Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Селото на Слънцето


Recommended Posts

ДобЪр ви ден! :)

Темата е посветена на идеята за екоселище.

Едва ли има нужда да ви описвам положението до което сме стигнали в съвременната цивилизация и то не само в посткомунистическите страни. Икономика, екология, финансова система, идеология – нещата са в задънена улица. Старият свят повлече крак, нека се постараем да не ни затрие.

Нужен е нов подход, нова подредба на живота, ново общество. Да се изхвърлят боклуците на стария свят, като същевременно се вземе най-доброто от него. Рециклиране, преподредба, отделяне на зърното от плявата, наречето го както искате.

Учителя също казва, че новият свят ще произлезе от стария, а не както в миналото старият свят да бъде пометен и хората да започват отначало. Цялото това знание и натрупани ресурси, инструменти, стари и нови технологии, нека ги използваме за бъдещето.

Ккаво ще кажете в накое затънтено, но красиво кътче на България да направим едно екоселище (или няколко), което да въплъщава идеята за един различен живот, една алтернатива на съвременния напрегнат и подтискащ свят. Нещо като гръцки полис, т.е. град държава, община с местно самоуправление. Екологично земеделие, екокъщи, чиста природа и храна, съчетани с най-новите технологии и инструменти, но най-вече с нови взаимоотношения между хората, с ново съзнание.

Анастасиевците и висарионовците вече имат такива екоселища, но на мен лично не ми допадат техните учения. Едно селище стъпило на учението на Беинса Дуно в много по-голяма степен отговаря на моите представи. Но и да бъде преди всичко екоселище, а не духовна школа или догматична секта. Т.е. да бъде повече практика отколкото теория, повече дела отколкото вяра.

И така, Селото на Слънцето преди всичко трябва да отговаря на името си. Освен учението, това означава:

  1. Слъчневи централи (термосоларните за момента са най-ефективни) за производство на електричество и отопление, къщи с най-модерните технологии от бранша. През зимата се допълва с когенерация на биомаса или друга подобна технология (предполага се, че в околността ще има много гора).
  2. Компостиране на всички органични отпадъци и на практика изключване на изкуствените такива. Всички неорганични отпадъци (пластмаси, метал и т.н.) се рециклират или изгарят. Пречиствателна станция за отпадните води.
  3. Къщи от екологични материали – камък, кирпич, дърво, натурални бои. След жизнения си цикъл те се връщат в природата и не замърсяват околната среда за хиляди години.
  4. Собствено производство на храна. Това е нещо много, много важно. При постоянно изострящите се опасности, които представляват ГМО, нитратните и други „боклуци“, които ни продават като храна, собственото локално производство на храна е от жизненоважно значение. Буквално. Излишъкът може да се продава, като екоселището може да пусне и собствена марка на пазара, което ще е източник на стабилни приходи, необходими за закупуването на други неща. Мед, мармалад, компоти, домати и краставици, замразени зеленчуци, овошни плодове,гъби, картофи, яйца, масло, кисело мляко – това са само част от нещата, които ми идват наум като произвеждани артикули. Относно вегетарианството, не мисля, че това трябва да бъде вегетарианска община. Всеки сам да прецени дали да яде или да не яде месо. Важното е, че отглежданите животни ще бъдат третирани по-възможно най-добрия начин, далеч от индустриалното производство на месо.
  5. Собствена манифактура. Дърводелски цех, мебелен цех, каменоделна, тъкачница, шивачница, цех за дребни детайли (гайки, винтове, панти и пр.) , а защо не и някои по-високотехнологични производства като печатница, производство на слънчеви панели, ел.двигатели и т.н. Важното е да има солиден контрол върху производството и отпадъците.
  6. Затворен цикъл на производство и симбиоза с природата. Например, кокошките пасат трева и ядат домашно произведен фураж -> снасят яйца, които хранят нас -> ние обработваме земята и се грижим за кокошките и т.н.
  7. Развита система на обучение и сигурно място за нашите деца. Улици без престъпност и дупки, красива заобикаляща среда (улици, къщи, градинки), възможности за развитие на таланти (пеене, свирене, рисуване, науки, спорт, занаятчийство и пр.). Защита и изолация от стария начин на живот. Пълноценен живот за всички в общината.

