Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Психичната Сила!


Recommended Posts

Какво е силата в нас. Как да я осъзнаем! Каква е връзката между съзнание и енергия? Какъв живот да водим за да намалим разходите на силата на съзнанието? Как да я поддържаме и развиваме?

Всичко е енергия - всичко е вибрация! Целият ни живот е свързан с количеството и качеството на вътрешната сила, която притежаваме. Щастието и Любовта ни зависят от силата в нас, както и обратното! Остаряваме, понеже изтича силата ни. Според Мъдреците, целият духовен път всъщност представлява развитие на силата - на тялото на силата - безсмъртното енергийно тяло в което Ученикът се новоражда! Нека говорим преди всичко за методите и практиките на Белия Път, на пътя със сърце!

Благодаря предварително за мненията ви! :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Чистота = сила. В действителност тази сила произтича от Сърцето, а чистота е нужна за образуване и запазване на връзката със съзнанието...

Линк към коментар
Share on other sites

:)

Силата, която принуждава съзнанието ни да се разширява.

Божественото у нас, което ни кара да израстваме духовно.

Силата на радостта, на вдъхновението, на съпричастието, на милосърдието, на състраданието, на творчеството, Силата на Любовта, Силата на Мъдростта, Силата на Истината.

"Бог е Любов, Бог е всемъдър, Бог е всеблаг". :sorcerer:

Линк към коментар
Share on other sites

Да - както пише Венци - чистота! А Таня изброява добродетелите! Добродетелите са част от чистотата! Как да имаме чистота обаче, след като подсъзнанието ни неспирно бълва животински, адски импулси и колкото по-нависоко стигаме в пътя си към добродетелите, толкова по-надълбоко задълбаваме и в подсъзнанието си - този двойнствен процес протича автоматично щом се устремим нагоре !

Линк към коментар
Share on other sites

Психичната сила - как да я равиваме? Основен консуматор на психична сила са тежките емоции - страх, гняв, обида, завист, ревност, похот, страст, злонамереност...Проблемът е че подсъзнанието ни, което е свързано с това на всички други хора постоянно бълва тези емоции - не можем да се отървем от тях - дори и висши йоги да сме - трябва да умеем да работим с тях, тоест да насочваме импулсите им към Божественото, към свръхсъзнанието, да ги сублимираме. Така използваме енергията им, без да им се поддаваме!!!

Друг консуматор на енергия са тесните мисли, затворените ограничени концепции - а от тях следват и горните астрални чувства! Тези мислиси имат мястото в бита на ежедневието - те ни приземяват и карат да функционираме нормално в социума - но ако не успеем да разширим визията си отвъд тесните мисловни рамки на обществото, няма да успеем и да увеличим енергията си!

Действия - с действията си можем да намалим, и да изразходим силата си и да я увеличим! В това влизат храненето, движението, сексът, работата... Една чиста храна спомага за поддържане на добро енергийно равнище, докато тежката месоядна диета съсипва вътрешната сила, както и менталната чувствителност! Един умерен полов живот без излишества може да способства за балансирането на енергията, но прекаляването, особено при мъжа директно води до съсипването и прякото прахосване на вътрешната сила! Ако обичаме работата си и я вършим с радост, вътрешната ни сила ще процъфтява, но ако мразим дейностите си, скоро ще се разболеем! Редовното упражняване на тялото - без прекалености също води до увеличаване на вътрешната сила, но застоелият живот погубва и силата! Една прекрасна помощ на развитието на силата са дихателните упражнения и вътрешно-енергийните практики, наблюдаването на слънцето като директен източник на енергия, медитацията!

Мисли, чувства и действия - три нива на действие - в живота ни те функционират заедно - неразделно! :sorcerer:

Линк към коментар
Share on other sites

из първо Петрово:

3 Понеже Неговата божествена сила ни е подарила всичко що е потребно за живота и за благочестието, чрез познаването на Този, Който ни е призовал чрез Своята слава и сила;

4 чрез които се подариха скъпоценните нам и твърде големи обещания, за да станете чрез тях участници на божественото естество, като сте избягали от произлязлото от страстите разтление в света;

5 то по самата тая причина положете всяко старание и прибавете на вярата си добродетел, на добродетелта си благоразумие,

6 на благоразумието си себеобуздание, на себеобузданието си твърдост, на твърдостта си благочестие,

7 на благочестието си братолюбие, и на братолюбието си любов.

8 Защото ако тия добродетели се намират у вас и изобилват, те ви правят да не сте безделни нито безплодни в познанието на нашия Господ Исус Христос.

Линк към коментар
Share on other sites

Извадка от първата книга на Лазарев: "Любой преднамеренный забор энергии: у природы, из Космоса, у Солнца - это жесткая установка на то, что энергии человеку не хватает, надо ее где-то брать. Это предпосылка для развитии вампиризма. Главная ошибка этой установки в том, что человек не соединяет энергию и духовность, а разделяет. Когда мы испытываем любовь к Вселенной, мы получаем огромное количество энергия. Надо выходить на высшие уровни энергетики: на духовность, благородство, любовь, - чтобы получать достаточно энергии, надо жить этими понятиями. Как только мы начинаем думать об энергии отвлеченно, отрывая это понятие от понятий "духовность" и "этика", то обрекаем духовные структуры на нищенство, наполняя энергией только физическое тело. Человек должен знать, что энергия, которую он получает через высшие чувства, лечит его тело, судьбу и душу. Механистический же подход и ориентация на грубую энергию приводит к тому, что происходит деформация тонких духовных структур, а потребительство в любой форме ведет к деградации.

