Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
ellsie

Суетата и външния вид

Recommended Posts

Суетни ли сме и държим ли на външния си вид?Дори много хора да са на мнението,че вече не се интересуваме от това как изглеждаме,това не е така.За разлика от нашите родители ние сме разчупили нормите и имаме много по-различен стил на обличане,но това далеч не означава,че не ни интересува как се показваме пред обществото.Ние държим да сме различни,да имаме собствен стил,собствено излъчване.Загледайте се и ще видите,че повечето младежи ножат маркови дрехи и обувки,отидете до Мола или аутлетите на Пума и Найк и ще видите колко тинейджъри пазаруват от там.И защо?Защото не държат на външния си вид ли?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Кристиян

С пазаруване на конфекция от мола собствен стил не се постига, и всъщност, пълната липса на собствен стил и излъчване е това, което отличава днешните млади хора от хората преди няколко поколения, голяма част от които не знаеха що е мол...и на всичкото отгоре си правеха дрехите сами. А външния вид никога не е имал нищо общо с бренд-маниите на подрастващите (че и на застаряващите) :3d_146:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Интересна тема по която може много да се пише.

Тъй като нямам време, ще кажа само че модата и "колективното несъзнавано" са дълбоко свързани.

Днешната мода е израз на времето. С дрехите и прическите си младите сякаш казват: "горкият аз, в какво се забърках?! В какво време ми се падна да живея, как ще живея в тоя провалящ се свят?". Имаше преди години една такава реклама против пиратството - как беше, "който участва в престъпления неизбежно става тяхна жертва".

Затова младите правят косите си настръхнали (!), безформени, хаотични, осакатени и разчорлени (режат косъма на нива и се тупират). Някои души даже си припомнят "бойните времена" от гръко-римско време и си правят "петелски гребен" по подобие на древните военни шлемове.

Дрехите през последните години също изглеждат лековати, повърхностни, елементарни, непрактични (само една малоумна мода може да оголи бъбреците и яйчниците на девойките с оправданието че видите ли, това било красиво :blink:). Преди време така се обличаха само проститутките. Сега това е модата и двата пола.

Архитектурата също - пълен кич. Наричат го еклектизъм и "смесване на културите". За мен си е манжда с грозде. Манджата с грозде също е вид еклектизъм, но не бих си хапнал от нея. :v:

Та така. В края на черния век (Кали юга) душите подсъзнантелно усещат драматизма на времето и го проявяват в живота си по много начини.

Редактирано от Канел

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

аз мисля, че хората, които предпочитат маркова стока не я предпочитат заради марката, а по-скоро заради качеството.....

аз предпочитам да си купя нещо качествено, не робувам на марки, но нали знаете и философията в България е, че вещите и дрехите се купуват да са здрави и качествени, за да издържат по-дълго ако е възможно....повечето хора са зле с финансите и предпочитат да си купят нещо, което ще издържи по-дълго....

естествено повечето хора искат да изглжедат добре....и аз искам да изглеждам нормално....

младежката мода е странна и аз не мога да я разбера, но мисля че с времето и годините както всички хора и по-младите ще променят облеклото и вижданията си.....

всички са били тийнейджъри...всички знаят как е.....

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

младежката мода е странна и аз не мога да я разбера,

"(Кифла) всеееекиии деееен" дето има едно клипче на TV7. :lol:

но мисля че с времето и годините както всички хора и по-младите ще променят облеклото и вижданията си.....

всички са били тийнейджъри...всички знаят как е.....

До голяма степен модата е наложена отвън от определени хора, поне формално. "Всички го правят". Получава се феномен от рода на кокошката и яйцето - трудно е да разбереш дали дизайнерите улавят тенденциите в колективното безсъзнателно или сами задават параметрите на това колективно безсъзнантелно и използват вроденото в хората чувство за солидарност и съпричастност, за да манипулират обществените тенденции. <_<

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:3d_031: Не съм суетна, но пък ми харесва да се поглезвам от време на време. Шия си, преправям, купувам си и нещо готово, от мол-а;)

За марките - не се интересувам, ако нещо ми е по вкуса и по джоба ще си купя.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Нищо лошо не виждам в суетата, в тома човек да се стреми да е чист, сресан, с чисти обувки, измити зъби и изпрани дрехи. Напротив това е един въд уважение към себе си. Но пък прекалената суета ме вбесява, случвало ми се е да виждам мъж, който покрай всяка витрина и кола да се оглежда и приглажда и жени в стремежа си суетен да са кичозни и по-скоро вече нечистоплътни от количеството грим, който са нтрупали и вероятно трудно измиват...

