Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Зависимостите - част 2. Алкохол, цигари, дрога и др.


Recommended Posts

Защо се стига до алкохол, дрога, цигари? Или по-точно казано – защо някои стават зависими от тези неща, а други – не? В този подфорум (Психология), а и в другите има много подобни теми. Ако модераторите решат, могат да слеят тази тема с някои от тях.

Но на мен ми се иска да повдигна въпроси, които са общи, за всички зависимости. А именно:

- Всеки ли човек, посегнал към чашка бира , вино или концентрат има опасност да се превърне в алкохолик?

- Всеки ли човек опитал някаква дрога , има опасност да стане наркозависим?

- Кога, защо и как някои хора стават зависими от алкохол, цигари, дрога?

В една друга тема от форума имаше сблъскване по въпроса да се употребява ли алкохол и в какво количество. Полезен или вреден е? Но съвсем малко хора си зададоха въпроса – защо се пие?

Какво кара човек да посегне към чашката, дрогата?

Да, Ани и аз се опитах да насоча другата тема към това, защо се пие, намеквах за нужди, липси и т.н., ама ...

Хайде тук да го напиша в прав текст.

Първо - за мен всички външни средства да се направи човекът пълноценен са вредни, независимо дали бързо и директно увреждат тялото (наркотици) или нямат пряка връзка спрямо физическото здраве (шопинг).

Второ - повечето хора са ... как да кажа ... съвсем нормални :) и веднъж намерили своето средство лесно да се чувстват добре, не искат да се откажат от него. Затова и разните специалисти пък са сложили специално име на такива средства, а именно "зависимости".

Трето - повечето хора не осъзнават колко са привързани към това средство, докато нещата не станат видимо катастрофални, а тогава вече е доста късно.

Ако трябва да отговоря на твоите въпроси относно първите два - Не, не всеки човек, посегнал към чашата или каквото и да било има опасност да се пристрасти към съответното нещо. Най-ясно е, когато нещото е опитано примерно от любопитство, покрай приятели и др.п. и веднага в човека се появи негативна реакция, буквално на физическо ниво. Просто това средство не е за този човек. Обаче ако алкохола не му е вкусен, ако цигарите го задушават, може пък сладкото да му харесва; толкова, че да не може без него. Или кафето, или шоколада ...

Виж третият е най-интересен и най-труден.

По мои наблюдения всеки от нас не е напълно хармоничен и балансиран, т.е някои неща са в повече, а някои в по-малко или направо липсват. По тази причина всеки от нас е потенциален зависим. От какво - там е специфично, обикновено човек е предразположен към едни неща, а не го привличат други.

Сега, колкото по-голям е дисбалансът, толкова човек няма да се чувства комфортно (буквално сам със себе си) и ще си търси нещото, което да компенсира това. И го намира.

Т.е колкото по-уравновесен е един човек, толкова по-малка вероятност има да прояви някаква пристрастеност към нещо. И обратно.

По-важният въпрос според мен не е зададен - може ли по друг начин, може ли без външни средства?

Да, може. Но тук вече човек наистина по един или друг начин (понякога изправен буквално пред физическата си смърт)следва да прогледне, да види ясно себе си, да си даде сметка и да опита да развие в себе си липсващите качества, черти, да се стреми да не подхранва това, което и без друго има в повече, като за тези неща има много методи и средства, различни, не е казано, че непременно някакви странни, мистични ... Понякога просто ако запишете едно дете на подходящ вид спорт, вие способствате да добие то този липсващ му баланс 60.gif Може да се ползват (като временна помощ!) есенциите на д-р Бах или хомеопатия, може да се ходи на индивидуална или групова психотерапия, може да се медитира ... - за всеки е различно.

Ще се радвам и на други коментари по темата, защото за мен тя е много важна, а наистина, както казва ris78 в другата тема, сме склонни да я подценяваме.