Вспоминаю еще один случай. Молодого человека научили заряжаться энергией из Космоса, он практиковался по нескольку раз в день и, в конце концов, стал вампирить своего учителя. Результат плачевный - начались деформации его духовных структур. Мне пришла мысль протестировать, как влияло это же упражнение на человека 2000 лет назад? Тестирование говорит об очень высоких параметрах. Следовательно, раньше это упражнение работало великолепно, но, как нельзя дважды войти в одну и ту же реку, так нельзя бесконечно долго пользоваться старыми техниками. Мы забываем, что изменился не только человек, но и окружающий мир. Физические методу совершенствования сейчас неэффективны, ориентация обязательно должна быть на духовное развитие. Время - категория нелинейная, и, если настолько изменилась скорость всех процессов, значит, должна измениться и энергетическая структура окружающего мира. А мы ведем себя так, как будто в мире ничего не происходит, пытаемся опираться на старые знания и методики."

Линк към коментар
Share on other sites

Една книга за това как да се пазим от влиянието на енергийните вампири и какво представляват те - на Александър Александрович - http://www.izvorite.com/

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Силата е всичко - няма сила - няма и Любов, няма и Светлина. Силата, Животът са в основата на всичко. Когато едно бебе се роди, то няма познания, няма обич - но има живот - той е всичко което има, и той е зародишът на всичко останало - имаш ли живот - другото следва естествено. Любовта е велика сила - но ако я няма тази изначалната сила - просто силата, неутралната сила, там долу в стомаха и по-надолу- Любовта угасва и се заменя от чернотата. Тази сила изисква известни жертви - но те са радостни жертви - в огъня на радостта се хвърля горивото на глупостта и невежеството. Пътят е радостен - понякога е трудно - но това е единственото което си струва в този илюзорен живот! :thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

:)

"Любовта угасва и се заменя от чернотата"

Орлине, какво е това черногледство?

Любовта никога не може да угасне! Освен ако не става въпрос за нещо друго... :D

Линк към коментар
Share on other sites

:)

Из "Любов и сексуалност", стр.60-61 на Учителя Михаил Иванов, преведена от Орлин

Един ден ви казах ,че всяка функция в човека отразява космическа функция: аз ви обясних какво представя слънчевата светлина, нейната роля и природа, как тя опложда земята и как мъжкият и женският принципи работят заедно, за да създадат живот. Но когато ви обясних функцията в човека, която представлява слънчевата светлина, някои от вас бяха шокирани. Това ми показа, че не всички от вас са готови да чуят великите езотерични истини. Аз съм принуден да ви разкривам нещата в малки дози, защото винаги има възможност хората, на които говоря да не ме разберат или да се опитат да ми навредят впоследствие. Така че не ме обвинявайте, когато не ви разкривам всичко. Аз ви давам достатъчно, за да ви накарам да мислите, да почувствате и приложите определени истински и изключително ключови елементи. По този начин вие ставате вътрешно по-свободни и придобивате смелостта да търсите още по-надълбоко. Без да ви разкривам всичко, аз обяснявам достатъчно, за да ви подтикна към работа.

Що се отнася до физическата любов, в медицинските учебници може да намерите в подробности всичко относно сексуалната хигиена и възпитание. Аз знам че по този въпрос има обширна литература, но аз никога не съм я чел, първо защото нямам време, но основно, защото не се интересувам да чуя за любовта от чисто анатомична, физиологична или ако предпочитате “техническа” гледна точка. В тези книги може да намерите всичко, освен най-важното, това което получавате тук – божественият аспект на любовта. Любовта не е акт за убиване на времето и развлечение – тя е сериозна и неимоверно важна работа по възстановяване, реконструкция, пренастройка, възкресение и обожествяване.

В днешно време любовта е приемана просто като приятно прекарване на времето, релаксация – и точно тъмната сянка на тази погрешна представа за любовта погубва и разрушава както мъжете, така и жените. В името на краткотрайно удоволствие и приятни усещания, на възбуда на сетивата, те плащат скъпо, прекалено скъпо. Но те дори не правят връзката между това. Те си мислят че могат да се наслаждават на тези удоволствия безкрайно без да си платят за това или да пожертват нещо в замяна. И докато се чувстват задоволени и щастливи в един аспект от живота си, те се изправят срещу ужасното чувство за празнота и безсилие във всички останали сфери от живота си. Защо така? Защото те хвърлят в пещта квинтесенциите, от които най-много се нуждаят за здравето и живота си. Когато изпитвате удоволствие и преживявате определени приятни усещания, тогава винаги изгаряте определени материали. С други думи, винаги заплащате. Ако любовниците можеха да си дадат равносметка, щяха да видят, че това, което толкова лекосърдечно са пропилели е далеч по-ценно от това, което са придобили, че са пропилели почти всичката си есенция и в замяна не са получили почти нищо.

