Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Вегетарианството и кожените изделия. Носите ли кожени изделия?


Иво

Носите ли кожени изделия?  

24 гласа

  1. 1. Носите ли кожени изделия?

    • Категорично не. Не нося при никакви обстоятелства.
    • Принципно не нося, но понякога ми се случва.
    • Категорично да. Не ми пречи да нося и да съм вегетарианец.


Recommended Posts

Кожени дрехи, кожени обувки, кожени портмонета, кожени колани, кожени тапицерии, кожени шалове, кожени палта ... и т.н. Всичко това направено от "естествена кожа"...

Ако сте вегетарианец, моля споделете:

Носите ли кожени изделия?

Ако не, защо?

Ако да, защо?

Като цяло споделете своите размисли по темата. Можете също да се включите в анкетата.

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 77
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Аз задължително нося кожени обувки защото са по-качествени,по-красиви и по-удобни от тези,които са изработени от изкуствени материали.Те не запарват краката,не предизвикват появата на мазоли,обриви и други проблеми.

Това не ми пречи да съм вегетарианка и да обичам животните.

Редактирано от granat1
Линк към коментар
Share on other sites

Този въпрос отново е строго индивидуален.

Според мен зависи от чувствителността на индивида.

Аз лично си представям всичко - откъде идва тази кожа, как е достигнала до мен. След, което проследявам чувствата, които тези мисли пробуждат, и мога много лесно да определя искам ли да нося кожени изделия.

Определено обувките от естествена кожа изглеждат по-добре. Но установих, че вече не искам да си купувам такива.

Имам кожено яке от преди няколко години, което вече не обличам. Сега се замислих, че май не съм го обличала от 3 години.

Много по-лесно е, когато ходиш спортно облечен, защото има много добри изделия от различни тъкани, които успешно заместват кожените. Но си мисля, че могат да се намерят и много елегантни обувки от изкуствена кожа.

Линк към коментар
Share on other sites

аз нося кожени обувки, защото са по-качествени ...иска ми се да съм идеална и да не носех...но :lol:

предпочитам ги....от друга страна мисля, че може би е по-добър(това не е подходящия израз) вариант , защото пък с прозиводството на искуствени материи вероятно и природата се замърсява повече...знам ли :mellow:

идеален вариант няма....

Линк към коментар
Share on other sites

аз нося кожени обувки, защото са по-качествени ...иска ми се да съм идеална и да не носех...но :lol:

предпочитам ги....от друга страна мисля, че може би е по-добър(това не е подходящия израз) вариант , защото пък с прозиводството на искуствени материи вероятно и природата се замърсява повече...знам ли :mellow:

идеален вариант няма....

Струва си да погледнем на нещата и от тази страна!

Според мен производството на изкуствени материали замърсява природата,а хората все по-често страдат от заболявания,предизвикани именно от тези уж екологични материали.

Много е сложно да се даде еднозначен отговор.

Знам,че Учителя е съветвал да се носят дрехи само от естествени материи,багрени само с естествени багрила.

Линк към коментар
Share on other sites

59.gif Много хубави въпроси!

Кожени изделия по принцип не харесвам.

Обичам естествените материи, но идващи от памук, лен, вълна.

Обувките, които използвам са от изкуствени кожи по няколко причини:

- не виждам голяма разлика в изработката и външността, понякога имитацията е толкова добра, че изобщо не виждам разлики.

- обичам да износвам нещата които нося, обувката от изкуствена кожа си я изхвърлям с голямо удоволствие след като са минали 1 или два сезона с нея. Обичам да сменям визията си и не обичам да имам вечни или дълго траещи неща.

- обувки и якета от естествена кожа( особено якета) са неща които имат дълъг живот, не искам да пълня гардероба си с демодирани дрехи само защото са здрави.

- с хубав чорап от естествен материал изкуствената кожена обувка не създава проблеми на краката и тъй като това е единственият голям плюс на естествените кожи аз съм го разрешила за себе си.

Същото е с коланите, аксесоарите, чантите и т.н.