Редактирано от Иво
Линк към коментар
Share on other sites

Тчно така Диана ,както се казва почти няма какво да се добави ,но бих наблегнал главно на причниата ,както писа "когато човек не се чувства конфортно със себе си" ,аз бих допълнил когато човек не се харесва ,когато не харесва компанията си и гледа да замъгли съзнанието си с алкохол или да избяга от неговата реалност с дрога ,причините се крият главно във възпитанието ,когато човек е израстнал в нехармонична среда то вероятноста да прибегне към тия пороци е много голяма ,а да се измъкне навреме и докато се осъзнае човек може да мине много време и да изпусне много прекрасни моменти .Някой пък пият алкохол за да се отпуснат или за да им дойде настроението ,тука проблем почти няма ,само може да се запитаме защо човек му трябват стимуланти за да се отпусне или развесели ,значи нещо в него му пречи да бъде себе си ,защо се притеснява ако не пие алкохол и т.н. .Колкото до цигарите и там има проблем ,като в началото обикновенно е за да се впише човек в дадена група ,да си придаде важност ,да получи удобрението на някой ,а после като му стане навик за да се поотпусне ,и е нужно нещо да растърси човек за да се откаже от алкохола и цигарите или голяма воля ,както казва Марк Твен "най лесно е човек да откаже цигарите -аз лично съм го правил хиляди пъти " :) .А при дрогата отново имаме психични проблеми но много по големи отколкото при алкохола и цигарите ,там отново оказва влияние нехармоничната среда в семейството най вече ,после в обществото .

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте.

Не пуша вече,както казва колегата по професия Алън Кар в своята едноименна книга.

От тази позиция ще взема отношение по темата,не да ви разказвам перипетии,а по-скоро да споделя моите изводи по поставените от Ани въпроси.

Първо по въпроса с превенцията мисля,че най-доброто,което човек може да направи за себе си е никога да не опитва цигари и наркотици .Опиташ ли веднъж, автоматично попадаш в риска да станеш зависим,макар доста дълго да ти се струва,че можеш лесно да спреш и да се откажеш.

Второ ,по въпроса с отказа ,т.е приключването със зависимостта.Възможно е.Свързано е с волята.

Когато започнах да чета беседите на Учителя,отначало не разбирах връзката ум-сърце -воля,за която се говори в много от тях.Постепенно взе да ми просветва,с натрупването на информация по въпроса.Стъпка по стъпка,най-напред узрях за решението да приключа,после се наложи да поработя върху волята с утвърждения и упражнения,каквито има дадени от Учителя .Когато ми беше трудно се подкрепях пак с четене и така успях.Това е от мен,.

Мога,можеш,може,.можем,можете,могат.....:feel happy:

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Защо се стига до алкохол, дрога, цигари? Или по-точно казано – защо някои стават зависими от тези неща, а други – не?

Факторите са много – характер, темперамент, склонности, развитие на ума и волята, светоглед, доколко човек е емоционален, доколко е самостоятелен, доколко се влияе от околните, дали е интровертен или екстровертен, възпитание, среда...

- Кога, защо и как някои хора стават зависими от алкохол, цигари, дрога?

Когато усилията необходими да се откажеш от навика започнат да превишават усилията необходими за да го удовлетвориш. Трудно се променя течението на реката, защото водата съвсем естествено си следва вече прокопания канал. Хората често си носят своите склонности и предразположения от минали прераждания. На някои хора не им трябва много за да станат алкохолици примерно. Те носят това предразположение отпреди. Може да са със слаба воля или пък светогледа им да е основан на принципа „удоволствието преди всичко“ и да свързват това удоволствие с алкохола. Възможностите са много и всеки конкретен случай е комбинация от различни фактори, всеки от които влияе с различна тежест.

Тук ми се иска да направя едно разграничение между зависимостите. По принцип всяка зависимост е нежелателна, но не всяка зависимост може да се окачестви като сериозен проблем. Преди всичко следва да се обърне внимание на зависимостите, които нарушават физическото и психическото ни равновесие и здраве. Тук нещата също са индивидуални – една и също зависимост при едни хора може да не окаже видимо влияние, докато в същото време може да разруши живота на други.

- Всеки ли човек, посегнал към чашка бира , вино или концентрат има опасност да се превърне в алкохолик?

Много е важно личното отношение, психическата нагласа, очакванията. Освен това навикът не се изгражда отведнъж. Както вече споменах, факторите са много.

- Всеки ли човек опитал някаква дрога , има опасност да стане наркозависим?

Тук нещата са същите, но наркотиците оказват влияние върху здравето и психиката в много по-голяма степен, и шансът да се пристрасти човек е далеч по-голям.

