Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Застаряването и демографският проблем на България


Канел

Recommended Posts

Остаряваме бавно,

остаряваме бавно

неусетно почти.

Много видимо аз

много видимо аз

по-невидимо ти.

За никого не е тайна, че сме един от най-застаряващите народи, ако не и най-застаряващия.

Покрай мен е пълно с хора на възраст 20-40 години, които нямат деца. Причините за това са много: социална нестабилност, безработица, несигурност в бъдещето, бедност, беззаконие и престъпност, дори факторът "2012" и пр.

Най-лошото в цялата ситуация е, че практически е блокирана естествената потребност на човек от създаване на потомство. Много хора искат, но не могат да имат поради споменатите пречки. А да отгледаш дете е част от собственото израстване на всяка душа - да се научиш да раздаваш, да се научиш да се грижиш, да се научиш да се жертваш и в същото време да се радваш на любовта на малкото човече или човечета. Сега какво имаме - сякаш младите са погълнали найлонова торбичка, която е заседнала в червата им и е блокирала нормалните функции на организма. Резултатът - нервни сривове, психози, неврози, междуполови войни, меджупоколенчески войни (старите и те мрънкат за внучета) и всякакви подобни драми.

Положението е трагично, така бих го определил. А вие какво мислите?

Линк към коментар
Share on other sites

Трагедията на българите е най-вече в това, че голяма част от тях не осъзнават какъв велик дух се е въплатил в техните земи - Учителя Беинса Дуно.

Редактирано от braman
Линк към коментар
Share on other sites

Привет Kanel, много интересна тема, радикално светоусещане, търсещо мислене!Ако започна със мотото на казаното от теб, за остаряването бих казала, че това е

много индивидуално как се чустваш на 20,40,60 или 80 години.Що се отнася за това, че сме застаряваща нация не го изживявам толкова болезнено, това е повсеместно явление в Западните страни.Например индийски йоги, които са разпространявали духовните учения са отсъствали от семейните гнезда с години и са си изпълнявали и семейните функций, задължения и отговорности.Въпрос на нагласа на съзнанието, на спътниците в живота, на мотивацията, на силата на духа, на вярата.Така, че въпрос на позитивно мислене е у съвременните хора да създават потомства.Щом сме удовлетворени от материални постижения, съзнанието ни не е възможно да не е позитивно настроено и за създаване на поколение.Бариерите в това отношение са мисловни.Негативното мислене е пречка.Ако се съчетават кариера и семейство се изисква изключителна гъвкавост, преразглеждане на всяка ситуация. Да приемаш, че колкото и да си в затворено положение светът е голям и спасение дебне от всякъде.Право мислене и по Бога.Вярвам в позитивната нагласа на света и спасението на България.Ще се оправим!!!:thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

Що се отнася за това, че сме застаряваща нация не го изживявам толкова болезнено, това е повсеместно явление в Западните страни.

Възможно е, но забравих да отбележа, че голяма част от родените у нас са от малцинствата. Предполагам, че и на Запад съществува сходен процес.

Така, че въпрос на позитивно мислене е у съвременните хора да създават потомства... Негативното мислене е пречка.

Позитивното мислене е полезно за човека стига да е с мярка. Ако се превърне в розови очила, това няма да е много по-различно от другата крайност очила. Затова се мъча да се придържам към фактите и здравия разум. Но нещата за мен наистина са тревожни. Да се прибереше у дома и да прегърнеш децата си, да им прочетеш приказка за лека нощ, да играете на шах или да спортувате заедно - това е нещото от което е "скопено" днешното поколение. За подтиснатия инстинкт на жената да има деца въобще няма какво да говоря.

Някой ще каже: ами имайте деца. Да де, ама как, като няма условия? Защото едно дете не е само да го направиш, а да го отгледащ като цивилизован човек. Братята цигани раждат много деца и какво от това? Това не е признак нито за позитивно мислене, нито за цивилизованост.

Право мислене и по Бога.

Хм, това с правото мислене винаги ми е било интересно. И в будизма има правилно мислене, правилно действие и т.н. А кой ще съди кое е правилно и кое не?