Списъкът може да бъде продължен, това са най-основните неща.

Накрая ще завърша с една народна мъдрост: избирай си съседи, не си избирай къща. ;)

Какво мислите?Очаквам вашите идеи, допълнения и коментари.

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 105
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Чудесна идея!

Сигурна съм, че на много хора се върти, ако не същото, то нещо подобно в главата.

А, ето това предпоследното изречение е много важно според мен.59.gif

Има и друго - много е съществено да се намери една фигура, около която да се обединят хората. Имам предвид жив човек, на достатъчно високо ниво на развитие, признат от всички. Иначе всеки ще се пише на авторитет и ще дърпа към себе си (в смисъл ще настоява нещата да се правят, както той смята за най-добре).

Все пак и в света нещата са йерархични (дори и да не ни харесва това).

Линк към коментар
Share on other sites

Ще ме извините, може и да не съм права, но колко са истински готовите хора за такъв начин на живот? Колко са смирените и осъзнатите?

Мислила съм си много за този начин на живот. И, да, ще се започне, но по Дух избрани хора ще са заедно. Без призиви. Има време и това ще стане, но днес е по-добре да поработим вътрешно, в тези условия да израстваме и придобием смирението, да се научим да носим отговорност пред съвестта си и да се отворим за Любовта.

Вижте примера с братския център.:feel happy:Тук

В тази беседа открих за себе си отговори на много въпроси:

Какво искат съвременните хора? – Свобода. Изобщо, всички хора искат да бъдат свободни. Ние, обаче, искаме да служим на държавата без юлар; ние искаме да служим на обществото без юлар; ние искаме да служим на църквата без юлар; ние искаме да служим на дома без юлар. Без юлар човек може да свърши работата си по-добре, отколкото с юлар. Работа без юлар, служене без юлар, това е учението на синовете на светлината. Какво представя синът на светлината? Той е огън и пламък, живот и светлина. С десет въжета да го вържете, той пак ще се развърже; в затвор да го турите, и оттам ще излезе. Казано е в Писанието: Когато синовете на светлината дойдат, вратите на затворите ще се отворят; всички заблуждения ще изчезнат; всички недоразумения и раздори ще се стопят; всички болести ще се махнат. Тогава ще дойде Царството Божие на земята. – Кога ще дойдат синовете на светлината? – Те и сега са на земята, но дегизирани, никой не ги познава. Благословен е този, който срещне един от синовете на светлината. Те премахват ограниченията в света, но без бомби. Те разбират законите на разумния живот и правилно ги прилагат. Гневът, съмнението, малодушието, страхът са бомби, които разрушават самия човек, който ги носи. Понеже синовете на светлината не се гневят, не се съмняват, не се страхуват, те не си служат с никакви бомби.

„Да сте синове на светлината”. Така е казал Христос на своите ученици, като им откривал законите на светлината. Той им казвал, че като знаят законите на светлината, един ден те ще правят по-големи чудеса от тия, които днес виждат. Когато Христос дойде на земята, мнозина искаха да Го направят цар, но Той казваше: „Не съм дошъл на земята да ставам цар, но да приложа Божия закон. Когато дойда втори път на земята, ще приложа напълно Божия закон”. В Откровението е казано, че когато затръби седмата тръба, всички царства на земята ще станат едно цяло – царство на светлината – Божие царство. Тази идея работи вече в света. Днес всички велики хора, всички управляващи търсят начин, да съгласуват интересите на всички народи. Един ден, когато тази идея се реализира, границите между държавите ще се премахнат, ще се въведе общо управление във всички държави. Значи, някаква външна сила работи и заставя всички държавници, всички велики хора да приемат тази идея и да я реализират. Всички преговори между държавните глави, всички прогресивни и нови движения се стремят, именно, към това, да отворят път за идване на синовете на светлината.