Линк към коментар
Share on other sites

Не се опитваме да разглеждаме тези въпроси от окултна гледна точка. Някой чел ли е какво всъщнос става с пиещите или с вече доста зависимите от алкохол, цигари, дрога? Щайнер, Ани Безант, Учителя как описват невидимата страна на този процес?

Линк към коментар
Share on other sites

За да открия темата, си имам повод. Познавам човек, който до 55 – та си годишнина отричаше твърдо алкохола, цигарите, лекарствата – изведнъж в следствие на увлечението по някакви диети, затъна в алкохолизъм. Започна се от квас!!! И продължи през вино, бира, концентрати. И все с лечебна цел... :hypocrite:

Затова и зададох тези въпроси. Може ли някои хора, които никога не са близвали алкохол – изведнъж да станат зависими от него? Независимо от възрастта? Според един май приятел (по скайпа) – въпросът е твърде личен. Но аз си мисля, че това не е изключение. И при други хора може да се е случило подобно нещо? :rolleyes:

Каква е причината за затъването в някоя зависимост? Вие сте изредили доста. Характер, темперамент, склонности, развитие на ума и волята, светоглед, доколко човек е емоционален, доколко е самостоятелен, доколко се влияе от околните, дали е интровертен или екстровертен, възпитание, среда..Карма, очаквания, социални условия, слаба воля, нежелание за живот или нежелание да приемеш себе си, желание за лесна адаптация? Има още много.

Май забравихте наследствеността? Мисля, че и тя е фактор? :huh:

Braman, много хубав въпрос. :thumbsup:

Не се опитваме да разглеждаме тези въпроси от окултна гледна точка. Някой чел ли е какво всъщнос става с пиещите или с вече доста зависимите от алкохол, цигари, дрога? Щайнер, Ани Безант, Учителя как описват невидимата страна на този процес?

Мислех да отворя темата във форум Езотерика. Все пак Порталът е с езотерична насоченост главно. Нещата може да се изяснят само ако се схване техният окултен смисъл! От тук да се разбере Божествения замисъл и роля за тях. :sorcerer:

Може и да опитам... :hmmmmm:

Линк към коментар
Share on other sites

Ани,със сигурност има отговори на твоите въпроси,в много беседи,слова и лекции на Учителя.Аз обаче съм намерила за себе си отговори в следните :

Двата полюса-неделна беседа

и

Обич към знанието-съборно слово

Линк към коментар
Share on other sites

Da< наследствеността има връзка дотолкова, доколкото тя определя вида вещество, към което ще е зависим човекът - сладко, тютюн, алкохол или дрога.

От енергийна гледна точка зависимостта има възможност да започне, когато човекът е подложен на силен стрес, силна мъка ( може да не е внезапна, а незабележима и продължителна), недоволство, лично неудовлетворение ... и др. негативни емоции или представи за себе си, за околните,за живота. Представи, които водят до безпомощност.( Затова нежните хора на интелектуалния труд или изкуството са по -уязвими от хората на физическия труд и живеещите сред природата.)

Тогава тези емоции водят до разрушаване на част от енергийната структура - получават се "дупки" в нея. В тази дупки може да се загнезди количество енергия с по-ниска вибрация. За да остава постоянно, това количество енергия се нуждае от допълнителна енергия със същата вибрация. И съответно си я набавя чрез физически носители, които са дрогата, тютюнът, алкохолът и т.н.

Как може да се прекрати този процес - като енергийно се изчисти "мръсната енергия" и се възстанови структурата там, където се е появила "дупката".

Доста е трудно, дори опасно за външен човек без опит и без достатъчно силна енергийна с-ма.

Затова в Аспарухово до Варна именно свещеник се е заел със задачата да помага на такива хора. Явно е Истински свещеник и е с висока вибрация ( описателно казано - силна воля) , затова няма опасност да бъде заразен.

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

От енергийна гледна точка зависимостта има възможност да започне, когато човекът е подложен на силен стрес, силна мъка ( може да не е внезапна, а незабележима и продължителна), недоволство, лично неудовлетворение ... и др. негативни емоции или представи за себе си, за околните,за живота. Представи, които водят до безпомощност.( Затова нежните хора на интелектуалния труд или изкуството са по -уязвими от хората на физическия труд и живеещите сред природата.)