Ще се оправим!!!:thumbsup:

Тия лафове ги говореше още Кулеков преди 20-на години, ама на - още сме под кривата круша. Мисълта ми е, че вярата все пак трябва да е подплатена с нещо, щото иначе си остава една гола вяра.

Линк към коментар
Share on other sites

И аз не виждам трагедия.

Виждам обаче много несвършена работа.

Трагедията идва тогава, когато силите на една същност, била тя човек, народ или населението на континент / планета, са изчерпани тотално и няма как да се тръгне към поправяне на несгодите.

Например в Берлин след бомбардировките е имало само 2% неразрушени сгради и никаква мъжка работна ръка. Тогава са били измислени панелните конструкции - като временен и бърз изход от кризата.

Докато седим и се тюхкаме, ние сами подхранваме и каним при нас трагедията.

Тежко е в Африка и Азия, където децата масово умират от глад и болести.

Там има още повече работа за вършене.

Имам какво още да допълня, но - при наличие на повече време.

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

Късметче:thumbsup1:

Ако имаме желание, доброта и идея как да направим нещата по-добри /не само за себе си обаче!;)/, то и помощници ще имаме.

Разумни и добри хора има, които не се влияят от политика, /защото там цари правилото-Разделяй и владей/. И ако тези хора започнат да работят заедно ще можем да променим средата. Аман от черногледство и мрънкане, от политизиране на всичко! От егоизтични интереси. Нужна ни е вяра в розовото, прекрасно бъдеще, но работа днес и сега!

Германия може да ни е пример! Хармонични отношения, разумност и неизкривана демокрация, принципност,... човешки права,... толерантност...

Линк към коментар
Share on other sites

Не бих нарекла положението трагично,а тревожно.

Да,все повече млади хора се страхуват да раждат деца.Тези хора са от мислещите,които осъзнават,че да родиш деца е лесно,но да го отгледаш при сегашните условия е трудно.И аз на тяхно място бих изчакала докато създам необходимите условия за отглеждане на дете.

Според мен само един човек,който не оценява правилно обстановката в момента може да ражда и да не мисли за бъдещето на своето поколение.Безотговорно е да раждаш деца и да се надяваш някой друг да се погрижи за тях!

Все пак вярвам,че този тежък за повечето хора период ще отмине и хората ще започнат да раждат повече деца,от които ще възпитават достойни хора.

Наша грижа е да създадем условия за по-добър живот на бъдещите поколения,като се постараем всеки един от нас да върши съвестно това,за което е дошъл на тази земя.

Мисля,че трябва да започнем със собствената си физическа и нравствена чистота,чистотата на околната среда и чистотата в човешките отношения.

Редактирано от Пламъче
Линк към коментар
Share on other sites

И аз не виждам трагедия.

Виждам обаче много несвършена работа.

Това е и моето мнение.Бих добавила само:

Промени себе си ,за да промениш света!

Големите промени започват от малките неща...

:3d_044:

ПП Германия наистина е пример-може би единствената наистина социално ориентирана държава в Европа.

Редактирано от Мария-София
Линк към коментар
Share on other sites

Да, съгласна съм - промени себе си, за да промениш света :thumbsup1:

И въобще винаги съм се чудела, как някой се възмущава от нещо, а самият той с нищо не е допринесъл за подобряването му.

Нека винаги започваме от себе си, това именно е един реалистичен подход, към който призовава Канел - ето, аз съм се "отчела" :) с две деца, а вие?

И извинете, но ако всички ние чакаме някакви идеални условия, за да направим това или онова, то всичко ще замръзне на едно положение. Какво говоря - той светът ще умре. В буквалния смисъл на думата.

Трябва май да има и "будали", които тръгват да правят разни неща, без да имат кой знае какви условия за това, та да има развитие напред ;)

Прекрасно се сещам, как не ни стигаха парите за памперсите на второто дете, родено точно в Жанвиденовата зима; и все вземахме на заем, а от следващата заплата връщахме и така доста време. Е, никак не съжаляваме за решението си, изгледахме си детето здраво, нормално ... А си купихме собствена кола 6 години след това.

Какво значи по-добър живот?

Аз не мисля, че оборудването на детето с мобилен телефон, лаптоп и всякакви такива екстри, а недостига на родителско внимание и любов, е по-добро за детето!