Например младите момичета не осъзнават стойността на свежестта, лъчистоста и чистотата, които еманират от тях. Те са готови да отдадат най-голямото си богатство в замяна на покана за парти, незначителна сцена във филм или присъствие на снимката им в списание. Те не разбират, че в замяна на нещо тотално илюзорно те заличават най-ценното си притежание, благодарение на което биха могли да спечелят целият свят. Когато ги видите отново след няколко години, те са отпуснати, смачкани и навъсени и се опитват да прикрият загубената си красота зад слоевете от грим. Те прекарват часове в салоните за красота, докато преди не са се нуждаели от изкуствено разкрасяване, защото от тях съвсем естествено се е излъчвала чудна квинтесенция.

Подобни момичета, които са готови на всичко, за да бъдат оценени от идиоти, от свине, никога не са били учени да предпочитат оценката на Посветените, мъдреците или на светлите духове, които са ги изпратили на земята, за да осъществят определена мисия. Те не осъзнават стойността на притежанието си и бързат да се освободят от него. Дори в наши дни, когато девойката желае да запази невинността си, всички й се присмиват и я критикуват: “Как е възможно някой все още да спазва тези стари табута?” И бедното момиче под влиянието на всички тези нещастници започва да прави това, което всички правят. Докато момичето е красиво и засмяно, тя е като кралица и може да постигне всичко, което пожелае. Но веднъж загубила красотата си, тя остава на втори план. Това се случва през цялото време на певиците и актрисите. Тяхната популярност рядко продължава много дълго, защото винаги се появяват други, по-млади и свежи от тях конкурентки, които си присвояват обожанието на публиката. Красотата не е дадена на жената, за да задоволява мъжките чувствени апетити, но за да ги вдъхновява и издига. Красотата, както и всички други качества, дадени на хората, е създадена за да служи на Божествения дизайн. Ето защо се очаква ученикът да има висок идеал и ако е красив(красива), умен или богат, да посвети тези си таланти на службата на Божественото, а не да ги използва за лична изгода.

Слушателите може да не са съгласни с тази философия, но трябва да се съгласят, че тя не прилича на никоя друга от разпространените днес по света философии. Ех, ако човечеството приеме тази философия, или дори само част от човечеството…! Разбира се, това не може да бъде постигнато изведнъж. Но дори самото усилие да бъде разбрана любовта по подходящ начин, вече е нещо велико.

Какво търсят мъжете и жените в любовника си? Може би лицето, краката, гърдите, очите или ръцете? Не, защото всичко това са само средства, чрез които любовта се проявява. Това което те търсят зад тези форми е любовта. Всъщност често се случва мъжа да се отдръпне от дадена жена, въпреки че гърдите и лицето и кожата и са хубави както никога! Да, но той търси любовта и ако тя не може да му я даде, той ще я потърси в някоя друга. Това само показва, че не физическото тяло е това, което хората търсят. Чрез посредника на физическото тяло те търсят любовта, тоест доволството, щастието, радостта, просветлението и повишеното съзнание което любовта носи със себе си. Но, нека речем, че намерите любовта без да сте влюбени в никой определено. Да речем, че я усещате като присъствие, което ви заобикаля, като присъствие, разпръснато навсякъде във вселената, което можете да дишате, ядете и пиете докато прелеете и се препълните от него. Когато намерите самата любов, повече не се нуждаете от гърдите, краката и органите на любовницата си. Вие я преживявате в есенциалното и състояние, като живот, който изпълва всичко. Тя винаги е с вас и никога не ви омръзва. Това е нивото на разбиране, към което трябва да се стремите. Вие не ми вярвате, знам. Казвате си: “Това е немислимо, не, не, това не е възможно!” Не е невъзможно, просто е въпрос на степен: трябва да продължавате да се катерите, стъпка по стъпка, докато се убедите от личен опит, че единствената истинска любов е космическата любов, която съществува в преизобилие в цялата вселена и която можете да пиете без прекъсване, тъй като тази екстремално тънка квинтесенция не е нищо друго, но самият Бог. Да, защото Бог е любов!

:sorcerer:

Линк към коментар
Share on other sites

Първо е Любовта- тя е тази изначална Сила, която ражда нашата Сила (джедайската :ph34r: ). Няма ли Любов - няма Сила.

Не ме разбирай грешно - аз също съм голям фен на Силата - ама много голям...

Но тя идва от Любовта.

Любовта ражда животът и силата.

May the Force be with you :ph34r:

Редактирано от Ради
Линк към коментар
Share on other sites

:)

"Първо е Любовта- тя е тази изначална Сила, която ражда нашата Сила (джедайската ). Няма ли Любов - няма Сила.

Не ме разбирай грешно - аз също съм голям фен на Силата - ама много голям...

Но тя идва от Любовта.

Любовта ражда животът и силата."