Според мен човек трябва да е някъде по средата. Там някъде счетам, че се намирам и аз самата!

Редактирано от Аделаида

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Мен лично ме интересува това- доколко суетата поглъща от времето за нещо друго като занимание. Защото зная, че има жени(момичета), които се гласят пред огледалото цели часове. Не мисля, че това е полезно.

Колкото до мен самата( отдавна не съм тийнейджър), но още обичам да изглеждам добре. Но не за сметка на много от свободно ми време.

Имам други по-любими занимания.:whistling:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Суетата не е свързана с външния вид. За съжаление всичко и всички се опитват да втълпят на хората, че суетата е прекалена грижа за външния вид.

Основата на суетата е зависимостта от мнението на хората за Мен. Тя е сестра на гордостта.

Загрижеността за външния ни вид е външен израз на два противоположни по същност групи от мотиви, нещо като лист с две страни - на едната виждаме едно, на другата съвсем друго, но те остават един лист:

- безусловна любов и уважение към това, което Бог ни е дарил като физическо тяло в тази реалност и съзнателно и отговорно отношение към него. Любов и уважение към хората, с които живея - девизът на моята зодия (един от тях ) е "Грижа се за себе си толкова добре, че на близките ми да не се налага да се грижат за мен." И това е един от начините ми да ги обичам, да се грижа за тях и да ги оставям свободни. Ако аз харесвам себе си и съм щастлива достатъчно, няма да има нужда другите по някакъв начин да ми подхранват самочувствието и самоуважението. Така аз няма да манипулирам тях, нито ще ги изкушавам да ме манипулират.

- желание да манипулирам хората, които аз съм си избрала, да се отнасят и да мислят за мен това, което аз искам. Това може да се постигне не само с грижа за външния вид, но дори с обратното...

Темата е чудесна и ако имаме предвид кое и как в грижата ни за външния ни вид може да се тълкува като суета, и как можем да трансформираме суетата в безусловна любов, т.е. зависимостта в свобода....

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

На първо място поставям чистотата - и най-красивата и скъпа дреха става грозна ако е замърсена.

Винаги съм се старала да се обличам според вкуса си,без да мисля за това,ще ме харесат ли другите или не.Съобразявам се с натюрела си,времето,мястото и събитието на което ще присъствам.

Не харесвам масовата мода и се чувствам комфортно в дрехи които друг човек няма - много ми помагат уменията да шия и плета.Качеството на материята и изработката са от първостепенно значение при покупката ми на нова дреха.

Не пилея много средства за поддържане на гардероба си.

Редактирано от Пламъче

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest pavletA

Суетата е качество, което трябва да проявим в съответни мерки и за външността си, и за душата си.Робувайки на много етикети за стайлинг, начин на обличане, можем да загубим своята мярка за истински красивите неща в живота.Нерядко съм се сблъсквала с някой добре облечен "глупак".Съжалявам за откровението, но истината е такава.Както и онова общовалидно правило например за физически красивите хора, че са с най- прекрасни души.За съжаление мъчно се намира точната мярка за нещата, човек не трябва да се поддава на течението, на "стадното мислене".Трябва да се посветим на истината, на това да виждаме реалността такава каквато е. Така, че кой как се облича е израз на вътрешното му светоусещане.Не бих съдила никого за избора му как да изразява себе си.Проблема е, че външността на човек не съвпада със същността му- визирам характер, душа, мисли, отношение към себеподобни.Не съм пристрастена купуване на дрехи, но съм съгласна с факта, че съответната среда и повод изискват подходящо облекло. Стремя се да е хубава дрехата, да има естетика, функционалност, практичност.Замислям се какво е излъчването на човек, какви са мислите му, защото те са най- добрата му дреха, но на душата.:3d_031:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Такааа, добре къде обаче е границата между добре поддържаната хигиена и външен вид и прекалената сеута, защото, човек да чист, поддържан, с чисти и поддържани дрехи, сресана и чиста коса и прочее може да се разтълкува по - много и различни начини от много и различни хора?

Питам и ме интересува вашето мнение, защото свето го зная, и аз лично мога да определя една такава граница, но искам да чуя и вас.