Редактирано от Диана Илиева
Линк към коментар
Share on other sites

:(Ето да какво води невъзможността да осигуриш лекарство за детето си тук

Невежеството и безотговорноста са в основата на подобни трагедии.

Не е ли по-добре да не съдим хората взели решение да отложат родителството за по-подходящ момент?

Редактирано от Пламъче
Линк към коментар
Share on other sites

Пламъче, пневмонията подлежи на хоспитализация. А ако е в тежка форма (а тя е била, за да умре детето само след 2 дни), е задължително. Също при много възрастни пациенти, или деца, или страдащи от други хронични заболявания. И детето щеше да получи безплатно и адекватно лечение в болница.

Значи тук не опираме до липса на средства, а до незнание (от страна на родителите) и до безхаберие (от страна на личния лекар). По преценка на лекаря, може дори да се извика линейка и да закара детето в съответното здравно заведение.

Ииии ... как да кажа - никъде няма и не може да има 100% сигурност. Значи семейството може да е с достатъчно добри доходи и да им се роди дете с вродено заболяване или пък след време да заболее или да пострада при инцидент, изискващо такова лечение, което да струва примерно 300 000лв. накуп.

П.П. Сега видях, че си си допълнила поста.

Да, точно така е - невежество и безотговорност.

А ... кой именно момент ще е по-подходящ?

Редактирано от Диана Илиева
Линк към коментар
Share on other sites

Не е важно просто да го направиш и родиш. Да се роди човек и да се възпита, отгледа днес е много трудно. Не е само липсата на средства. Липсата на разумност и любов, са по-страшни.

Не сме животни все пак. Ако някой е избрал да отложи или да няма дете, защото не може да поеме тази отговорност е по-добре, отколкото детето да расте в среда на безлюбие и недоимък.

П.П. Недоимък-не става въпрос за JSM и компютър, а за основни неща. Например добро образование, добро, адекватно медицинско обслужване... Говорили сме и за пренаталното въздействие. Ако майката и бащата са в хармонична среда, какви деца биха се раждали...

Но дано някой ден и това се случи.

Редактирано от Слънчева
Линк към коментар
Share on other sites

П.П. Недоимък-не става въпрос за JSM и компютър, а за основни неща. Например добро образование, добро, адекватно медицинско обслужване... Говорили сме и за пренаталното въздействие. Ако майката и бащата са в хармонична среда, какви деца биха се раждали...

Но дано някой ден и това се случи.

Именно!

Хората често се тюхкат за това колко пасивни цигари била изпушила бременната или какви мисли си мислела или колко охлюва (не) била изяла. А после? Нима живот сред мутри, лумпени и варвари ще бъде нещо хубаво? :huh:

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за малката провокацийка, Канел. :dancing yes:

Но знаеш ли колко чисти, добри души има между т. нар. "мутри, лумпени и варвари"? И колко са ми помагали, ей така, чистосърдечно? Без да търсят нещо в замяна, без търговийка...... И аз се възмущавам от някои неща, от това че не сме толерантни например, но това е:feel happy:

Ще се промени и средата, сигурна съм. Всичко ще бъде прекрасно, всъщност то и сега си е така. Ако погледнем с очите на Любовта... Всичко има смисъл, подредено е.:angel::king::sorcerer:

Редактирано от Слънчева
Линк към коментар
Share on other sites

Всичко ще бъде прекрасно, всъщност то и сега си е така. Ако погледнем с очите на Любовта... Всичко има смисъл, подредено е.:angel::king::sorcerer:

Хубаво е да си надрусан с любов! И аз си мечтая един ден хубаво да се надрусам с нея и да не ми пука за фактите. :sorcerer:

Линк към коментар
Share on other sites

А аз не разбрах, ти всъщност какво предлагаш?

И какво си направил и правиш относно въпроса, който те вълнува?

Или идеята е да се вайкаме само?

Аз също забелязвам разни тенденции и правя каквото мога; други хора също и правят примерно петиции, организират сдружения (например сдружение "Слънчогледи") и провеждат определена дейност, пишат писма, статии ... Такива инициативи подкрепям, когато сметна, че допринасят полза. Иначе ... не виждам смисъл от това да се възмущаваме само.