100% съм съгласна с теб, Ради, затова така настоятелно предлагам части от тази мъдрост, тъй като много от хората не са наясно със себе си/доскоро и аз не бях/ и единственото ми желание е да им помогна. :angel:

Из "Любов и сексуалност"

"Не ми се сърдете че ви говоря така. Уверявам ви: единственото ми желание е да ви направя по-щастливи, и не, разбира се, с нещастното малко щастие, което обсебеният от страсти клетник обещава на любимата си, но със стабилно, продължително, вечно щастие. Аз знам колко трудности, разочарования и мъки имате всички вие. Живота не е лесен, знам, мога да го прочета по лицата ви. Мога да видя, че много от вас трябва да живеят при условия , които далеч не са благоприятни за еволюцията им. Как мога да ви помогна? Не мога да ви дам милиони. Не мога да ви дам любовници. Но мога да ви дам истината, която струва несравнимо повече: мога да ви кажа как постоянно да бъдете свързани с източника, как да черпите от тази любов, която съществува в цялата вселена, от тази любов в която всички ние сме потопени. Но вие сте като хора, които са потопени до шия във вода и плачат: “Вода, вода! Дайте ми вода!” Всичко, от което се нуждаете е да отворите устата си и да пиете, но вие упорито я държите затворена и умирате от жажда! Тази любов ни обгръща и прониква тотално, и все пак всички вие стенете и креете по нея. Както казва свети Павел: “В Него живеем, движим се и съществуваме.” Вие плувате в любов, точно както рибите плуват в морето. Вие не го знаете, но това е естествената среда, в която съществувате. Aко само можехте да отворите прозорците си, дори само мъничко, бихте били наводнени, залети от този върховен порой от любов. За съжаление вие сте заключени в такава непроницаема черупка, черупката на глупавите представи, приети на вяра от невежите маси, че нищо не може да ви достигне. Вие сте толкова изолирани, откъснати от източника и затворени в себе си, че нищо светло или божествено не може да проникне във вас. И точно тук аз мога да ви помогна – мога да ви помогна да отворите мъничък процеп, през който любовта да навлезе. Толкова е просто! Толкова е лесно!

Да се придобие мъдрост отнема хиляди години. Да се придобие сила отнема още повече хилядолетия. Но да се почувства и постигне любовта не отнема никакво време. Любовта се проявява начаса, само да я пожелаем. Всичко, което трябва да направите е да решите дали наистина я искате. Да я приемете или не, да се отворите или затворите за нея, да обичате или не, всичко зависи от вас, и вие може да го направите незабавно. Това е, което аз правя: в този същият миг решавам да обичам. За останалото, за мъдростта и силата, знам че ще ми се наложи да работя дълго време. Но за любовта не трябва да чакам. Мога да обичам днес, сега, в настоящият момент, така че просто скачам в любовта и това е! Вие може да правите същото: не чакайте, хвърлете се в океана на любовта и ще усетите как всичките ви мъки и трудности, всичките ви слабости изчезват. “Но какво да правим с ужасните условия при които трябва да живеем?”, ще попитате. Те ще се променят, ще ви бъдат дадени други условия – всичко се мени, всичко се променя. Дръжте се за надеждата и ще видите, че всичко ще се подобри: ще имате най-сладката жена на света, най-съвършените деца, на-разкошните палати и всичките милиони! Очевидно, говоря символично, а хората не обичат особено много езика на символите. Те предпочитат нещо солидно, за което да се хванат и милват. За това само може да се съжалява, защото на равнището на символите всичко е прекрасно.

Ние сме на училище, мили братя и сестри, училище, в което учим сублимни истини, и вие нямате право да съдите това, което чувате, докато не говорите от личен опит. Но всички съдят въз основата на старите си схващания, на базата на овехтели традиции, предадени им от семейството им и от обществото, и точно те са, които скриват истината от тях. Нищо чудно, че при тези условия съкровените истини изглеждат прекалено далечни, нереалистични, прекалено утопични, дори глупави. Но ако човек е умен и мъдър, той никога не съди за нещо преди да го е изпитал и разучил подробно, преди без самият той да го е преживял. Мъдрият ще каже: “Това което казвате може би е вярно, но тъй като засега не съм в позиция, от която мога да съдя за него, ще изуча въпроса, ще го изпитам и по-късно ще ви изложа становището си за него.” Докато някой идиот ще каже без да се колебае: “Според мен това е невъзможно. Това е глупаво. Според мен …” ако погледнете назад във времето, ще видите, че много често при нови открития в науката, много учени са се подигравали на мнението на новатора, но по-късно са били принудени да признаят, че са сгрешили. На практика, това се е случвало толкова често, че сега учените са много по-предпазливи и мъдри. Те внимават да не се компрометират и не изказват мнение твърде прибързано. Така че защо не се поучите от опита им и не изчакате преди да си изградите мнение по тази тема и всички непознати аспекти, които ви откривам. Има стотици и хиляди стъпала по стълбата на съвършенството, но хората вечно стоят на най-ниските стъпала и което е по-лошо, си мислят, че нещата ще си останат такива каквито са завинаги. Съвсем не, човечеството не е приключило еволюцията си и трябва да продължи да се изкачва към по-високи върхове. Предстоят големи промени.