Единствено в зимния планинарски екип обувките са от естествена кожа, защото първо- няма разнообразие и второ във високите части зимата е възможно от температурните амплитуди да се нацепят. Ако е добра изкуствената изработка е малко възможно, но като правило е така.

Живеем в географска ширина, която ни позволява да носим дрехи и обувки, които не е нужно да издържат екстремни ситуации и температури, а градския живот напълно ни е лишил от тази тръпка, така че изкуствените кожи си вършат перфектно работата и са добър заместител. Поне за мен.

А природата..... нея я замърсяваме с всичко.

Редактирано от didi_ts
Линк към коментар
Share on other sites

Аз преди години носех доста кожени облекла,защото са по-красиви,по-леки и повече топлят,но дойде един момент в който ми се отщя да нося дрехи,които са изработени от съществата,които обичам.

Сега старите ми кожени дрехи ги носят с удоволствие други хора и са благодарни че ги имат.Тези хора не мислят за защита на животните,а за оцеляването си.:angry:

Не мисля,че е редно да съдим хората носещи кожени дрехи,обувки и аксесоари - всеки с избора си!

Редактирано от granat1
Линк към коментар
Share on other sites

ами аз имам едно кожено яке...на сестра ми беше...него го нося...

аз сама никога не съм си купувала..първо, защото нямам възможност и второ за дебело яке препочитам от друга материя ...сякаш по-топли...

аз изкуствените материи за обувки не ги харесвам...

предпочитам да нося спортни обувки....ако не е мокро нямам претенции да са кожени....

ботуши зимни...кожени...

Линк към коментар
Share on other sites

Матея 3

4. А сам Иоан носеше дреха от камилска вълна и кожен пояс на кръста си; а храната му беше акриди и див мед.

И друго се питам: от какво са били сандалите на Исус и апостолите, които са обиколили света разнасяйки учението Исусово?!

Редактирано от БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

БожидарЗим, темата е конкретно насочена към вегетарианците тук и сега, а не как е било преди няколко хиляди години.

Ще се радвам ако си вегетарианец и имаш мнение по въпроса да се включиш с размисли и споделен опит.

Линк към коментар
Share on other sites

Преди години много се ядосвах на жена ми, че купува кожени неща. Мисълта ми беше, че по кожата остават енергийни следи от убийството на животното, които се предават на носещите ги хора и ги "увреждат".

Прибързано мислене. Кожата минава през множество обработки, през множество ръце, вкл. и през ръцете на търговеца, които могат да оставят по нея такива енергийни следи и програми, който да са много по-опасни. Първоначалната енергия от убийството може да е насложена и усилена с други лоши енергиии, а ако е минала през ръцете на добри хора, може да е съвсем неутрална.

Подобно, преработените растителни материи и материали минават през ръцете на множество хора. Някои от тях могат да вкарат в памучните ви чорапи самоубийствени енергии :) Всичко това може да поразклати и вегетарианеца.

Изказах мнение в друга тема, че вегетарианецът от време навреме трябва да хапва месо, за да не се самозабравя от гордост. Носенето на кожени дрехи е също вариант.

Откакто почнахме дискусиите за вегетарианството, обаче, съм си отново чист вегетарианец, за да не се окаже, че демагогствам случайно в дискусиите.

Линк към коментар
Share on other sites

Споделям мнението на Диди, харесва ми да сменям евтинки неща, но да са актуални, с изключението, че нося кожени обувки. Зимни.

За лятото и пролетта са от изкуствени материи. Купувала съм си изкуствени зимни обувки и при първото намокряне краката ми бяха мокри и оцветени. И от кожени, но необработени добре също съм си патила-пак бях мокра...:feel happy:

За чанти, колани и др., определено изкуствени материали.