Тогава тези емоции водят до разрушаване на част от енергийната структура - получават се "дупки" в нея. В тази дупки може да се загнезди количество енергия с по-ниска вибрация. За да остава постоянно, това количество енергия се нуждае от допълнителна енергия със същата вибрация. И съответно си я набавя чрез физически носители, които са дрогата, тютюнът, алкохолът и т.н.

Как може да се прекрати този процес - като енергийно се изчисти "мръсната енергия" и се възстанови структурата там, където се е появила "дупката".

Доста е трудно, дори опасно за външен човек без опит и без достатъчно силна енергийна с-ма.

Може да ви обясня защо човек пие вино, има си причини. Без причини не може. Виното всякога човек започва да го пие от безлюбие. Всеки, който се разочарова в любовта, става пияница. Всеки, който приеме любовта, става трезвеник. Трезвеност без любов не може. Сега проповядват въздържание. Въздържанието трябва да дойде до причината. Трябва да се вложи любов в човешката душа и човек ще бъде трезвен. Във вегетарианството е същият закон. За да бъде човек въздържател, или за да бъде вегетарианец или плодоядец, непременно трябва да има любов. Тази именно любов е, която ще достави тези хранителни материали, вещества, които са необходими. Любовта представя най-хубавата храна. Дълговечният живот зависи от любовта. Най-късият живот зависи от надеждата. Като изгубиш любовта, влезеш във вярата. Като изгубиш вярата, слизаш до надеждата. Като слезеш до надеждата, то е най-ниското. Всички същества, и най-малките, започнаха с надеждата, качиха се във вярата и дойдоха до любовта.

Двама господари

Я попитайте един пияница, който 25 години е пил винце, че като дойде до чашата да се откаже. Природата някой път лекува онзи, който е пил вино: разклати се ръката, че ръката трепери, не може да занесе чашата до устата. Но те се ухитряват: завърже ръката с връв, прекара връвта през врата, вземе чашата с ръка и като тегли връвта през врата с другата ръка, чашата не се разлива, задържа се, но се не клати. Труден въпрос е да се откажеш от нещо, което обичаш, понеже то е свързано с нашата аура, нашата кожа засяга. Под думата кожа разбираме туй, което човек възприеме, всичките блага от природата. Ако се попари кожата, човек престава да живее. Ако запушите порите на човешкото тяло, човек умира. Човек диша и чрез порите си.

Новият век

Линк към коментар
Share on other sites

Един цитат на Марк Твен гласи : Един път в живота Фортуна почуква на вратата на всеки, но в това време човекът може да е в близката кръчма и да не чуе . :)

Линк към коментар
Share on other sites

Пристрастяването към сладкото е все по-често срещано явление.По-податливи са жените,поради особеностите на техния организъм.В периодите,когато прогестерона взима надмощие,т.е. през втората половина на менструалния цикъл повечето жени страдат от депресия и за да се преборят с нея посягат към сладкото - захарта повишава нивото на серотонина в мозъка.Женската психика е по-лабилна от тази на мъжете,което е причина те да се чувстват нещастни по-често от силния пол - ето още един повод да консумират сладки храни.

Последствията от това пристрастяване не са по-малко опасни от тези,които се появяват вследствие на пристрастяването към алкохола,цигарите,дрогата.

Ето какви последствия може да има пристрастяването към сладки храни тук

Линк към коментар
Share on other sites

Може да ви обясня защо човек пие вино, има си причини. Без причини не може. Виното всякога човек започва да го пие от безлюбие. Всеки, който се разочарова в любовта, става пияница. Всеки, който приеме любовта, става трезвеник. Трезвеност без любов не може. Сега проповядват въздържание. Въздържанието трябва да дойде до причината. Трябва да се вложи любов в човешката душа и човек ще бъде трезвен. Във вегетарианството е същият закон. За да бъде човек въздържател, или за да бъде вегетарианец или плодоядец, непременно трябва да има любов. Тази именно любов е, която ще достави тези хранителни материали, вещества, които са необходими. Любовта представя най-хубавата храна. Дълговечният живот зависи от любовта. Най-късият живот зависи от надеждата. Като изгубиш любовта, влезеш във вярата. Като изгубиш вярата, слизаш до надеждата. Като слезеш до надеждата, то е най-ниското. Всички същества, и най-малките, започнаха с надеждата, качиха се във вярата и дойдоха до любовта.