Разбира се, аз нямам в предвид така наречената “сексуална революция”, която е така модерна днес между младите, особено в Съединените Щати и Скандинавия. Аз не казвам, че това е правилно или че те са намерили вярното решение: промискуитет, смяна на партньорите, хапчета против забременяване, аборт и така нататък. Не, но това са експерименти, пробни отсеци, които ще продължават за известно време. Младите имат волята да променят нещата, да намерят други начини на действие, но това не означава че са намерили правилният подход.

Аз познавам Езотеричната Наука, която съдържа всички промени които Космическият Разум е определил за човечеството в течение на милиони години. Когато подходящите условия дадат възможност на тези промени да се осъществят, щастието и блаженството, на което ще се радва човечеството са изцяло отвъд възможностите и на най-богатото ви въображение: говоря за новата Златна Епоха! Аз вярвам в Златната Ера, но тя няма да бъде донесена от ексцентрични, побъркани и изхабени хора, съвсем не! Тя ще дойде благодарение на хората, които са развили качества като истинско познание, безкористна любов и самоконтрол. Ще дойдат същества, които притежават тези три качества. В света вече има някои изключителни същества, които вечно са отхвърляни, осмивани или хвърляни в затвора, но когато настъпи подходящото време те ще излязат на сцената и цялата земя ще бъде трансформирана. Що се отнася до онези, които прекарват цялото си време, гонейки лични амбиции, които не мислят за нищо друго освен за личен успех, слава и пари: те ще изчезнат … всички, без изключение!

Дори ако не разбирате много от това, което ви казвам, когато слушате лекцията за втори път, ще разберете повече. А третият и четвъртият път дори още повече. Аз много добре знам, че вие не сте в състояние да разбирате истини от подобен калибър в рамките на един час. Вие слушате и си вземате бележки, но какво наистина разбирате или усвоявате? Много малко. Трябва да прочетете лекциите ми или да ги слушате отново и отново. Всъщност, много от вас чувстват това и са го споделяли с мен. Няма смисъл да се надявам че такива велики и нечувани истини ще бъдат незабавно разбрани и приложени. Не вярвам, че това е възможно, защото познавам реалността, познавам хората и тяхната природа, знам колко бавни са те и колко силно са привързани към материалните си занятия и oтдадености. Дори когато чувстват, че това, за което им говоря е божествено и сублимно, те казват: “Учителю, това не е възможно, не мога да го направя. Аз имам да правя това и това …” Има ли причина да вярвам, че изложенията ми имат силата да преобърнат живота изцяло?

О, да, това е възможно, има изключения. Някой чува една лекция, нещо в него превключва и целият му живот се преобразува. Да, но това е възможно за такъв човек защото в предните си животи е еволюирал много и сега се нуждае само да чуе една истина и всичко в него си идва на мястото. Но повечето хора се нуждаят от сопи и тояги, за да страдат и се учат, за да могат след двадесет, тридесет или четиридесет години да кажат: “О, да, започвам да разбирам че има закони които трябва да бъдат уважавани!” Но, защо да си губим времето? Повярвайте ми, няма много време. Бързайте! Задават се нелеки времена. Как ще понесете изпитанията и ограниченията? Нервната ви система е все още толкова неустойчива.

Както виждате, мили братя и сестри, всеки ден ви говоря на различна тема, но винаги със същата цел, в същата посока. Моите лекции са като река: водата никога не е същата, тя винаги е нова, но реката винаги е същата и винаги следва същото направление – морето."

Линк към коментар
Share on other sites

Ами да - за едно и също говорим, Ради и Таня - Любовта, Мъдростта и Истината са едно цяло и не могат да бъдат разделени. В тялото центърът на силата е стомахът, слънчевият сплит и половите органи, този на Любовта сърцето, белите дробове и тимусната жлеза, а на мъдростта - мозъкът. Асоциации: Любов - Душа - сърце - астрален свят, Мъдрост - Светлина - мозък - Ментален свят, Истина - Сила - Живот - слънчев сплит, стомах, полови органи - Етерен свят. Същите принципи се повтарят на едно по-висше ниво като Атма, Буддхи, Манас. Етерът и физическото тяло са отражение на Атма, Астралният свят на Буддхи, а Менталният на Манас(причинният свят). Казват още че физическото тяло всъщност не е изначално предопределеното ни такова и всички истински школи се стремят да прехвърлят съзнанието в така нареченото безсмъртно тяло, нирманакая, тяло на славата, на дъгата- етерно тяло, при което не се налага да се следва автоматичният цикъл на раждане и смърт и в което съзнанието никога не прекъсва нишката си на съществуване и от позицията на което работата и интеграцията с Космоса са несравнимо по-реални и практически осъществими.