Линк към коментар
Share on other sites

Според мен пък неносенето на кожени дрехи, с аргумента че били от животни, е меко казано пълно безумие. Да си купуваш дрехи и изделия от изкуствена материя за да заместиш естествената кожа, също :) Най-малкото заради замърсяването, което се причинява само зада се произведат и изгорят, след като бъдат изхвърлени. И не мога да ги разбера разните суетни дами, които уж са толкова чувствителни и мислят за страданието на животните, а не могат да си представят да използват дрехи повече от една-две години, макар и те да са здрави. Ами то това си е типичното глобално консуматорско мислене. Според мен то стои доста далеч от идеите на кое да е духовно учение. А освен това, след като някое животно е било убито за храна, естествено и разумно е то да бъде уползотворено максимално, а не примерно да се изхвърлят части от него. Извращението, което обаче стои на дневен ред, е че доста животни се убиват, само заради кожата, а месото се изхвърля, но това важи особено за скъпите кожени палта и дамски изделия от екзотични животни. Това обаче няма нищо общо с масово разпространените кожени изделия от свинска и телешка кожа, които тук носи почти всеки. Прост факт е, че малко или много, животни винаги ще се убиват, за добро или зло, незибежно е, затова по-добре естествена кожа или друг естествен материал, от колкото полимерен боклук и отпадък. А колкото до енергиите, които се били отлагали и предавали по кожата, пич, ти май си поредния теоретик, който говори само на изуст. Ако въобще осъзнаваше това което казваш ,сигурно изобщо нямаше да живееш в града и да ползваш компютър. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Мисля че ако хората знаят тук, че има цели ферми с животни, които се отглеждат само заради козината им, ще мислят по друг начин. Безразличието и игнорантността не правят чест никому. Колкото до телешката и свинската кожа - все пак е вид участие в жестокото отношение към животните. Може би само в случай че жовотните умират естествено може да се ползват без съвестта да има нещо против.

Редактирано от Mindfield
Линк към коментар
Share on other sites

Mindfield, ти използваш ли кожени изделия и като цяло какво е мнението ти по въпроса и защо смяташ така?

diferenciala, интересна гледна точка, но не разбрах от всичко казано, ти вегетарианец ли си?

Линк към коментар
Share on other sites

Не намирам за нужнo да нося неща от животинска кожа, защото това би било (съ)участие в една ненужна жестокост.

Мога да си го представя за морално допустимо единствено по изключение ако животното е умряло от естествена смърт.

Редактирано от Mindfield
Линк към коментар
Share on other sites

Тук опираме пак до това, че имаме физическо тяло и живеем в определени климатични условия.

Купувам си обувки (особено затворените) от естествена кожа; няма алтернатива според мен. Ако живеех поне 10 градуса по на юг щях да си ходя целогодишно с еспадрили - но тук не се получава. Това за дебел, качествен памучен чорап примерно в обувката от изкуствена кожа е изпробвано многократно, винаги неуспешно, дори и когато обувката е с естествен хастар, а отвън изкуствена кожа.

По принцип съм практичен човек - купувам си по-класически модели обувки и в неутрални цветове (черен/бял), качествени и както казах от естествена кожа, за да ги нося дълго време. По същата логика не виждам защо да държа коженото си палто в гардероба (подариха ми го, без да съм искала, преди 16 години), а да си купувам друго (е, купувам си през няколко години по едно по-късо, вълнено, но за големия студ - при нас обикновено няколко седмици - си е коженото). Това важи и за всичко останало - ръкавици, колани, чанти и т.н. - или си купувам много качествени такива от естествена кожа, за да ги нося години наред (кожените ми ръкавици са вече към 20 годишни, вярно за подмяна са вече, ама още не съм се наканила) или си купувам вълнени ръкавици, платнени портмонета, чанти и др.п. ....

За мен е много неприемливо да стимулираме производството на изкуствени кожи. Защитаваме (донякъде) животните, а унищожаваме ареалите им за местообитаване - къде е логиката да го правим :blink:

Напоследък забелязвам нещо друго - бълва се огромна продукция от некачествена естествена кожа, предимно от Азия/Китай - това е също много неприемливо за мен.

Усещанията - за съжаление си ги имам (от известно време) и се старая да ги подтискам, по простата причина, както каза и diferenciala, че си живея (все още) в града. Заобиколени сме от такива неща, че не ми се говори. Другото - да се правя на много префинена за едни неща, а за други да не ми прави впечатление?!? - много странно, такъв човек според мен си внушава разни работи, а няма истински усещания за излъчвания, вибрации или както искате ги наричайте, аз съм си ги кръстила енергоинформационни полета.