Двама господари

Я попитайте един пияница, който 25 години е пил винце, че като дойде до чашата да се откаже. Природата някой път лекува онзи, който е пил вино: разклати се ръката, че ръката трепери, не може да занесе чашата до устата. Но те се ухитряват: завърже ръката с връв, прекара връвта през врата, вземе чашата с ръка и като тегли връвта през врата с другата ръка, чашата не се разлива, задържа се, но се не клати. Труден въпрос е да се откажеш от нещо, което обичаш, понеже то е свързано с нашата аура, нашата кожа засяга. Под думата кожа разбираме туй, което човек възприеме, всичките блага от природата. Ако се попари кожата, човек престава да живее. Ако запушите порите на човешкото тяло, човек умира. Човек диша и чрез порите си.

Новият век

:thumbsup2:

Благодаря Лъчезарна.Много точни цитати ,които могат да се приложат за всяка една зависимост в нашия живот.

Зависимостите наистина се появяват ,когато човек живее в състояние на безлюбие .Мислим си,че ще запълним празнината вътре в себе си,породена от безлюбието с нещо отвън.И посягаме към нещото,а то пуща корени в нас и никак не е лесно после да приключим .

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Пламъче, благодаря ти. Минах и през тази зависимост-сладката. Важно е да знаем на какво се дължи, да се вгледаме в себе си и да отстраним причината. Изобщо залитания можем да имаме в много области. Умереността, средният път е много важен. Трудничко е днес да се устоява на изкушенията, но се самовъзпитаваме и се получава:feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Понякога, когато страданията на хората са много големи, причиняват им известни удоволствия, да забравят страданията си. Това наричат заспиване. И това е един вид сън. Когато някой длъжник има да дава голяма сума на своя кредитор, той мисли, мисли, търси начин как да излезе от това трудно положение и като не намери никакъв изходен път, той отива в някоя кръчма да се напие, да забрави дълга си. С пиенето, обаче, нищо не се разрешава. Това е временно отлагане на нещата, колкото да освободи човек ума си от известен товар.

Ето младоженецът иде

Линк към коментар
Share on other sites

Пламъче, благодаря ти. Минах и през тази зависимост-сладката. Важно е да знаем на какво се дължи, да се вгледаме в себе си и да отстраним причината. Изобщо залитания можем да имаме в много области. Умереността, средният път е много важен. Трудничко е днес да се устоява на изкушенията, но се самовъзпитаваме и се получава:feel happy:

:)Слънчева,и аз минах през сладката зависимост!

Имах тежки периоди в живота,когато се тъпчех неистово със сладкиши.Мислех си,че никога няма да откажа сладкото,но за моя голяма и приятна изненада се справих само за една седмица с постепенно намаляване на сладкото.

Сега ми се прияжда много рядко и парченце шоколад ми стига.

Всички крайности са вредни!

Линк към коментар
Share on other sites

За зависимостите може да говорим много.Това е твърде обширна тема.Радвам се на успехите на хората преодоляващи своите зависимости.Мисля си, че бягството от отговорността ни да застанем срещу себе си, своя характер или его е предпоставка да намерим утеха в нещо от рода на цигара, алкохол, дрога.Тези зависимости не лекуват болката, напротив те ни заблуждават, че проблема ще се реши от самосебе си.Да живееш в свят от илюзии не е спасение.:thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Защо човек става зависим? - най-общо за да се чувства по-добре (измамно по-добре). Друг е въпросът дали това е начинът и средството. Наследствеността може да окаже влияние и в двете посоки. Например аз съм наследствено обременена - към зависимост от алкохол, цигари, наркотици... Опитала съм да "пуша" един единствен път - на 4 годишна възраст. Дръпнах си веднъж от цигарата и това беше. От тогава до сега не съм пушила, дори и не ме изкушават цигарите, напротив - дразнят ме и в задимена среда буквално се задушавам.

Ненавиждам алкохола и не употребявам такъв, дори и вино. Не заради някакъв криворазбран морал, а защото не ми харесва (опитвала съм). Дори и сладкиш с алкохол не ми е вкусен. Като дрегер съм - усещам алкохола именно защото ми е неприятен.

В тази връзка наследствеността към гореизброените неща може да окаже и положително влияние.