Наистина - да се говори кое е първо - силата, топлината или светлината е да се търси кое е първо - кокошката или яйцето! Електрическата печка с която се топлим излъчва топлина(любов) и светлина(мъдрост), но ако спрем достъпа и до електричеството - до силата(волята, Истината) - изчезват и топлината и светлината! Това исках да кажа само! Друг е въпросът че ако тя не функционира правилно - електричеството може да доведе до топлина примесена с пушек(страсти, гняв, алчност, агресия) И светлината да намалее също така! Така е и при човека - ако му се отнеме силата - всичко в него се прекратява - това е остаряването и смъртта. Но дори и да има много сила - използвана неправилно - тя може да не се прояви в Любов и Мъдрост, но в агресия, разруха и убийствени мисли! :1eye:

Линк към коментар
Share on other sites

Един откъс от "Пещерите и Дебрите на Индустан", книга на великата Елена Петровна Блаватска. Описва се как един Шиваит, дресьор на змии умее да борави с помощта на псих. си сила със змиите, а и не само с тях. Самият шиваит не е нито знаещ, нито ерудиран и едва ли той и подобните нему някога надрастват грубо магическите приьоми, но примерът е подходящ във връзка с темата за психичната енергия:

" След това се случи нещо толкова странно, че мога предварително да бъда сигурна – срещу моя разказ ще се опълчат всички петербургски и московски антиспиритисти и критици. Но фактите, даже и след най-убийствената критика, не могат да преминат в областта на фикцията, а ще си останат факти. Змията лека-полека се разяри до такава степен, че очевидно и за самия джадугар стана опасно да се приближава до нея. С опашка сякаш залепена за пъна, тя се мяташе с предната част на тялото си на всички страни и се мъчеше да ухапе каквото й падне. На няколко крачки от нас се показа куче и именно върху него бунито устреми цялото си внимание. Свил се на земята, на благоразумно разстояние от беснеещата кобра, той впи в кучето неподвижен, стъклен поглед и почна да тананика нещо през зъби. Животното отведнъж прояви признаци на безпокойство: със свита опашка, то се беше полуобърнало, за да си тръгне, но остана като приковано за земята. След няколко секунди кучето започна да се влачи по корем към бунито, все по-близо и по-близо, слабо ръмжейки и не сваляйки очи от него, също като омагьосано... Разбрах мисълта на магьосника и ми стана ужасно жално за бедното куче: исках по някакъв начин да го спася, да разруша това въздействие. Но с ужас усетих, че езикът ми сякаш се залепил към гърлото и аз не можах не само да стана, но дори да помръдна пръст. Тази дяволска сцена, за щастие, не продължи дълго. Кучето пълзеше бавно и вече беше на половин аршин от змията: мълниеносно, със страшно съскане, змията се хвърли върху него и го ухапа по главата. С жално виене животното падна на гърба си, затрепера с крака и за по-малко от половин минута издъхна. Да се съмнаваме повече в наличието на отрова в торбичката ставаше невъзможно. Междувременно камъчето се отлепи от раничката и магьосникът започна да показва на всички своя оздравял пръст, на който едва червенееше убождане, по-малко от главичка на карфица. След това той изправи всички свои змии на опашките им и, стискайки камъчето между палеца и показалеца, започна да демонстрира влиянието на своя талисман върху тях. С приближаването на пръстите към главите, змиите се дърпаха с цялото си тяло назад; вторачили очите си в камъка, те трепереха, накланяйки се все по-надолу и по-надолу, докато накрая не паднаха приспани на земята... Бунито предложи на полковника-скептик лично да направи опит. Въпреки нашите предупреждения, последният незабавно се съгласи и избра за първия си експеримент голяма кобра. Полковникът храбро се приближи към змията, въоръжен с камък и го поднесе към главата й. Отначало, раздувайки качулката си, тя се опита да се хвърли върху него, но изведнъж се спря като закована и с наведена назад глава, впери очи в камъчето, което той бавно движеше във всички посоки, приближавайки го постепенно към челото на змията и карайки я да се върти на опашката си. Ние не смеехме да помръднем от страх. Когато камъкът, а заедно с него и пръстите на полковника, се приближиха на разстояние половин вершок от главата на змията, тя изведнъж се залюля с цялото си тяло, като пияна; съскането й ставаше все по-слабо, качулката увисна на шията от двете страни; очите й започнаха да се затварят. Накланяйки се все по-ниско, змията най-накрая падна на земята като пречупен клон на дърво и на свой ред - заспа....

Едва тогава свободно си поехме дъх. Като отведохме магьосника настрана, поискахме да купим камъка, на което той, за наше учудване, веднага се съгласи и поиска две рупии. Талисманът стана моя собственост и по настоящем се намира при мен. Бунито уверяваше /а нашият приятел индус го потвърди/, че това не е камък, а израстък. Намират го в небцето на една от сто кобри, между костта на горната челюст и кожата, която покрива небцето. Този камък не е прикрепен към черепа, а виси на отделна жилка и може да се извади с просто разрязване на кожата; обаче след тази операция кобрата умира. Според думите на Бишу-Нахт /името на нашия магьосник/, подобен израстък в устата превръща змията, която го притежава в нещо като царица на кобрите. “Такава кобра е като брамин, дважди роден брамин сред шудрите*