Синове на светлината

П.П. Факт е, че в един форум не можем да се разбираме винаги, само, защото имаме различно мнение, а и можем ли да си признаем нещо важно?- Колко от нас са открили Бога в себе си, в ближния и могат чистосърдечно да работят за Него?...

Редактирано от Слънчева
Линк към коментар
Share on other sites

Има и друго - много е съществено да се намери една фигура, около която да се обединят хората. Имам предвид жив човек, на достатъчно високо ниво на развитие, признат от всички. Иначе всеки ще се пише на авторитет и ще дърпа към себе си (в смисъл ще настоява нещата да се правят, както той смята за най-добре).

Все пак и в света нещата са йерархични (дори и да не ни харесва това).

Ето тука вече сигурно ще ударим на камък. :31: Не се сещам за човек с такава харизма и сила.

Слънчева, не знам колко са смирените и осъзнатите, но за екологичен живот има доста желаещи. Затова писах, че селището трябва да бъде по-скоро екоселище и после религиозно средище. Щото колкото монаси, толкова и религии. :hypocrite:

Линк към коментар
Share on other sites

Има и друго - много е съществено да се намери една фигура, около която да се обединят хората. Имам предвид жив човек, на достатъчно високо ниво на развитие, признат от всички. Иначе всеки ще се пише на авторитет и ще дърпа към себе си (в смисъл ще настоява нещата да се правят, както той смята за най-добре).

Все пак и в света нещата са йерархични (дори и да не ни харесва това).

Ето тука вече сигурно ще ударим на камък. :31: Не се сещам за човек с такава харизма и сила.

Слънчева, не знам колко са смирените и осъзнатите, но за екологичен живот има доста желаещи. Затова писах, че селището трябва да бъде по-скоро екоселище и после религиозно средище. Щото колкото монаси, толкова и религии. :hypocrite:

След като Христос беше разпнат, Учителя не беше приет от всички, то кой ли ще е този човек?...

И защо някой, някого трябва да води? Не е ли Духа на Любовта /вътре в нас/, който ще обедини всички?...

Разбира се, ако има ентусиасти, нека опитат. Желая успех:)

Линк към коментар
Share on other sites

Има и друго - много е съществено да се намери една фигура, около която да се обединят хората. Имам предвид жив човек, на достатъчно високо ниво на развитие, признат от всички. Иначе всеки ще се пише на авторитет и ще дърпа към себе си (в смисъл ще настоява нещата да се правят, както той смята за най-добре).

Все пак и в света нещата са йерархични (дори и да не ни харесва това).

Ето тука вече сигурно ще ударим на камък. :31: Не се сещам за човек с такава харизма и сила.

Слънчева, не знам колко са смирените и осъзнатите, но за екологичен живот има доста желаещи. Затова писах, че селището трябва да бъде по-скоро екоселище и после религиозно средище. Щото колкото монаси, толкова и религии. :hypocrite:

След като Христос беше разпнат, Учителя не беше приет от всички, то кой ли ще е този човек?...

И защо някой, някого трябва да води? Не е ли Духа на Любовта /вътре в нас/, който ще обедини всички?...

Разбира се, ако има ентусиасти, нека опитат. Желая успех:)

Слънчева, аз не казвам да е приет от всички хора, а от всички, които ще живеят в Слънчевото село.

Именно Учителят е бил фигурата, която е организирала и реализирала Изгрева, Братското лозе във Варна ... И след неговата смърт постепенно тези селища угасват, остават само като центрове за събирания на хората от Братството, но не и като постоянно обитаеми поселища.

Защо някой трябва да води? Ами защото хората не са равни/еднакви. Виж, и на мен демократичните възгледи ми изглеждат много по-лицеприятни, а много хора ги намират за най-справедливи, но животът/практиката показват друго.

Някои са по-напреднали (разбирай разумни, мъдри дори), други не толкова, обаче могат да имат добро желание и да се включат в такава инициатива. Духът на Любовта - да, ако го има във (еднакво) висока степен у всички, о, да! Но, самата ти изказваш съмнения в предишния си пост. И си права.

Иначе тази фигура не е нужно да бъде чак от ранга на Учителя, но наистина следва да е силна, харизматична, мъдра ...