Редактирано от Аделаида

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

<embed src="http://c.brightcove.com/services/viewer/federated_f8/1569972706" bgcolor="#FFFFFF" flashvars="videoId=659394282001&playerId=1569972706&viewerSecureGatewayURL=https://console.brightcove.com/services/amfgateway&servicesURL=http://services.brightcove.com/services&cdnURL=http://admin.brightcove.com&domain=embed&autoStart=false&" base="http://admin.brightcove.com" name="flashObj" seamlesstabbing="false" type="application/x-shockwave-flash" swliveconnect="true" pluginspage="http://www.macromedia.com/shockwave/download/index.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash" height="412" width="486">

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Хубаво е да изглеждаме добре. Но по-хубаво е да се чувстваме добре. "Нищо прекалено"

560.gif 359.gif

371.gif 372.gif

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Такааа, добре къде обаче е границата между добре поддържаната хигиена и външен вид и прекалената сеута, защото, човек да чист, поддържан, с чисти и поддържани дрехи, сресана и чиста коса и прочее може да се разтълкува по - много и различни начини от много и различни хора?

Еклисиаст 1:

1. Думите на проповедника, Давидовия син, цар в Ерусалим: -

2. Суета на суетите, казва проповедникът;

Суета на суетите, всичко е суета.

3. Каква полза за човека от всичкия му труд

В който се труди под слънцето?

4. Едно поколение преминава, и друго поколение дохожда;

А земята вечно стои.

5. Също и слънцето изгрява, и слънцето захожда,

И бърза да отива към мястото гдето трябва да изгрява.

6. Вятърът отива към юг,

И се връща към север;

Вятърът постоянно обикаля в отиването си,

И пак се връща в своите кръгообращения.

7. Всичките реки се вливат в морето,

И пак морето не се напълня;

На мястото гдето отиват реките,

Там те непрестанно {Еврейски: Се връщат да.}* отиват.

8. Всичките неща са досадни, -

Човек не може да изкаже до колко;

Окото не се насища с гледане,

Нито се напълня ухото със слушане.

9. Каквото е станало, това е, което ще стане;

И каквото е било извършено, това е, което ще се извърши;

И няма нищо ново под слънцето.

10. Има ли нещо, за което може да се каже: Виж! това е ново?

То е вече станало във вековете, които са били преди нас.

11. Не се помнят предишните поколения;

Нито ще се помнят послешните, грядущите, поколения,

Между ония, които ще идат подир.

12. Аз проповедникът бях цар

Над Израиля в Ерусалим;

13. И предадох сърцето си да издиря

И да изпитам чрез мъдростта

Относно всичко що става под небето.

Тежък е тоя труд, който Бог е дал на човешките чада

За да се трудят в него.

14. Видях всичките дела, що се вършат под слънцето;

И, ето, всичко е суета и гонене на вятър.

15. Кривото не може да се изправи;

И това, което е недоизпълнено, не може да се брои.

16. Аз се съвещавах със сърцето си и рекох:

Ето, станах велик, и съм умножавал мъдростта си

Повече от всички, които са били преди мене в Ерусалим;

Да! сърцето ми е имало голяма опитност в мъдрост и знание.

17. И предадох сърцето си, за да позная мъдростта,

И да позная лудостта и безумието.

Познах, че и това е гонене на вятър.

18. Защото в многото мъдрост има много досада;

И който увеличава знание увеличава и печал.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Хубаво е да изглеждаме добре. Но по-хубаво е да се чувстваме добре. "Нищо прекалено"

560.gif 359.gif

371.gif 372.gif

Както човек се чувства, така и изглежда! :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Чудесно е човек да е чист и спретнат ,невиждам нищо лошо в това дори напраотив ,всички знаем че по дрехите посрещат и по акълат изпращат .Не робувам на мода ,иначе гледам да ми допадне дрехата и материята ,но трудно си намирам това ,което ми допада .Има обаче един друг момент ,на нуждата от купуването постоянно на нови дрехи и обувки ,а всъщност на тялото трябва някаква дреха да му е топло .Хубаво е хората да се обличат добре .

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Аз не се обличам кой знае как, обаче като застана пред огледалото и не се махам от там. Много съм суетен, дори имам утвърждения за да стана още по красив :D и все пак не съм някой с хаотична прическа.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Аз не се обличам кой знае как, обаче като застана пред огледалото и не се махам от там. Много съм суетен, дори имам утвърждения за да стана още по красив :D и все пак не съм някой с хаотична прическа.