*/Шудри - най-низшата сред четирите главни касти: 1/брамини, 2/ кшатрии ( воини ) , 3/ вайшя ( търговско съсловие ) и 4/ шудри ( земеделци, слуги ) . Тези четири касти се подразделят на безчислено множество други./

- говореше бунито - и другите кобри й се подчиняват”. Тези израстъци се намират понякога у порода отровна жаба, но тяхното действие е много по-слабо. На раната, предизвикана от ухапване на кобра, намереният в жабата камък трябва да се сложи не по-късно от две минути, а камъкът от кобрата действа до последния момент: ако сърцето не е спряло, той винаги ще спаси. След това бунито нареди да хванат друго куче, което беше сторено: змията го ухапа, а той постави камъка върху раната; животното даже и не забеляза ухапването и остана спокойно, докато той не махна камъка от раната. На прощаване с нас, бунито посъветва да държим “талисмана” на сухо място, да не го оставяме близо до мъртво тяло и да го пазим по време на лунно или слънчево затъмнение, иначе той ще изгуби силата си. По-нататък, в случай на ухапване от бясно куче, необходимо е само да пуснем “камъка” в чаша с вода, където той трябва да престои една нощ, а на другия ден да дадем на болния да я изпие и той ще оздравее.

- Това е дявол, а не човек! - възкликна полковникът, когато бунито тръгна към светилището на Шива, където нас, впрочем, не ни пуснаха.

- Също такъв смъртен, както и ние с вас - забеляза усмихнато раджпут - и то много невеж. Само че като всички тези serpent charmers , той е възпитан от брамините в храма на Шива, великият патрон на всички змии: там ги обучават на различни “месмерически фокуси”практически, но почти нищо не обясняват, с цел да вярват, че всичко това прави Шива, комуто, разбира се, те приписват цялата чест на своите чудеса.

- Нали правителството отдавна дава награда от няколко хиляди рупии за противоотрова от ухапването на кобра. Защо тогава те не отиват да си я вземат, след като всяка година загиват толкова хора?

- Брамините никога няма да им разрешат да направят това. Ако правителството би се потрудило да вникне сериозно в статистиката на смъртните случаи от ухапване на змии, то би открило, че нито един индус от сектата на Шива още не е умрял от ухапване на кобра. Те спасяват своите, а умират хората от други секти.

- Но той откри тайната на нас, непознатите, и при това чужденци. Защо англичаните да не се възползват от нея?

- Защото за европейците тайната е съвършено безполезна. Индусите и не крият тази противоотрова, защото знаят, че без тях, никой не е в състояние да се възползва от нея. “Камъкът” запазва силата си само при условие, че бъде изваден от жива кобра. За да се хване такава змия жива, е необходимо първо тя да бъде потопена в летаргичен сън или, както се казва, “омагьосана”. Кой от чужденците може да направи това? Дори между индусите в цяла Индия, с изключение на възпитаниците на шиваитските брамини, няма да се намери нито един човек, който да има ключ към тази древна тайна. Единствено брамините на Шива, и то далеч не всички, а само принадлежащите към школата псевдо-Патанджали, така наречените аскети бхути /демони /, имат монопол. В цялата страна са останали само около половин дузина такива школи - пагоди, разпръснати по всички пунктове на Индия: обитателите им по-скоро ще жертват живота си, отколкото да издадат тайната.

- Платихме две рупии за камъка, който в ръцете на полковника оказа същото влияние, както и в ръцете на буни. Нима е толкова трудно да се изкупуват подобни камъни в големи количества?

Нашият приятел се засмя:

- След няколко дни във вашите неопитни ръце талисманът ще изгуби цялата си лечебна сила. Затова той ви го продаде толкова евтино и навярно в тази минута принася своята ловка лъжа в жертва на олтара на божеството си. За една седмица лечебната сила на вашата покупка е гарантирана: след това смело можете да го хвърлите през прозореца.

Много скоро се убедихме на дело, че казаните думи бяха истина. Ухапано на другия ден от зелен скорпион момиче се гърчеше в предсмъртни конвулсии, но още щом поставихме камъка на раната, детето получи незабавно облекчение, а след час вече весело играеше, докато дори от ухапването на обикновен черен скорпион хората боледуват около две седмици. Но когато след десет дни в Алахабад поискахме да изпробване силата на “камъка” върху един беден кули, току-що ухапан от змия /кобра, която на секундата била убита/, талисманът даже не залепна за раната, а след час нещасникът умря. "

Надявам се да не е много дълъг цитатът.

Линк към коментар
Share on other sites

:v: Здравейте, приятели!

От психична сила май много не разбирам, затуй избрах да не коментирам по темата :)

Но да попитам :hmmmmm: как мислите, коя е тая сила, която все си те държи неуморим ( добър+разумен+силен+богат :thumbsup2: ), късно лягаш...рано те събужда:1eye::1eye::thumbsup::lol:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

:v: Здравейте, приятели!

От психична сила май много не разбирам, затуй избрах да не коментирам по темата :)

Но да попитам  :hmmmmm:  как мислите, коя е тая сила,  която все си те държи неуморим ( добър+разумен+силен+богат :thumbsup2: ), късно лягаш...рано те събужда:1eye:  :1eye:  :thumbsup:  :lol:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Любовта

Линк към коментар
Share on other sites

Ами Благост, сестричке - може и да е невроза ... :harhar:

Линк към коментар
Share on other sites

:)

Ами Благост, сестричке - може и да е невроза ...