Линк към коментар
Share on other sites

Дали носим изделия от естествена кожа, и ако да защо .

Да аз нося обувки от естествена кожа и знам че добре направените такива ,нямат заместител, ако имат такъв бих го тествал и приложил.

Индианците хопи и не само тези индиански племена ,живеели векове наред в хармония с природата и са вземали от нея само толкова ,колкото да осигурят препитанието си , без излишъци и без да нарушават баланса, в природното равновесие и кръговрат.

Те не са прекъсвали контакта си и грижата за природата,

....Да можеш и да не носиш кожа...

да размахваш лозунги и плакати, какво казал този или онзи

/всичко това е много добре / но не приемеш ли словата на Учителите като твоя вътрешна необходимост ,убеждения и потребност, всичко това едва ли ще има стоиност.

Може да си вегетарианец ,но ако учавстваш в консуматорският дух и напредвара , ти ще продължиш да си съучастник- пасивен или активен в унищожаването на природата ...на планетата ,

Колко му трябва на един човек и с колко може да се задоволи като потребности... като консумирани ресурси...?

това е от "последният мохикан".....децата на природата, които векове наред са живеели в хармония с нея.

вижте субтитрите , или просто си ги припомнете.

Линк към коментар
Share on other sites

Индианците хопи и не само тези индиански племена ,живеели векове наред в хармония с природата и са вземали от нея само толкова ,колкото да осигурят препитанието си , без излишъци и без да нарушават баланса, в природното равновесие и кръговрат.

Те не са прекъсвали контакта си и грижата за природата,

:feel happy:На мен ми звучи разумно. Да вземеш толкова, колкото ти е нужно, без да нарушиш баланса.

А ако някои животни са на планетата, за да ни служат за храна, например риби и др. подобни. Не съм вегетарианка. Още не, макар че се замислям по въпроса.

Имам само един кожух от чакал, купуван преди доста години(бяха модерни), който вече не обличам. Нямам нищо друго от естествена кожа, дори и обувки, но не осъждам никой, който има и си ги носи.

Линк към коментар
Share on other sites

:) Всъщност, аз го написах между другото, но моето отношение към кожените изделия не е свързано с нищо друго освен с личен вкус. :)

Просто НЕ МИ харесват кожените изделия и дрехи, груби са ми и не ги харесвам на себе си, това е.:rolleyes:

Винаги за сухо време имам обувки или ботуши от плат, само в планинския зимен екип обувките са ми естествена кожа, там пък е безумие да си облечеш кожени дрехи или яке :). Мекото кашмирено палто е в пъти по- удобно и по-елегантно за градски условия, например. А за аксесоари и портмонета и колани има най- различини материи.

А това за производството, бъдете по толерантни :rolleyes: знаете ли колко семейства се издържат от шев и кройка и търговия.:feel happy:

Всяко нещо си има плюсове и минуси, а при мен кожата просто е НЕхаресван продукт, нищо повече.

Редактирано от didi_ts
Линк към коментар
Share on other sites

вижте това същество от клипчето ....нима е направило нещо лошо на някого, 

"...Въпреки протестите на стотиците организации за защита на животните, всяка година в края на март месец в Канада започва ежегодният ужасяващ лов на тюлени. През 2009 година, според официалните данни, са избити 338,000 тюлена, а през 2008 годината цифрата е била 275, 000. От 2003 година насам са избити над 1.7 милиона тюлена.

Наистина е много трудно да се проумее как подобен варварски акт може да бъде толериран от толкова много цивилизовани хора. Представете си само как всяка година хиляди малки тюленчета биват бити до смърт с различни пръчки, куки и железа. Можете ли да си представите, че всяка година в края на март месец ледът в Канада, бива покрит с трупове и кръв.