Линк към коментар
Share on other sites

....Вижте примера с братския център.60.gifТук

....

Добър пример. Невинаги практиката следва желанията. Аз следях отначалото какво става със братската къща, макар че формално въобще да не ме засяга това.

Мисля си, че едно яко шкурене в братска къща (или братско село) е много по-важно нещо от духовна гледна точка от 10-20-30-50 изиграни паневритмии...

А за такова село си мисля, че трябва да бъде изградено около един духовен център. А каква по-добра фигура за това от някой учител. Дали в Бъл;гария има такива сега?!

По-добре ми кажете как да убедим семействата да живеем в такова село? :)

Редактирано от БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

Според мен когато е нужен Учител,той идва сам.

Ако се тръгне да се избира Учител по някакви критерии,вероятността да се намери Лъжеучител е почти 100%.

От доста години се говори за екоселище в Странджа?:hmmmmm:Една позната искаше да отиде там.

Редактирано от granat1
Линк към коментар
Share on other sites

Аз с радост бих живяла на такова място.

Според съвременните схващания не е задължително да има установен лидер, поне не в началото, докато всеки покаже способностите си. Достатъчно е да има добър администратор, добър говорител, добър финансист, а въпросите като цяло може да се обсъждат и решенията да се взимат от всички.

Линк към коментар
Share on other sites

Не е ли Духа на Любовта /вътре в нас/, който ще обедини всички?...

:3d_161::thumbsup2:

Силен водач не знам да ли ще се намери, но времето си тече и ако се туткаме скоро може да гризнем дръвцето, дето се вика.

Просто се вижда от ден на ден как старият свят ерозира и се разпада. :3d_073:

По-добре ми кажете как да убедим семействата да живеем в такова село? :)

Това е лесно. Просто им разказваме за Апокалипсиса. :3d_065:

Аз с радост бих живяла на такова място.

Според съвременните схващания не е задължително да има установен лидер, поне не в началото, докато всеки покаже способностите си. Достатъчно е да има добър администратор, добър говорител, добър финансист, а въпросите като цяло може да се обсъждат и решенията да се взимат от всички.

На това му се казва "пряка демокрация" и е мечтата на много хора по света. :dancing yes:

П.П. Съжалявам, малко страшно се получи, но и трябва да се маркират рисковете.

Редактирано от Канел
Линк към коментар
Share on other sites

ДобЪр ви ден! :)

Темата е посветена на идеята за екоселище.

Здравей, Камел :)

Родовите имения не са ли близо до твоята идея?

За тях може да се прочете тук, тук и тук.

Линк към коментар
Share on other sites

Доколкото зная, вече има закупени къщи от хора на братството в едно село. За него ми разказа една колежка наскоро.

Аз само ще попитам: :sleeping:

-Каква е целта на това екоселище?

-Не е ли това бягство от реалността?

-Как ще ви спаси това от Апокалипсиса?

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, Камел :)

Родовите имения не са ли близо до твоята идея?

Не, не ми харесва идеята. Много е наивно, дори повече от тази идея. :3d_146: Името е Канел, не Камел.

Аз само ще попитам: :sleeping:

-Каква е целта на това екоселище?

-Не е ли това бягство от реалността?

-Как ще ви спаси това от Апокалипсиса?

- Целта е да се живее в хармония с природата, енергийна независимост чрез ВЕИ, да се произвежда чиста храна и въобще да се подходи по нов начин към нещата. Имаме щанса да започнем начисто. Дори ако може на гола поляна. :v:

- Ако разбираме бягство от грозните ни и замърсени градове, осеяни със соц-архитектура, купища кабели по фасадите и разбити улици - то да, бягство е. Но пък такава реалност... не, благодаря. Не е ли по-добре да създадем нова реалност? Никой не е казал, че трябва да оставаме в статуквото.