Орли, според мен това не е невроза.

Любовта не води до невроза, а тъкмо обратното... лекува невроза :D

Линк към коментар
Share on other sites

Да, в идеалния случай лекува невроза, лекува лошо настроение, лекувва всичко и носи успокоение.

Но ако не е споделена, т.е. приета, подхранвана и излъчвана от другата страна, има опаснст неврозата да се задълбочи. Което, впрочем, доста често става в нашия свят на човешки чувства. Колкото и да сме настроени на вълна отдаване на Любов, ние сме хора, които очакваме адекватна реакция към нас и то най-вече от този, към когото са насочени най-много Лъчи.

Взаимната обмяна на такава енергия води до Сила. :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Да - и затова лъчите трябва да са насочени преди всичко към Истинският Любовник или Любовница - Към Него/Нея - висшият ни принцип, Бог, Истината, Душата и Духа ни! Той/Тя винаги споделя Любовта ни! Тогава имаме любов и за човека до нас, без да го задушаваме и се вкопчваме в него и да я търсим от него. Ако ни обича, хубаво - ако ли не - пак хубаво! Независимост, вътрешен detachment! Ako не сме свързани с Извора на Любовта, каква любов може да се очаква да дадем на другия? Ще сме като една опаковка сок с няколко глътки живот(любов) в нея. Истината за семейството е че вместо двамата да се ядат и пият взаимно в безконечни очаквания един от друг и вампиристични скандали - трябва да вървят към Бога/Истината като партньори, приятели, ясно съзнавайки несъвършенството и ограничеността си при липса на връзка с Центъра в себе си и търсенето му в другия. Истинската Любов може да бъде намерена само в Истината и в нейните посредници - в малките мъжки или женски индивиди има само няколко нейни капки, които бързо свършват ако вместо свобода за развитие по пътя индивида получи зверски обсебващи изисквания от партньора/ката си! ОМ

Какво е психичната сила? Психичната сила е енергията в човека – живецът в него. Тя е тази вибрация която дава сила и желание за живот и творчество. Тя кара мъжът да се влюби в жената, а жената да се стреми към мъжа, тя движи и вдъхновява перото на писателя и четката на художника. Тя прави ума бистър, ясен и проницателен, а интуицията силна и дълбока. Тази сила дава живот и младост на всеки който я притежава. Наличието и означава младост и радост, липсата и старост и болест. Мъдрите казват че всеки човек с раждането си получава определено количество рождена сила която определя дължината и просперитета на живота му. Казват че има личности които успяват да поддържат и развиват тази сила така че процесът на стареене да бъде избегнат, а съзнанието да бъде прехвърлено в по-подходящ за него носител. Щастлив е човекът който съумее и в старините си да опази достатъчно от тази сила, за да поддържа съзнанието, интелекта и чувствата си здрави и работоспособни! В основата на всички човешки добродетели, които носят щастие и хармония на отделния човек и обществото като цяло стои психичната сила. Зад Любовта, Търпението, Смирението, Радостта, Спокойствието, Увереността, Смелостта, Добрината и Хуманизма, Безкористието и Свободата на духа, зад Братолюбието и Милосърдието, зад всички интелектуални постижения и светлината на човешката Мъдрост стои Вътрешната Сила. Ако човекът или обществото загубят част от тази сила или принизят качеството и, неминуемият резултат е загуба на всички качества които определят човека като човек, и на първо и най-важно място, Радостта. Радостта от Живота. Понеже Природата не търпи празнота, когато човек унижи вътрешната си сила като следствие от дисхармония в начина си на живот, чувства и мисли, в него зейва пропаст, която бързо се запълва с противоположни по характер качества, чувства и мисли. Явен пример за това е обществото в което живеем, изпълнено със страх, омраза, агресия и жестокост, алчност и егоизъм, отчаяние и депресия, тревога, тясно ограничено съзнание и невежество.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Раждаме се в този живот с определено количество психина сила. Колкото по-бързо я изразходваме, толкова по-бързо се разболяваме, остаряваме и умираме.

Стигнах до извода, че получаваме ежедневни порции психична сила при състоянието на дълбок сън без сънища, дълбока медитация, както и при контакта с енергетично наситени природни източници. В живота основно се губи при секс (от мъжа). Ако искаме да обърнем процеса на стареене, изтичане на силата - добре е да се ограничи загубата и, както и да се увеличи получаването и по правилен хармоничен начин! Тогава дори и безсмъртното диамантено тяло може да бъде развито. Жертваш егото си, за да получиш Себе си!

Линк към коментар
Share on other sites

Да, раждаме се с определено количество, но то може да се увеличи, в зависимост от начина на живот. Човек трябва да познава източниците й, да я осъзнава и използва градивно. Това, разбира се, не е толкова лесно :).

Нейното ниво, например, си личи от погледа на човека, но не само.

Редактирано от Ради
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...