Този варварски акт е най-мащабното избиване на морски бозайници в света. Всяка пролет, кротките морски бозайници биват въвличани във филм на ужасите, който носи заглавието „Лицензирано клане“, защото това наистина е клане, варварски акт, който за жалост остава ненаказан. Това не може да бъде наречено лов, защото е много далеч от истинската същност на лова.

Протестите на възмутените хора по света отново се оказа недостатъчни. Кротките и безобидни тюлени отново чакат ужасната си съдба. Докладите, а и практиката показват, че все още сме на десетки години от забраната на подобни варварски действия."

...наистина нямам думи... 

Редактирано от val68z
Линк към коментар
Share on other sites

Кожени дрехи, кожени обувки, кожени портмонета, кожени колани, кожени тапицерии, кожени шалове, кожени палта ... и т.н. Всичко това направено от "естествена кожа"...

Ако сте вегетарианец, моля споделете:

Носите ли кожени изделия?

Ако не, защо?

Ако да, защо?

Като цяло споделете своите размисли по темата. Можете също да се включите в анкетата.

Здравей, Иво!

Хубава тема. Поздравления.

Попадал съм на тези и подобни въпроси не въднъж.

Вчера се прибрах от В. Търново, а докато бях там отскочих до Трявна. Там разглеждах старите къщи на занаятчийската улица. Попаднах и на дукян за производство на цървули.

Често не съм гледал добре на тези неща, но... въпросите и отговорите, които получих с времето, ме направиха спокоен.

Та попаднах на майстор Петър. Човекът наистина бе майстор. То си личеше от всякъде.

Всъщност вниманието ми бе привлечено не от цървулите и кожените изделия, които висяха на прага на магазина, а от една северняшка гайда (джура), която се пърлеше на септемврийското слънце.

Мяховете на гайдите се изработват от ярешка или от агнешка кожа. Противопоказно за тях е сухото и топло време. Слънцето суши кожата и в последствие тя се нацепва, което значи нова кожа да заеме мястото на страрата, а това си е ново убийство, едва ли не.

Та приближих се до гайдичката и снех гайдуницата от мяха. Погледнах пискуна и самата гайдуница, като същевременно потърсих дали има на нея изобразени инициали на този, който я е направил. Не открих такива и попитах магазинера за това, дали се знае кой е майстора на тази гайда. Окоза се, че е един мой познат, който чувствам като приятел - Цвятко Дамянов.

http://bagpipes.hit.bg/

От дума на дума стигнахме и до разговора за цървулите.

Майсторът прекрасно ми обясни за историята на цървула, за това как щял да бъде емблема на България, но идеята пропаднала. Разказа ми за това, че цела Европа ходила с цървули, с изключение на две страни - Русия и Франция (първите ходили с "берьозки", а вторите с плетени обувки от слама).

На една от стените на дукяна висеше самотен цървул, за който майстор Петър твърдеше, че бил последният цървул на В. Левски.

http://pics.data.bg/...img_0299#embeds

Изработен бе от конска кожа. Прекрасна изработка. Почти вечна.

Конската кожа е много твърда. Тя не пропуска и капчица влага, през нито един от сезоните.

Но да се върна от това отклонение на въпросите, Иво.

Разбира се, че не е добре да се ползваш егоизтично, само защото доминираш над животните. Не бива да се убива, но убийството присъства. Не бива да се злоупотребява.

Дори докато ходиш из поляната, ти убиваш тревата, насекомите... бактериите. Не може да избягаш така лесно от това. Понякога съм се стъписвал, взирайки се в природата и с едновременно отчаян и изпълнен с възхищение глас съм възкликвал: "Господи, къде да стъпя за да не погубя нещо?!"

Изход обаче има!

Дали животното е умряло от естествена смърт, или за нея си допринесъл ти - разбира се, че има значение. Нищо не ти дава право.

Дали обаче ще ползваш кожени обувки, или ще ползваш платнени, гумени и пр., то разликата не е много голяма.

Нека вземем процесът за изработка на каквото и да е. На гумата за подметките например. Колко много убива този процес! Убива, нали!?:feel happy:

Ами за дрехите?