Познавам хора, които са пристрастени към адреналина (ако има такава зависимост, а според има). Тези хора правят всичко възможно да поддържат високи нива на адреналин в организма си, защото тогава се чувстват добре. Живеят рисково, постъпват импулсивно, залагат живота си на карта и пр.

При мен имаше дълъг период (в продължение на години), през който нивото на адреналин в организма ми беше високо (не защото го исках, средата в която живеех беше такава) и зная, че когато нещата около мен се успокоиха и забавиха своя ход, аз буквално чувствах "адреналинов глад" и изпаднах в "адреналинова абстиненция". И трябваше да положа усилия да не действам импулсивно с цел засищане на тази нужда по деструктивен начин.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Зависимостите са бич, който унищожава цвета на нацията и след като не можем да се борим с причините, които ги създават, то трябва да помагаме на тези, които са в проблема.

Линк към коментар
Share on other sites

Зависимостите са от разнообразно естество.Може би всичко се корени в семейството.Когато се отнасят с неразбиране към нас вътре в семейната система ние си изграждаме его- защити.Потискаме чувствата си, отричаме много истини, прехвърляме яда се върху своите приятели и всичко, което притежаваме създава илюзии за любов и привързаност.Идеализираме много неща или омаловажаваме, откъсваме се от всички и от и всеки- затваряме се за света.Изпитваме чувство на срам, а той пък подхранва натрапливости- черната чума на нашето съвремие.Преследва ни чувсто на жажда за консумация- повече пари, храна, интимни преживявания, алкохол, адреналин, забавления, богатства, екстаз.Като една безконечна бременност, която никога не дава плод.Всъщност у нас е пренебрегнато детето, детското.Нашето семейство е в основата на всичко-тук се учим на емоционална непосредственост,как и какво да изразим от себе си., поемаме роли , които да вместим в динамиката на тази система.Нашите натрапливости и пристрастености ни спасяват от лошите настроения и чувства.Зависимостта е повсеместен начин на живот /по- скоро начин на смърт/.В основата му е заложен отказът на индивида да бъде самия себе си, стремежът да постигне, да изиграе или да използва нещо вън от себе си, за да бъде щастлив и обичан.Наркотиците са фалшивите болкоуспокоявищи за страданието.Да страдаме истински означава да се чувстваме толкова зле, колкото всъщност сме.Животът на 60 млн. души е сериозно зависим от употреба на алкохол като средство за забрава.Без да се брои в статистиката убийства при катастрофи, насилието в дома и убийствата.Пушенето и прекаленото хранене също са пристрастености.Ракът е болест свързана с потискане на емоции.Изобщо привързаността към алкохол, цигари, дрога и каквото и друго да е, се превръща в заучена безпомощност, заробвайки човека и убивайки душата му.

Да превъзмогнем зависимостите си, да тръгнем към себе си преодолявайки първоначалната магия на родното семейство, за да надмогнем дълбоката тъга.Само когато личните ни граници са здрави, светът не е толкова страшен.Уверени сме в своята собствена сила да успеем.

"Ако можеш да бъдеш бъди.Ако ли не вдигни глава и върви сред хората, поправяйки и разваляйки всичко, докато се умориш" Е.Е.Камингс

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Здравейте! Да споделя тук опита си на бивша пушачка и кафеджийка. :) Може да се окаже интересно и полезно за някои.

Пропуших още от ранни гоини, като бързо минах на пакет цигари на ден и сутрешен махмурлук, който минаваше след едно солидно кафе и две цигари. Това трая някъде 20 години. В една хубава пролет без видима причина изведнъж вкусът на цигарата се измени, стана ми противен, Започнах да хвърлям цигарите наполовина изпушени и така за един кратък месец напълно ги отказах, като едновременно с това отпадна и нуждата от кафе. Сутрин се събуждах със свежа глава и програмата за деня за 5 минутибеше готова. Обаче докато се разделях с цигарите, апетитът ми се изостри и качих 20 килограма. Нооо, се чувствувах много добре.

От лиготия обаче в следобедите часове започнах да припалвам цигарка с кафенце. В следващите няколко години дозите се качиха постепенно и до миналата година бях стигнала до 8-9 цигаро-кафета на ден. С добре установена отново зависимост.

