма....и ей такива всякакви подобни.....

а че хората страдат от това да, и мисля че нещата няма да стават по-добре за съжаление......времето не стига на никой с това забързано ежедневие и освен това стреса и натоварването изпиват съзнанието и жизнените сили на хората.....

нещата изглежда, че няма да се оправят за в бъдеще....

Линк към коментар
Share on other sites

Диетата е много важна.Ако се приема жива храна,няма нужда от добавки.Покълнало жито,фреш,плодове и пресни салати,семена,всякакви кълнове.Аз съм доволна от добавки като пчелен прашец,спирулина и житни стебла,те са натурални и чисти.Също е важен зехтина,студено пресован и суровите ядки,истински оцет-от вино.А който си има двор или градина е благословен...Храни се със слънчева енергия,а не с химикали и Е-та от супермаркета.Това са магазини за химия,а не за храна...Всичко,което приемаме в нас е важно,както и мислите,които подържаме.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисля, че тази болест до голяма степен се дължи и на аномията, ако не и да е изцяло неин резултат. Ако простотията и варварщината покрай вас станат повсеместни, няма ли да се чувствате уморени и омерзени?

Мария-София, завиждам ти за романтичното и самоцентрирано отношение към въпроса. Освен лечение с прана е добре човек да осъзнава и че около него действат могъщи сили, и че не е отговорен за съдбата на света в тесния смисъл на думата (т.е. да не носи света на плещите си).

:)

Линк към коментар
Share on other sites

Хроничната умора - болестта на работохолиците над 30 години

През 1984 г. в един курорт в американския щат Невада десетки хора започнали почти едновременно да се оплакват от отпадналост, болки в главата и мускулите, апатия. Лекарите се приготвили да обявят епидемия от грип. Но това не станало, въпреки че състоянието на пациентите им така и не се подобрявало. Постепенно докторите установили, че почти всички пострадали от загадъчната епидемия са хора-работохолици, изложени на всекидневен стрес, чийто работен ден продължавал по 14-16 часа и много често не ползвали дори годишния си отпуск. Тогава това състояние било наречено "грипът на юпитата". По-късно получило наименованието синдром на хроничната умора (СХУ).

Според различни проучвания всеки 20-и човек на Земята страда от този синдром. Изследователи от Американския център за контрол и профилактика на заболяванията са открили, че жените, които по природа са и по-емоционални, страдат от хронична умора 2-3 пъти по-често отколкото мъжете. От хронична умора се оплакват най-често хората в трудоспособна възраст над 30 години.

Ако се съчетае с пролетната умора, този синдром би могъл да се изостри допълнително и тогава проявите му могат да бъдат още по-болезнени. Освен че концентрацията на човек намалява и той става лесно раздразнителен, в по-тежките случаи той може да получава чести световъртежи и да се стигне до увеличение на лимфните възли и проблеми със съня. Възможно е още да получи сърцебиене, нарушения в храносмилателната система и депресия.

Съществуват и други хипотези за причинителя на СХУ освен стреса - например вирусна инфекция, мозъчна аномалия и дори замърсяването на околната среда.

Понякога хроничната умора може да е предвестник на по-тежки заболявания като диабет, ревматизъм, проблеми с щитовидната жлеза, анемия, хепатит и дори тумор.

Затова ако умората така и не преминава повече от 6 месеца, непременно се посъветвайте с невролог или поне с личния ви лекар. Това със сигурност е външен знак на организма, че е на прага на своите сили.

Затова основен принцип в профилактиката и лечението на СХУ е нормализирането на всекидневния ритъм. Например ако работите прекалено дълго пред компютъра, давайте по-често почивка на очите и ръцете си, ползвайте защитни очила.

Малко аеробика, йога, каланетика, дори танцуване или ходене пеша ще помогнат да се отърсим от напрежението след работа.