Ами интернета? Монитори, компютри, кабели, елекртичество... ! Да, убиват и теб и мен. Убиват всяка секунда, всеки миг.

Дори една фланелка да си закупиш от пазара, съвсем обикновенна фланелка, тя също е свързано с убийството - с убийството на живота, на Земята, като планета.

Всички ние забравихме за Земята, забравихме за земеделието, за жъненето, за ръчната работа, за шивашкия стан, за чекръка, за хурката, вретеното, за...

Колко много смърт сеем!

Не е добре, но това са условията. Можем обаче да променим. Дори само ако се замислим по тези въпроси. Дори това е нещо.

Кой знае днес как се жъне, или как се оре? А как се вършее с диканя?

Утре, ако нашия свят изчезне ("цивилизацията"), как ще оцелее човека? Та той всичко е забравил. Явно е, че пак ще се търси Неволята да памага.

Не. Не си купувам кожени облекла, нито си купувам кожени обувки. Имам. Ще доизнося всичко, което имам и което съм купувал преди. После това ще му мисля. Но пак повтарям - каучукът, гумата, пластмасата, синтетиката, та дори и багрилата, с които ни нашарват дрешките -всичко това е изкуствено и коства много на/от живота. Всичко това е смърт.

Има изход обаче. Изходът е в намаляване на нуждите.

Да нямаш нужда от покрив над главата, нито от храна в такова изобилие, или пък въобще. Да нямаш нужда от дреха, от сън, от това да те разбират, приемат, любят.. Ти да си извора. Ти да си даващия.

Господи, направи ме инструмент

на своя мир, където има омраза,

нека сея любов;

където има рана – милост;

където има съмнение – вяра,

където има отчаяние – надежда,

където има тъма – светлина,

където има тъга – радост.

О, Боже Всемогъщи, дари ме

Да не търся утеха, а да утешавам,

да не търся разбиране, а да разбирам,

да не търся обич, а да обичам,

защото когато даваме, получаваме,

и в прошката ни прощават,

и в смъртта се раждаме

за вечен живот.

Молитвата на Свети Франциск

Само бъдните дни и поколения ще покажат как ще е.

Трудно е човек да се откъсне от всичко, което го привързва, от всичките си нужди, но е възможно, благодарение на Бога!

Редактирано от Ники_
Линк към коментар
Share on other sites

Някакъв човек 10 години стоял на върха на планината и през това време се обръщал към Бог само с една молба - светът да бъде устроен справедливо.

- Наистина ли го искаш? - попитал Бог.

Молещият се отговорил утвърдително.

- Добре. - казал Бог. - тогава да започнем от теб. Ти 10 години седя на планината, нека сега планината да поседи върху теб!

Линк към коментар
Share on other sites

ако този свят беше устроен наистина справедливо ,то тогава къде ли щеше да остане елементът на обучение.

едва ли са много хората ,които обичат лесните задачи на контролните, 

но вече планетата се е обърнала срещу така наречният "венец на природата"

    :3d_065:

  

Линк към коментар
Share on other sites

Принципно да, не ям месо. Но пък не разбирам защо всички толкова фанатично се самообвиняват, че сеят смърт или разруха върху всичко, каквото и да правят. Ми че то в природата винаги има, имало е и ще има смърт в някаква форма. Най-малкото, ако не беше така, нямаше да има баланс, нямаше никой да яде никого, нямаше и да има живот. Докато човека е човек в тази си форма, винаги ще сее смърт, от някаква гледна точка, и това трябва всеки да го приеме доброволно, инак се обрича на пожизнено страдание. Общо взето, това за което мислиш, него привличаш да се случва. Пък аз смятам, че има доста по-съдържателни неща, на които човек може да се радва, докато е човек, вместо постоянно да се терзае за делата на другите. Щом не си хванал ножа да колиш ти, то не ти е работа върши ли го някой друг или не, то си е за негова сметка. Вече ако човек се вдигне на следващото, по-високо стъпало, то той вероятно не би имал и физическа форма, а тогава със сигурност няма да са му нужни кожени изелия, за които да мисли. :) Та такива ми ти работи.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...