- То беше полушега, макар че има риск да не е. Е, то ако почне нова война, тогава ще е почти без значение. Въпросът е да се усетим навреме и да се променим докато може, защото после ще е късно. Трябва ли да се надигат моретата, за да се сетим, че така не трябва? Сещам се за един цитат от Учителя:

В Европа идва едно земетресение, което ще започне от север, ще разтърси цяла Европа, така че ще се помни с хиляди години. Обяснява се и причината за туй земетресение. В Стария завет се казва: ‘Гледайте да не станат вашите дела и мисли толкова лоши, че да не може Земята да ви търпи.'

Правете си изводите. :hmmmmm:

Между другото, препоръчвам тази дискусия на тема "град/полис/село". Има връзка и с нашата тема. :rolleyes:

Редактирано от Канел
Линк към коментар
Share on other sites

В Европа идва едно земетресение, което ще започне от север, ще разтърси цяла Европа, така че ще се помни с хиляди години. Обяснява се и причината за туй земетресение. В Стария завет се казва: ‘Гледайте да не станат вашите дела и мисли толкова лоши, че да не може Земята да ви търпи.'

:thumbsup2:Хубав цитат! Можеше да споменеш и точно откъде е. Модераторите държат на това, повярвай ми.:rolleyes:

Аз само ще си позволя да наблегна на част от него: "вашите дела и мисли", не вашето местоживеене. Защото... нашето местоживеене е Земята, цялата, дори с мръсните градове, в които също някой трябва да почисти.

Линк към коментар
Share on other sites

...

Аз с радост бих живяла на такова място.

Според съвременните схващания не е задължително да има установен лидер, поне не в началото, докато всеки покаже способностите си. Достатъчно е да има добър администратор, добър говорител, добър финансист, а въпросите като цяло може да се обсъждат и решенията да се взимат от всички.

На това му се казва "пряка демокрация" и е мечтата на много хора по света. 59.gif

П.П. Съжалявам, малко страшно се получи, но и трябва да се маркират рисковете.

Именно - рисковете.

Сигурни ли сте, че "пряката демокрация" е реализуема?

Аз никак не съм.

Бих се радвала да ми кажете/покажете едно такова селище/полис, което да е просъществувало повече от година в условията на пряка демокрация.

Както вече казах, демокрацията изглежда много съблазнително, но противоречи на природните закони. Представете си общност от 50 човека примерно. Всеки има право на глас, всички гласове са с еднаква тежест. От тези 50 човека 10% са най-разумни и опитни, следващите 10% по-малко, следващите още по-малко и т.н. Е, какво решение може да се очаква да вземат тези хора - оптималното или това, което отговаря на средното ниво на разбирания на всичките 50 човека? Ясно е, че второто. Но това на практика означава, че ще бъдат вземани предимно недотам разумни решения (както и редовно се случва в съвременните демократични държави). А тези хора, които са малко или много над това средностатистическо ниво в общността от 50 човека едва ли ще изпадат във възторг от тези решения; за тях те ще са не просто неоптимални, неразумни, ами и крачка назад.

Линк към коментар
Share on other sites

Вярно е това. Още повече, че да си разумен не означава още, че умееш да убедиш останалите в целесъобразността на мнението си и да ги поведеш.

Като зная какви амбициозни хора да властват има с недобри мотиви, готови да ощетяват другите за собственото си благо... Именно такива, които не се спират пред нищо, властват обикновено.

По тези причини използвах израза "поне не в началото, докато всеки покаже способностите си". Това предполага избор на човек, който да бъде повече координатор, отколкото ръководител, събиращ мненията на останалите, подлагащ ги на обсъждане и гласуване при нужда. Несъмнено този човек трябва да е много умен и далновиден, да спечели уважението на останалите, да цени тяхното мнение и да ги зачита, да спечели доверието им, за да може в някои моменти да поеме кормилото.

Изобщо не харесвам авторитарния стил на управление. Личностите, които го прилагат, не са особено добри, по мои наблюдения. Създава се една мрежа от приближени, интриги, подмазване, доносничене, подливане на вода на неудобните, вкарване на протежета...

Общата работа при това остава на заден план, кадърните хора с идеи са неудобни и мачкани и крайният резултат е плачевен.