Не е важно просто да го направиш и родиш. Да се роди човек и да се възпита, отгледа днес е много трудно. Не е само липсата на средства. Липсата на разумност и любов, са по-страшни.

Не сме животни все пак. Ако някой е избрал да отложи или да няма дете, защото не може да поеме тази отговорност е по-добре, отколкото детето да расте в среда на безлюбие и недоимък.

Не мога нещо да ви разбера. Днес било трудно, ами преди 50, или 100, или 200 години по-лесно ли е било? По-голяма разумност ли е имало, по-голяма любов? Колко е струвал/се е ценял човешкия живот? Дали преди 100 години е нямало недоимък, дали е имало добро медицинско обслужване или възможност за безплатно образование?

Недейте така.

По тази логика още пещерните хора щяха да се тръшнат и да измрат доброволно, за да не са слепи за фактите - ами че те НАИСТИНА са нямали условия да живеят, ама съвсем буквално.

Линк към коментар
Share on other sites

Е, аз предпочитам да не се сравнявам с пещерните. :P Разума и чувствата все пак трябва да сме поразвили.

А, Канел, реалността не е избягала, така е, но ако само критикувам и виждам в черно дали ще разреша някой проблем?- Не, ще тровя всички около мен и мен... Когато разберем СМИСЪЛА на страданието, на недоимъка, когато обикнем врага си, ще се надрусаме с Любов. Всеки има избор и сам решава да прощава и обича, да разбира или да си трупа чернилката вътре.:whistling:

Защото се оказва, че няма врагове, няма и лошо. Просто се учим. Гледна точка, брат...:feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

:rolleyes: Ми то ако човек ще дели хората на лумпени и достойни.... май е по-добре да изчака с раждането на дете... наистина. Макар че кои сме ние да решаваме вместо душите, които имат да учат в този свят...
Линк към коментар
Share on other sites

А аз не разбрах, ти всъщност какво предлагаш?

На първо време анализ на световното положение и перспективите за развитие. После оценка на риска от Апокалипсис, световна война, масова смърт, епидемии, екологични и всякакви други катастрофи.

И какво си направил и правиш относно въпроса, който те вълнува?

Засега съм на точка 1. :hypocrite:

Не мога нещо да ви разбера. Днес било трудно, ами преди 50, или 100, или 200 години по-лесно ли е било?

В известен смисъл - да. Щом са имали по 7-8 деца не ще да е било само щото не са били запознати с coitus interruptus. :whistling:

Защото се оказва, че няма врагове, няма и лошо. Просто се учим. Гледна точка, брат...:feel happy:

Благодаря, сестро. :) "Няма зло, има нееволюирало добро", както казва Ваклуш, а?

:rolleyes: Ми то ако човек ще дели хората на лумпени и достойни.... май е по-добре да изчака с раждането на дете... наистина. Макар че кои сме ние да решаваме вместо душите, които имат да учат в този свят...

Това беше образно казано, но не мога да си кривя душата и ще си кажа - според мен света в момента се движи надолу по стълбата на цивилизацията. :31:

Линк към коментар
Share on other sites

П.П. Недоимък-не става въпрос за JSM и компютър, а за основни неща. Например добро образование, добро, адекватно медицинско обслужване... Говорили сме и за пренаталното въздействие. Ако майката и бащата са в хармонична среда, какви деца биха се раждали...

Какво значи "добро образование"?

Много по-важно е детето да порастне и стане ДОБЪР ЧОВЕК, и да се наблегне на развитие на талантите му,

да го научиш какво е добро и какво е зло.Тези неща не ги дава образованието,там е поточна линия,конвеир...Влизат различно умни,излизат почти еднакво глупави.Детето се учи от това,което вижда да правят родителите..../Не говорят,а правят/

Има изключения-учители,които си обичат предмета и работата и са добри хора.Те допринасят.

До завършване на средното си образование,за 12г,синът ми случи на двама такива учители .

Бъдещето е на Валдорфската педагогика,но това е друга тема.

Какво значи добро,адекватно медицинско обслужване?