Най-важното е човек да харесва себе си и при избора си на облекло да не се ръководи от чуждо мнение.

Не е възможно да те харесват всички, а не е и нужно.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Хубаво е човек да държи и на външния си вид, да се грижи за своето тяло, кожа, коса, облекло и т.н. Все пак това е дори, част от културата и възпитанието!

Е, прекалената суета и мен ме дразни понякога, както прекалените пластични корекции и изкуствените неща до които все по често допират младежите, но все пак, нека всеки има право на своя избор и на своите уроци!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Такааа, добре къде обаче е границата между добре поддържаната хигиена и външен вид и прекалената сеута, защото, човек да чист, поддържан, с чисти и поддържани дрехи, сресана и чиста коса и прочее може да се разтълкува по - много и различни начини от много и различни хора?

Еклисиаст 1:

1. Думите на проповедника, Давидовия син, цар в Ерусалим: -

2. Суета на суетите, казва проповедникът;

Суета на суетите, всичко е суета.

3. Каква полза за човека от всичкия му труд

В който се труди под слънцето?

4. Едно поколение преминава, и друго поколение дохожда;

А земята вечно стои.

5. Също и слънцето изгрява, и слънцето захожда,

И бърза да отива към мястото гдето трябва да изгрява.

6. Вятърът отива към юг,

И се връща към север;

Вятърът постоянно обикаля в отиването си,

И пак се връща в своите кръгообращения.

7. Всичките реки се вливат в морето,

И пак морето не се напълня;

На мястото гдето отиват реките,

Там те непрестанно {Еврейски: Се връщат да.}* отиват.

8. Всичките неща са досадни, -

Човек не може да изкаже до колко;

Окото не се насища с гледане,

Нито се напълня ухото със слушане.

9. Каквото е станало, това е, което ще стане;

И каквото е било извършено, това е, което ще се извърши;

И няма нищо ново под слънцето.

10. Има ли нещо, за което може да се каже: Виж! това е ново?

То е вече станало във вековете, които са били преди нас.

11. Не се помнят предишните поколения;

Нито ще се помнят послешните, грядущите, поколения,

Между ония, които ще идат подир.

12. Аз проповедникът бях цар

Над Израиля в Ерусалим;

13. И предадох сърцето си да издиря

И да изпитам чрез мъдростта

Относно всичко що става под небето.

Тежък е тоя труд, който Бог е дал на човешките чада

За да се трудят в него.

14. Видях всичките дела, що се вършат под слънцето;

И, ето, всичко е суета и гонене на вятър.

15. Кривото не може да се изправи;

И това, което е недоизпълнено, не може да се брои.

16. Аз се съвещавах със сърцето си и рекох:

Ето, станах велик, и съм умножавал мъдростта си

Повече от всички, които са били преди мене в Ерусалим;

Да! сърцето ми е имало голяма опитност в мъдрост и знание.

17. И предадох сърцето си, за да позная мъдростта,

И да позная лудостта и безумието.

Познах, че и това е гонене на вятър.

18. Защото в многото мъдрост има много досада;

И който увеличава знание увеличава и печал.

:3d_022:

В Еклесиаст е казано най-добре какво нещо е суетата.

Всичко в този свят е суета.И от самата суета няма никакъв смисъл в крайна сметка.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Ивета

Не е по темата, но как се връзват баничките със суетата?

Имам колеги, които, ако не изядат 10 банички, не мирясват.

Каква суета, какви пет лева? Кому е нужно това лицемерие?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Не е по темата, но как се връзват баничките със суетата?

Имам колеги, които, ако не изядат 10 банички, не мирясват.

Каква суета, какви пет лева? Кому е нужно това лицемерие?

Суетни хора ядат по 10 банички ли искате да кажете ?! :3d_119:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Хубаво е човек да държи и на външния си вид, да се грижи за своето тяло, кожа, коса, облекло и т.н. Все пак това е дори, част от културата и възпитанието!

Е, прекалената суета и мен ме дразни понякога, както прекалените пластични корекции и изкуствените неща до които все по често допират младежите, но все пак, нека всеки има право на своя избор и на своите уроци!

Колкото един човек има повече комплекси,толкова е по суетен.

Това е от мои лични наблюдения.

Прекалената суета говори за някакъв вътрешен комплекс.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×