Парадоксално е, но добрият ръководител не трябва да желае власт, а да желае да бъде максимално полезен. Не трябва да иска да се налага и самоизтъква, а да позволява и дори да стимулира останалите да поемат повече отговорност, да разкриват потенциала си, да работят в екип.

Колективният дух на работа може да сътвори чудеса, защото "Две глави мислят повече от една", "Сговорна дружина планина повдига" и т.н.

Редактирано от kuki
Линк към коментар
Share on other sites

Вярно е това. Още повече, че да си разумен не означава още, че умееш да убедиш останалите в целесъобразността на мнението си и да ги поведеш.

Като зная какви амбициозни хора да властват има с недобри мотиви, готови да ощетяват другите за собственото си благо... Именно такива, които не се спират пред нищо, властват обикновено.

По тези причини използвах израза "поне не в началото, докато всеки покаже способностите си". Това предполага избор на човек, който да бъде повече координатор, отколкото ръководител, събиращ мненията на останалите, подлагащ ги на обсъждане и гласуване при нужда.

Изобщо не харесвам авторитарния стил на управление, личностите, които го прилагат, не са особено добри, по мои наблюдения. създава се една мрежа от приближени, интриги, подмазване, доносничене, подливане на вода на неудобните, вкарване на протежета...

Общата работа при това остава на заден план, кадърните хора с идеи са неудобни и мачкани и крайният резултат е плачевен.

Парадоксално е, но добрият ръководител не трябва да желае власт, а да желае да бъде максимално полезен. Не трябва да иска да се налага и самоизтъква, а да позволява и дори да стимулира останалте да поемат повече отговорност, да разкриват потенциала си и да поемат отговорности.

Колективният дух на работа може да сътвори чудеса, защото "Две глави мислят повече от една", "Сговорна дружина планина повдига" и т.н.

Не, никак не е парадоксално, нормално е, бих казала.

Обаче често не е така. Защо? Ами нали разбираш, че тези 50 човека от примера, който съм дала, дори не са в състояние да изберат правилния човек за координатор. Защото именно някой амбициозен вече ще е успял да изманипулира мнението на повечето хора, които са на и под средното ниво, в своя полза.

Какво ще кажеш да те управлява такъв човек:

Какво е да си просветлен човек?

Просветления човек, може веднага да го познеш. Когато застанеш до него и започваш да чувстваш как мозъка ти става тих. Започваш да усещаш тишината и ставаш спокоен. Вътрешният ти диалог спира и съзнанието ти се изчиства. Придобиваш яснота. Сърцето ти пее, забравяш грижите. Това е така, защото просветления човек излъчва даршан. Намерите ли такъв човек, стойте до него. Изживеете ли това, знайте че може да научите много от този човек. Този човек може да ти бъде духовен учител. Много от нашите баби и дядовци са просветлени хора.

За такъв човек говоря от самото начало.

Редактирано от Диана Илиева
Линк към коментар
Share on other sites

Аз само ще си позволя да наблегна на част от него: "вашите дела и мисли", не вашето местоживеене. Защото... нашето местоживеене е Земята, цялата, дори с мръсните градове, в които също някой трябва да почисти.

Вяра без дела е мъртва. Тук говорим за цялостен начин на живот - от изхвърлянето на обелките от лука до най-тънките нива на човешкото същество. Едно е да си изхвърлиш старите бутилки на сметището и съвсем друго да ги даваш за рециклиране. Важи и за другите неща. Просто ако имате стара кола идва един момент в който поддръжката и губи смисъл, защото разходите стават твърде високи и не си струва. По-добре да си купиш нова.

Целия свят не мога да нося на плещите си, но за собствения си кръст ще се постарая.

Сигурни ли сте, че "пряката демокрация" е реализуема?

Аз никак не съм.

Бих се радвала да ми кажете/покажете едно такова селище/полис, което да е просъществувало повече от година в условията на пряка демокрация.

В Швейцария има пряка демокрация, в кантоните.

Хм, Учителят дали не е казвал нещо за такива полиси?