Медицината е много напреднала,само дето не може да лекува......За това всички мислещи и виждащи хора се ориентират към алтернативни лечения...../Казвам го от опит/

Това беше образно казано, но не мога да си кривя душата и ще си кажа - според мен света в момента се движи надолу по стълбата на цивилизацията. :31:

Хаосът е майка на новия ред.

:3d_118:

Редактирано от Мария-София
Линк към коментар
Share on other sites

По тази логика още пещерните хора щяха да се тръшнат и да измрат доброволно, за да не са слепи за фактите - ами че те НАИСТИНА са нямали условия да живеят, ама съвсем буквално.

Те знаели ли са това? За тях ситуацията е била обратна: те са имали най-добрите условия за живот спрямо всички други същества в природния свят около тях и са се стремели още да ги подобрят. Постепенно при развитието на човешкото общество обаче социалното влияние става много по-силен фактор при избирането на начина на живот отколкото живата природа. Всяко влияние, дошло от социума или природата, в крайна сметка рефлектира до избора на доминиращи желания и оттам до начина на живот. Затова докато по-голямата част българите живееха на село и близо до природата, не намаляваха. Откакто по-голямата част от тях се потопи в градска среда и попадна под доминиращо влияние на социум собствено и глобално производство, те намаляват, но това е само един от страничните ефекти, тях всеки лесно може да ги види.

Според мен живота в сегашната епоха е голямо предизвикателство и труден изпит особено за българите, всеки трябва да намери за себе си "правилните желания", които го водят до щастието и съотвестващия "правилен" начин на живот. Учителят набляга на изучаването и следването на законите на живата природа, преди 60-80 години това е било много по-разбираемо. Сега това обаче е вървене срещу налагания модерен начин на живот на мнозинството хора, а за това трябва индивидуална вътрешна сила и решимост, защото българите са индивидуалисти и трудно ще се организират. Знакът на Козирога се вписва с бъгарската поговорка "Всяка коза на свой крак". :)

Други нации, които не са толкова индивидуализирани, са направили подобен преход много по-лесно и успешно. Например Япония през епохата Мейджи също е търсела правилния баланс между външното влияние и вътрешните си ценности. Като островна нация японците са били предпазени от насилствено наложени външни влияния и доминиращо за оцеляването е било хармонизирането с вътрешния ред вместо индивидуализиране. Оригиналното име на Япония е "страна на хармонията", "страна на изгряващото слънце" е дошло по-късно - така е била наречена от китайците. Затова е било много по-лесно да намерят баланса, дълбоко насаденото, включително и от будизма, чувство за хармонизиране и с природата, и със социума, включило учене и вписване на външното влияние в съществуващата хармония. Японците не намаляват и сега, макар и да са много развити, минаха 120 милиона, а територията им е само три пъти повече от българската.

Всяка епоха идва с нови задачи и отново трябва да се избира между хармонизиране и индивидуализиране спрямо природата и обществото.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз също.

За да се подреди нещо по новому,първо настъпва хаос-революция например,или война...

Прочети "Теория на хаоса"-последните достижения на науката математика.

:3d_146:

Мисля,че книгата беше на двамата Тихоплав.

Редактирано от Мария-София
Линк към коментар
Share on other sites

Хаотични изглеждат нещата от гледна точка на грубия физически план. Но това са само следствия. За да се подреди нещо по новому, първо трябва да има достатъчно силна и ясно-изразена идея за това ново, което трябва да се реализира.

Линк към коментар
Share on other sites

:hmmmmm:Що ли скочихте така, сякаш нещо страшно и различно казах. Ми всеки има избор да реши кое е негов приоритет. :king:

Що си мисля, че целият ни живот е училище?... Да, нормално е да искам добро образование, т. е. всеки да учи това, което го влече, да развие дарбите си. Днес и сега не се получава, както и с медицината. Да, ние се лекуваме с хомеопатия, но се налагат понякога и други намеси. Видях в Германия как е, зная и тук как е. Радващото е, че има хора, които вече се настройват на новите вибрации. Разумни хора, които вършат работата си с любов.

За всеки си има път.

И да, хаоса е привиден. В духовния свят се организира всичко:sorcerer:

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...