Нe на последно място е необходимо да се осигури и разнообразна храна - задължително риба, както и повече плодове и зеленчуци, в които има витамин С и витамини от В-групата, защото така ще се подобри работата на мозъка, а имунитетът ще се засили. Храните, богати на магнезий (например банани, орехи, зърнени продукти) пък увеличават способността на организма да се справя със стресовите ситуации. Много важно е да се ограничи консумацията на мазни и сладки храни, защото те предизвикват чувството за ленивост. Добре действа и чаят от мащерка или шипка, а вечер преди сън - чаша прясно мляко с малко мед. Силите на организма след тежък ден възвръща и вана, към която са прибавени няколко капки масло от розмарин, коприва или ехинацея.

изт.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисля, че тази болест до голяма степен се дължи и на аномията, ако не и да е изцяло неин резултат. Ако простотията и варварщината покрай вас станат повсеместни, няма ли да се чувствате уморени и омерзени?

Мария-София, завиждам ти за романтичното и самоцентрирано отношение към въпроса. Освен лечение с прана е добре човек да осъзнава и че около него действат могъщи сили, и че не е отговорен за съдбата на света в тесния смисъл на думата (т.е. да не носи света на плещите си).

:)

Да,но всичко се случва когато нямаш Любов...Няма по-могъща сила от ЛЮБОВТА.

За да достигна това отношение към този и много други въпроси,минах през собствения си ад,щото всеки си има негов..........

Всичко е свързано,не можем във всяка тема да обхванем всичко.Всеки си сглобява пъзела сам...

Девизът ми е Промени себе си ,за да промениш света!Всъщност в някаква минала тема си говорихме за тези неща....да не се повтаряме.

Редактирано от Мария-София
Линк към коментар
Share on other sites

Умора:

Определение-човек,който се чувства постоянно уморен без видима причина.Той преживява чувство на крайна умора,на липса на енергия,както и мускулна сила.

Емоции-На човека му липсва конкретна цел в живота,желание да осъществи нещо конкретно в областта на правенето или имането.Емоционално се чувстваме щастливи,когато имаме поне една краткосрочна цел,една средносрочна,и една дългосрочна цел в живота...Вместо да е изпълнен с енергия за действие,насочена към целите,човек е прекалено погълнат от мислите за грижите и страховете си,които го блокират и поглъщат енергията му.

Ум-Приемане на живота прекалено на сериозно,мисли,че не заслужаваш неща...,Голяма умствена дейност,малко физическа...

Насоки ЗА СПРАВЯНЕ-Оценяване на това,което имаш,почувствай приятните неща,помисли какво ще ти достави удоволствие и направи план за постигането му.

Времето е без значение,важен е пътя..

Ако нещата са свързани с Депресия,или Бърнаут-Изтощението засяга хора,които имат да уреждат разни неща с родителя си от същия пол.Като деца са искали да го впечатлят,правели са всичко възможно,за да му се харесат,но не са получили признание.Чувствали са се контролирани и безсилни.Не са вярвали достатъчно в собствената си стойност.Необходим им е успех,за да докажат какво представляват.Смесват ПРАВЕНЕТО с ЖИВЕЕНЕТО.Имат имидж на работяги,но те самите често се чувстват като взети за такива.Имат много очаквания и се чувстват много самотни,когато никой не признава това,което правят.Обезсърчават се,повече не могат,чувстват се безсилни,отказват се,нямат желание за нищо.

СПРАВЯНЕ-Започни да признаваш какво СИ.Някога сам си решил,че ако правиш много неща,родителят ще те обича повече.ПРОМЕНИ РЕШЕНИЕТО!

Да се обичаш,това е да познаеш талантите,границите и слабостите си с всичко,което това означава.Никой няма право да иска от теб повече,дори самият ти!Имаш право да казваш НЕ!

Човекът ,страдащ от Бърнаут,не е изтощен,защото му липсва енергия,напротив,липсва му енергия,защото способността му да обича е изчерпана...

По Лиз Бурбо

Редактирано от Мария-София
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...