Редактирано от Канел
Линк към коментар
Share on other sites

Започни от себе си

Думите, които ще прочетете по-долу, са написани върху надгробната плоча на англикански епископ В Криптата на Уестминстърското абатство:

Когато бях млад и свободен и Въображението ми не знаеше граници, мечтаех да променя света. Като започнах да остарявам и помъдрявам, открих, че светът няма да се промени, така че поукротих стремежите си и реших да променя само страната, в която жвееех.

Но и тя изглеждаше непоклатима.

В залеза на моя Живот, в последен отчаян опит се залових да променя оне моето семейство, най-близките ми, но уви, те не искаха и да чуят.

Сега, когато лежа на смъртния си одър, внезапно прозрях: ако най-напред бях променил себе си, тогава, чрез моя собствен пример щях да променя семейството си.

Вдъхновен и насърчен от моите близки, щях да мога да направя и страната си по-добра, а Кой знае, може би дори щях да успея да променя света.

Анонимен автор

Моля, вижте блога на Клаудия Тук нямам какво да добавя:feel happy:

Редактирано от Слънчева
Линк към коментар
Share on other sites

Моля, вижте блога на Клаудия Тук нямам какво да добавя:feel happy:

Много благодаря, Слънчева. Ето за това, което е описано в статията, говоря и аз. :hypocrite:

Не знам обаче защо толкова я обичате тая мантра "да промениш себе си" без да отчитате факта, че човек е "обществено животно" както го нарича Аристотел. Сам човек става само за онова място с двете нули. Даже един секс не може да практикува, ако е сам. ;) Следователно човек живее с други хора и да промени себе си значи да променя и средата около себе си, не собствено себе си.

Ако станеш вегетарианец сред месоядци какво ще постигнеш? Раздори и социално разделение. Е, може и някой друг да те последва, но пък сигурно някои ще те намразят, задето не споделяш вече трапезата им. А ако си вегетарианец сред други вегетарианци, такъв проблем няма. :v:

Да, започнал съм от себе си и то доста отдавна. Това не отменя необходимостта от социална промяна, а напротив - събирането на група от единомишленици значи консолидация и взаимна подкрепа. И когато говорим за даване на пример, защо да не е пример на група от хора (както казах по-горе, човек не е сам за себе си, а е социално същество)? :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 months later...

Аз съм привърженик на модела “екоселище, изградено от родови имения“, защото имам нужда от лично жизнено и творческо пространство, съответствуващо на големината на родовото имение - 10 дк.

Но в каквато и форма и организация да е екоселището, каквато и да е духовната му насоченост, трябва да бъдат изпълнени няколко задължителни условия - природосъобразен начин на живот, без синтетични отпадъци, самодостатъчност, пряка демокрация.

Ето тук е доказаната истина.

Древните българи например не познават парите като обменна единица. Обикновено, както твърди проф. Петър Мутафчиев, те си произвеждали всичко сами. Единственото, което внасяли, е желязо и сол. Тъй като нямали какво да правят с излишъка, българите, както и много други народи, не се стремели към печалба и работели само по няколко часа на ден - толкова, колкото да произведат основните продукти, нобходими за живота. Това е уникален начин човекът да не се развращава, да не прави приоритетни материалните и физическите облаги. След като работи не с едничката цел да има още и още, той има значително повече свободно време, което да използва за културен и духовен подем.

От блога на Клаудия.

Редактирано от Теодора Андреева
Линк към коментар
Share on other sites

Паневритмия във Финдхорн

Припомних си тази статия ,благодарение на Теордора Андреева и горното и мнение.С удоволствие я споделям с вас.

Благодаря Теодора.

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Но в каквато и форма и организация да е екоселището, каквато и да е духовната му насоченост, трябва да бъдат изпълнени няколко задължителни условия - природосъобразен начин на живот, без синтетични отпадъци, самодостатъчност, пряка демокрация.

Все повече се убеждавам, че такова селище трябва да има по-прагматична, научна и дори бих казал материалистична насоченост. Писнало ми е от безсмислени религиозни спорове на чий Господ шлифера му е по-хубав, от приказки и поучения от общ характер.

Т.е. основа трябва да бъде природосъобразния живот сам по себе си, а не прозелитизма и изповядването на някакъв религиозен мироглед.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...