Тази Нова Година обаче я празнувах по-много особен начин. Налегна ме тежък грип с висока температураи силно главоболие. Три денонощия прекарах в полусън , в треска, без да ям нищо. Лекарства не вземах,освен аспирин, оставих организма ми да се пребори по естествен начин. На 4-5и ден започнах да изплувам. На петия ден следобед се опитах да пийна едно кафе с цигара, но през нощта получих астматичен пристъп и я прекарах в по-голямата част в седнало положение на канапето в салона, практикувайки астма-мудрата, защото Вентолинът не помагаше. Мудрата впрочем е много ефикасна, както и другите мудри.

На сутринта си казах "Сбог ом на цигарите".:thumbsup1:

Е после до края на месеца трябваше да проявявам и воля, защото споменът за вкуса на цигара с кафе беше много силен. Но въздържанието не беше мъчително. Нито ме изнервяше, нито пък изостри апетита ми. Даже вкусовите усещания и одората ми доста се притъпиха (а при първото отказване се бяха усилили), което продължава и до сега.

Отново главата ми беше бистра и бях много доволна и горда от постигнатото. Бях по-енергична и в добро настроение, с ясна мисъл, без вялост и умора. Наистина започвам да подозирам, че в цигарите освен никотина има и други съставки, които замайват и създават зависимост.

С така натрупани опит и кураж се впуснах преди 10 дена в първия в живота ми житен режим, който мина успешно и леко, без много усилия. Кой знае, догодина по същото време може вече и да съм слънцеядка. ;)

Редактирано от Теодора Андреева
Линк към коментар
Share on other sites

повече от десет години цигари и кафета в промишлени количества...чак ме е срам от това сега. Видях в една саттия, че пушенето отнема 25 процента от енергията нужна ни за живот. Тоест подарявам волно на цигарите тези проценти живот. За 33 рожден ден си подарих отказването им. Много съм доволна от освободеното място за живеене без дим. Имам обаче проблем , обонявието така ми се изостри, че не мога да понасям дори миризмата на потни граждани ..но това да е проблема. Освен това тотално забраних пушенето из нас.

Линк към коментар
Share on other sites

Не съм пушила, и не пуша.

Не пия, освен на празник. Никога не съм се напивала (даже ми е любопитно... ама няма да го направя, естествено) :smarty:

Гледайки родителите си съм се научила - баща сериозен алкохолик (и си отиде човека), майка активна пушачка. И всеки у неговия ъгъл си гали своите рога. Тя пуши, той пие... а детето (аз) стои по средата и се чеше по главата. :sleeping:

Но трябва да ви кажа, че благодарение на майка ми, малко по малко се превръщам в пасивен пушач и вече ми е писнало... какво ли не съм опитала, за да и помогна да ги откаже. Книги, речи, статии, басове, криене на цигари и запалки.... Не, та не. <_< То и ината си е зависимост сам по себе си, но това е друга тема. :unsure: Само таблетки не смея да и пробутам, че един Бог знае какви вредни химикали се съдържат в тях.

Свалям шапка на тези от вас, които са успели да се отлепят от тютюнопушенето, макар че и алкохолизма не е лесна работа.

А пък ако случайно сред вас има такива, които са ги отказали под влиянието на някаква психическа манипулация, хипноза, или просто влиянието на някой ваш близък, моля споделете! Би ми било много интересно да чуя.( че може и да приложа... :hypocrite: )

ПС: моите зависимости са свързани с готвената храна (че и боклучената), но това май е извън темата (=

Редактирано от Sybilla
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Енергийните напитки влияят зле на психиката.

Бъдете предпазливи с пиенето на енергийни напитки, защото тази чудотворна течност съдържа голям брой вещества, които влияят отрицателно на психиката.

Водещият изследовател в областта, Брайън Милър, обясни, че кофеинът в допълнение причинява зависимост към енергийните напитки.

Редовното им пиене може да ви причини чувство на постоянна умора и сънливост.

Някои експерти твърдят, че мозъкът напълно отказва да работи, ако консумирате енергийни напитки след бурна нощ и махмурлук на другата сутрин. Това нанася непоправими вреди на организма като цяло, а пиенето на напитките на празен стомах предизвиква умора и оказва лошо въздействие върху сърдечната система и психиката. Честата употреба на енергийни напитки води до учестено дишане и влошава състоянието на зъбите и ноктите.

Вашингтон / САЩ resized_1308572994.jpg

източник

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...